| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obaveštenja

• 22. oktobar 2014. godine - PRIJEM DONACIJA LEKOVA I MEDICINSKIH SREDSTAVA
Povodom brojnih donacija u vidu lekova i medicinskih sredstava u dosadašnjoj praksi nadležni organi se u pojedinim slučajevima suočavaju sa nemogućnošću izdavanja dozvola i carinjenja humanitarne pomoći u lekovima i medicinskim sredstvima, pa samim tim i prijema i raspodele pristiglih pošiljki. Budući da je oblast uvoza lekova i medicinskih sredstava vrlo precizno regulisana zakonskim propisima Republike Srbije, bez obzira na svrhu uvoza, odnosno i u  slučajevima kada su lekovi i medicinska oprema predmet humanitarne pomoći, donacije u lekovima i medicinskim sredstvima mogu se prihvatiti samo ukoliko su u skladu sa procedurom definisanom u Uputstvu potencijalnim donatorima lekova i medicinskih sredstava. Uputstvo se može preuzeti sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije:

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7512

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7488

Takođe, obaveštavamo sve potencijalne donatore, da bi pre upućivanja pomoći, trebalo da se, telefonom 011/3614-666 i 011/3616-257 ili na mejl adresu lekovi@zdravlje.gov.rs, obrate Ministarstvu zdravlja Republike Srbije kako bi se utvrdila lista i predviđene količine ponuđenih lekova i medicinskih sredstava i drugih sredstava, kao i neophodna dokumentacija za svaku pojedinačnu donaciju. Tek posle odgovora Ministarstva zdravlja da se donacija može prihvatiti, ona može da bude upućena u Republiku Srbiju.

• 27. avgust 2014. godine – DOLAZAK DECE SA KOSOVA I METOHIJE NA OPORAVAK U BAOŠIĆE
Početkom abgusta meseca ove godine obratio se Generalnom konzulatu Srbije v.d. predsednika opštine Herceg Novi g. Ivan Vajagić, koji nas je upoznao sa odlukom predsednika opština Čajetina i Herceg Novi o pokrenutoj inicijativi za pružanje pomoći deci sa Kosova i Metohije u vidu oporavka u nekom od odmarališta na crnogorskom primorju. Predsednik Vajagić je zamolio da se GK aktivno uknjuči radi pružanja pomoći u pronalaženju smeštaja i koordinacija aktivnosti za 100 dece sa područja KiM, koja bi došla na oporavak u Crnu Goru (područje opštine H. Novi). Generalni konzul je stupio u vezu sa rukovodiocem dečjeg odmarališta u Baošićima „Krista Đorđević“ (Crveni krst Republike Srbije) gospodinom Momčilom Bjelivukom i dogovorio da se boravak dece sa Kosova i Metohije realizuje u objektu Crvenog krsta R. Srbije u Baošićima što je i ostvareno.
Na osnovu tog dogovora i ugovora između Crvenok krsta R.Srbije opština Čajetina i Herceg Novi, oporavak dece sa Kosova i Metohije u Baošićima je realizovan u periodu od 21.08.do 28.08.2014. godine.
Generalni konzul i konzul Republike Srbije posetili su decu u dečjem odmaralištu u Baošićima zajedno sa v.d. predsednikom opštine Herceg Novi gospodinom  M. Vajagićem.
Posetu deci sa Kosova i Metohije medijski su široko propratila i sredstva javnog informisanja (dnevni list „Dan“ i „Pobjeda“), radio „Herceg Novi“ kao i televizija TV „Boka“ i TV „Nova“ koje su u u darnim terminima, kao jednu od glavnih vesti prezentovale reportažu koju su zabeležile prilikom posete predstavnika GK i predstavnika opštine Herceg Novi deci sa Kosova i Metohije, uključiv i govore koje su tom prilikom održali v.d. gradonačelnik gospodin M. Vajagić, GK R. Srbije S.Bajić i poverenik bratstva Manastira Hilandar za humanitarne poslove Miloš Stojković.
 
• 12. avgust 2014. godine – AKTIVNOSTI CRVENOG KRSTA SRBIJE NA OPORAVKU NAJUGROŽENIJE DECE POGOĐENE POPLAVAMA KOJE SU U MAJU 2014. POGODILE SRBIJU
Odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošiću, pored redovnog kriterijuma ugroženosti, kao osnova za oporavak dece, tokom letnje sezone 2014. ugostilo je ili će to učiniti u narednom periodu veliki broj dece iz poplavljenih područja zahvaljujući naporu Crvenog krsta na svim nivoima i donatorima koji su to omogućili.
Pored odmarališta Crvenog krsta Srbije deca iz poplavljenih područja bila su na oporavku i u drugim odmaralištima i objektima koji su inicirala udruženja, druga nacionalna društva i zvaničnici.
U nastavku je pregled oporavka dece iz poplavljenih područja koji su već realizovani, a i oni čija je realizacija u toku ili se planira:
- 480 dece iz poplavljenih sredina u periodu od 28.06.do 31.08.2014. godine boravi u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima. Boravak dece finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Na oporavku su bili ili će do kraja ići deca iz 39 poplavljenih sredina i to Valjevo, Kraljevo, Ćuprija, Smederevo, Ćićevac, Mali Zvornik, Mionica, Sremska Mitrovica, Lučani, Požega, Kosjerić, Pećinci, Ljubovija, Koceljeva, Osečina, Krupanj, Rekovac, Trstenik, Bajina Bašta, Obrenovac, Vladimirsi, Lajkovac, Loznica, Jagodina, Šabac, Ljig, Arilje, Požarevac, Kruševac, Lazarevac, Golubac, Varvarin, Batočina, Malo Crniće, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Svilajnac, Smederevska Palanka, Paraćin.
- Crveni krst je organizovao oporavak 100 osoba, odnosno 70 dece i 30 majki iz Obrenovca u periodu od 26.05. do 05.06. na inicijativu NVO Složno u nevolji iz Niša, a u saradnji sa opštinom Čajetina, Udruženjem hotelijera Zlatibora u trajanju od 10 dana u hotelima Palisad, Mona, Studentskom odmaralištu „Ratko Mitrović“ i Vili Žunjić.
- 17 dece pogođenih poplavama iz Vladimiraca  boravilo je u periodu od 07.07.do 16.07.2014. godine u odmaralištu u Baošićima. Oporavak je finansirala advokatska komora Vojvodine.
- 50 dece predškolskog uzrasta iz Obrenovca i Paraćina boravili su u periodu od 01.07.do 08.07.2014. godine u Sutomoru. Poziv za ovaj oporavak je uputio Crveni krst Crne Gore, a na inicijativu predškolske ustanove „Vukosava Ivanović-Masanović“ iz Bara, koja je i pružila gostoprimstvo.
- 31 dete iz Gornjeg Milanovca i Lučana se vratilo posle sedmodnevnog oporavka , u Sutomoru, a na poziv Crvenog krsta Crne Gore da borave u njihovom odmaralištu „Dom Solidarnosti“.
- Još jedan poziv usledio je od Crvenog krsta Crne Gore a odnosi se na decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice. Naime 30 dece i njihovih 30 članova porodica koju će pratiti 4 volontera Crvenog krsta, boraviće u periodu od 01.09.do 11.09. 2014. godine u Dobrim Vodama i to na inicijativu NVO Humanitarna familija, čije su i aktivnosti usmerene na osobe sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom.
- Crveni krst je učestvovao u organizaciji oporavka 53 osobe, odnosno 34 dece i 19 majki u periodu od 07.06. do 14.06.2014. koji su boravili prema ponudi vlasnika hotela „Iberostar Bellevue“ iz Crne Gore u Baošićima. Na oporavku su bila deca i njihove majke iz Obrenovca, Svilajnca i Smederevske Palanke.

Poreed svih navedenih oporavaka koje je Crveni krst Srbije neposredno ili posredno organizovao, načinjen je napor da se obezbedi oporavak i za decu korisnike narodnih kuhinja i đake pešake iz najsiromašnijih sredina u Srbiji. U saradnji sa JKP Infostan insertovana je i uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom su građani Beograda pozvani da učestvuju i daju doprinos realizaciji ove aktivnosti koju Crveni krst Srbije organizuje više godina unazad. Time su se obezbedila sredstva za oporavak 125 dece, koja će u periodu od 29.06. pa do 13.08.
boraviti u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima.Sredine obuhvaćene ovim oporavkom su: Kovin i Alibunar, Vladimirci i Šabac.
Na isti način, Crveni krst Beograd je inicirao da uz julsku uplatnicu Infostana bude insertovana uplatnica kojom bi se obezbedila sredstva za oporavak dece. Time su obezbeđena sredstva za oporavak 50 socijalno najugroženije dece iz Obrenovca , koja će u periodu od 27.08. do 15.08. boraviti na oporavku.
Ukupan broj obuhvaćenih: 1.096

• 29. jul 2014. godine – PRIKUPLjANjE HUMANITARNE POMOĆI U INOSTRANSTVU, OBAVEŠTENjE MINISTARSTVA UNUTRAŠNjIH POSLOVA R. SRBIJE
Dalje aktivnosti bi mogle da budu usmerene na prikupljanje finansijskih sredstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova želi da uputi zahvalnost svim našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima na njihovom angažovanju u prikupljanju pomoći za ugrožena područja na teritoriji Republike Srbije. S tim u vezi obavestili su da je, u cilju nastavka sanacije, prioritet pre svega obezbeđenje uslova za stanovanje, te da bi dalje aktivnosti mogle biti usmerene na prikupljanje finansijskih sredstava.
 

• POZIV ZA PRIJAVLJIVANJE ZA DODELU STIPENDIJE ZA ŠKOLSKU 2014/2015. GODINU - PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije objavilo je konkurs u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona" kojim se bezbeđuju stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Albanije i Bugarske) starosti od 18 do 35 godina, da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije za osnovne, master ili doktorske studije na fakultetima Univerziteta u Beogradu.

Zainteresovani iz Crne Gore se mogu prijaviti preko Ambasade Republike Srbije u Podgorici ili  Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Rok za podnošenje prijava je 31. jul 2014. godine.

Stipendija obuhvata: pripremnu godinu učenja srpskog jezika (osim za kandidate iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske),  besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove školarine tečaja srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smeštaj i ishrana u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno za troškove prevoza, udžbenika i ostale troškove.

USLOVI ZA DOBIJANjE STIPENDIJE:

  1. Kandidat mora da bude pripadnik srpske nacionalne zajednice.
  2. Kandidat mora da ima državljanstvo jedne od država u regionu (Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Bugarske i Albanije).
  3. Kandidat mora da bude mlađi od:
    • 21 godine za osnovne studije,
    • 25 godina za master studije,
    • 35 godina za doktorske studije.
  4. Kandidat mora da ima:
    • odličan uspeh u srednjoj školi za upis na osnovne studije,
    • završene osnovne akademske studije obima 180 (za master studije obima 120 ESPB) ili 240 ESPB (za master studije obima 60 ESPB), sa prosekom ocena iznad 8,50
    • završene master studije obima 300 ESPB za upis na doktorske studije.
  5. Kandidat mora da poseduje komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.
  6. Kandidat, nakon završenih studija, mora da se vrati i da živi u državi iz koje je došao.
     

DOKUMENTACIJA KOJA SE DOSTAVLjA UZ PRIJAVNI FORMULAR:

  1. Biografija (CV) sa kontakt adresom, telefonom i e-mail adresom.
  2. Kandidati za osnovne studije: original ili overena kopija srednjoškolskih svedočanstava ili diplome o završenoj srednjoj školi;
    Kandidati za master studije: original ili overena kopija diplome o završenim osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplomi;
    Kandidati za doktorske studije: original ili overena kopija diplome sa osnovnih studija sa dodatkom diplomi, original ili overenu kopiju diplome o završenim master studijama sa dodatkom diplomi
  3. Kopija pasoša
  4. Fotografija

Kandidati iz Crne Gore koji ispunjavaju uslove za dobijanje stipendije, popunjeni formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju Ambasadi Republike Srbije u Podgorici ili Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom. Selekciju i rangiranje kandidata će vršiti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz preporuku Saveta za Srbe u regionu, a u skladu sa navedenim uslovima za dobijanje stipendije.
Rok za dostavljanje prijavnih formulara i propratne dokumentacije je 31. juli 2014. godine.

Dodatne informacije i prijavni formulari mogu se dobiti u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom, svakog radnog dana od 09.30 do 13.30 časova
 

• POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA

Obaveštavamo sve zainteresovane da je Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom pokrenuo postupak za nabavku radova male vrednosti na ugradnji rezervoara kapaciteta 1000 litara i pumpe za vodu u rezidenciji Generalnog konzulata u ulici Save Kovačevića 84B F2/3 u Herceg Novom.
Molimo sve firme registrovane za obavljanje pomenutih radova, koje su zainteresovane za izvodjenje gore pomenutih radova, da Generalnom konzulatu odgovore na poziv i dostave svoje ponude u roku i sa svim podacima navedenim u pozivu u produžetku:

DKP Republike Srbije: Generalni konzulat
Sedište: Herceg Novi
Adresa: Trg Hercega Stjepana 15

Dana 08.07.2014. godine upućuje:

POZIV
ZA PRIKUPLjANjE PONUDA ZA NABAVKU MALE VREDNOSTI NARUDžBENICOM

  1. Predmet nabavke male vrednosti narudžbenicom je nabavka dobara/usluga/radova  -  radova na ugradnji rezervoara zapremine 1000 litara i pumpe za vodu u rezidenciji Generalnog konzulata R.Srbije u ulici Save Kovačevića 84B F2/3 u Herceg Novom – realizacija u drugoj polovini avgusta o.g.
  2. U ponudi navesti: cenu bez PDV-a , cenu sa PDV-om, rok isporuke, rok i način plaćanja, rok važnosti ponude i način davanja ponude. U ceni treba  da su sadržani svi prateći troškovi,
  3. Ponude se dostavljaju na adresu Naručiocа,

    Generalni konzulat Republike Srbije
    Trg Herceg Stjepana 15, 85340 Herceg Novi
    e-mail: gkh.novi@mfa.rs
    faks: 031/323-066

    sa naznakom, ponuda za:  radove  poštom, faksom ili E-mailom. Obavezno navesti naziv, adresu, broj telefona i faksa ponuđača, kao i ime osobe za kontakt.
  4. Rok za dostavljanje ponude je: 18.07.2014.godine
  5. Kriterijum za ocenjivanje i izbor najpovoljnije ponude je najniža cena,  pod jednakim ostalim uslovima,
  6. Naručilac će odluku o izboru najpovoljnije ponude doneti najkasnije do: 28.07.2014. godine
  7. Naručilac zadržava pravo da: - izabere jednog ponuđača u zavisnosti od povoljnosti  ponude;
    - odustane od vršenja izbora ako ustanovi da nijedna ponuda ne odgovara zahtevima Naručioca.
  8. Dodatne informacije u vezi ovog poziva mogu se dobiti svakog radnog dana od 08-16 časova na br.telefona 031/350-340, 350-320.

 

• Telefoni policijskih službenika Republike Srbije koji će u naredna dva meseca, od 01.07. do 01.09.2014. godine svakodnevno dežurati zajedno sa svojim crnogorskim kolegama:

U Budvi: +381 66 889 43 74 i +381 66 889 43 76
U Herceg Novom: +381 66 889 43 73 i +381 66 889 43 77

• Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji koordinira aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva namenjenih saniranju posledica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srbiju. Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova može se kontaktirati na:

tel: +381-66-8066-224

• POTREBE SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP-a R.SRBIJE (30.05.2014.)

Sektor za vanredne situacije MUP-a R.Srbije obavestio da je prestala potreba za spasilačkim timovima sa pumpama velikog kapaciteta, ali da idalje postoji potreba za sledećom opremom i sredstvima:

- terenska vozila,
- sušilice,
- agregati,
- potapajuće muljne pumpe,
- pumpe velikog kapaciteta (preko 100l/s),
- motorne leđne prskalice za dezinfekciju,
- zaštitna odela za lica koja vrše dezinfekciju,
- vodonepropusna obuća (ribarske čizme),
- 40 pumpi kapaciteta 50-116,6 m3/min (3000-7000m3/h) s visinom dizanja /napona H=80m.

• NAJNOVIJE OBAVEŠTENJE CRVENOG KRSTA SRBIJE (20.05.2014)
Od strane Odeljenja za međunarodnu saradnju Crvenog krsta Republike Srbije obavešteni da su, ugroženima od poplava, trenutno potrebni sledeći artikli:
- dušeci
- jorgani, ćebad
- posteljina
- kreveti na sklapanje
- sredstva za higijenu (sapuni, četkice, paste za zube, higijenski ulošci i dr)
- pelene za bebe i odrasle
- gumene čizme
- asepsol za dezinfekciju prihvatnih centara
- flaširana voda
- konzervisana hrana
Takođe, prenosimo apel Crvenog krsta da se za sada ne dostavlja odeća, budući da, zbog prioritetnih potreba i količina koje su trenutno na raspolaganju, nema mesta u magacinima Crvenog krsta za njeno skladištenje
 

• PROGLAŠEWE DANA ŽALOSTI
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 20. maja 2014. godine, donela Odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije.

Za Dane žalosti određuju se 21, 22 i 23. maj 2014. godine.

U skladu sa Odlukom, u dane 21, 22. i 23. maja, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, biće otvorena Knjiga žalosti, od 12.00 do 16.00 časova.

 • INFORMACIJE ZA PRIKUPLjANjE HUMANITARNE POMOĆI
   19.05.2014.

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom želi da izrazi poštovanje i zahvalnost građanima i pravnim licima koji žele da pomognu Republici Srbiji u sanaciji posledica poplava.  Generalni konzulat sugeriše svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima da humanitarnu pomoć upućuju u novcu, jer se potrebe za određenim vrstama roba menjaju, kao i da dostava robe zahteva određenu proceduru i vremenski period.

• Takođe, humanitarna pomoć za saniranje posledica od elementarne nepogode u Republici Srbiji u vidu novčanih priloga u gotovini može se predati u Genralnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom, Trg Hercega Stjepana 15.

• Donacije putem  PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelief@gov.rs

• Vlada Republike Srbije otvorila sledeće žiro-račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć:
 

  • dinarski žiro-račun  - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave, broj 840-3546721-89;

  • devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministrstvu finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD (u nastavku)
     

INSTRUKCIJE ZA UPLATE U EVRIMA

FIELD 56A:  DEUTDEFF                                      - koresponddentska banka
FIELD 57:  /DE20500700100935930800       - broj računa korespondentske banke
NBSRRSBG                                                         - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080      - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

INSTRUKCIJA ZA UPLATE U AMERIČKIM DOLARIMA

FIELD 56A:  BKTRUS33                                      - korespodentska banka
FIELD 57:  /04415465                                         - broj računa korespondentske banke
NBSRRSBG                                                          - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080        - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR


• Ukoliko fizička lica, firme i udruženja građana mogu da obezbede transport robe, treba da kontaktiraju Generalni konzulat u Herceg Novom kako bi dobili sve informacije i odgovarajuću POTVRDU za prevoz humanitarne pomoći u Republiku Srbiju.

• Zbog uvedenog vanrednog stanja, prevoz humanitarne pomoći je izuzet iz režima multilateralnih i bilateralnih  dozvola. Vozila će se u R.Srbiju propuštati bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.

• Pružanje pomoći putem SMS poruka na broj 1003

Obaveštavamo građane da se donacija putem SMS poruka može realizovati isključivo sa tefonskih brojeva koji pripadaju operatorima mobilne telefonije u Republici Srbiji.

• Crveni krst Srbije je obavestio da je u ovom trenutku najpotrebnije:
 

- dušeci
- jorgani, ćebad
- posteljina
- kreveti na sklapanje
- sredstva za higijenu (sapuni, četkice, paste za zube, higijenski ulošci i dr)
- pelene za bebe i odrasle
- gumene čizme
- asepsol za dezinfekciju prihvatnih centara
- flaširana voda
- konzervisana hrana
 

• Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je obavestilo da se ne mogu prihvatiti donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje građani lično donesu. Sva pravna i fizička lica koja žele da doniraju lekove, medicinska i druga sredstva koja su registrovana u Republici Srbiji, mogu preko proizvođača ili veleprodaja da izvrše donaciju centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, koja dalje vrši raspodelu i distribuciju na teritoriji Srbije.
U slučaju donacije neregistrovanih lekova uvoz donacije vrši se na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Detaljne informacije o najneophodnijim lekovima i medicinskim sredstvima i načinu njihove dostave mogu se dobiti u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije na telefone: +381 11 3614-666 i +381 11 3616-257, kao i putem mejl adrese: lekovi@zdravlje.gov.rs

• Nabavka humanitarne pomoći na tržištu Srbije
Donatori koji žele da humanitarnu pomoć nabave na tržištu Republike Srbije treba da se obrate sledećim osobama u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija R.Srbije, koji će ih uputiti na proizvođače i distributere koji u tom trenutku raspolažu potrebnim artiklima:

Željko Rakić (zeljko.rakic@mtt.gov.rs)
Vesna Novaković (vesna.novakovic@mtt.gov.rs)
Kontakt telefoni: +381 11 361 96 91, +381 11 362 1690, +381 11 362 03 85, ’381 11 361 02 73
 

• Saobraćajno preduzeće Lasta a.d. iz Beograda obavestila da će prihvatati humanitarne pošiljke, ukoliko poseduju dokumentaciju neophodnu za carinsku kontrolu. 

• Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka Republici Srbiji

Potrebne informacije sa detaljno objašnjenom procedurom otpreme humanitarne pomoći iz Evropske unije može se pronaći na linku:

http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti%2fLCYaU%2beyJLxOwA%3d%3d

 

POMOĆ GRAĐANIMA REPUBLIKE SRBIJE ZBOG ELEMENTARNE NEPOGODE

Povodom nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom obaveštava da je radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva Republike Srbije i saniranja posledica poplava, nadležnim službama Republike Srbije trenutno najpotrebnija pomoć u pribavljanju aluminijumskih čamaca sa motorom, helikoptera šatora i ćebadi.

Svi građani i firme koji žele da upute pomoć u robi treba da je dostave u prostorije Crvenog krsta u Podgorici u ulici Jovana Tomanovića br. 6, tel. +382 20 241 819, +382 20 242 918, ili u područne jedinice Crvenog krsta u drugim opštinama Crne Gore.

Dajemo adrese i telefone područnih jedinica Crvenog krsta:

Herceg Novi – Jovana Bijelića 4, 031/327-320, oockhnovi@t-com.me,
Tivat – Seljanovo bb, 033/684-555, cktivat@t-com.me,
Kotor – Škaljari bb, 032/325-483, crvenikrstkotor@t-com.me
Budva – Trg Sunca bb, 033/455-457, ckbudva@t-com.me
 

Vlada Republike Srbije je otvorila sledeće žiro-račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć:

- dinarski žiro-račun  - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave, broj 840-3546721-89;

- devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministrstvu finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR i USD (u nastavku)

INSTUKCIJE ZA UPLATE U EVRIMA

PAYMENT INSTRUCTIONS – EUR

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:  VALUE DATE – CURRENCY AMOUNT

FIELD 50K:   ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:  DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/
FIELD 57A:  /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59:  /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA
                              UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:  DETAILS OF PAYMENT

 

INSTRUKCIJE ZA UPLATE U AMERIČKIM DOLARIMA


PAYMENT INSTRUCTIONS – USD

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:  VALUE DATE – CURRENCY AMOUNT

FIELD 50K:   ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:  BKTRUS33
/INTERMEDIARY/


FIELD 57A:  /04415465
/ACC. WITH BANK/ NBSRRSBG

FIELD 59:  /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY) MINISTARSTVO FINANSIJA
    UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:  DETAILS OF PAYMENT

• Uplaćivanje humanitarne pomoći putem Pay Pal

Obaveštavamo da je od 18.05.2014. godine aktiviran Pay Pal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Ambasadi Republike Srbije u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem Pay Pal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade Republike Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti – poplava.

Donacije putem Pay Pal servisa mogu se uplatiti na : floodrelief@gov.rs
 

• Humanitarna pomoć za saniranje posledica od elementarne nepogode u Republici Srbiji u vidu novčanih priloga u gotovini može se predati u Genralnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom, Trg Hercega Stjepana 15.

 

• 04. februar 2014. godine - Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije održaće se 16. marta 2014. godine. Biračko pravo imaju punoletni, poslovno sposobni državljani R.Srbije sa prebivalištem u R.Srbiji. Da bi birač ostvario svoje pravo glasa u inostranstvu, potrebno je da u diplomatsko-konzularnom predstavništvu R.Srbije prema mestu boravišta u inostranstvu prijavi podatak da želi da glasa u inostranstvu.


ŽELITE DA GLASATE U CRNOJ GORI I  UPISANI STE U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK
 

Državljani R.Srbije koji su upisani u Jedinstveni birački spisak R.Srbije a imaju boravište u Crnoj Gori, i žele da glasaju u Crnoj Gori, treba da NAJKASNIJE DO 22. FEBRUARA 2014. godine, podnesu zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Zahtev se može podneti u Generalnom konzulatu R.Srbije u Herceg Novom, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 časova.
Zahtev se podnosi na propisanom formularu i uz njega se prilaže kopija pasoša, lične karte ili vozačke dozvole R.Srbije.


ŽELITE DA GLASATE U CRNOJ GORI ALI NISTE UPISANI U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK
 

Ukoliko lice koje ima biračko pravo i želi da glasa u inostranstvu nije upisano u Jedninstveni birački spisak, potrebno je da u Generalnom konzulatu R.Srbije u Herceg Novom, NAJKASNIJE DO 22. FEBRUARA 2014. godine, podnese zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak, i istovremeno i zahtev za upis podatka da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.
Zahtev se može podneti u Generalnom konzulatu R.Srbije u Herceg Novom, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 časova.
Zahtev se podnosi na formularu za upis u Jedinstveni birački spisak i na formularu za upis podatka da će glasati u inostranstvu, i uz njega se prilaže kopija važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole R.Srbije.
 

NE ZNATE DA LI STE UPISANI U JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK
 

Uvid u jedinstveni birački spisak zainteresovana lica mogu izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave –  www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana u pretraživač „Upit u birački spisak“ koji se nalazi sa desne strane.

Obrasci se mogu preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije-http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr.

Više informacija možete naći na internet prezentacijama Republičke izborne komisije - http://www.rik.parlament.gov.rs/ i Ministarstva pravde i državne uprave - http://www.mpravde.gov.rs/ .
 

• 5. februar 2014. godine - U sklopu posete Crnoj Gori, dr Slavka Drašković, direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu boravila je u Herceg Novom i sastala se sa predstavnicima srpskih nevladinih organizacija u Boki Kotorskoj - Matice Boke, SPD "Jedinstvo", SKPD "Prosvjeta", NVO "Glas" i Zen master produkcije, Srpskog sokola, Društava za arhive i povjesnicu hercegnovsku, Kola srpskih sestara u Herceg Novom i FK "Obilić". Dr Slavka Drašković se sastala i sa predsednikom Opštine Herceg Novi Dejanom Mandićem, kojom prilikom je razgovarano o aktuelnim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem Srba u Herceg Novom kao i angažovanjima opštine Herceg Novi i predstavnika Srba na realizaciji projekata iz oblasti kulture, sporta, obrazovanja. Dr Drašković i g. Mandić su se saglasili da su uvažavanje potreba i rešavanje izazova sa kojima se sreće sprski narod u Crnoj Gori jedan od ključeva za unapređenje ukupnih odnosa Srbije i Crne Gore i zajednički ocenili da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom doprinelo razvijanju veza Srba iz Boke Kotorske sa Srbijom kao i da je dosadašnji rad Generalnog konzulata uticao na kvalitet i obim prisutnosti srpske kulture u smislu očuvanja identiteta srpskog naroda.

• 24. januar 2014. godine - Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala je Servis za brze odgovore, radi pružanja pomoći u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa Republike Srbije (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole, druga prosvetna pitanja). Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem – sajt Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs, putem telefona - +381 11 3202 937 i ličnim dostavljanjem u Prijemno odeljenje brzih odgovora –Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09,00 do 16,00 časova.

• 10. decembar 2013. godine - U skladu sa nastojanjima da se unapredi stručno usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova. Stručna praksa je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja i sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave. Za obavljanje stručne prakse, koja traje najmanje dve nedelje a najduže šest meseci, mogu da se prijave punoletni državljani Republike Srbije, koji su studenti osnovnih studija, diplomci ili studenti poslediplomskih studija na fakultetima u R.Srbiji ili inostranstvu, a nisu u stalnom radnom odnosu. Zainteresovana lica treba da podnesu odgovarajuću molbu za obavljanje stručne prakse najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse, prijavu (dobija se u Generalnom konzulatu) kao i fotokopiju važeće lične karte ili pasoša Republike Srbije, biografiju i potvrdu fakulteta o studijama i prosečnoj oceni. Lice koje obavlja stručnu praksu nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist za stručnu praksu. Ministarstvo i diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije ne snose putne troškove, troškove osiguranja, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse, osim ako drugačije nije predviđeno. Za dodatne informacije svi zainteresovani mogu da se obrate Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom, pismeno, elektronskom poštom ili lično ili putem telefona, svakog radnog dana od 09,30 do 13,30 časova.

• 11. novembar 2013. godine – Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, prof. dr Zoran Bingulac, nakon stupanja na dužnost prvi put je zvanično posetio Budvu, gde se sastao sa gradonačelnikom Budve, Lazarom Rađenovićem. Obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog posete ambasadora, a u dužem razgovoru razmotrene su mogućnosti za dalji razvoj saradnje između Srbije i Crne Gore, u oblasti ekonomije, energetike, putne infrastrukture, hotelijerstva, turizma, kulture. Gradonačelnik Budve obavestio je o razvojnim planovima grada i opredeljenju da Budva bude grad otvoren za sve, u kome su turisti iz Republike Srbije tradicionalno dobrodošli. Razgovoru je prisustvovala i generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Marina Jovićević, kojoj se gradonačelnik zahvalio za pomoć i podršku koju je u svom dosadašnjem radu Generalni konzulat pružio Grad teatru Budva.

• 11. novembar 2013. godine – Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, prof. dr Zoran Bingulac, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio je u Budvi lovorov venac na Spomen-ploču srpskoj vojsci, posvećenu oslobađanju Budve na Mitrovdan, 1918. godine. Ambasador je venac položio u prisustvu gradonačelnika Budve, Lazara Rađenovića, generalnog konzula Republike Srbije u Herceg Novom Marine Jovićević i konzula Vesne Lalić.

• 28. oktobar 2013. godine – Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, prof. dr Zoran Bingulac  posetio je Herceg Novi, povodom obeležavanja Dana Opštine, prisustvovao svečanoj sednici Skupštine opštine Herceg Novi, susreo se sa predsednicima tri Bokeljske opštine i Budve i sastao i sa predstavnicima NVO koje rade na očuvanju srpske kulture i tradicije. Ambasador Bingulac je obišao prostorije Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, u kojima je upriličen i sastanak sa predsednicima nevladinih organizacija i udruženja koja deluju na teritoriji Herceg Novog na očuvanju srpske kulturne baštine i identiteta.
Sastanku su prisustvovali predsednici Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta", "Matica Boke", Društva za arhive i povjesnicu hercegnovsku, "Srpski soko", FK "Obilić" i televizije TV Novi. Sastanak je bio protokolarno-radne prirode. Tom prilikom, ambasador Bingulac upoznao se sa radom i aktivnostima navedenih nevladinih organizacija i njihovim programskim ciljevima. Svi prisutni su izrazili veliko zadovoljstvo organizovanjem ovakvog sastanka. Oni su se veoma pozitivno osvrnuli na saradnju i pomoć institucija Republike Srbije nakon otvaranja Generalnog konzulata u Herceg Novom ocenjujući da su od tada, zahvaljujući i angažmanu Generalnog konzulata i boljoj prijemčljivosti nadležnih institucija Srbije, prvenstveno Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstva kulture i informisanja, bili u prilici da realizuju brojne projekte.
Ambasador Zoran Bingulac i generalni konzul Marina Jovićević prisustvovali su potom svečanoj sednici SO Herceg Novi. Tom prilikom ambasador Bingulac susreo se sa gradonačelnikom Herceg Novog Dejanom Mandićem i predsednicom SO Danijelom Đurović, kao i sa gradonačelnicima Tivta i Budve Draganom Kankarašom i Lazarom Rađenovićem i predsednikom SO Budva Borom Lazovićem.
 

• 20. septembar 2013. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Crnoj Gori. U delegaciji Republike Srbije bili su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar privrede Saša Radulović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić. Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ocenili su danas da odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom linijom, i istakli da su dve države opredeljene za unapređenje saradnje na planu evrointegracija i ekonomije. Dačić je nakon sastanka sa Đukanovićem naglasio da su dva naroda najbliži jedni drugima, i dodao da, shodno tome, dve zemlje treba da imaju najtešnje i prijateljske odnose. On je ukazao na to da su Srbija i Crna Gora posvećene saradnji na planu evropskih integracija, uz napomenu da Srbija zemlja podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji. Predsednik Vlade Srbije je istakao neophodnost uspostavljanja platnog prometa između dve zemlje i rešavanja pitanja dvojnog državljanstva. Đukanović je ocenio da dve zemlje imaju kvalitetne odnose u svim oblastima, i dodao da je današnji sastanak bio, pre svega, posvećen razvojnim šansama. Dačić i Đukanović su izrazili zadovoljstvo saradnjom policija Srbije i Crne Gore na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Oni su, takođe, istakli značaj saradnje kada je reč o poboljšanju kvaliteta života građana, unapređenju saobraćajne infrastrukture i zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Prema njihovoj oceni, treba poboljšati železničku infrastrukturu između dve zemlje, raditi na zajedničkim projektima za privlačenje stranih investicija i više koristiti kapacitete Luke Bar. Đukanović je ukazao na to da se saradnja dveju zemalja može unaprediti i u oblastima energetike i turizma. Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić  se sastao i sa predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

• 19. septembar 2013. godine - Novoimenovani ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, prof. dr Zoran Bingulac predao je akreditivna pisma predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, čime je zvanično počeo diplomatsku misiju u Crnoj Gori. Ističući da bliskost dveju država treba da bude osnov saradnje u svim oblastima, i da će takvom partnerstvu posvetiti svoj diplomatski mandat, ambasador Bingulac je rekao da su Srbija i Crna Gora upućene jedna na drugu i da njihova bliskost u istoriji i sadašnjosti treba da bude jasna poruka za budućnost.

• 16. avgust 2013. godine - BEOGRAD, 15. avgusta (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaz o postavljanju Zorana Bingulca za amabasadora Srbije u Crnoj Gori, objavljeno je u najnovijem "Službenom glasniku". Bingulac je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije koju je napustio pre nekoliko godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je ambasador SRJ u Južnoafričkoj Republici, a tokom vladavine Slobodana Miloševića ministar za sport i ministar vera. Bingulac je dekan Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Megatrend, gde predaje finansije i savremeni strategijski menadžment.

• 28. mart 2012. godine - Vlada Republike Srbije donela je 16. marta 2012. godine odluku kojom se Srbi iz regiona (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Mađarska, Rumunija i Albanija) oslobađaju plaćanja takse i posebnih troškova u postupcima za prijem i prestanak državljanstva Republike Srbije. Troškove taksi i posebnih troškova preuzeće Republika Srbija.


Verzija za štampu
Vesti
DAN SEĆANJA NA 25 GODINA OD POČETKA NATO AGRESIJE NA SR JUGOSLAVIJU
ODLUKA O SUFINANSIRANЈU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
MINISTR ĐORĐE MILIĆEVIĆ U POSETI PREDSTAVNICIMA UDRUŽENЈA I NVO SA PODRUČJA BOKE KOTORSKE
BORAVAK SPORTISTA SA AP KiM U HERCEG NOVOM
DRUGI FESTIVAL "NAŠE OGNJIŠTE"
KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA „SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA“ ZA ŠKOLSKU 2023/2024. GODINU
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU U HERCEG NOVOM
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE, 15. septembar 2023. godine
SASTANAK MINISTARA I DELEGACIJA MINISTARSTVA EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA CRNE GORE I MINISTARSTVA UNUTRAŠNjE I SPOLjNE TRGOVINE R. SRBIJE
SLAVA OSNIVAČA GRADA HERCEG-NOVOG I JUBILARNI "10. TRG OD ĆIRILICE"
SPORAZUM O POSLOVNO-TEHNIČKOJ SARADNJI PRIVREDNE KOMORE SRBIJE I OPŠTINE HERCEG NOVI
POTPISIVANЈE SPORAZUMA O SARADNЈI SO HERCEG NOVI I SO VRNЈAČKA BANЈA
PREDSTAVLЈANЈE I PROMOCIJA TO ZAPADNA SRBIJA U HERCEG NOVOM
DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM - 9. MAJ
OTVARANJE KNJIGE ŽALOSTI U GENERALNOM KONZULATU OD 05.03.2023. GODINE
KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINU
OBELEŽAVANЈE GODIŠNЈICE POTAPANЈA RAZARAČA „ZAGREB“
VASKRŠNJA ČESTITKA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
BOŽIĆNI PRIJEM
KRSNA SLAVA VITEŠKOG DRUŠTVA „SVETI STEFAN“
ČESTITKA POVODOM NASTUPAJUĆIH PRAZNIKA
SVEČANO OTVARANJE SRPSKE KUĆE U BERANAMA
JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PRIZNANJA
SASTANAK RUKOVOODSTVA OPŠTINE HERCEG NOVI SA PREDSTAVNICIMA DKP REPUBLIKE SRBIJE U CRNOJ GORI
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU U HERCEG NOVOM
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU 11. NOVEMBAR
DAN OPŠTINE I DAN OSLOBOĐENЈA HERCEG NOVOG
LETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA U NIKŠIĆU
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
BORAVAK DECE SA KOSOVA I METOHIJE NA PODRUČJU HERCEG NOVOG
POSETA PTRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA HERCEG NOVOM
PREDSEDNIK VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU
PREDSEDNIK VUČIĆ NA GODIŠNJEM SASTANKU SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA
DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU 9. MAJ
ODLUKA O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE KAO I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" ZA ŠKOLSKU 2021/2022 GODINU
DANI BEOGRADA U HERCEG NOVOM
ODLUKA O RASPISIVANJU KONKURSA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
VUČIĆ: SLAVEĆI SRETENJE ŠALJEMO PORUKU DA ŽELIMO SLOBODNU, JAKU I MODERNU SRBIJU
SRETENJE - DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE, 15. FEBRUAR
BEOGRAD DOBIJA CENTAR ZA ČETVRTU INDUSTRIJSKU REVOLUCIJU
PREDSEDNIK VUČIĆ NA SASTANKU U OKVIRU REGIONALNE INICIJATIVE ZA SARADNjU "OTVORENI BALKAN"
REFERENDUM: GLASANЈE U INOSTRANSTVU
ODLUKA O DODELI NACIONALNIH PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS, REZULTATE I ZASLUGE U OBLASTI OSTVARIVANJA SARADNJE I JAČANJA VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE, KAO I MATIČNE DRŽAVE SRBA U REGIONU
SELAKOVIĆ: REFORME I REGIONALNA SARADNJA ZA BOLJU BUDUĆNOST
VAŽNA ULOGA UNESKA ZA OČUVANJE SRPSKE BAŠTINE NA KOSMETU
DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU 11. NOVEMBAR 2021. GODINE
Drugi pišu
ZAJEDNIČKA IZJAVA UČESNIKA DANAŠNJEG SASTANKA INICIJATIVE OTVORENI BALKAN: „BUDUĆNOST PROŠIRENJA – POGLED IZ REGIONA“
SELAKOVIĆ I KRIVOKAPIĆ OBIŠLI HRAM SVETOG SAVE
SRBIJA ŽELI NAJBLIŽE ODNOSE SA CRNOM GOROM
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA KONFERENCIJI UJEDINJENIH NACIJA O KLIMATSKIM PROMENAMA COP26 ODRŽANOJ U GLAZGOVU
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA POVODOM GODINU DANA OD FORMIRANЈA VLADE SRBIJE
SELAKOVIĆ PRED SBUN: DIJALOG I PRIMENA POSTIGNUTIH DOGOVORA JEDINI PRAVI PUT ZA REŠAVANJE OTVORENIH PITANJA
SELAKOVIĆ: OSETILI SMO U BEOGRADU JAKU ENERGIJU SLOBODOLJUBIVIH NARODA I DRŽAVA
SASTANAK NA VISOKOM NIVOU POSVEĆEN OBELEŽAVANЈU 60. GODIŠNЈICE POKRETA NESVRSTANIH ZEMALЈA
PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI REPUBLICI SLOVENIJI
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
POSETA ARNO GUJONA CRNOJ GORI – HERCEG NOVI
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO
SELAKOVIĆ U NЈUJORKU SA 28 ŠEFOVA DIPLOMATIJE O EKONOMSKIM USPESIMA SRBIJE I SITUACIJI NA KIM
PRIŠTINA OZBILJNO UGROZILA MIR I REGIONALNU STABILNOST
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE
KONKURS – ODLUKA O SUFINANSIRANЈU PROJEKTA KOJI DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE – PODRŠKA OSNIVANЈU NOVIH ŠKOLA I ODELЈENЈA DOPUNSKE NASTAVE SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI
OBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
PREDSEDNIK VUČIĆ NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA SVE STRADALE I PROGNANE SRBE U ORUŽANOJ AKCIJI „OLUJA“
JAVNI POZIV - NACIONALNA PRIZNANJA ZA 2021. GODINU
Autorski tekst ambasadora dr Vladimira Božovića
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILJ JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE
SELAKOVIĆ POZVAO PREDSTAVNIKE ČLANICA PNZ DA SE U OKTOBRU OKUPE U BEOGRADU
CILJ DA MLADI OSTANU U SRBIJI
SELAKOVIĆ: OBELEŽIMO ZAJEDNO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
SRBIJA SNAŽNO PODRŽAVA BERLINSKI PROCES
NASTAVAK EVROPSKIH INTEGRACIJA UZ SARADNJU ZEMALJA REGIONA
MINISTAR SELAKOVIĆ SA BUDUĆIM IZASLANICIMA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
SASTANCI U ANTALIJI BILI USPEŠNI ZA SRBIJU
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA MIRU I STABILNOST REGIONA
SELAKOVIĆ: SARADNJA I DOBROSUSEDSKI ODNOSI OPŠTI SU INTERES ČITAVOG REGIONA
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA
SELAKOVIĆ: SRBIJA PRIDAJE VELIKI ZNAČAJ „BERLINSKOM PROCESU“ I REGIONALNOJ SARADNЈI
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
POČETAK RADA ON LINE APLIKACIJE ZA VIZU D RADI ZAPOŠLЈAVANЈA U REPUBLICI SRBIJI
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT“
VELIKI PROSTOR ZA ZAJEDNIČKO PLANIRANJE I INVESTIRANJE SRBIJE I CRNE GORE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE
NAUČNO-OBRAZOVNI CENTAR „VUK KARADŽIĆ“ U TRŠIĆU – ORANIZOVANЈE RADIONICA
SELAKOVIĆ: SRBIJA POKAZALA DA SOLIDARNOST NE MORA BITI ISKLJUČIVO PRIVILEGIJA BOGATIH
VAKCINACIJA SRPSKIH DRŽAVLЈNA
PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANjI MRŽNjE PREMA SRPSKOM NARODU
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI
SRBIJA SPREMNA DA POMOGNE SUSEDIMA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI
OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG
BRNABIĆ URUČILA PRVI KONTINGENT VAKCINA "SPUTNjIK V" CRNOJ GORI
SRETENJE – DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE, 15 FEBRUAR
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA
SELAKOVIĆ: NE ODGOVARAMO NA PROVOKACIJE, ŽELIMO MIR U REGIONU
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA VREDNOSTIMA JADRANSKO-JONSKE INICIJATIVE
52. MEĐUNARODNI SUSRET DECE „RADOST EVROPE“
SELAKOVIĆ I GUJON ČESTITALI SAVINDAN (26.1.2021.)
SELAKOVIĆ ZA POLITIKU: GODINA PODMLAĐIVANJA SRPSKE DIPLOMATIJE (26.01.2021.)
SUFINANSIRANЈE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENЈA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNЈIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI
SVAKI SRBIN U DIJASPORI POTENCIJALNI LOBISTA (03.01.2021.)
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILJEVI ISTI (02.01.2021.)
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI (29.12.2020.)
VUČIĆ: OČEKIVALI SMO DA CRNA GORA PROMENI ODLUKU O PROTERIVANJU AMBASADORA SRBIJE (28.12.2020.)
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA SPOLЈNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU - OBAVEŠTENJE
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU
KONKURS ZA PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU
UPIS U KNJIGU ŽALOSTI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
OTVОRENA KNЈIGA ŽALOSTI POVODOM UPOKOJENJA BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA IRINEJA
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU 11.11.2020. GODINE
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
OBELEŽAVANJE DRŽAVNOG PRAZNIKA - neradni dan
SRBIJA - POVOLJNA DESTINACIJA ZA POSLOVANJE I INVESTIRANJE U ISTAŽIVANJE I RAZVOJ NOVE TEHNOLOGIJE
VANREDNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SAOPŠETNJE ZA JAVNOST POVODOM DANA OPŠTINE HERCEG NOVI
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
Drugi pišu ...
VAŽNA OBAVEŠTENJA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
POVELJA ZA IZUZETAN LIČNI ANGAŽMAN I DOPRINOS U PROMOCIJI INTERESA REPUBLIKE SRBIJE NOVAKU ĐOKOVIĆU
ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE – OBAVEŠTENJE O LAŽNOM SAJTU ZA PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE
PONOVLJENI KONKURS ZA SUFINANSIRAWE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANЈE U INOSTRANSTVU
MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE POVODOM ZARAZNE BOLESTI COVID-19
SAOPŠTENJE
Čestitka
VASKRŠNJA ČESTITKA
SAOPŠTENJE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA - OBAVEŠTENJE
SAOPŠTENJE
ČESTITKA
KORONA VIRUS - OBAVEŠTENJA
OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE TERETNIH MOTORNIH VOZILA U SKLADU SA SMERNICAMA ZDRAVSTVENO SANITARNOG NADZORA
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANjE U INOSTRANSTVU
Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog ruskog kolegu , Nj.E. Vladislav. V. Maslennikov, 11 mart 2020. godine
Na poziv Nevladine organizacije ,, MANS” Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je prisustvovao Konferenciji posvećenoj Projektu izgradnje autoputa u Crnoj Gori Bar – Boljare, prva dionica Smokovac – Mateševo, 11. mart 2020. godine
Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog grčkog kolegu Nj.E. Panayotis Partsos, 10. marta 2020. godine
Ambasador prisustvovao predavanju na Filološkom fakultetru u Nikšiću, 5 mart 2020. godine
Prisustvo konzula žerana Z. Dojčinovića arhijerejskoj liturgiji
Poseta delegacije džudo kluba „Brus“ iz Brusa Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom
Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović na poziv Mitropolita Amfilohija prisustvuje Prazičnoj Liturgiji i proslavi svetog Simeona Mirotočivog u Hramu Hristovog Vaskrsenja.
Drugi pišu ...
Srpsko crnogorski poslovni klub
Patrijarh primio ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori
„Srpski Soko“ - promocija knjige „Tomo Krstov Popović hercegnovski rodoljub, prosvetar, istoričar, književnik i zadužbinar“ autora Nebojše Raša
Drugi pišu ...
Povodom Dana državnosti Republike Srbije pomen i venci na spomenik vožda Karađorđa u Podgorici
Ambasador prisustvovao Sretenjskoj liturgiji
Drugi pišu ...
Pozdravni govor ambasadora, Dan državnosti 2020. godine
Dan Državnosti Republike Srbije 2020. godine
Kurtoazna poseta Nj.E. izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića kod ministra vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđana Darmanovića
Drugi pišu ...
Drugi pišu ...
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Vladimir Božović odali počast Pavlu Bulatoviću
OBAVEŠTENJE
51. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, 2-5. oktobar 2020. godine
Kokursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora – promocija Monografije
O B A V E Š T E NJ E
Nove procedure za prelazak granice Republike Srbije i Crne Gore za maloletna lica (od 1. januara 2020. godine)
Božićni koncert Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ 1839 iz Kotora
Narodna banka Srbije – Finansijski vodič
Deveta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Odluka vlade Republike Srbije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša Republike Jermenije
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO, 2019-2023. godine
Odluke o sufinansiranju projekata
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Odluka Vlade RS o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau - obaveštenje
Saopštenje
Obaveza upisa u maticne knjige Republike Srbije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika, i Trinidad i Tobago
Odluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Arhiva vesti