| |     latinica | english  
Насловна
Дешавања у 2013. години

• 21. август - 05. септембар 2013. године  - У Петровцу, у ЈУСД "Црвена комуна", године, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „СРБИЈА". Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и ЈУСД "Црвена комуна", уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Републике Србије.

• 20. август - 05. септембар 2013. године  - У Будви, у цркви Санта Марија ин пунта у Старом граду, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „ЦРНА ГОРА И СВИЈЕТ“. Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и Будва Град театар, уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Црне Горе, из Ватикана, Италије, Мађарске, Румуније, Албаније, Бугарске и Македоније.

• 14. август 2013. године - Поводом 631. године од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови је организовао свечани концерт Дивне Љубојевић и Мелода у порти Манастира Савина.

• 27. јули 2013. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је манифестацију "Ноћ културе 2013", коју у Херцег Новом по четврти пут организује НВО Фурешти у сарадњи са Општином Херцег Нови и Туристичком организацијом Херцег Нови.

• 22. јули 2013. године -  Књижевно вече писца Александра Гаталице, добитника НИН-ове награде за 2012. годину за роман Велики рат, у оквиру 27. Фестивала Град Театар - Будва 2013. године. Организатори -  Град театар Будва и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

• 19. јули 2013. године - Концерт Академског хора "Обилић", под диригентском палицом Даринке Матић Маровић на Град Театру у Будви, у склопу обележавања 600 година цркве св. Николе - Манастир Прасквица. Концерт је реализован у сарадњи Град театра и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. 

• 10.  јули 2013. године – Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је 10. јула 2013. године у Херцег Новом, на Тргу Херцега Стјепана. Представници медија, јавног живота и грађани Херцег Новог имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Херцег Нови, Општина Херцег Нови, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Тргу Николе Ђурковића одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд.

• 9.  јули 2013. године –  Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је у Тивту, у Зеленом салону Хотела Мимоза на Обали Пине. Представници медија и јавног живота Тивта имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Тиват, Општина Тиват, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Обали Пине одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд, који су наступили са школског брода Јадран.

• 14. – 29. јуни 2013. године – Изложба графика „Константин“ аутора Вељка Михајловића отворена је у галерији Јосип „Бепо“ Бенковић у Херцег Новом. Изложба је реализована под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој.

• 14. јуни 2013. године - Концерт Браће Теофиловић „Ритам идентитета“, одржан је у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој, под покровитељством Општине Херцег Нови и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.  

• 16. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Модерној галерији у Будви, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 3. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Галерији Културног центра "Никола Ђурковић" у Котору, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 31. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у манастиру Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци у Тивту је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Манастира Светог Архангела Михаила – Михољска превлака и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 30. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Котору је 30. марта 2013. године наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Културног центра "Никола Ђурковић" и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца два пута враћани на бис.

 • 29. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Херцег Новом је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Дворане Парк и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца четири пута враћани на бис.

• 28. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Центра за културу Тиват и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца три пута враћани на бис.

• 27. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у Херцег Новом је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Херцегновских црквених општина, Матице Боке, Српског сокола Херцег Нови, Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, Кола српских сестара, Српског просвјетног и културног друшта Просвјета, НВО Глас из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 26. март 2013. године - Отворена је изложба графика "Константин" аутора Вељка Михајловића у Галерији "Бућа" у Тивту. Изложба је реализована у сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, а у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.

• 14. март 2013. године - Отворена је изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" у Галерији "Јосип - Бепо Бенковић" у Херцег Новом. Покровитељ изложбе је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић

• 16. фебруар 2013. године - Поводом обележавања Дана државности, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом је у Дворани Парк у Херцег Новом организовао концерт једне од најпознатијих српских етно група – Биље Крстић и Бистрик оркестра. Њихово гостовање у Херцег Новом, после више од 10 година изазвало је огромно интересовање и сала је била премала да прими све заинтересоване. Извођење традиционалних народних песама из Србије и са Балкана публика је све време награђивала аплаузима. Био је то концерт за памћење којим је на најбољи начин обележен наш државни празник.
 

• 14. фебруар 2013. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Коктелу је присуствовао велики број званица из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Боке Которске. Гости су уживали у традиционалној српској трпези, промотивним спотовима о природним и гастрономским богатствима Србије и у музици једне од најпознатијих етно група на Балкану, Биљи Крстић и Бистрик оркестру који су, у част Дана државности Србије, 16. фебруара у Херцег Новом уприличили концерт за памћење.
 


Верзија за штампу
Вести
УПИС У КЊИГУ ЖАЛОСТИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
ОТВОРЕНА КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
РЕЖИМ УЛАСКА/ИЗЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11.11.2020. ГОДИНЕ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА - нерадни дан
СРБИЈА - ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ПОСЛОВАЊЕ И ИНВЕСТИРАЊЕ У ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ
ВАНРЕДНО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
САОПШЕТЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
Други пишу ...
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТАН ЛИЧНИ АНГАЖМАН И ДОПРИНОС У ПРОМОЦИЈИ ИНТЕРЕСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ
УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛАЖНОМ САЈТУ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
ПОНОВЉЕНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАWЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19
САОПШТЕЊЕ
Честитка
ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА
САОПШТЕЊЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА - ОБАВЕШТЕЊЕ
САОПШТЕЊЕ
ЧЕСТИТКА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТЕРЕТНИХ МОТОРНИХ ВОЗИЛА У СКЛАДУ СА СМЕРНИЦАМА ЗДРАВСТВЕНО САНИТАРНОГ НАДЗОРА
КОРОНА ВИРУС - ОБАВЕШТЕЊА
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Њ.Е. изванрени и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог руског колегу, Њ.Е. Владислав В. Масленнико
На позив Невладине организације ,, МАНС” Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је присуствовао Конференцији посвећеној Пројекту изградње аутопута у Црној Гори Бар – Бољаре, прва дионица Смоковац – Матешево, 11. март 2020. године
Амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог грчког колегу Њ.Е. Panayotis Partsos, 10. mart 20202. godine
Амбасадор присуствовао предавању на Филолошком факултету у Никшићу, 5. марта 2020. године
Присуство конзула жерана З. Дојчиновића архијерејској литургији
Посета делегације џудо клуба „Брус“ из Бруса Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом
Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења
Други пишу ...
Српско црногорски пословни клуб
„Српски Соко“ - промоција књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојше Раша
Други пишу ...
Поводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици
Амбасадор присуствовао Сретењској литургији
Други пишу ...
Поздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године
Дан државности Републике Србије 2020
Куртоазна посета Њ.Е. изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића код министра вањских послова Црне Горе Проф. др Срђана Дармановића
Други пишу ...
Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Владимир Божовић одали почаст Павлу Булатовићу
ОБАВЕШТЕЊЕ
Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије
51. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2020. године
Српско певачко друштво „Јединство“ из Котора – промоција Монографије
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Нове процедуре за прелазак границе Републике Србије и Црне Горе за малолетна лица (од 1. јануара 2020. године)
Божићни концерт Српског певачког друштва „Јединство“ 1839 из Котора
Народна банка Србије – Финансијски водич
Девета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону
Одлука владе Републике Србије о укидању виза за носиоце обичних пасоша Републике Јерменије
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године
Одлуке о суфинансирању пројеката
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Одлука Владе РС о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау - обавештење
Архива вести