| |     latinica | english  
Насловна
Обавештења

• 22. октобар 2014. године - ПРИЈЕМ ДОНАЦИЈА ЛЕКОВА И МЕДИЦИНСКИХ СРЕДСТАВА
Поводом бројних донација у виду лекова и медицинских средстава у досадашњој пракси надлежни органи се у појединим случајевима суочавају са немогућношћу издавања дозвола и царињења хуманитарне помоћи у лековима и медицинским средствима, па самим тим и пријема и расподеле пристиглих пошиљки. Будући да је област увоза лекова и медицинских средстава врло прецизно регулисана законским прописима Републике Србије, без обзира на сврху увоза, односно и у случајевима када су лекови и медицинска опрема предмет хуманитарне помоћи, донације у лековима и медицинским средствима могу се прихватити само уколико су у складу са процедуром дефинисаном у Упутству потенцијалним донаторима лекова и медицинских средстава. Упутство се може преузети са сајта Министарства здравља Републике Србије:

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7512

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7488

Такође, обавештавамо све потенцијалне донаторе, да би пре упућивања помоћи, требало да се, телефоном 011/3614-666 и 011/3616-257 или на мејл адресу lekovi@zdravlje.gov.rs, обрате Министарству здравља Републике Србије како би се утврдила листа и предвиђене количине понуђених лекова и медицинских средстава и других средстава, као и неопходна документација за сваку појединачну донацију. Тек после одговора Министарства здравља да се донација може прихватити, она може да буде упућена у Републику Србију.

• 27. август 2014. године – ДОЛАЗАК ДЕЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НА ОПОРАВАК У БАОШИЋЕ
Почетком абгуста месеца ове године обратио се Генералном конзулату Србије в.д. председника општине Херцег Нови г. Иван Вајагић, који нас је упознао са одлуком председника општина Чајетина и Херцег Нови о покренутој иницијативи за пружање помоћи деци са Косова и Метохије у виду опоравка у неком од одмаралишта на црногорском приморју. Председник Вајагић је замолио да се ГК активно укњучи ради пружања помоћи у проналажењу смештаја и координација активности за 100 деце са подручја КиМ, која би дошла на опоравак у Црну Гору (подручје општине Х. Нови). Генерални конзул је ступио у везу са руководиоцем дечјег одмаралишта у Баошићима „Криста Ђорђевић“ (Црвени крст Републике Србије) господином Момчилом Бјеливуком и договорио да се боравак деце са Косова и Метохије реализује у објекту Црвеног крста Р. Србије у Баошићима што је и остварено.
На основу тог договора и уговора између Црвенок крста Р.Србије општина Чајетина и Херцег Нови, опоравак деце са Косова и Метохије у Баошићима је реализован у периоду од 21.08.до 28.08.2014. године.
Генерални конзул и конзул Републике Србије посетили су децу у дечјем одмаралишту у Баошићима заједно са в.д. председником општине Херцег Нови господином  М. Вајагићем.
Посету деци са Косова и Метохије медијски су широко пропратила и средства јавног информисања (дневни лист „Дан“ и „Побједа“), радио „Херцег Нови“ као и телевизија ТВ „Бока“ и ТВ „Нова“ које су у у дарним терминима, као једну од главних вести презентовале репортажу коју су забележиле приликом посете представника ГК и представника општине Херцег Нови деци са Косова и Метохије, укључив и говоре које су том приликом одржали в.д. градоначелник господин М. Вајагић, ГК Р. Србије С.Бајић и повереник братства Манастира Хиландар за хуманитарне послове Милош Стојковић.

• 12. август 2014. године – АКТИВНОСТИ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ НА ОПОРАВКУ НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ДЕЦЕ ПОГОЂЕНЕ ПОПЛАВАМА КОЈЕ СУ У МАЈУ 2014. ПОГОДИЛЕ СРБИЈУ
Одмаралиште Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу, поред редовног критеријума угрожености, као основа за опоравак деце, током летње сезоне 2014. угостило је или ће то учинити у наредном периоду велики број деце из поплављених подручја захваљујући напору Црвеног крста на свим нивоима и донаторима који су то омогућили.
Поред одмаралишта Црвеног крста Србије деца из поплављених подручја била су на опоравку и у другим одмаралиштима и објектима који су иницирала удружења, друга национална друштва и званичници.
У наставку је преглед опоравка деце из поплављених подручја који су већ реализовани, а и они чија је реализација у току или се планира:
- 480 деце из поплављених средина у периоду од 28.06.до 31.08.2014. године борави у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима. Боравак деце финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC). На опоравку су били или ће до краја ићи деца из 39 поплављених средина и то Ваљево, Краљево, Ћуприја, Смедерево, Ћићевац, Мали Зворник, Мионица, Сремска Митровица, Лучани, Пожега, Косјерић, Пећинци, Љубовија, Коцељева, Осечина, Крупањ, Рековац, Трстеник, Бајина Башта, Обреновац, Владимирси, Лајковац, Лозница, Јагодина, Шабац, Љиг, Ариље, Пожаревац, Крушевац, Лазаревац, Голубац, Варварин, Баточина, Мало Црниће, Аранђеловац, Горњи Милановац, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Параћин.
- Црвени крст је организовао опоравак 100 особа, односно 70 деце и 30 мајки из Обреновца у периоду од 26.05. до 05.06. на иницијативу НВО Сложно у невољи из Ниша, а у сарадњи са општином Чајетина, Удружењем хотелијера Златибора у трајању од 10 дана у хотелима Палисад, Мона, Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ и Вили Жуњић.
- 17 деце погођених поплавама из Владимираца  боравило је у периоду од 07.07.до 16.07.2014. године у одмаралишту у Баошићима. Опоравак је финансирала адвокатска комора Војводине.
- 50 деце предшколског узраста из Обреновца и Параћина боравили су у периоду од 01.07.до 08.07.2014. године у Сутомору. Позив за овај опоравак је упутио Црвени крст Црне Горе, а на иницијативу предшколске установе „Вукосава Ивановић-Масановић“ из Бара, која је и пружила гостопримство.
- 31 дете из Горњег Милановца и Лучана се вратило после седмодневног опоравка , у Сутомору, а на позив Црвеног крста Црне Горе да бораве у њиховом одмаралишту „Дом Солидарности“.
- Још један позив уследио је од Црвеног крста Црне Горе а односи се на децу са сметњама у развоју и њихове породице. Наиме 30 деце и њихових 30 чланова породица коју ће пратити 4 волонтера Црвеног крста, боравиће у периоду од 01.09.до 11.09. 2014. године у Добрим Водама и то на иницијативу НВО Хуманитарна фамилија, чије су и активности усмерене на особе са сметњама у развоју и лица са инвалидитетом.
- Црвени крст је учествовао у организацији опоравка 53 особе, односно 34 деце и 19 мајки у периоду од 07.06. до 14.06.2014. који су боравили према понуди власника хотела „Iberostar Bellevue“ из Црне Горе у Баошићима. На опоравку су била деца и њихове мајке из Обреновца, Свилајнца и Смедеревске Паланке.

Пореед свих наведених опоравака које је Црвени крст Србије непосредно или посредно организовао, начињен је напор да се обезбеди опоравак и за децу кориснике народних кухиња и ђаке пешаке из најсиромашнијих средина у Србији. У сарадњи са ЈКП Инфостан инсертована је и уплатница Црвеног крста Србије којом су грађани Београда позвани да учествују и дају допринос реализацији ове активности коју Црвени крст Србије организује више година уназад. Тиме су се обезбедила средства за опоравак 125 деце, која ће у периоду од 29.06. па до 13.08.
боравити у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима.Средине обухваћене овим опоравком су: Ковин и Алибунар, Владимирци и Шабац.
На исти начин, Црвени крст Београд је иницирао да уз јулску уплатницу Инфостана буде инсертована уплатница којом би се обезбедила средства за опоравак деце. Тиме су обезбеђена средства за опоравак 50 социјално најугроженије деце из Обреновца , која ће у периоду од 27.08. до 15.08. боравити на опоравку.
Укупан број обухваћених: 1.096

• 29. јул 2014. године – ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У ИНОСТРАНСТВУ, ОБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Р. СРБИЈЕ
Даље активности би могле да буду усмерене на прикупљање финансијских средстава. Министарство унутрашњих послова жели да упути захвалност свим нашим дипломатско-конзуларним представништвима на њиховом ангажовању у прикупљању помоћи за угрожена подручја на територији Републике Србије. С тим у вези обавестили су да је, у циљу наставка санације, приоритет пре свега обезбеђење услова за становање, те да би даље активности могле бити усмерене на прикупљање финансијских средстава.

• ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2014/2015. ГОДИНУ ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА"

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је конкурс у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона" којим се безбеђују стипендије за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Црне Горе, Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Македоније, Албаније и Бугарске) старости од 18 до 35 година, да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије за основне, мастер или докторске студије на факултетима Универзитета у Београду.
Заинтересовани из Црне Горе се могу пријавити преко Амбасаде Републике Србије у Подгорици или  Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Рок за подношење пријава је 31. јул 2014. године.
Стипендија обухвата: припремну годину учења српског језика (осим за кандидате из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске),  бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских/високошколских исправа, плаћене трошкове школарине течаја српског језика и изабраних студија, плаћен смештај и исхрана у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и стипендију у износу од 15.000,00 динара месечно за трошкове превоза, уџбеника и остале трошкове.

УСЛОВИ ЗА ДОБИЈАЊЕ СТИПЕНДИЈЕ:

  1. Кандидат мора да буде припадник српске националне заједнице.
  2. Кандидат мора да има држављанство једне од држава у региону (Црне Горе, Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Македоније, Бугарске и Албаније).
  3. Кандидат мора да буде млађи од:
    • 21 године за основне студије,
    • 25 година за мастер студије,
    • 35 година за докторске студије.
  4. Кандидат мора да има:
    • одличан успех у средњој школи за упис на основне студије,
    • завршене основне академске студије обима 180 (за мастер студије обима 120 ЕСПБ) или 240 ЕСПБ (за мастер студије обима 60 ЕСПБ), са просеком оцена изнад 8,50
    • завршене мастер студије обима 300 ЕСПБ за упис на докторске студије.
  5. Кандидат мора да поседује комуникацијски ниво знања енглеског или српског језика.
  6. Кандидат, након завршених студија, мора да се врати и да живи у држави из које је дошао.
     

ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈА СЕ ДОСТАВЉА УЗ ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР:

  1. Биографија (CV) са контакт адресом, телефоном и e-mail адресом.
  2. Кандидати за основне студије: оригинал или оверена копија средњошколских сведочанстава или дипломе о завршеној средњој школи;
    Кандидати за мастер студије: оригинал или оверена копија дипломе о завршеним основним академским студијама са додатком дипломи;
    Кандидати за докторске студије: оригинал или оверена копија дипломе са основних студија са додатком дипломи, оригинал или оверену копију дипломе о завршеним мастер студијама са додатком дипломи
  3. Копија пасоша
  4. Фотографија

Кандидати из Црне Горе који испуњавају услове за добијање стипендије, попуњени формулар заједно са потребном документацијом, достављају Амбасади Републике Србије у Подгорици или Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом. Селекцију и рангирање кандидата ће вршити Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз препоруку Савета за Србе у региону, а у складу са наведеним условима за добијање стипендије.
Рок за достављање пријавних формулара и пропратне документације је 31. јули 2014. године.
Додатне информације и пријавни формулари могу се добити у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, сваког радног дана од 09.30 до 13.30 часова.

• ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОНУДА

Обавештавамо све заинтересоване да је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом покренуо поступак за набавку радова мале вредности на изградњи резервоара капацитета 1000 литара и пумпе за воду у резиденцији Генералног конзулата у улици Саве Ковачевића 84Б Ф2/3 у Херцег Новом.

Молимо све фирме регистроване за обављање поменутих радова, које су заинтересоване за извођење горе поменутих радова, да Генералном конзулату одговоре на позив и доставе своје понуде у року и са свим подацима наведеним у позиву у продузетку: 

ДКП Републике Србије: Генерални конзулат
Седиште: Херцег Нови
Адреса: Трг Херцега Стјепана 15

Дана 08.07.2014. године упућује:

ПОЗИВ
ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОНУДА ЗА НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ НАРУЏБЕНИЦОМ

  1. Предмет набавке мале вредности наруџбеницом је набавка добара/услуга/радова  -  радова на уградњи резервоара запремине 1000 литара и пумпе за воду у резиденцији Генералног конзулата Р.Србије у улици Саве Ковачевића 84Б Ф2/3 у Херцег Новом – реализација у другој половини августа о.г.
  2. У понуди навести: цену без ПДВ-а , цену са ПДВ-ом, рок испоруке, рок и начин плаћања, рок важности понуде и начин давања понуде.     У цени треба  да су садржани сви пратећи трошкови,
  3. Понуде се достављају на адресу Наручиоца,

    Генерални конзулат Републике Србије
    Трг Херцег Стјепана 15, 85340 Херцег Нови
    e-mail: gkh.novi@mfa.rs
    факс: 031/323-066

    са назнаком, понуда за:  радове  поштом, факсом или Е-маилом. Обавезно навести назив, адресу, број телефона и факса понуђача, као и име особе за контакт.
  4. Рок за достављање понуде је: 18.07.2014.године
  5. Критеријум за оцењивање и избор најповољније понуде је најнижа цена,  под једнаким осталим условима,
  6. Наручилац ће одлуку о избору најповољније понуде донети најкасније до: 28.07.2014. године,
  7. Наручилац задржава право да: - изабере једног понуђача у зависности од повољности  понуде;        - одустане од вршења избора ако установи да ниједна понуда не одговара захтевима Наручиоца.
  8. Додатне информације у вези овог позива могу се добити сваког радног дана од 08-16 часова на бр.телефона 031/350-340, 350-320.

• Телефони полицијских службеника Републике Србије који ће у наредна два месеца, од 01.07. до 01.09.2014. године свакодневно дежурати заједно са својим црногорским колегама:

У Будви: +381 66 889 43 74 и +381 66 889 43 76
У Херцег Новом: +381 66 889 43 73 и +381 66 889 43 77

• Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, који координира активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства намењених санирању последица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију. Кризни штаб Министарства спољних послова може се контактирати на тел: +381-66-8066-224.

 ПОТРЕБЕ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-а Р.СРБИЈЕ (30.05.2014)

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Р.Србије обавестио да је престала потреба за спасилачким тимовима са пумпама великог капацитета, али да идаље постоји потреба за следећом опремом и средствима:
 

- теренска возила,
- сушилице,
- агрегати,
- потапајуће муљне пумпе,
- пумпе великог капацитета (преко 100l/s),
- моторне леђне прскалице за дезинфекцију,
- заштитна одела за лица која врше дезинфекцију,
- водонепропусна обућа (рибарске чизме),
- 40 пумпи капацитета 50-116,6 m3/min (3000-7000m3/h) с висином дизања /напона H=80m.

•  ОБАВЕШТЕЊЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ (20.05.2014)
Од стране Одељења за међународну сарадњу Црвеног крста Републике Србије обавештени да су, угроженима од поплава, тренутно потребни следећи артикли:
- душеци
- јоргани, ћебад
- постељина
- кревети на склапање
- средства за хигијену (сапуни, четкице, пасте за зубе, хигијенски улошци и др)
- пелене за бебе и одрасле
- гумене чизме
- асепсол за дезинфекцију прихватних центара
- флаширана вода
- конзервисана храна
Такође, преносимо апел Црвеног крста да се за сада не доставља одећа, будући да, због приоритетних потреба и количина које су тренутно на располагању, нема места у магацинима Црвеног крста за њено складиштење

•  ПРОГЛАШЕЊЕ ДАНА ЖАЛОСТИ
Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 20. маја 2014. године, донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.

За Дане жалости одређују се 21, 22 и 23. мај 2014. године.

У складу са Одлуком, у дане 21, 22. и 23. маја, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, биће отворена Књига жалости, од 12.00 до 16.00 часова.

 

•  ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ
   19.05.2014.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом жели да изрази поштовање и захвалност грађанима и правним лицима који желе да помогну Републици Србији у санацији последица поплава.  Генерални конзулат сугерише свим заинтересованим физичким и правним лицима да хуманитарну помоћ упућују у новцу, јер се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да достава робе захтева одређену процедуру и временски период.

 Такође, хуманитарна помоћ за санирање последица од елементарне непогоде у Републици Србији у виду новчаних прилога у готовини може се предати у Генралном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, Трг Херцега Стјепана 15.

 Донације путем  PayPal сервиса могу се уплатити на: floodrelief@gov.rs 

 Влада Републике Србије отворила следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ:

  • динарски жиро-рачун  - Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;
  • девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 – Министрству финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080, са инструкцијама за уплату у EUR и USD (у наставку)

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА УПЛАТЕ У ЕВРИМА

FIELD 56A:  DEUTDEFF                                        - кореспондентска банка
FIELD 57:  /DE20500700100935930800         - број рачуна кореспондентске банке
NBSRRSBG                                                           - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080         - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

 ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТЕ У АМЕРИЧКИМ ДОЛАРИМА

FIELD 56A:  BKTRUS33                                       - кореспондентска банка
FIELD 57:  /04415465                                           - број рачуна кореспондентске банке
NBSRRSBG                                                           - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080         - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

 Уколико физичка лица, фирме и удружења грађана могу да обезбеде транспорт робе, треба да контактирају Генерални конзулат у Херцег Новом како би добили све информације и одговарајућу ПОТВРДУ за превоз хуманитарне помоћи у Републику Србију.

• Због уведеног ванредног стања, превоз хуманитарне помоћи је изузет из режима мултилатералних и билатералних  дозвола. Возила ће се у Р.Србију пропуштати без међународних дозвола и по убрзаном поступку.

• Пружање помоћи путем SMS порука на број 1003
Обавештавамо грађане да се донација путем SMS порука може реализовати исклјучиво са тефонских бројева који припадају операторима мобилне телефоније у Републици Србији.

• Црвени крст Србије је обавестио да је у овом тренутку најпотребније:

- душеци
- јоргани, ћебад
- постељина
- кревети на склапање
- средства за хигијену (сапуни, четкице, пасте за зубе, хигијенски улошци и др)
- пелене за бебе и одрасле
- гумене чизме
- асепсол за дезинфекцију прихватних центара
- флаширана вода
- конзервисана храна
 

• Министарство здравља Републике Србије је обавестило да се не могу прихватити донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које грађани лично донесу. Сва правна и физичка лица која желе да донирају лекове, медицинска и друга средства која су регистрована у Републици Србији, могу преко произвођача или велепродаја да изврше донацију централној апотеци Клиничког центра Србије, која даље врши расподелу и дистрибуцију на територији Србије.
У случају донације нерегистрованих лекова увоз донације врши се на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Детаљне информације о најнеопходнијим лековима и медицинским средствима и начину њихове доставе могу се добити у Министарству здравља Републике Србије на телефоне: +381 11 3614-666 и +381 11 3616-257, као и путем мејл адресе: lekovi@zdravlje.gov.rs

• Набавка хуманитарне помоћи на тржишту Србије
Донатори који желе да хуманитарну помоћ набаве на тржишту Републике Србије треба да се обрате следећим особама у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Р.Србије, који ће их упутити на произвођаче и дистрибутере који у том тренутку располажу потребним артиклима:
Жељко Ракић (zeljko.rakic@mtt.gov.rs)
Весна Новаковић (vesna.novakovic@mtt.gov.rs)
Контакт телефони: +381 11 361 96 91, +381 11 362 1690, +381 11 362 03 85, ’381 11 361 02 73
 

• Саобраћајно предузеће Ласта а.д. из Београда обавестила да ће прихватати хуманитарне пошиљке, уколико поседују документацију неопходну за царинску контролу

• Процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ ка Републици Србији

Потребне информације са детаљно објашњеном процедуром отпреме хуманитарне помоћи из Европске уније може се пронаћи на линку:

http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti%2fLCYaU%2beyJLxOwA%3d%3d
 

ПОМОЋ ГРАЂАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗБОГ ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ

16.05.2014. Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом обавештава да је ради збрињавања угроженог становништва Републике Србије и санирања последица поплава, надлежним службама Републике Србије тренутно најпотребнија помоћ у прибављању алуминијумских чамаца са мотором, хеликоптера шатора и ћебади.

Сви грађани и фирме који желе да упуте помоћ у роби треба да је доставе у просторије Црвеног крста у Подгорици у улици Јована Томановића бр. 6, тел. +382 20 241 819, +382 20 242 918, или у подручне јединице Црвеног крста у другим општинама Црне Горе.

Дајемо адресе и телефоне подручних јединица Црвеног крста:

Херцег Нови – Јована Бијелића 4, 031/327-320, oockhnovi@t-com.me,
Тиват – Сељаново бб, 033/684-555, cktivat@t-com.me,
Котор – Шкаљари бб, 032/325-483, crvenikrstkotor@t-com.me
Будва – Трг Сунца бб, 033/455-457, ckbudva@t-com.me

 

• 04. фебруар 2014. године - Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије одржаће се 16. мартa 2014. године. Бирачко право имају пунолетни, пословно способни држављани Р.Србије са пребивалиштем у Р.Србији. Да би бирач остварио своје право гласа у иностранству, потребно је да у дипломатско-конзуларном представништву Р.Србије према месту боравишта у иностранству пријави податак да жели да гласа у иностранству.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И  УПИСАНИ СТЕ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Држављани Р.Србије који су уписани у Јединствени бирачки списак Р.Србије а имају боравиште у Црној Гори, и желе да гласају у Црној Гори, треба да НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године, поднесу захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, сваки радни дан од 08:00 до 16:00 часова.

Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ АЛИ НИСТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Уколико лице које има бирачко право и жели да гласа у иностранству није уписано у Једнинствени бирачки списак, потребно је да у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године, поднесе захтев за упис у Јединствени бирачки списак, и истовремено и захтев за упис податка да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, сваки радни дан од 08:00 до 16:00 часова.

Захтев се подноси на формулару за упис у Јединствени бирачки списак и на формулару за упис податка да ће гласати у иностранству, и уз њега се прилаже копија важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

НЕ ЗНАТЕ ДА ЛИ СТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Увид у јединствени бирачки списак заинтересована лица могу извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе –  www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана у претраживач „Упит у бирачки списак“ који се налази са десне стране.

Обрасци се могу преузети са интернет презентације Министарства спољних послова Републике Србије - http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr .

Више информација можете наћи на интернет презентацијама Републичке изборне комисије - http://www.rik.parlament.gov.rs/ и Министарства правде и државне управе - http://www.mpravde.gov.rs/ .

• 5. фебруар 2014. године - У склопу посете Црној Гори, др Славка Драшковић, директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону боравила је у Херцег Новом и састала се са представницима српских невладиних организација у Боки Которској - Матице Боке, СПД "Јединство", СКПД "Просвјета", НВО "Глас" и Зен мастер продукције, Српског сокола, Друштава за архиве и повјесницу херцегновску, Кола српских сестара у Херцег Новом и ФК "Обилић". Др Славка Драшковић се састала и са председником Општине Херцег Нови Дејаном Мандићем, којом приликом је разговарано о актуелним питањима у вези са функционисањем Срба у Херцег Новом као и ангажовањима општине Херцег Нови и представника Срба на реализацији пројеката из области културе, спорта, образовања. Др Драшковић и г. Мандић су се сагласили да су уважавање потреба и решавање изазова са којима се среће спрски народ у Црној Гори један од кључева за унапређење укупних односа Србије и Црне Горе и заједнички оценили да је отварање Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом допринело развијању веза Срба из Боке Которске са Србијом као и да је досадашњи рад Генералног конзулата утицао на квалитет и обим присутности српске културе у смислу очувања идентитета српског народа.

 • 24. јануар 2014. године - Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала је Сервис за брзе одговоре, ради пружања помоћи у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа Републике Србије (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе, друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем – сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs, путем телефона - +381 11 3202 937 и личним достављањем у Пријемно одељење брзих одговора –Београд, Васина 20, радним даном од 09,00 до 16,00 часова.

• 10. децембар 2013. године - У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова. Стручна пракса је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања и спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе. За обављање стручне праксе, која траје најмање две недеље а најдуже шест месеци, могу да се пријаве пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у Р.Србији или иностранству, а нису у сталном радном односу. Заинтересована лица треба да поднесу одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, пријаву (добија се у Генералном конзулату) као и фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије, биографију и потврду факултета о студијама и просечној оцени. Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено. За додатне информације сви заинтересовани могу да се обрате Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, писмено, електронском поштом или лично или путем телефона, сваког радног дана од 09,30 до 13,30 часова.

• 11. новембар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац, након ступања на дужност први пут је званично посетио Будву, где се састао са градоначелником Будве, Лазаром Рађеновићем. Обострано је изражено задовољство због посете амбасадора, а у дужем разговору размотрене су могућности за даљи развој сарадње између Србије и Црне Горе, у области економије, енергетике, путне инфраструктуре, хотелијерства, туризма, културе. Градоначелник Будве обавестио је о развојним плановима града и опредељењу да Будва буде град отворен за све, у коме су туристи из Републике Србије традиционално добродошли. Разговору је присуствовала и генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом, Марина Јовићевић, којој се градоначелник захвалио за помоћ и подршку коју је у свом досадашњем раду Генерални конзулат пружио Град театру Будва.
 

• 11. новембар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положио је у Будви ловоров венац на Спомен-плочу српској војсци, посвећену ослобађању Будве на Митровдан, 1918. године. Амбасадор је венац положио у присуству градоначелника Будве, Лазара Рађеновића, генералног конзула Републике Србије у Херцег Новом Марине Јовићевић и конзула Весне Лалић.

• 28. октобар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац  посетио je Херцег Нови, поводом обележавања Дана Општине, присуствовао свечаној седници Скупштине општине Херцег Нови, сусрео се са председницима три Бокељске општине и Будве и састао и са представницима НВО које раде на очувању српске културе и традиције. Амбасадор Бингулац је обишао просторије Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у којима је уприличен и састанак са председницима невладиних организација и удружења која делују на територији Херцег Новог на очувању српске културне баштине и идентитета.
Састанку су присуствовали председници Српског културно-просвјетног друштва "Просвјета", "Матица Боке", Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, "Српски соко", ФК "Обилић" и телевизије ТВ Нови. Састанак је био протоколарно-радне природе. Том приликом, амбасадор Бингулац упознао се са радом и активностима наведених невладиних организација и њиховим програмским циљевима. Сви присутни су изразили велико задовољство организовањем оваквог састанка. Они су се веома позитивно осврнули на сарадњу и помоћ институција Републике Србије након отварања Генералног конзулата у Херцег Новом оцењујући да су од тада, захваљујући и ангажману Генералног конзулата и бољој пријемчљивости надлежних институција Србије, првенствено Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства културе и информисања, били у прилици да реализују бројне пројекте.
Амбасадор Зоран Бингулац и генерални конзул Марина Јовићевић присуствовали су потом свечаној седници СО Херцег Нови. Том приликом амбасадор Бингулац сусрео се са градоначелником Херцег Новог Дејаном Мандићем и председницом СО Данијелом Ђуровић, као и са градоначелницима Тивта и Будве Драганом Канкарашом и Лазаром Рађеновићем и председником СО Будва Бором Лазовићем.
 

• 20. септембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети Црној Гори. У делегацији Републике Србије били су и министар спољних послова Иван Мркић, министар привреде Саша Радуловић и министар саобраћаја Александар Антић. Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оценили су данас да односи Србије и Црне Горе иду узлазном линијом, и истакли да су две државе опредељене за унапређење сарадње на плану евроинтеграција и економије. Дачић је након састанка са Ђукановићем нагласио да су два народа најближи једни другима, и додао да, сходно томе, две земље треба да имају најтешње и пријатељске односе. Он је указао на то да су Србија и Црна Гора посвећене сарадњи на плану европских интеграција, уз напомену да Србија земља подржава Црну Гору на путу ка Европској унији. Председник Владе Србије је истакао неопходност успостављања платног промета између две земље и решавања питања двојног држављанства. Ђукановић је оценио да две земље имају квалитетне односе у свим областима, и додао да је данашњи састанак био, пре свега, посвећен развојним шансама. Дачић и Ђукановић су изразили задовољство сарадњом полиција Србије и Црне Горе на плану борбе против организованог криминала и корупције. Они су, такође, истакли значај сарадње када је реч о побољшању квалитета живота грађана, унапређењу саобраћајне инфраструктуре и заједничком наступу на трећим тржиштима. Према њиховој оцени, треба побољшати железничку инфраструктуру између две земље, радити на заједничким пројектима за привлачење страних инвестиција и више користити капацитете Луке Бар. Ђукановић је указао на то да се сарадња двеју земаља може унапредити и у областима енергетике и туризма. Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић  се састао и са председником Скупштине Црне Горе Ранком Кривокапићем и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

• 19. септембар 2013. године - Новоименовани амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац предао је акредитивна писма председнику Црне Горе Филипу Вујановићу, чиме је званично почео дипломатску мисију у Црној Гори. Истичући да блискост двеју држава треба да буде основ сарадње у свим областима, и да ће таквом партнерству посветити свој дипломатски мандат, амбасадор Бингулац је рекао да су Србија и Црна Гора упућене једна на другу и да њихова блискост у историји и садашњости треба да буде јасна порука за будућност.

• 16. август 2013. године - БЕОГРАД, 15. августа (Бета) - Председник Србије Томислав Николић донео је указ о постављању Зорана Бингулца за амабасадора Србије у Црној Гори, објављено је у најновијем "Службеном гласнику". Бингулац је један од оснивача Социјалистичке партије Србије коју је напустио пре неколико година и прешао у Српску напредну странку. Био је амбасадор СРЈ у Јужноафричкој Републици, а током владавине Слободана Милошевића министар за спорт и министар вера. Бингулац је декан Факултета за пословне студије Универзитета Мегатренд, где предаје финансије и савремени стратегијски менаџмент.
 

• 28. март 2012. године - Влада Републике Србије донела је 16. марта 2012. године одлуку којом се Срби из региона (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Мађарска, Румунија и Албанија) ослобађају плаћања таксе и посебних трошкова у поступцима за пријем и престанак држављанства Републике Србије. Трошкове такси и посебних трошкова преузеће Република Србија.


Верзија за штампу
Архива вести
ОБАВЕШТЕЊЕ - НЕРАДНИ ДАНИ
ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ
Саопштење
Обавеза уписа у матичне књиге Републике Србије
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго
Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша
Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша
Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак на њихову територију
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу
Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 21.-23. јун 2017.
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију
Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
ОБАВЕШТЕЊЕ О ОТВАРАЊУ БИРАЧКОГ МЕСТА ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ 2. АПРИЛА У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
Избори за председника Републике Србије
Споразум између Владе Републике Србије и Владе народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности-отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша – ступање на снагу
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 24.04.2016. ГОДИНЕ
Обавештење: Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. г.
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Захтев "Косова" за пријем у УНЕСКО - Non-paper
Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"
Помоћ Србији за санирање последица поплава у 2014. години
Обележавање Дана победе над фашизмом, 9.маја
КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2015. ГОДИНИ
Обавештења
Обавештења
Најаве
Дешавања у 2014. години
Дешавања у 2013. години
Дешавања у 2012. години
Дешавања у 2011. години