| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 7:00 – 15:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:30 - 13:30 časova od ponedeljka do petka.

Praznici

Adresa
Trg Hercega Stjepana (Belavista) 15
85340 HERCEG NOVI
CRNA GORA

Telefon: + 382-31 / 350-320, 350-340 Lokacija/Mapa
Faks:     + 382-31 / 323-066 Konzularna nadležnost
Е-mail: gkh.novi@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.hercegnovi.mfa.gov.rs  
   
 

 


 
 
 
Drugi pišu ...

https://mitropolija.com/2020/02/15/mitropolit-amfilohije-u-podgorici-sluzio-pomen-vozdu-karadjordju-petrovicu/

http://www.srpskenovinecg.com/crnagora/34-cg/77223-sr-nj-s-is-ins-crn-g-r

http://www.srna.rs/novosti/762839/sretenje-sa-istinskom-crnom-gorom.htm


Povodom Dana državnosti Republike Srbije pomen i venci na spomenik vožda Karađorđa u Podgorici

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, sa podgoričkim sveštenstvom služio je pomen voždu Karađorđu i njegovim besmrtnim saborcima i  ustanicima, u Karađorđevom parku u centru Podgorice, pored spomenika osnivaču moderne srpske države.

U svom obraćanju mitropolit Amfilohije je rekao da se "na Sretenje posebno sećamo vožda Karađorđa, pred čijim spomenikom stojimo, onoga, kome je najveći mudrac našega roda, Lovćenski Tajnovidac posvetio svoj „Gorski vijenac“. „Nije mu, međutim, posvetio samo `Gorski vijenac`, nego mu je posvetio i čitavu Crnu Goru i sav srpski rod. Put vožda Karađorđa jedini je put kojim je hodao ovaj narod, i do cara Lazara, i poslije cara Lazara, do Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski".

Nakon toga, Nj.E. izanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je položio venac u ime Republike Srbije i Ambasade Srbije u Podgorici  i rekao da je ovo dan sretanja sa precima, i sa Petrom Prvim Petrovićem Njegošem – Svetim Petrom Cetinjskim, koji je na Krusima i Martinićima pravio prethodnicu voždovim ustanicima, i dan sećanja na sve one koji su život položili za krst časni i slobodu zlatnu: „Današnji dan je i dan ponovnog sretanja Srbije i Crne Gore, koje su večno živele u bratstvu. Živeli smo u jednoj državi, a sada smo u dve države koja jedna drugu treba da poštuje, voli, razume, podrži... Nema razloga da ne budemo najbliži jedni drugima. Možda se sa bratom nekad ne razumemo, možda imamo različite poglede, ali to ne umanjuje činjenicu da nam je to brat“.

Nakon govora ambasadora koji je pozdravljen aplauzom vence su položili predstavnici Srpskog nacionalnog Savjeta i drugih srpskih kulturnih instistucija u Crnoj Gori.

Ambasadorov govor, 15.02.2020.godine
https://www.youtube.com/watch?v=bXd-5dhZViU&feature=youtu.be


Ambasador prisustvovao Sretenjskoj liturgiji

Njegova Ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je jutros prisustovao svečanoj Sretenjskoj liturgiji u hramu svetog Jovana Krstitelja u nikšićkom naselju Straševina. Prazničnu liturgiju je služio episkop Budimljanski-nikšićki gospodin Joanikije sa nikšićkim sveštenstvom. Vladika Joanikije je u besedi govorio o smislu i simbolima Sretenja kao velikog hrišćanskog i crkvenog praznika. Tom prilikom gospodin Joanikije je ambasadoru Srbije u Crnoj Gori čestitao Dan državnosti Republike Srbije i poželeo mir i prosperitet srpskom narodu i njegovoj matičnoj državi Srbiji.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova