| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 7:00 – 15:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:30 - 13:30 časova od ponedeljka do petka.

Praznici

Adresa
Trg Hercega Stjepana (Belavista) 15
85340 HERCEG NOVI
CRNA GORA

Telefon: + 382-31 / 350-320, 350-340 Lokacija/Mapa
Faks:     + 382-31 / 323-066 Konzularna nadležnost
Е-mail: gkh.novi@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.hercegnovi.mfa.gov.rs  
   
 

 


 
 
 
VAŽNA OBAVEŠTENJA

Preporuke za putovanje u inostranstvo državljanima Republike Srbije kao i ažurirane informacije o režimu ulaska naših državljana u strane zemlje u uslovima pandemije COVID-19  izazvane virusom SARS-CoV-2, možete pronaći ovde

 

REŽIM ULASKA/IZLASKA  DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U CRNU GORU

 1. Državljanima Republike Srbije je zabranjen ulazak u Crnu Goru, osim državljanima koji poseduju  regulisan stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori.
   
 2. Državljani R. Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i crnogorski državljani, koji dolaze iz Republike Srbije, upućuju se u institucionalnu izolaciju - karantin (14 dana) na osnovu rešenja zdravstveno sanitarne inspekcije.
   
 3. Državljani Republike Srbije koji imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „zelene liste“  i da u tom periodu nisu posećivali države izvan ove liste, mogu ući u Crnu Goru.
   
 4. Državljani Republike Srbije koji imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „žute liste“ (BiH, Albanija, ...) i da u tom periodu nisu putovali kroz neku od država izvan „zelene liste“ i „žute liste“, osim u tranzitu, ukoliko poseduju negativan PCR, ELISA ili ECLIA test na COVID-19  ne stariji od 72 sata, mogu ući u Crnu Goru.
   
 5. Državljanin Republike Srbije koji je rezident neke od država sa „zelene liste“ država Crne Gore i dolazi u C. Goru iz države koja se nalazi na „zelenoj listi“, tretiraće se kao državljanin države sa „zelene liste“ jer je rezident države sa liste.
   
 6. Državljani R. Srbije koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, dozvoljen je ulazak po posebnoj proceduri i uz posebne mere zdravstveno sanitarnog nadzora.
   
 7. Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja napustiti Crnu Goru.
   
 8. Dozvoljen je tranzit državljana Republike Srbije kroz Crnu Goru.

MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE

Obustavljen je javni prevoz putnika u međunarodnom drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju.

GRANIČNI PRELAZI IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE:

Otvoreni drumski granični prelazi:

 1. Ranče –Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje,
 2. Dobrakovo – Gostun, putni pravac Bijelo Polje – Prijepolje,
 3. Dračenovac – Špiljani, putni pravac Rožaje - Novi Pazar.

Na ovim prelazima omogućen je ulazak i izlazak putnika i promet robe u oba smera.

Zatvoreni drumski granični prelazi:

 1. Vuče – Godova, na putnom pravcu Rožaje – Tutin.

ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U CRNU GORU - IZUZETAK

Državljanima Republike Srbije omogućen je ulazak u Crnu Goru ako dolaze nekomercijalnim avio saobraćajem, uz poštovanje privremenih mera:

Putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posjedovati negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i posedovati rezervaciju u hotelskom smeštaju ako borave u Crnoj Gori. Operator vazduhoplova mora da podnese zahtev za odobrenje leta, 48 sati pre planiranog leta, operatoru aerodroma koji, pored redovnih informacija, mora sadržati i ime i prezime putnikâ i posade, ako boravi u Crnoj Gori pri čemu operator aerodroma zadržava pravo da odobri ili ne odobri let.

Prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju mere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta javno zdravlje Crne Gore. Za dolazak/odlazak putnika od putničkog terminala do smeštaja potrebno je organizovati poseban transport, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

PROMET I TRANZIT ROBE

Promet robe između R. Srbije i Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 


KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Povodom Konkursa koji je bio otvoren od 18. maja do 1. juna 2020. godine, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo je odluku o sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

 


POVELJA ZA IZUZETAN LIČNI ANGAŽMAN I DOPRINOS U PROMOCIJI INTERESA REPUBLIKE SRBIJE NOVAKU ĐOKOVIĆU

Povodom Dana diplomatije 29. maja, Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić odao je priznanje Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji dodelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.
U obrazloženju odluke o dodeli Povelje Novaku Đokoviću navodi se: „Idol je mladih, ne samo zbog svojih sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio se naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao sve generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom“.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova