| |     latinica | english  
Насловна
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Препоруке за путовање у иностранство држављанима Републике Србије, као и ажуриране информације о режиму уласка наших држављана у стране земље у условима пандемије COVID-19  изазване вирусом SARS-CoV-2, можете пронаћи овде
 

РЕЖИМ УЛАСКА/ИЗЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ

 1. Држављанима Републике Србије је забрањен улазак у Црну Гору, осим држављанима који поседују  регулисан стални или привремени боравак у Црној Гори.
   
 2. Држављани Р. Србије који имају стални или привремени боравак у Црној Гори и црногорски држављани, који долазе из Републике Србије, упућују се у институционалну изолацију - карантин (14 дана) на основу решења здравствено санитарне инспекције.
   
 3. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „зелене листе“  и да у том периоду нису посећивали државе изван ове листе, могу ући у Црну Гору.
   
 4. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „жуте листе“ (БиХ, Албанија, ...) и да у том периоду нису путовали кроз неку од држава изван „зелене листе“ и „жуте листе“, осим у транзиту, уколико поседују негативан PCR, ELISA или ECLIA тест на COVID-19  не старији од 72 сата, могу ући у Црну Гору.
   
 5. Држављанин Републике Србије који је резидент неке од држава са „зелене листе“ држава Црне Горе и долази у Ц. Гору из државе која се налази на „зеленој листи“, третираће се као држављанин државе са „зелене листе“ јер је резидент државе са листе.
   
 6. Држављани Р. Србије који управљају моторним возилима којима се обавља промет робе, дозвољен је улазак по посебној процедури и уз посебне мере здравствено санитарног надзора.
   
 7. Држављани Републике Србије могу без ограничења напустити Црну Гору.
   
 8. Дозвољен је транзит држављана Републике Србије кроз Црну Гору.

МЕЂУНАРОДНИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Обустављен је јавни превоз путника у међународном друмском, железничком и ваздушном саобраћају.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ:

Отворени друмски гранични прелази:

 1. Ранче –Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље,
 2. Добраково – Гостун, путни правац Бијело Поље – Пријепоље,
 3. Драченовац – Шпиљани, путни правац Рожаје - Нови Пазар.

На овим прелазима омогућен је улазак и излазак путника и промет робе у оба смера.

Затворени друмски гранични прелази:

 1. Вуче – Годова, на путном правцу Рожаје – Тутин.

УЛАЗАК ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ - ИЗУЗЕТАК

Држављанима Републике Србије омогућен је улазак у Црну Гору ако долазе некомерцијалним авио саобраћајем, уз поштовање привремених мера:

Путници и посада морају приликом уласка у Црну Гору посједовати негативан ПЦР тест на SARS-CoV-2 не старији од 72 сата, издат од регистроване лабораторије, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе и поседовати резервацију у хотелском смештају ако бораве у Црној Гори. Оператор ваздухоплова мора да поднесе захтев за одобрење лета, 48 сати пре планираног лета, оператору аеродрома који, поред редовних информација, мора садржати и име и презиме путникâ и посаде, ако борави у Црној Гори при чему оператор аеродрома задржава право да одобри или не одобри лет.

Према овим путницима се након уласка у Црну Гору предузимају мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института јавно здравље Црне Горе. За долазак/одлазак путника од путничког терминала до смештаја потребно је организовати посебан транспорт, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

ПРОМЕТ И ТРАНЗИТ РОБЕ

Промет робе између Р. Србије и Црне Горе као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Поводом Конкурса који је био отворен од 18. маја до 1. јуна 2020. године, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТАН ЛИЧНИ АНГАЖМАН И ДОПРИНОС У ПРОМОЦИЈИ ИНТЕРЕСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ

Поводом Дана дипломатије 29. маја, Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одао је признање Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији доделивши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.
У образложењу одлуке о додели Повеље Новаку Ђоковићу наводи се: „Идол је младих, не само због својих спортских резултата, већ и због потврђених личних квалитета ван спортског терена. Тешко се у новијој историји може наћи пример таквог младог човека који је својим успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе, или, опет, туге и разочарања, када су у питању ретки порази. И кроз позитивне и кроз негативне емоције пробудио се наш успавани дух, дао нам снагу и инспирисао све генерације. Свету је послао поруку снажне спортске нације, талентованих и добрих људи, који се поносе својом историјом и традицијом“.УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, односно могућности уласка свих страних држављана у Републику Србију без дозвола, створени су услови за пријем захтева за визе страних држављана у свим дипломатско конзуларним представништвима Републике Србије, уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести КОВИД-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета и др.).ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛАЖНОМ САЈТУ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије обавештава наше држављане о постојању лажног сајта за пријављивање гласача за гласање из иностранства на Изборима за народне посланике 21. јуна 2020. године.

Обавештење се може преузети на линку:
http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/ПОНОВЉЕНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАWЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

 1. потребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
 2. унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Све информације о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ


Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године. Републичка изборна Комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11. маја ове године о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30 маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р,. Србији).
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. мај 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларноМ представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом позива држављане Републике Србије који бораве на територији општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва и желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате Генералном конзулату лично – доласком у Генерални конзулат, путем поште, факса или електронском поштом.

Поред читко попуњеног обрасца Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је приложити копију важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежног органа Републике Србије.

НАПОМЕНА: Скрећемо пажњу да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (члан 10. Закона о избору народних посланика).
За додатне информације контактирајте нас на телефоне 031/350-340 и 031/350-320.

Адреса конзулата: Трг Херцега Стјепана 15 (Трг Белависта)
Факс.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rs
 МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19

КОРОНА ВИРУС - ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Детаљније о мерама које се перманентно предузимају можете се информисати на сајтовима:

 1. Влада Републике Србије можете погледати на https://www.srbija.gov.rs
   
 2. Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије https://codiv19.rs


САОПШТЕЊЕ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДГОРИЦА

 САОПШТЕЊЕ САУЧЕШЋЕ


У ИМЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗРАЖАВАМО  НАШЕ НАЈДУБЉЕ САУЧЕШЋЕ МИТРОПИЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ, ЧАСНОЈ ПОРОДИЦИ КРИВОКАПИЋ, АРХИЕПИСКОПУ ЦЕТИЊСКОМ МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ  ГОСПОДИНУ АМФИЛОХИЈУ И  СВЕШТЕНИКУ НЕМАЊИ КРИВОКАПИЋУ ПОВОДОМ ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА, АРХИЈЕРЕСКОГ НАМЕСНИКА БОКОКОТОРСКОГ, ДРАГОГ НАМ И ЧЕСТИТОГ ОЦА МОМЧИЛА-МОМА-КРИВОКАПИЋА. ЊЕГОВА ЧЕСТИТА И ПЛОДОНОСНА СВЕШТЕНИЧКА МИСИЈА ОД 50 ГОДИНА, МОЛИТВЕ И ОКРЕПЉУЈУЋЕ ПОРУКЕ ЉУБАВИ, ВЕРЕ И НАДЕ КОЈЕ ЈЕ УПУЋИВАО И У НАЈТЕЖИМ  ВРЕМЕНИМА ХРАБРИЛЕ СУ И ВРАЋАЛЕ НАДУ МНОГИМА. ОТАЦ МОМЧИЛО КРИВОКАПИЋ ЈЕ УЖИВАО ВЕЛИКИ УГЛЕД НЕ САМО МЕЂУ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА У ЦРНОЈ ГОРИ И СРБИЈИ, ВЕЋ МЕЂУ СВИМ ЉУДИМА РАЗНИХ ВЕРА КОЈИ СУ ПОСЕЋИВАЛИ БОКУ И ЦРКВУ ,,СВЕТОГ НИКОЛЕ“ У КОТОРУ, КОЈЕ ЈЕ ДОЧЕКИВАО СВОЈИМ БЛАГИМ, АЛИ ПРКОСНИМ ОСМЕХОМ.СВОЈОМ БЛАГОРОДНОМ ДУШОМ ЈЕ ПРКОСИО СВАКОМ ЗЛУ, СИЛИ И НЕПРАВДИ. СВЕ ВРЛИНЕ КОЈЕ МУ ЈЕ ГОСПОД ПОДАРИО, А ЊЕГОВА ГА МАЈКА ЦРКВА И СРПСКИ РОД НАДАХЊИВАЛИ БИЛЕ СУ ЗАИСТА ИЗУЗЕТНЕ. СВИ МИ ЊЕГОВИ ПРИЈАТЕЉИ И СВИ КОЈИ СУ ГА ЗНАЛИ ИМАЛИ СУ БОЖИЈИ ДАР И БЛАГОСЛОВ ДА НАМ БУДЕ ДУХОВНИ СВЕТИОНИК.
ПОШТОВАНИ ОЧЕ МОМО, ВИТЕЖЕ ПРАВОСЛАВЉА, СВЕТА ЛУЧО БОКЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ   ТВОГ ПРЕЛАСКА У ВЕЧНОСТ, ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ  ШТО СИ  ШТО СИ УЧИНИО ЗА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ, СРПСКИ НАРОД И НАШУ КУЛТУРУ И ДУХОВНОСТ. НЕК ТИ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ

Подгорица 29 април 2020.године


 Честитка

Њ.Е ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ УПУТИО ЈЕ ЧЕСТИТКУ ПОВОДОМ  ПОЧЕТКА  МЕСЕЦА РАМАЗАНА СВИМ ВЕРНИЦИМА ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ КАО И  РЕИСУ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ Г-ДИНУ. РИФАТУ ЕФ.ФЕЈЗИЋУ И РЕИСУ  УЛ УЛЕМИ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ Г-ДИНУ.  СЕАДУ НАСУФОВИЋУ

 

РЕИСУ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ Г-ДИНУ. РИФАТУ ЕФ.ФЕЈЗИЋУ

РЕИСУ УЛ УЛЕМИ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ Г-ДИНУ. СЕАДУ НАСУФОВИЋУ
 

Поштовани,
Поводом вашег великог празника, и почетка светог и благословеног месеца Рамазана, Вама и свим вашим верницима упућујем искрене честитке. Желим да Вам Рамазански пост подари снаге и мудрости да искористите све благодети месеца Рамазана. Такође, Вам желим мир, благостање и добро здравље. Ове га године, као и ми Хришћани наш пост, дочекујете у време великог искушења и пандемије када нас је један вирус жестоко опоменуо, на наш однос према Богу, човеку и заједничкој мајци Природи. Уз искрену честитку вас молим и позивам да заједнички градимо мултиетничке, мултиконфенсионалне и мултикултуралне државе Црну Гору и Србију, као и да доприносимо и негујемо њихово и наше истинско братство и пријатељство. Уз поздрав: РАМАЗАН ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН!- Желим Вам да градимо дух толеранције, човекољубља и тако заједно чинимо наше друштво бољим.

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА

    

 

Њ.Е. ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ УПУТИО ЈЕ ЧЕСТИТКУ ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ, МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ И ВЛАДИКАМА ЈОАНИКИЈУ, АТАНАСИЈУ, ДИМИТРИЈУ И СВИМ ВЕРНИЦИМА.

 

 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДГОРИЦА
Булевар Ивана Црнојевића број 10
Тел.   +382 20 667 305
Факс.+382 20 664 301


ВАША СВЕТОСТИ,
ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО,
ВАША ПРЕОСВЕШТЕНСТВА,

ВАМА И СВИМ ВЕРНИЦИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ИСКРЕНО И ОД СРЦА ЧЕСТИТАМ НАЈВЕЋИ И ЗА ЧОВЕКА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ.
ОВЕ ГА ГОДИНЕ ДОЧЕКУЈЕМО У ИСКУШЕЊУ И СТРАДАЊУ КАДА ЈЕ ЈЕДАН ВИРУС БАЦИО  ЦЕЛО ЧОВЕЧАНСТВО НА КОЛЕНА И ЗАТО НАМ ЈЕ ЈОШ ВАЖНИЈИ И ПОТРЕБНИЈИ.КАО ШТО ЈЕ ПОТРЕБНИЈЕ И ВАЖНИЈЕ НЕГО ИКАДА ОД КАДА СЕ ПРАЗНУЈЕ ДА СЕ МЕЂУСОБНО ПОЗОВЕМО НА ЉУБАВ И ОДГОВОРНОСТ. ДА СЕ ЗАМИСЛИМО И ЗАПИТАМО КАКО СЕ ОДНОСИМО ПРЕМА БОГУ,ЈЕДНИ ПРЕМА ДРУГИМА, ПРЕМА ЗЕМЉИ И ПРИРОДИ. ИМАМО ЛИ ДОВОЉНО ЉУБАВИ,ВЕРЕ И НАДЕ И ЈЕ ЛИ НАМ САВРЕМЕНИ НАЧИН ЖИВОТА ПОМУТИО РАЗУМ И СРЦЕ. СТАЛНО СМО И ИЗНОВА ТРАЖИЛИ ВЕЋА ПРАВА А ЗАБОРАВИЛИ СМО НА ОБАВЕЗЕ. ЈЕСМО ЛИ СПРЕМНИ СХВАТИТИ ОВО ИСКУШЕЊЕ,ЗНАМО ЛИ ГА ПРОТУМАЧИТИ ПРАВИЛНО.НА ОВА ПИТАЊА ВАС МОЛИМ ДА ЗАЈЕДНИЧКИ И ЦРКВА И ДРЖАВА И НАРОД ТРАЖИМО ОДГОВОРЕ.ПОМОЗИТЕ НАМ У ТОМЕ ДА СВИ БУДЕМО ОДГОВОРНИЈИ И БОЉИ И ДА КАО СТО ЈЕ ВАШ ВЕЧНОГ СПОМЕНА ДОСТОЈАН ПРЕТХОДНИК ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ГОВОРИО БУДИМО ЉУДИ.ЈЕР БЕЗ ТОГА НИСМО ДОСТОЈНИ ХРИСТОВОГ НЕВИНОГ ХРИСТОВОГ СТРАДАЊА И НЕ МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ РАДОСТ И ПУНОЋУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА. ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕМО И ДОКАЖЕМО ЈЕСМО ЛИ ГА ДОСТОЈНИ,КАО ШТО ЈЕ ОН И ПОКАЗАО И ДОКАЗАО ЖРТВУЈУЋИ СЕ ЗА НАС.ВРЕМЕ ЈЕ НАШЕГ ПРЕИСПИТИВАЊА,НАШЕ ОБНОВЕ И ПРОМЕНЕ,ВРЕМЕ НАДЕ ДА МОЖЕМО БИТИ ДРУГАЧИЈИ,ЈЕР НАДА ЈЕ НАША ДУЖНОСТ И ОБАВЕЗА И НЕ ПОСТОЈИ ЛАЖНА НАДА.
У ТОЈ ВЕРИ И СПРЕМНОСТИ НА ПРОМЕНУ ЖЕЛИМ ВАМ ДА ХРАБРО ИСКОРАЧИМО КА ВАСКРСЛОМ ГОСПОДУ,ДА ГА МНОГО СПРЕМНИЈИ НЕГО ДО САДА ДОЧЕКАМО У НАША СРЦА,НАШЕ ДОМОВЕ И НАШЕ И ЊЕГОВЕ ХРАМОВЕ.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ.

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ


 САОПШТЕЊЕ

Амбасада снажно и у потпуности подржава став и саопштење Митрополије црногорско-приморске (МЦП) око прославе Васкрса. Амбасада позива и моли све држављане Републике Србије у Црној Гори да се придржавају овог става МЦП, као и свих препорука Националног координационог тела за заразне болести (НКТ) Црне Горе. О томе је било речи и на јучерашњем састанку између његовог Високопреосвештенства МЦП др Амфилохија и Њ.Е изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића. На  састанку амбасадор је упутио пуну подршку МЦП и Митрополиту лично у његовом раду и напорима да се литургијски и црквени зивот прилагоди мерама заштите од опасне заразне болести, што нимало није лако. Такође, амбасадор Божовић се критички осврнуо на задржавање Високопреосвештенства МЦП др Амфилохија као човека који ужива огромни углед не само у Црној Гори и Републици Србији, већ у читавом православљу, али и као грађанина Црне Горе од 83 године који спада у вискоризичну категорију становништва, а према коме нису примењене мере заштите које управо прописује НКТ Црне Горе. И овим данашњим саопштењем МЦП и митрополит Амфилохије показују дубоко и истинско поштовање државе Црне Горе и свих мера и препорука које  као и досада прописује НКТ. (Подгорица, 15.04.2020. године)КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА - ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарство спољних послова Републике Србије је одлучило да се конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, расписан 16. јануара 2020. године, поништи и распише нови по престанку ванредног стања у Републици Србији.САОПШТЕЊЕ

Амбада Репрублике Србије у Подгорици обавештава све држављане Републике Србије, као и заинтересовану јавност, да је поново успостављен поштански саобраћај између Црне Горе и Р. Србије, као и са поштама БиХ, Хрватске и Словеније. 
Предуслови овог, за грађане важног сервиса и начина превоза пошиљки, биле су разне врсте сагласности од надлежних институција, а због неопходности поштовања свих рестриктивно заштитних мера Влада Р. Србије и Црне Горе у борби птотив корона вируса. Поште Црне Горе и Србије су добиле неопходне сагласности као и поште из региона. Раније је међународна размена поште и пошиљки вршена искључиво авионским превозом. Међутим како је сада, због прекида међународног ваздушног саобраћаја та могућност искључена, по окончању свих поступака поштанска размена ће се вршити друмским превозом, тако што је свака земља омогућила овакав превоз на сопственој територији. Ово је још један пример прекопотребне сарадње у интересу свих грађана Р. Србије и Црне Горе као и целог региона. Амбасада Републике Србије је била у сталном контакту са Поштама Србије и Црне Горе којима овим путем честита брзо и ефикасно превазилажење овог за грађане важног проблема. Амбасадор Републике Србије др Владимир Божовић је захвалио директорима Пошта Србије и Црне Горе и преко њих пожелео свим поштарима добро здравље, сваку личну и породичну срећу и своју и захвалност грађана Републике Србије и Црне Горе.ЧЕСТИТКА

Њ.Е. ИЗВАНРЕДНИ  И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ  ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЦИХ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА УПУТИО ЈЕ У ИМЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ  И СВОЈЕ ЛИЧНО ИМЕ ЧЕСТИТКУ АПОСТОЛСКИМ НУНЦИЈИМА У БЕОГРАДУ И САРАЈЕВУ КАО И НАДБИСКУПУ БАРСКОМ И ПРИМАСУ СРПСКОМ,БИСКУПИЈИ КОТОРСКОЈ И НАДБИСКУПУ БЕОГРАДСКОМ КОЈА ЈЕ У ПРИЛОГУ.

Поштовани,

у име Амбасаде Републике Србије у Црној Гори и у своје лично име желим да Вам честитам најсрећнији празник Христовог Васкрсења. Свет  је на тренутак застао, заустављен једним на  око невидљивим вирусом али и нашом видљивом непажњом  према Творцу, себи, Земљи и природи.
Свет је стао јер смо поред дате светлости  Божије  и његове мудрости  и благодати постали њега жељни. Зато је сада у предвечерју његовог васкрсења важно поновити  Господ је међу нама и опет је са нама.
Господ је међу нас дошао да би нас научио да је болест као и неправда победива и да се  никада не треба предати, већ веровати и борити се за себе и ближње своје уз помоћ Његову.
Вама и  свим вашим верницима уз жељу за добро здравље, мир и сваку срећу  упућујем најрадоснији поздрав срећан и благословљен Ускрс.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТЕРЕТНИХ МОТОРНИХ ВОЗИЛА У СКЛАДУ СА СМЕРНИЦАМА ЗДРАВСТВЕНО САНИТАРНОГ НАДЗОРА

У складу са Наредбом за предузимање привремених мера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог корона вируса, од 15. марта 2020.године.  Министарство здравља је на предлог Института за јавно здравље, а ради тумачења тачке 1 ове Наредбе, која се односи на возаче теретних моторних возила који управљају моторним возилима укљученим у допремање роба у Црну Гору, донело посебне смернице здравствено-санитарног надзора за:

 1. возаче теретних моторних возила стране држављане у транзиту кроз Црну Гору,
 2. возаче теретних моторних возила стране држављане чија је крајња дестинација – место истовара у Црној Гори,
 3. возаче теретних моторних возила држављане Црне Горе који учествују у међународном транспорту роба.

Све наведене смернице су привременог карактера и подложне су изменама и допунама у складу са промјеном епидемиолошке ситуације у земљи.
 


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС - ОБАВЕШТЕЊА

САОПШТЕЊЕ

Aмбaсaдa Рeпубликe Србиje у Црнoj Гoри и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сaрaдњи сa надлежним институциjaмa у Црнoj Гoри и Србији, дaнaс, 08.04.2020. године, су oргaнизoвaли oдлaзaк 150 држaвљaнa Србиje кojи су имaли пoтрeбу приoритeтнoг пoврaткa у мaтичну држaву, a кojи су свojим aутoмoбилимa уз пoлициjску прaтњу нaпустили ЦГ.

Aмбaсaдoр Србиje у Црној Гори  др Влaдимир Бoжoвић сe зaхвaлиo МВП-у, MУП-у, oпeрaтивнoм штaбу Влaдe ЦГ и Упрaви пoлициje ЦГ, кojи су пoмoгли дa оваква у суштини хуманитарна акција, рeaлизуje по трећи пут, нагласивши да је ово прекопотребна сарадња Србије и Црне Горе и да је солидарност и узајамна подршка у овом тешком тренутку потребнија него икада.

Испраћају и евакуацији држављана Србије, осим амбасадора др Владимира Божовића, присуствовали су и конзул жеран Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић и конзул  Весна Радојевић.

       

      

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НАКОН ОБРАЋАЊА ПРЕДСЕДНИКА РС

Његова екселенција изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић са великим задовољством и чашћу обавештава јавност, државу Црну Гору, српски народ у Црној Гори, као и све њене грађане да је на предлог и одлуком председника Републике Србије господина Александра Вучића Република  Србија поклонила Црној Гори пет респиратора .
Ова и оваква одлука Републике Србије и њеног председника је дошла, након изречене и јавно објављене и преношене велике неистине да је Република Србија конфисковала три респиратора Црне Горе.
Овим  Србија , српски народ и сви њени грађани сведоче ону стару народну изреку ,,на муци се познају јунаци“ и потврђују сопствену моралну снагу и величину. Србија коју клевећу, вређају и нападају као небројено пута кроз њену славну историју отвара своје срце и братски шири руке.
Надам се да ће овај дар од срца са љубављу бити прихваћен и симболично представљати прекретницу ка новим и бољим односима Србије и Црне Горе, две братске и пријатељске земље.
Ништа што је на штету Црне Горе не може бити на корист Србије и обрнуто. Изражавамо наду да ће овај  и овакав државнички чин председника Србије, а поготово у оваквом тренутку, бити подстрек вечног братства и пријатељства наше две државе.


Подгорица, 27.03.2020 године

 

ПРИСТУП КУЛТУРНИМ САДРЖАЈИМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У намери да становништву у Републици Србији, али и иностранству, олакша приступ садржајима из културе, с циљем превазилажења ситуације настале због епидемије корона вируса, Министарство културе и информисања је на на сајту Дигитална солидарност омогућило приступ дигиталним садржајима које су припремиле установе културе у Републици Србији.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs

 

САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ

НА ПРЕДЛОГ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БУДВА ГРАДОНАЧЕЛНИКА МАРКА ЦАРЕВИЋА КОЈИ ЈЕ ПОДРЖАЛА АМБАСАДА СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ ДА СЕ ХОТЕЛ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БЕОГРАД У БЕЧИЋИМА УСТУПИ И СТАВИ НА РАСПОЛАГАЊЕ ОПШТИНИ БУДВА ЗА ПРИВРЕМЕНИ КАРАНТИН ЗА ОПШТИНУ БУДВА.
ТАКОЂЕ ЈЕ НА МОЛБУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ АМБАСАДЕ И НА ПРЕДЛОГ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОДЛУЧИЛА ДА СВОЈИМ АВИОНОМ ПРЕВЕЗЕ И ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ КИНЕ ЦРНОЈ ГОРИ.
,,ОВО ЈЕ ПРИМЕР ИСТИНСКОГ БРАТСКОГ И ПРИЈАТЕЉСКОГ ОДНОСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕМА ЦРНОЈ ГОРИ. ТАКОЂЕ ЈЕ И МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗРАЗИЛО СПРЕМНОСТ ДА СЕ АВИОНИМА МОНТЕНЕГРОЕРЛАНСА ПРЕВЕЗУ И ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ИЗ ГРАДОВА И ДЕСТИНАЦИЈА ЕВРОПЕ ГДЕ ОНИ ПРЕУЗИМАЈУ СВОЈЕ ДРЖАВЉАНЕ .ВРЕМЕ ЈЕ ДА СВЕ НАШЕ РАЗЛИКЕ СТАВИМО ПО СТРАНИ И ДА СЕ ЗАЈЕДНИЧКИ И ЈОШ СНАЖНИЈЕ БОРИМО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ ОПАСНОГ НЕПРИЈАТЕЉА НАГЛАСИО ЈЕ АМБАСАДОР БОЖОВИЋ.“

Други пишу ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

На захтев  више привредника из Републике Србије и Црне Горе да су суочени  са  проблемима возача  који су у обавези стављања у самоизолацију, након  преласка  из и у  Републику Србију и Црну Гору, промптно указали на проблем надлежнима у Републици Србији и Црној Гори. Проактивно поступајући, на предлог  Привредне коморе  Републике Србије, Влада Републике Србије  је донела  Одлуку о измени одлуке о проглашењу болести COVID-19, којима се ове мере не примењују  на домаће и стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у РС, а који су чланови посада теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посада и кабинског особља ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају.
Такође, доносиоци појединачних аката  који су изрекли мере заштите пре ступања на снагу ове  Одлуке, обуставиће све акте даљег извршења. У сталној смо комуникацији са Привредном комором Црне Горе, и надлежнима у Црној Гори, и током дана очекујемо овакву Одлуку у земљи пријема, Црној Гори.

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас, 17. 03.2020. године, донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаних за 26. април 2020. године, док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом позива држављане Републике Србије који бораве на територији општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва и желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате Генералном конзулату лично – доласком у Генерални конзулат, путем поште, факса или електронском поштом.
 

Поред читко попуњеног обрасца Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је приложити копију важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежног органа Републике Србије.
 

НАПОМЕНА: Скрећемо пажњу да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (члан 10. Закона о избору народних посланика).
За додатне информације контактирајте нас на телефоне 031/350-340 и 031/350-320.

Адреса конзулата: Трг Херцега Стјепана 15 (Трг Белависта)
Факс.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rsЊ.Е. изванрени и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог руског колегу, Њ.Е. Владислав В. Масленнико

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог Грчког колегу Њ.Е PANAYOTIS PARTOSOS. Двојица амбасадора су у врло пријатељском тону разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у држави пријема Црној Гори.

 На позив Невладине организације ,, МАНС” Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је присуствовао Конференцији посвећеној Пројекту изградње аутопута у Црној Гори Бар – Бољаре, прва дионица Смоковац – Матешево, 11. март 2020. године

Аутопут Бар-Бољаре је најбоља путна веза са Републиком Србијом која са нестрпљењем очекује његов завршетак јер ће се годинама које долазе њима кретати стотине хиљада грађана Србије као и других путника у доласку и одласку из Црне Горе, изјавио је  амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.
 

„Оно што је мени оставило утисак су примједбе МАНС и НВО сектора и што се заштита реке Таре и нетранспарентности читавог посла и надам се да ће Влада ЦГ врло озбиљно и одговорно  то да решава. Србија је изузетно заинтересована за реализацију овог пројекта као и за реконструкцију жељезничке пруге Београд- Бар јер је то за економску и привредну сарадњу од великог значаја“.

 Амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог грчког колегу Њ.Е. Panayotis Partsos, 10. mart 20202. godine

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог грчког колегу Њ.Е PANAYOTIS PARTOSOS. Двојица амбасадора су у врло пријатељском тону разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у држави пријема Црној Гори.

 Амбасадор присуствовао предавању на Филолошком факултету у Никшићу, 5. марта 2020. године

Његова екселенција, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић  присуствовао је предавању под називом ,,Акустична анализа говорног сигнала, ” доц. др Александре Лончар, у Свечаној сали Филолошког факултета у Никшићу, и том приликом поздравио присутне наставнике, студенте, као и председницу Матице српске у Црној Гори. Том приликом је подржао трибине које традиционално организују Амбасада Републике Србије у Црној Гори, Студијски програм  за српски језик и јужнословенске књижевности - Филолошки факултет Никшић и Матица српска-Друштво чланова у Црној Гори.

 Присуство конзула жерана З. Дојчиновића архијерејској литургији

У недељу 8. марта 2020. године, у Херцег Новом конзул жеран Зоран Дојчиновић је присуствовао светој архијерејској литургији у манастиру Савина коју је служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. Након одржане архијерејске литургије председник Општине Стеван Катић, председник Скупштине општине Никола Самарџић и конзул жеран З. Дојчиновић су разговарали са владиком Теодосијем, игуманом манастира Савина оцем Макаријем и херцегновским намесником Радомиром Никчевићем о положају српског народа на Косову и Метохији  и тренутном положају СПЦ и Срба у Црној Гори.Посета делегације џудо клуба „Брус“ из Бруса Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом

Дана 02. марта 2020. године, представници џудо клуба „Брус“ из Бруса Добривоје Ивезић, Милош Марковић и Чикарић Горан са пет такмичара (пионира) џудо клуба „Брус“ су посетили Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Представници клуба су истакли задовољство учешћем на 38. Међународном џудо турниру „Мимоза“ 2020, боравком у Црној Гори, и упутили захвалност Генералном конзулату на пруженој подршци и информацијама приликом планирања пута. Како су у разговору обавестили конзула жерана Зорана Дојчиновића џудо екипа из Бруса је на међународном такмичењу остварила запажене резултате,  освојивши укупно 5 медаља и то: 3 златне и 2 бронзане медаље. Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења. У име Владе Репyблике Србије присуствује господин Милета Радојевић, директор Владине управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама. Литургију служи Архиеписком Цетињски и Митрополит Црногорско приморски са више Архијереја Украјинске и Српске  православне цркве. Поред великог броја свештенства,монаштва,верника и православног народа литургији присуствује и градоначелник Будве господин Марко Царевић.

 Други пишу ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:849919-Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju

https://www.vesti.rs/Region/Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju.html

news://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/bozovic-ekonomska-saradnja-srbije-i-crne-gore-prioritet-izuzetno-slozeni-politicki-odnosiСрпско црногорски пословни клуб

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, на његов захтев, примио је досадашњег председника СРПСКО-ЦРНОГОРСКОГ ПОСЛОВНОГ КЛУБА господина Радивоја Рашовића.
У име Амбасаде Републике Србије и своје лично име, амбасадор Божовић, је изразио велику захвалност и поштовање за досадашњи самопрегоран рад, велики лични допринос унапређењу економске и привредне сарадње између Републике Србије и Црне Горе у нимало лаким околностима. Господин Рашовић се у своје име, и у име клуба на чијем је челу досада био, захвалио амбасадору Божовићу на тим речима и истакао значај даљег постојања и унапређења рада клуба на чијем је челу био.
Амбасадор Божовић је замолио господина Рашовића  да својим личним ауторитетом, знањем и искуством и даље  помаже остварење циљева због којих је клуб и основан.„Српски Соко“ - промоција књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојше Раша

На позив удружења „Српски Соко“,  конзул жеран Зоран Дојчиновић је у среду 19. фебруара о.г. присуствовао промоцији књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојша Раша. На књижевној вечери о књизи су говорили председник подружнице „Матице Боке“ из Херцег Новог Мирко Мустур, адвокат Зоран Лазаревић и аутор књиге Небојша Рашо. Књига доноси историјску грађу о животном делу угледног Србина Тома Поповића, једног од најзнаменитијих личности која је обележила јавни и културни живот у другој половини 19. и почетак 20. века у Херцег Новом.

 Други пишу ...

https://mitropolija.com/2020/02/15/mitropolit-amfilohije-u-podgorici-sluzio-pomen-vozdu-karadjordju-petrovicu/

http://www.srpskenovinecg.com/crnagora/34-cg/77223-sr-nj-s-is-ins-crn-g-r

http://www.srna.rs/novosti/762839/sretenje-sa-istinskom-crnom-gorom.htmПоводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са подгоричким свештенством служио је помен вожду Карађорђу и његовим бесмртним саборцима и  устаницима, у Карађорђевом парку у центру Подгорице, поред споменика оснивачу модерне српске државе.

У свом обраћању митрополит Амфилохије је рекао да се "на Сретење посебно сећамо вожда Карађорђа, пред чијим спомеником стојимо, онога, коме је највећи мудрац нашега рода, Ловћенски Тајновидац посветио свој „Горски вијенац“. „Није му, међутим, посветио само `Горски вијенац`, него му је посветио и читаву Црну Гору и сав српски род. Пут вожда Карађорђа једини је пут којим је ходао овај народ, и до цара Лазара, и послије цара Лазара, до Светога Петра Цетињскога и Светога Василија Острошкога“, поручио је митрополит црногорско-приморски". 

Након тога, Њ.Е. изанредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је положио венац у име Републике Србије и Амбасаде Србије у Подгорици  и рекао да је ово дан сретања са прецима, и са Петром Првим Петровићем Његошем – Светим Петром Цетињским, који је на Крусима и Мартинићима правио претходницу вождовим устаницима, и дан сећања на све оне који су живот положили за крст часни и слободу златну: „Данашњи дан је и дан поновног сретања Србије и Црне Горе, које су вечно живеле у братству. Живели смо у једној држави, а сада смо у две државе која једна другу треба да поштује, воли, разуме, подржи... Нема разлога да не будемо најближи једни другима. Можда се са братом некад не разумемо, можда имамо различите погледе, али то не умањује чињеницу да нам је то брат“. 

Након говора амбасадора који је поздрављен аплаузом венце су положили представници Српског националног Савјета и других српских културних инстистуција у Црној Гори.


Амбасадоров говор, 15.02.2020. године
https://www.youtube.com/watch?v=bXd-5dhZViU&feature=youtu.beАмбасадор присуствовао Сретењској литургији

Његова Екселенција амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је јутрос присустовао свечаној Сретењској литургији у храму светог Јована Крститеља у никшићком насељу Страшевина. Празничну литургију је служио епископ Будимљански-никшићки господин Јоаникије са никшићким свештенством. Владика Јоаникије је у беседи говорио о смислу и симболима Сретења као великог хришћанског и црквеног празника. Том приликом господин Јоаникије је амбасадору Србије у Црној Гори честитао Дан државности Републике Србије и пожелео мир и просперитет српском народу и његовој матичној држави Србији.

 Други пишу ...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3852406/bozovic-srba-crna-gora-bratstvo-prijateljstvo.htmlПоздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године

Даме и господо,браћо и сестре, драги и поштовани гости и пријатељи,

Република Србија слави Дан државности, али и велики хришћански и црквени празник Сретење господње.
На тај дан је 1804. године на Сабору у Орашцу почео велики устанак за ослобођење српског народа предвођеног бесмртним вождом Kарађорђем. Три деценије касније, већ у  Милошевој слободној Србији баш на овај дан, Европи и свету је показан у Kнежевини Србији објављени, најслободнији и најнапреднији, најмодернији Устав тог времена. Све то на вечни понос српског рода и верног потомства нашег Оца Утемељивача српске државе и његова два сина, првовенчана краљевском круном и архиепископском митром, пре осамсто година..
Празник Сретење симболише сусрет Човека и Господа, заветни сусрет Богочовека Христа и вернога народа.
Тачно 40 дана после рођења Богородица је свог маленог дечака унела под сводове јерусалимског храма и тиме означила Христов улазак у свет одраслих -као видљиви знак ⚪чуда чеканог вековима. Свети Симеон Богопримац је тада изрекао оне чувене, пророчанске речи да ће тај Младенац „Да обара и диже многе" по њиховим заслугама. Да ће вера у Господа и однос према Божијим заповестима и законима бити врховни критеријум онога што ће га кроз Сретење сусрести у животу и бити узрок његових успона и падова.
Kао прилику да нас духовна димензија уздигне и ојача, поправи и усправи, упркос свакој лажи, неправди и безакоњу али и нашим унутрашњим слабостима, често опаснијим од сваког спољашњег искушења и непријатеља.
Тај наш индивидуални, баш као и онај општенародни СУСРЕТ -СЕЋАЊЕМ НА ХРАБРОСТ И МУДРОСТ СРПСKОГ НАРОДА, на празник устанка и Устава , данас се свечано прославља.
То је наша нова прилика за сусрет и са истином о нама и могућношћу да постанемо још бољи, јачи и смелији,европскији и српскији, слободнији од страха и греха.
Та сретењска порука вечно печатана је неизбрисива и поучна: то да се кроз сусрет са  својом савешћу и Божијим ликом у себи срећемо и са Сунцем Слободе у лику Бога Дечака.. Зато је овај дан идеалан спој прошлости и будућности кроз садашњост, збир памети и  јунаштва, српског племенитог пркоса и поноса исвеукупног националног и државног становишта.
У то име честитам Вам овај, не тако давно поново враћени Празник Српске државности. Kарађорђево и Милошево али и наше непролазно и
инспиративно Сретење.
Дан Слободе који блиста у календару свега оног најважнијег ко смо, што смо, непокорени успели да преживимо, упркос свему.   

Имам посебну част да своју државну дипломатску службу као амбасадор Србије у Црној Гори, са којом нас веже вечно братство и пријатељство, које смо дужни чувати и унапређивати, ставим у функцију најбољих могућих односа наших држава.                

Били смо најближи, живели смо и у заједничкој држави, иако се понекада разликујемо или у нечему и не сложимо, морамо и требамо поново бити једни другима најбижи. Једни друге поново и изнова морамо срести,
разумети и подржати.                

Уз овај леп програм за децу и младе, а овде сте сви вечерас такви, то је знак пун охрабрења и дубоке логике, у духу нашег поноса због свега великог и врлинског што смо као народ, Држава и Црква показали и доказали.
Уживајте у програму
и срећно вам било.
                  

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори
др Владимир Божовић
у беседи о Сретењу Господњем 2020, у Никшићу.Дан државности Републике Србије 2020

Песмом "Востани Сербије" и поздравним говором Његове Екселенције Амбасадора Србије др Владимира Божовића почео је свечани програм обележавања Дана државности Републике Србије у Црној Гори. Присутни су чланови дипломатског кора, представници политичког, јавног и културног живота Црне Горе, пуно деце из свих музичких школа из Црне Горе, као и десет породица са више деце са социјалним потребама из Црне Горе. Деца из тих породица су од Амбасадора примила помоћ од Републике Србије у износу од по 500 евра. Део програма је и извођење опере за децу и младе Бастијен и Бастијена Вофанга Амадеуса Моцарта, а у продукцији и извођењу Народног позориста из Београда.Куртоазна посета Њ.Е. изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића код министра вањских послова Црне Горе Проф. др Срђана ДармановићаДруги пишу ...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3849635/srbija-crna-gora-odnosi-spustiti-tenzije.htmlМинистар одбране Александар Вулин и амбасадор Владимир Божовић одали почаст Павлу Булатовићу

Митрополит Амфилохије одслужио Заупокојену литургију покојном министру Павлу Булатовићу, преминулом срспском песнику Ранку Јововићу и недавно сахрањеном професору српског језика Светозару Ћирјаковићу у Манастиру Пресвете Богородице у Костриковачи. Литургији присустовао министар одбране Републике Србије са високом делегацијом Министарства одбране и Војске Србије, амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, лидер СНП Владимир Јоковић, представници ДФ, породице Булатовић и представници Ровчана.ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом Дана државности Републике Србије, Сретења, Генерални конзулат у Херцег Новом ће у петак, 14. фебруара радити са странкама од 08.00 до 12.00 часова.
 

Такође, обавештавамо да у понедељак, 17. фебруара 2020. године, због обележавања државног празника Републике Србије, Генерални конзулат неће радити са странкама.
 

За хитне случајеве доступни су телефони 031/350-340 и 031/350-320.Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Министарство културе и информисања Републике Србије је 31. јануара 2020 расписало:

 • Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске кwижевности у иностранству у 2020. години и
 • Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години

Текстови конкурса и пратећи обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs . За додатне информације о конкурсима заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у МКИ путемелектронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон број +381 11 3398-026.

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.51. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2020. године

Обавештавано да ће се Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржату у Београду од 2. до 5. октобра 2020. године.

Детаљне информације о условима учешћа, планираном програму и начину пријављивања могу се наћи на званичном веб-сајту манифестације  www.dkcb.rs/jou-of-europe/
Крајњи рок за пријаву је 1. април 2020. године.
 

 1. Пријаве потенцијалних учесника треба да садрже:
 2. Попуњен апликациони формулар

Попуњен апликациони формулар и видео наступ за Гала концерт потребно је послати у електронској форми на e-mail ivana.tabori@dkcb.rs или info@dkcb.rs. Наступи који буду одговарали на тему под називом „Децоград“ имаће предност при селекцији група.Српско певачко друштво „Јединство“ из Котора – промоција Монографије

На позив Српског певачког друштва „Јединство“ из Котора, конзул жеран З. Дојчиновић је у среду 29. јануара о.г. присуствовао промоцији Монографије Српског певачког друштва „Јединство“ аутора мр Михајла Лазаревића која је штампaна поводом 180 година рада овог друштва. Промоција Монографије је одржана у просторијама ризнице Српске православне црквене општине Котор. О књизи су говорили члан управе СПД „Јединство“ Драган Ђурчић, рецезенти књиге Александра Кнежевић, Андреа Ћосо Палмер и аутор мр Михајло Лазаревић. 
Фотографије са промоције можете погледати у Галерији.
 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза и матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурс је отворен од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:
 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Нове процедуре за прелазак границе Републике Србије и Црне Горе за малолетна лица (од 1. јануара 2020. године)

Обавештавамо да од 1. јануара 2020. године малолетни држављани Републике Србије и Црне Горе државну границу између Републике Србије и Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту. Прелазак државне границе на основу неког другог документа (ђачка књижица, извод из матичне књиге рођених, здравствена књижица), што је до сада била пракса, више неће бити могућ.Божићни концерт Српског певачког друштва „Јединство“ 1839 из Котора

По позиву Српског певачког друштва „Јединство“ из Котора, конзул жеран Зоран Дојчиновић је у суботу 04. јануара 2020. године, присуствовао Божићном концерту СПД „Јединство“. Наступ хорова је одржан у оквиру манифестације новогодишњих и божићних свечаности, које се традиционално одржавају у Котору, под симболичним називом „Од Божића до Божића“. Свечаност је одржана  у Цркви Светог Николе у Котору.
Фотографије са концерта могу се видети у Галерији.Народна банка Србије – Финансијски водич

Народна банка Србије je израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у републику Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новце.
Циљ ових активности које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, је да на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања, у складу са Законом о девизном пословању. Финансијском водичу може се приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:

Верзија на српском језику:
https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Верзија на енглеском језику:
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfДевета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Министарства спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра о. г. у Прес центру УНС, Кнез Михајлова 6, у Београду.
 

Овогодишња Конференција ће бити посвећена умрежавању медија матичне државе који прате дијаспору и Србе у региону са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. На Конференцији ће бити представљене специјализоване редакције и програмски садржаји јавних медијских установа Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, али и мреже сарадника из иностранства са циљем међусобног повезивања и размене материјала који доприносе подизању видљивости активности дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања националног и културног идентитета.
 

Пријаве за учешће на Конференцији се шаљу на електронску адресу pc@uns.org.rs. Напомињемо да Конференција није искључиво намењена професионалцима из медијске сфере, већ треба да допринесе и унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре и Срба из региона који раде на порталима удружења и организација.
 Одлука владе Републике Србије о укидању виза за носиоце обичних пасоша Републике Јерменије

Влада Републике Србије је 24 октобра 2019. године донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 76/2019 од 25. октобра  2019. године и ступила на снагу 02. новембра 2019. године.Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године

Брошуру можете преузети са следећег линка:

http://www.mfa.gov.rs/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfОдлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо вас да су 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Одлукама бр. 101/30-2019/01 и бр. 101/30-2019/01 од 08. марта 2019. године Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону  и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01. априла о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Одлука Владе РС о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау - обавештење

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18.01.2019. године и ступа на снагу 25.01.2019. годинеСаопштење

Са жаљењем обавештавмо јавност да је после дуге и тешке болести преминуо генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Слободан Бајић.

Комеморативни скуп ће бити одржан у среду 23. јануара 2019. године у 11.00 часова у Београду у згради Министарства спољних послова ул. Кнеза Милоша 24-26.

 

Биографија:

Дипломирао 1970. године на Факултету политичких наука - међународни смер, Универзитет у Београду

1972-1973. новинар у новинској агенцији ТАНЈУГ

1973-1974. Министарство спољних послвоа, референт, Дирекција за Америку

1974-1978. Амбасада СФРЈ - Њу Делхи, аташе, други секретар

1778-1982. Министарство спољних послова, самостални референт, Дирекција за анализу

1982-1986. Амбасада СФРЈ - Вашингтон, први секретар

1986-1989. Министарство спољних послова, саветник

1989-1993. Амбасада СФРЈ/СРЈ - Мадрид, саветник / отправник послова а.и.

1993-1995. Министарство спољних послова, саветник, Дирекција за Европу

1995-1999. Министарство спољних послова, опуномоћени министар, директор Прве дирекције

1999-2000. Министарство спољних послова, амбасадор, директор Дирекције за спољне информације

2000-2004. ГК СРЈ/СЦГ, генерални конзул за Аустралију и Нови Зеланд са седиштем у Сиднеју

2004-2007. Министарство спољних послова, амбасадор

2007-2011. Министарство спољних послова, амбасадор у Генералној дирекцији за Европску унију

2011-2012. Министарство спољних послова, амбасадор, Одељење безбедности

2014-2019. Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, генерални конзул.

 

Ожењен, отац две одрасле ћеркеОбавеза уписа у матичне књиге Републике Србије

Обавештавају се држављани Републике Србије који су рођени на територији бивше СФРЈ, а који у претходном периоду нису покренули поступак за упис у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену одговарајуће управне поступке из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишу обавезу уписа у Матичне књиге рођених у Републици Србији. Уколико држављани Р. Србије не изврше упис у МКР у Р. Србији неће бити у могућности да прибаве нове путне исправе.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика, и Тринидад и Тобаго

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 25. октобра 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренада, Комонвелт Доминика и Тринидад и Тобаго, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје смење из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 81/2018 од 26. октобра 2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигва и Барбуда, Гренада и Комонвелт Доминика. За држављане Тринидад и Тобаго Одлука је ступила на снагу 03. новембра 2018. године.

Држављни наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије.Одлука Владе ИР Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Амбасада ИР Иран у Београду информисала, нотом од 17. октобра 2018. године, да је Влада ИР Иран, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тог датума, држављанима Р. Србије за улазак и боравак на територији ИР Иран, виза је потребна.Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у "Службеном гласнику РС", број 75/18 од 09.10.2018. године и ступа на снагу 17.10.2018. године. Од тог датума, држављанима ИР Иран, носиоцима обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије, виза је потребна.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.

Држављани ове државе, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или наким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територији Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом, доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у времену од 12. до 30. марта 2018. године.

С тим у вези, овим путем вас обавештавамо да су објављени Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарство спољних послова - Управе за сарадњу са дијспором и Србима у региону.

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се наћи на следећем линку, и то:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/

 Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Колумбије донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку којом је укинула визе нашим држављанима, носиоцима свих пасоша за улазак и боравак на њеној територији до 30 дана, у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018 године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 18/2018 од 9. марта 2018. године и ступила је на снагу даном објављивања, односно 9. марта 2018. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 10/2018 од 7. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15. фебруара 2018. године.

Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, новембра 2016. године, ступио на снагу 17. јануара 2018. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању (90) дана од датума уласка.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 199/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.

Држављани Р. Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка у територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 8. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 111/2017 од 11.12.2017. године и ступа на снагу 19.12.2017. године.

Држављани Р. Гвинеје Бисао, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак на њихову територију

Обавештавамо да је Амбасада ИР Ирана у Београду информисала, нотом од 24.11.2017. године да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша

Влада Р. Србије, на седници одржаној 6. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије " бр. 090/2017 од 06.10.2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14.10.2017. године.

Држављани Р. Индонезије, носиоци обичних пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Р. Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 2. децембра 2015. године, ступио на снагу 13. јула 2017. године. Од тог датума држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.Конференција српске медицинске дијаспоре, Београд 21.-23. јун 2017.

 Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом обавештава да ће се у Београду, од 21. до 23. јуна 2017. године одржати Конференција српске медицинске дијаспоре.

Све додатне информације могу се наћи на званичном веб сајту Конференције: http://serbiandiasporamedical.rs/wp/Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 11. маја 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 46/2017 од 12.05.2017. године и ступа на снагу 20.05.2017. године.Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен - обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

 

Градска управа града Београда, Серкретаријат за културу, објавио је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Текст конкурса на српском и енглеском језику можете преузети овдe.

Податке из биографије на српском и енглеском језику можете преузети  oвдe.ОБАВЕШТЕЊЕ О ОТВАРАЊУ БИРАЧКОГ МЕСТА ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ 2. АПРИЛА У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

 

Обавештавамо све грађане Републике Србије који су поднели захтев за гласање у иностранству да је испуњен законски услов за отварање бирачког места и да је Републичка изборна комисија донела Решење о отварању бирачког места у Генералном конзулату Републике Србије, Трг Херцега Стјепана бр. 15, Херцег Нови.

Право да гласају на бирачком месту у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом имају сви грађани који су благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

У складу са Законом, моћи ће да гласају само они бирачи који су, у за то предвиђеном року (до 11. марта, у поноћ), поднели захтев за пријаву податка да ће гласати у иностранству и на основу тога су уписани у извод из ЈБС према месту боравишта уз иностранству. На бирачком месту је неопходно да ће идентификују важећим документом издатим искључиво од стране органа Републике Србије - пасош, лична карта или возачка дозвола на чијем је обрасцу наведен ЈМБГ.

На сајту Републичке изборне комисије ( http://www.rik.parlament.gov.rs/  ) постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике, 2. априла. о.г.

Бирачко место биће отворено у недељу, 2. априла 2017. године у времену од 07 до 20 часова.ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.

Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.
 

Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs  или на линку:  Poziv_SDS_14022017.pdfИзбори за председника Републике Србије

 

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

ОБЈАВЉУЈЕ

 

ЈАВНИ ПОЗИВ

ПОВОДОМ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ 2. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

            Позивају се држављани Репубилке Србије са боравком у Црној Гори да се пријаве ради гласања, односно ради уписа у бирачки списак за гласаче који бораве у иностранству. 

              У складу са законским роковима за закључивање бирачких спискова, пријаве ће се примати најкасније до суботе, 11. марта 2017. године.

               Напомињемо да је, сходно важећим прописима, неопходно поднети нову пријаву без обзира на пријаве поднете раније ради учешћа на претходним изборима.

           Пријаве се могу преузети у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, као и електронским путем -овде. 

          Попуњену и потписану пријаву, заједно са копијом важећег личног документа Републике Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ) потребно је доставити Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом (лично, поштом, факсом или е-маилом).

Адреса Генералног конзулата Р. Србије у Херцег Новом: Трг Херцега Стјепана бр. 15, 85 340 Херцег Нови, телефон 031 350 340, факс број 031 323 066, e-mail: gkh.novi@mfa.rs.

            Провера да ли је лице уписано у Јединствени бирачки списак се може извршити електронским путем преко следећег линка: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal.

             Уколико лице није уписано у Једниствени бирачки списак, преко Генералног конзулата Републике Србије, се може поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак (образац захтева можете преузети овде). У том случају, неопходно је истовремено поднети захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству.

            Генерални конзулати Републике Србије у Херцег Новом ће, по добијању бирачког списка од Републичке изборне комисије, упутити позиве за гласање.

 

 Споразум између Владе Републике Србије и Владе народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године, ступио на снагу 15. јануара 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности-отуђења дипломатске непокретне имовине у Њујорку (САД), Токију (Јапан), Бону (Немачка) и Берну (Швајцарска)

OГЛАС ЗА АНГАЖОВАЊЕ ПОСРЕДНИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ У ПРОЦЕСУ ПРОДАЈЕ ОБЈЕКАТА ДКП БИВШЕ СФРЈ

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД ОГЛАСА

- Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:
а) Стална мисија СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатнеинформације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;
б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН уЊујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71stSt. Corp,бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;
в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, KitashinagawaShinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37KitaShinagawa 4-Chome, ShinagawaWard, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;
г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижниуложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5,површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);
д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540m², површина баште/дворишта 1,220 m², годинаизградње: 1978.
Државе сукцесори наглашавају следеће:
- Услуга посредовања у циљу отуђивањацелокупне горе наведене непокретне имовине биће додељенасамо једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесоризакључити уговор;

- Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана оддана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

- Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивањапредметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понудуукључити следеће:
а) Документа која потврђују да је понуђач регистрованопривредно друштво;
б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан;Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);
в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;
г) Гаранцију за понуду у износу одUSD 50.000,00(гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),
д)Гаранција за ваљано извршење посла у износуод USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),
ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.
е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;
ж) Уверење дапонуђач/правнолице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањењаодговорног лица у правном лицу;

- Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање,изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

- Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

- Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштомследећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,


- Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималнутражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

- Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

- Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

- Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

- Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

Збирни формулар за пријаву можете преузети овде

Образац банкарске гаранције  B1 можете преузети овде

Образац банкарске гаранције  Б2 можете презуети овде

 

INVITATION TO TENDER FOR THE PROVISION OF REAL ESTATE SALES SERVICES – THE SALE OF DIPLOMATIC REAL ESTATE IN NEW YORK (UNITED STATES OF AMERICA), TOKYO (JAPAN), BONN (GERMANY), AND BERNE (SWITZERLAND)

 - Bosnia and Herzegovina, the Republic of Croatia, the Republic of Macedonia, the Republic of Slovenia, and the Republic of Serbia – as the sole Successor States to the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia (hereinafter “the SFRY”) – and the co-owners of diplomatic and consular property of the SFRY, as the previous title owner, hereby issue an invitation to tender for the provision of the service of brokering the sale of the following immovable property :

a) Permanent Mission of the SFRY to the UN, New York, USA (854 Fifth Avenue, N.Y. 10065); additional indicative data: block 1391, Lot 6, site area 3,600 sq. ft./30 x 120, gross living area 16,125 sq. ft, est. 1910;

b) Residence of the Permanent Representative o-f the SFRY to the UN, New York, USA (730 Park Avenue, N.Y. 10021); additional indicative data: Apt. 16/17B, cooperative interest, 718/30.000 shares, block 1385, Lot 37, project name: Park 71st St. Corp., gross living area above grade 4,294 sq. ft., Act. Age: 1929;

c) Embassy and residence of the SFRY in Tokyo, Japan (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo); additional indicative data: land 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, registered total area 995.27 m2 (app. 28 m x 30 m), building 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, total floor area 1,725.70 m2 (size in building design document), time of completion 1965;

d) Embassy of the SFRY in Bonn, Germany (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), additional indicative data: land register Mehlem, entry no. 2,865, building and garden/courtyard area 5,441 m2, Schlossallee 1 and 5, floor area 1,565 m2 (ground floor, cellar, attic, underground garage with 14 parking spaces);

e) Embassy and residence of the SFRY in Berne, Switzerland (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), additional indicative data: estate: nr. 199 Bern 4, land area: total 1,760 m2, building gross area 540 m2, garden area/courtyard 1,220 m2, construction year: 1978.

The Successor States underline the following:

- The service of brokering the sale of all the immovable property listed above will be awarded to a single real estate agency, which will be awarded the contract by the Successor States;

- The deadline for submitting tenders is 30 days from the day following the issuing of this invitation to tender, while the Successor States will notify tenderers of their decision within 50 days from the deadline for submitting tenders;

- Among the references qualifying them to successfully broker the sale of the listed property, interested tenderers will submit the following documents, and define their conditions for providing brokerage services. In their offer, the interested tenderers will include:

a) Documents certifying that the tenderer is a registered company;

b) Documents proving that the tenderer has offices, branches, or partner organisations in the countries where the property on sale is located, operating in the listed cities (New York, USA; Tokyo, Japan; Bonn, Germany; Bern, Switzerland);

c) Documents showing the tenderer’s turnover amounted to at least US$ 100 million  in the last three years;

d) Guarantee for the offer in the amount of US$ 50,000.00 (the guarantee will be returned to the tenderer upon the signing of the brokerage contract); 

e) Performance guarantee in the amount of US$ 100,000.00 (the performance guarantee will be returned to the tenderer upon the completion of the contract);

f) Evidence of financial and business solvency;

g) Evidence of technical and professional capacities and references proving the successful provision of brokerage services;

h) Certificate of no conviction of the tenderer/legal entity and its CEO, in accordance with the legal provisions of the country of the registered seat of the tenderer and permanent residence of its CEO;

- The period of validity of the tender shall be at least 90 days from the date of submission;

- Interested tenderers will specify their tenders as a brokerage fee, which is a percentage of the total gross sales price of the property listed above;

- The lowest brokerage fee shall be the decisive criterion in selecting the successful tenderer, provided that the tenderer meets all the above conditions;

- Interested tenderers will submit their tenders (in a sealed envelope, marked with the designation ‘Do not open’) by registered mail addressed to:

Stanislav Vidovič, Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Slovenia, SI-1001 Ljubljana, Prešernova cesta 25.

- The Successor States will provide appraisals of the market value of all the listed immovable property to the successful tenderer; the property’s appraised market value will represent the minimum asking price for the property concerned, unless otherwise decided by the Successor States;

- The sale of the immovable property will be conducted preferably by way of public auction or by any other method in accordance with the local real estate market practice for each immovable property concerned, as advised by interested tenderers in their tenders;

- The Successor States reserve the right not to select any tenderer, even if all conditions are met;

- The immovable property listed in this invitation to tender may be sold separately or not. Each Successor State must confirm the sale of each immovable property under the terms to be negotiated with the best offer/potential buyer prior to concluding the sale if the purchase price offered is below the appraised market value or the minimum asking price.

Contact details for additional information: gp.mzz@gov.si or sekretariat.mzz@gov.siСпоразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша – ступање на снагу

Обаштавамо да ће Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, потписан у Бејруту 22. јула 2015. године, ступити на снагу 28. маја 2016. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 дана.ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, 24.04.2016. ГОДИНЕ

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У И
НОСТРАНСТВУ

 

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

 

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача, општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

 

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

 

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

 

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

 

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

 

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана. 

 

Уколико бирач није уписан у Јединствени бираки списак, захтев да се упише у Јединствени бирачки списак подноси дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Херцег Новом, попуњавањем обрасца, који се може преузети ОВДЕ.  Уз овај захтев, бирач је дужан да поднесе и захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству. Овај образац  може  се преузети OВДЕ.

Важно: Захтев  да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак, могу се поднети путем поште, лично, факсом или е-маилом. Приликом достављања образаца потребно је доставити и копију важећег личног документа Р. Србије (пасош, личну карту, возачка дозвола са уписаним ЈМБГ). Е маил на који се могу достављати скенирани захтеви је е-маил адреса ГК у Херцег Новом. Обавештење: Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. г.

 

Министарство кулутре и информисања Р. Србије расписало је 25. фебруара 2016. године Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години. Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налази се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.

 

За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или преко телефона бр. +381 11 3398-026.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступиће на снагу 13. фебруара 2016. године. Држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 90 дана у периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка.Захтев "Косова" за пријем у УНЕСКО - Non-paper

Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO?

 • Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter“.  
 • Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.
 • Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.
 • Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood. 
 • Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.
 • Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.
 • Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.
 • Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?
 • Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo’s application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.
 • Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.

 

Pourquoi le Kosovo est-il inéligible à l’unesco ?

 

·    Parce que la demande de son adhésion représente une violation grave du droit international, de l’Acte constitutif de l’unesco, de la Résolution 1244 (1999) du Conseil de sécurité des Nations unies, juridiquement contraignante, ainsi que de la Charte de l’onu, dont l’article 25 stipule que « Les Membres de l'Organisation [des Nations Unies, ndt] conviennent d'accepter et d'appliquer les décisions du Conseil de sécurité conformément à la présente Charte. »

·    Parce que, selon la Résolution 1244 du Conseil de sécurité de l’onu, laquelle réaffirme la souveraineté et l’intégrité territoriale de la République fédérale de Yougoslavie (maintenant la Serbie), le Kosovo-et-Métochie est une partie intégrante de la République de Serbie, sous l’administration de l’onu. Étant donné que le Kosovo ne peut pas être considéré en tant qu’État, il ne remplit pas la condition essentielle pour l’adhésion à l’unesco, établie par l’Acte constitutif de cette organisation.

·     Parce que de telles atteintes unilatérales perturbent et nuisent sérieusement au dialogue entre Belgrade et Priština, mené sous l’égide de l’Union européenne, dans lequel des solutions mutuellement acceptables pour de nombreuses questions complexes ont été apportées jusqu’à présent. La question du patrimoine culturel serbe et de la propriété de l’Église orthodoxe serbe au Kosovo-et-Métochie n’a pas encore été abordée dans le dialogue où elle s’inscrit.

·    Parce que cela représente une politisation inacceptable de l’unesco, qui ne devrait pas assumer les compétences du Conseil de sécurité de l’onu en tant qu’autorité la plus haute pour la préservation de la paix et de la sécurité internationale. L’unesco ne devrait pas être instrumenté en vue de l’affirmation d’une indépendance illégale et unilatéralement déclarée d’une partie du territoire d’un État membre de l’onu. L’objectif fondamental de l’unesco est de promouvoir les valeurs universelles de l’humanité par l’éducation, la science et la culture, et non d’être l’artisan d’une décision politique liée au statut d’État.

·     Parce que ce serait un précédent dangereux, et préjudiciable pour de nombreux États membres. L’adhésion du Kosovo à l’unesco ouvrirait la porte à d’autres entités qui, en suivant le même processus, menaceraient ainsi l’intégrité territoriale et la souveraineté des certains États membres.

·     Parce que cette question divise les États membres de l’unesco.

·     Parce que, à part ne pas avoir le statut d’État, Priština ne possède pas non plus de crédibilité morale pour devenir membre de l’unesco. Quiconque aspire à l’adhésion à l’unesco doit prouver non seulement en paroles mais également en actes un respect des objectifs de cette organisation, ce qui n’est certainement pas compatible avec la démolition volontaire et systématique des monuments culturels et historiques serbes au Kosovo-et-Métochie, et qui a pour but de supprimer les traces de l’existence pluricentenaire des Serbes sur ce territoire. Les auteurs de ces actes barbares, indignes du 21e siècle, demeurent dans impunité totale. Ces actes ne sont comparables qu’à la destruction du patrimoine culturel au Proche-Orient, ainsi que dans d’autres régions, dont le monde entier est témoin, et qui sont condamnés fermement par l’unesco.

·    Parce que quatre monastères orthodoxes serbes au Kosovo-et-Métochie sont inscrits sur la Liste du patrimoine mondial en péril de l’unesco, alors que le conflit armé au Kosovo est fini depuis plusieurs années déjà. Quels sont les auteurs de cette mise en péril ?

·     Parce que l’inclusion de ce point à l’ordre du jour provisoire du 197e Conseil exécutif de l’unesco suscite une inquiétude sérieuse concernant sa conformité avec la procédure et le respect des règles établies à l’UNESCO. Mentionnons seulement que même la publication d’un document préparé par la Délégation serbe auprès de l’unesco en tant que document officiel, comme nous l’avons demandé, relatif à l’inadmissibilité de la demande d’adhésion du Kosovo à l’unesco du point de vue du droit international, a été refusée. Or, la seule intention de cette démarche était que la voix de la Serbie fût également entendue.

·     Parce que, si le Kosovo était admis à l’unesco, nous devrions tous vivre les conséquences négatives d’une telle décision irresponsable, dont l’étendue va de la violation du droit international jusqu’au sort incertain du patrimoine culturel serbe au Kosovo-et-Métochie, ce dernier qui n’appartient pas uniquement au peuple serbe mais représente aussi une partie du patrimoine historique et civilisationnel de l’Europe moderne et du monde.

 Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"

„Пошта Србије“ је увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине, Белорусије и Црне Горе, користећи софтвер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију. Информишемо вас о предностима наведене услуге:

 • максимална доступност, у више од 1200 пошта, чиме је покривена цела територија државе Србије, Линк ка списку пошта, који садржи адресу и радно време пошта је http://www.posta.rs/dokumenta/lat/posalji/ovlascene-poste-za-medjunarodnu-postansku-uputnicu.pdf
 • ценовна приступачност при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,
 • једноставност слања и пријема новца – без додатне документације само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,
 • исплата новца у Републици Србији се врши у динарима, по курсу који је објављен на сајту ЈП „Пошта Србије“
 • ефикасност – новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и
 • сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза (http://www.upu.int)

„Пошта Србије“ ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.
У циљу детаљнијег информисања можете контактирати предузеће „Пошта Србије“ на телефон +381 11 3644-745 или на e-mail: novcano@ptt.rs .
 Помоћ Србији за санирање последица поплава у 2014. години

Обавештавамо заинтересоване донаторе да новчану помоћ за санирање последица поплава које су погодиле Републику Србију у 2014. години, могу да уплате на рачун Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом код Комерцијалне банке АД Будва.

Број рачуна: 525-4480-87
Сврха плаћања: Донација за поплаве у Републици СрбијиОбележавање Дана победе над фашизмом, 9.маја

У суботу  09.05.2015. године, у 10,00 часова, у организацији Општине Херцег Нови и општинског Одбора „Савеза бораца НОР-а 1941-1945“ из Херцег Новог, традиционално је организовано полагање венаца на споменику палим борцима НОР-а на Савини у Херцег Новом.

Венце су поред председника општине Херцег Нови, господина Никше Гојковића, председника СУБНОР-а господина Михајла Килибарде, Генералног конзулата Р. Србије у Херцег Новом, положили и представници руских грађана. У име Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом венац је положио конзул Зоран Дојчиновић.

Полагању венаца  су присуствовали грађани Херцег Новог и представници локалних медија.

Након полагања венаца  присутнима се обратио у име СУБНОР-а господин Михајло Килибарда, који је у свом обраћању евоцирао успомене на страдања српског народа и бораца НОБ-а у Другом светском рату.КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2015. ГОДИНИ

Обавештавамо све заинтересоване да је Министарство културе и информисања Републике Србије 2. фебруара 2015. године расписало Kонкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2015. години.

Текст конкурса, обрасце за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs. Рок за подношеwе конкурсних пријава је 31. март 2015. године.

За све додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у Министарству културе и информисаwа путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs  или преко телефона бр. +381 11 3398-026.
 Обавештења

• 22. октобар 2014. године - ПРИЈЕМ ДОНАЦИЈА ЛЕКОВА И МЕДИЦИНСКИХ СРЕДСТАВА
Поводом бројних донација у виду лекова и медицинских средстава у досадашњој пракси надлежни органи се у појединим случајевима суочавају са немогућношћу издавања дозвола и царињења хуманитарне помоћи у лековима и медицинским средствима, па самим тим и пријема и расподеле пристиглих пошиљки. Будући да је област увоза лекова и медицинских средстава врло прецизно регулисана законским прописима Републике Србије, без обзира на сврху увоза, односно и у случајевима када су лекови и медицинска опрема предмет хуманитарне помоћи, донације у лековима и медицинским средствима могу се прихватити само уколико су у складу са процедуром дефинисаном у Упутству потенцијалним донаторима лекова и медицинских средстава. Упутство се може преузети са сајта Министарства здравља Републике Србије:

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7512

http://www.zdravlje.gov.rs/showelement.php?id=7488

Такође, обавештавамо све потенцијалне донаторе, да би пре упућивања помоћи, требало да се, телефоном 011/3614-666 и 011/3616-257 или на мејл адресу lekovi@zdravlje.gov.rs, обрате Министарству здравља Републике Србије како би се утврдила листа и предвиђене количине понуђених лекова и медицинских средстава и других средстава, као и неопходна документација за сваку појединачну донацију. Тек после одговора Министарства здравља да се донација може прихватити, она може да буде упућена у Републику Србију.

