| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 7:00 – 15:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:30 - 13:30 časova od ponedeljka do petka.

Praznici

Adresa
Trg Hercega Stjepana (Belavista) 15
85340 HERCEG NOVI
CRNA GORA

Telefon: + 382-31 / 350-320, 350-340 Lokacija/Mapa
Faks:     + 382-31 / 323-066 Konzularna nadležnost
Е-mail: gkh.novi@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.hercegnovi.mfa.gov.rs  
   
 

 


 
 
 
MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE POVODOM ZARAZNE BOLESTI COVID-19

KORONA VIRUS - PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Detaljnije o merama koje se permanentno preduzimaju, možete se informisati na sajtovima:

  1. Vlada Republike Srbije možete pogledati na https://www.srbija.gov.rs
     
  2. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije https://codiv19.rs

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NAKON OBRAĆANJE PREDSEDNIKA RS

Njegova ekselencija izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović sa velikim zadovoljstvom i čašću obaveštava javnost, državu Crnu Goru, srpski narod u Crnoj Gori, kao i sve njene građane da je na predlog i odlukom predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića Republika  Srbija poklonila Crnoj Gori pet respiratora .
Ova i ovakva odluka Republike Srbije i njenog predsednika je došla, nakon izrečene i javno objavljene i prenošene velike neistine da je Republika Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore.
Ovim  Srbija , srpski narod i svi njeni građani svedoče onu staru narodnu izreku ,,na muci se poznaju junaci“ i potvrđuju sopstvenu moralnu snagu i veličinu. Srbija koju kleveću, vređaju i napadaju kao nebrojeno puta kroz njenu slavnu istoriju otvara svoje srce i bratski širi ruke.
Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje.
Ništa što je na štetu Crne Gore ne može biti na korist Srbije i obrnuto. Izražavamo nadu da će ovaj  i ovakav državnički čin predsednika Srbije, a pogotovo u ovakvom trenutku, biti podstrek večnog bratstva i prijateljstva naše dve države.


Podgorica, 27.03.2020 godine

 

 

PRISTUP KULTURNIM SADRŽAJIMA IZ REPUBLIKE SRBIJE

U nameri da stanovništvu u Republici Srbiji, ali i inostranstvu, olakša pristup sadržajima iz kulture, s ciljem prevazilaženja situacije nastale zbog epidemije korona virusa, Ministarstvo kulture i informisanja je na na sajtu Digitalna solidarnost omogućilo pristup digitalnim sadržajima koje su pripremile ustanove kulture u Republici Srbiji.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs

 

SAOPŠTENЈE AMBASADE SRBIJE

NA PREDLOG SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA GRADONAČELNIKA MARKA CAREVIĆA KOJI JE PODRŽALA AMBASADA SRBIJE U CRNOJ GORI I AMBASADOR VLADIMIR BOŽOVIĆ PREDSEDNIK VUČIĆ JE DONEO ODLUKU DA SE HOTEL MINISTARSTVA UNUTRAŠNЈIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE BEOGRAD U BEČIĆIMA USTUPI I STAVI NA RASPOLAGANЈE OPŠTINI BUDVA ZA PRIVREMENI KARANTIN ZA OPŠTINU BUDVA.
TAKOĐE JE NA MOLBU VLADE CRNE GORE UZ POSREDOVANЈE AMBASADE I NA PREDLOG PREDSEDNIKA VUČIĆA REPUBLIKA SRBIJA ODLUČILA DA SVOJIM AVIONOM PREVEZE I HUMANITARNU POMOĆ KINE CRNOJ GORI.
,,OVO JE PRIMER ISTINSKOG BRATSKOG I PRIJATELЈSKOG ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE PREMA CRNOJ GORI. TAKOĐE JE I MINISTARSTVO VANЈSKIH POSLOVA CRNE GORE IZRAZILO SPREMNOST DA SE AVIONIMA MONTENEGROERLANSA PREVEZU I DRŽAVLЈANI SRBIJE IZ GRADOVA I DESTINACIJA EVROPE GDE ONI PREUZIMAJU SVOJE DRŽAVLЈANE .VREME JE DA SVE NAŠE RAZLIKE STAVIMO PO STRANI I DA SE ZAJEDNIČKI I JOŠ SNAŽNIJE BORIMO PROTIV ZAJEDNIČKOG OPASNOG NEPRIJATELЈA NAGLASIO JE AMBASADOR BOŽOVIĆ.”

 

Drugi pišu ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Na zahtev  više privrednika iz Republike Srbije i Crne Gore da su suočeni  sa  problemima vozača  koji su u obavezi stavljanja u samoizolaciju, nakon  prelaska  iz i u  Republiku Srbiju i Crnu Goru, promptno ukazali na problem nadležnima u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Proaktivno postupajući, na predlog  Privredne komore  Republike Srbije, Vlada Republike Srbije  je donela  Odluku o izmeni odluke o proglašenju bolesti COVID-19, kojima se ove mere ne primenjuju  na domaće i strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u RS, a koji su članovi posada teretnih motornih vozila, teretnih brodova, vozopratno osoblje železničkih vozila, posada i kabinskog osoblja vazduhoplova, kojima se obavlja međunarodni prevoz u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju.
Takođe, donosioci pojedinačnih akata  koji su izrekli mere zaštite pre stupanja na snagu ove  Odluke, obustaviće sve akte daljeg izvršenja. U stalnoj smo komunikaciji sa Privrednom komorom Crne Gore, i nadležnima u Crnoj Gori, i tokom dana očekujemo ovakvu Odluku u zemlji prijema, Crnoj Gori.

 

Opširnije...
OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE TERETNIH MOTORNIH VOZILA U SKLADU SA SMERNICAMA ZDRAVSTVENO SANITARNOG NADZORA

U skladu sa Naredbom za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, od 15. marta 2020.godine.  Ministarstvo zdravlja je na predlog Instituta za javno zdravlje, a radi tumačenja tačke 1 ove Naredbe, koja se odnosi na vozače teretnih motornih vozila koji upravljaju motornim vozilima uključenim u dopremanje roba u Crnu Goru, donelo posebne smernice zdravstveno-sanitarnog nadzora za:

  1. vozače teretnih motornih vozila strane državljane u tranzitu kroz Crnu Goru,
  2. vozače teretnih motornih vozila strane državljane čija je krajnja destinacija – mjesto istovara u Crnoj Gori,
  3. vozače teretnih motornih vozila državljane Crne Gore koji učestvuju u međunarodnom transportu roba.

Sve navedene smernice su privremenog karaktera i podložne su izmenama i dopunama u skladu sa promjenom epidemiološke situacije u zemlji.
 

Opširnije...
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANjE U INOSTRANSTVU

PREKIDANJE RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas, 17.03.2020. godine, donela Vlada Republike Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanih za 26. april 2020. godine, dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

 

 IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANJE U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom poziva državljane Republike Srbije koji borave na teritoriji opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva i žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate Generalnom konzulatu lično – dolaskom u Generalni konzulat, putem pošte, faksa ili elektronskom poštom.
 

Pored čitko popunjenog obrasca Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je priložiti kopiju važećeg pasoša ili lične karte izdatih od strane nadležnog organa Republike Srbije.
 

NAPOMENA: Skrećemo pažnju da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji (član 10. Zakona o izboru narodnih poslanika).

Za dodatne informacije kontaktirajte nas na telefone 031/350-340 i 031/350-320.

Adresa konzulata: Trg Hercega Stjepana 15 (Trg Belavista)
Faks.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rs


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova