| |     latinica | english  
Насловна
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ

Обавештавамо све заинтересоване да је Министарство просвете расписало нови Конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта стипендирања припадника српске националне заједнице из држава у региону „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину.

Водећи политику добросуседства и отворености ка равноправној сарадњи са свим земљама у региону, Република Србија трајно је заинтересована да се српска национална заједница у суседним државама слободно развија. У складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону , израђен је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

Под синтагмом „Срби из региона”, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској. Активном и одговорном националном политиком према припадницима српског народа у државама региона, Република Србија чува њихов идентитет – језик, културу, веру, традицију и обичаје.

Република Србија припаднике националних мањина у Републици Србији и припаднике српске националне заједницу региону препознаје као значајне носиоце добрих међунационалних односа и узајамног разумевања, толеранције и уважавања.

Пројекат представља пут за јачање добросуседских односа, бригу о припадницима српске заједнице и ширење европских вредности у области људских и мањинских права. У том циљу Република Србија ће кроз Пројекат у школској 2022/2023. години понудити нових 80 стипендија.

Стипендирање младих припадника српске националне заједнице у региону унапредиће њихов ниво образовања, што је један од важних предуслова за подизање квалитета живота у земљама у којима живе

Рок за слање пријавних формулара са пратећом документацијом дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије је 26. мај 2023. године.

Информације о конкурсу могу се наћи на сајту:

https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-u-okviru-projekta-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2022-2023-godinu/


Верзија за штампу
Дијаспора
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ
Пројекти за дијаспору
КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ
О дијаспори и Србима у региону
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Војни меморијали