• 27. август 2014. године – ДОЛАЗАК ДЕЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НА ОПОРАВАК У БАОШИЋЕ
Почетком абгуста месеца ове године обратио се Генералном конзулату Србије в.д. председника општине Херцег Нови г. Иван Вајагић, који нас је упознао са одлуком председника општина Чајетина и Херцег Нови о покренутој иницијативи за пружање помоћи деци са Косова и Метохије у виду опоравка у неком од одмаралишта на црногорском приморју. Председник Вајагић је замолио да се ГК активно укњучи ради пружања помоћи у проналажењу смештаја и координација активности за 100 деце са подручја КиМ, која би дошла на опоравак у Црну Гору (подручје општине Х. Нови). Генерални конзул је ступио у везу са руководиоцем дечјег одмаралишта у Баошићима „Криста Ђорђевић“ (Црвени крст Републике Србије) господином Момчилом Бјеливуком и договорио да се боравак деце са Косова и Метохије реализује у објекту Црвеног крста Р. Србије у Баошићима што је и остварено.
На основу тог договора и уговора између Црвенок крста Р.Србије општина Чајетина и Херцег Нови, опоравак деце са Косова и Метохије у Баошићима је реализован у периоду од 21.08.до 28.08.2014. године.
Генерални конзул и конзул Републике Србије посетили су децу у дечјем одмаралишту у Баошићима заједно са в.д. председником општине Херцег Нови господином  М. Вајагићем.
Посету деци са Косова и Метохије медијски су широко пропратила и средства јавног информисања (дневни лист „Дан“ и „Побједа“), радио „Херцег Нови“ као и телевизија ТВ „Бока“ и ТВ „Нова“ које су у у дарним терминима, као једну од главних вести презентовале репортажу коју су забележиле приликом посете представника ГК и представника општине Херцег Нови деци са Косова и Метохије, укључив и говоре које су том приликом одржали в.д. градоначелник господин М. Вајагић, ГК Р. Србије С.Бајић и повереник братства Манастира Хиландар за хуманитарне послове Милош Стојковић.

• 12. август 2014. године – АКТИВНОСТИ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ НА ОПОРАВКУ НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ДЕЦЕ ПОГОЂЕНЕ ПОПЛАВАМА КОЈЕ СУ У МАЈУ 2014. ПОГОДИЛЕ СРБИЈУ
Одмаралиште Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићу, поред редовног критеријума угрожености, као основа за опоравак деце, током летње сезоне 2014. угостило је или ће то учинити у наредном периоду велики број деце из поплављених подручја захваљујући напору Црвеног крста на свим нивоима и донаторима који су то омогућили.
Поред одмаралишта Црвеног крста Србије деца из поплављених подручја била су на опоравку и у другим одмаралиштима и објектима који су иницирала удружења, друга национална друштва и званичници.
У наставку је преглед опоравка деце из поплављених подручја који су већ реализовани, а и они чија је реализација у току или се планира:
- 480 деце из поплављених средина у периоду од 28.06.до 31.08.2014. године борави у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима. Боравак деце финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC). На опоравку су били или ће до краја ићи деца из 39 поплављених средина и то Ваљево, Краљево, Ћуприја, Смедерево, Ћићевац, Мали Зворник, Мионица, Сремска Митровица, Лучани, Пожега, Косјерић, Пећинци, Љубовија, Коцељева, Осечина, Крупањ, Рековац, Трстеник, Бајина Башта, Обреновац, Владимирси, Лајковац, Лозница, Јагодина, Шабац, Љиг, Ариље, Пожаревац, Крушевац, Лазаревац, Голубац, Варварин, Баточина, Мало Црниће, Аранђеловац, Горњи Милановац, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Параћин.
- Црвени крст је организовао опоравак 100 особа, односно 70 деце и 30 мајки из Обреновца у периоду од 26.05. до 05.06. на иницијативу НВО Сложно у невољи из Ниша, а у сарадњи са општином Чајетина, Удружењем хотелијера Златибора у трајању од 10 дана у хотелима Палисад, Мона, Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ и Вили Жуњић.
- 17 деце погођених поплавама из Владимираца  боравило је у периоду од 07.07.до 16.07.2014. године у одмаралишту у Баошићима. Опоравак је финансирала адвокатска комора Војводине.
- 50 деце предшколског узраста из Обреновца и Параћина боравили су у периоду од 01.07.до 08.07.2014. године у Сутомору. Позив за овај опоравак је упутио Црвени крст Црне Горе, а на иницијативу предшколске установе „Вукосава Ивановић-Масановић“ из Бара, која је и пружила гостопримство.
- 31 дете из Горњег Милановца и Лучана се вратило после седмодневног опоравка , у Сутомору, а на позив Црвеног крста Црне Горе да бораве у њиховом одмаралишту „Дом Солидарности“.
- Још један позив уследио је од Црвеног крста Црне Горе а односи се на децу са сметњама у развоју и њихове породице. Наиме 30 деце и њихових 30 чланова породица коју ће пратити 4 волонтера Црвеног крста, боравиће у периоду од 01.09.до 11.09. 2014. године у Добрим Водама и то на иницијативу НВО Хуманитарна фамилија, чије су и активности усмерене на особе са сметњама у развоју и лица са инвалидитетом.
- Црвени крст је учествовао у организацији опоравка 53 особе, односно 34 деце и 19 мајки у периоду од 07.06. до 14.06.2014. који су боравили према понуди власника хотела „Iberostar Bellevue“ из Црне Горе у Баошићима. На опоравку су била деца и њихове мајке из Обреновца, Свилајнца и Смедеревске Паланке.

Пореед свих наведених опоравака које је Црвени крст Србије непосредно или посредно организовао, начињен је напор да се обезбеди опоравак и за децу кориснике народних кухиња и ђаке пешаке из најсиромашнијих средина у Србији. У сарадњи са ЈКП Инфостан инсертована је и уплатница Црвеног крста Србије којом су грађани Београда позвани да учествују и дају допринос реализацији ове активности коју Црвени крст Србије организује више година уназад. Тиме су се обезбедила средства за опоравак 125 деце, која ће у периоду од 29.06. па до 13.08.
боравити у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима.Средине обухваћене овим опоравком су: Ковин и Алибунар, Владимирци и Шабац.
На исти начин, Црвени крст Београд је иницирао да уз јулску уплатницу Инфостана буде инсертована уплатница којом би се обезбедила средства за опоравак деце. Тиме су обезбеђена средства за опоравак 50 социјално најугроженије деце из Обреновца , која ће у периоду од 27.08. до 15.08. боравити на опоравку.
Укупан број обухваћених: 1.096

• 29. јул 2014. године – ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У ИНОСТРАНСТВУ, ОБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА Р. СРБИЈЕ
Даље активности би могле да буду усмерене на прикупљање финансијских средстава. Министарство унутрашњих послова жели да упути захвалност свим нашим дипломатско-конзуларним представништвима на њиховом ангажовању у прикупљању помоћи за угрожена подручја на територији Републике Србије. С тим у вези обавестили су да је, у циљу наставка санације, приоритет пре свега обезбеђење услова за становање, те да би даље активности могле бити усмерене на прикупљање финансијских средстава.

• ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА ЗА ШКОЛСКУ 2014/2015. ГОДИНУ ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА"

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је конкурс у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона" којим се безбеђују стипендије за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја позива све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Црне Горе, Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Македоније, Албаније и Бугарске) старости од 18 до 35 година, да се пријаве за доделу стипендија Владе Републике Србије за основне, мастер или докторске студије на факултетима Универзитета у Београду.
Заинтересовани из Црне Горе се могу пријавити преко Амбасаде Републике Србије у Подгорици или  Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Рок за подношење пријава је 31. јул 2014. године.
Стипендија обухвата: припремну годину учења српског језика (осим за кандидате из Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске),  бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских/високошколских исправа, плаћене трошкове школарине течаја српског језика и изабраних студија, плаћен смештај и исхрана у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и стипендију у износу од 15.000,00 динара месечно за трошкове превоза, уџбеника и остале трошкове.

УСЛОВИ ЗА ДОБИЈАЊЕ СТИПЕНДИЈЕ:

 1. Кандидат мора да буде припадник српске националне заједнице.
 2. Кандидат мора да има држављанство једне од држава у региону (Црне Горе, Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Македоније, Бугарске и Албаније).
 3. Кандидат мора да буде млађи од:
  • 21 године за основне студије,
  • 25 година за мастер студије,
  • 35 година за докторске студије.
 4. Кандидат мора да има:
  • одличан успех у средњој школи за упис на основне студије,
  • завршене основне академске студије обима 180 (за мастер студије обима 120 ЕСПБ) или 240 ЕСПБ (за мастер студије обима 60 ЕСПБ), са просеком оцена изнад 8,50
  • завршене мастер студије обима 300 ЕСПБ за упис на докторске студије.
 5. Кандидат мора да поседује комуникацијски ниво знања енглеског или српског језика.
 6. Кандидат, након завршених студија, мора да се врати и да живи у држави из које је дошао.
   

ДОКУМЕНТАЦИЈА КОЈА СЕ ДОСТАВЉА УЗ ПРИЈАВНИ ФОРМУЛАР:

 1. Биографија (CV) са контакт адресом, телефоном и e-mail адресом.
 2. Кандидати за основне студије: оригинал или оверена копија средњошколских сведочанстава или дипломе о завршеној средњој школи;
  Кандидати за мастер студије: оригинал или оверена копија дипломе о завршеним основним академским студијама са додатком дипломи;
  Кандидати за докторске студије: оригинал или оверена копија дипломе са основних студија са додатком дипломи, оригинал или оверену копију дипломе о завршеним мастер студијама са додатком дипломи
 3. Копија пасоша
 4. Фотографија

Кандидати из Црне Горе који испуњавају услове за добијање стипендије, попуњени формулар заједно са потребном документацијом, достављају Амбасади Републике Србије у Подгорици или Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом. Селекцију и рангирање кандидата ће вршити Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз препоруку Савета за Србе у региону, а у складу са наведеним условима за добијање стипендије.
Рок за достављање пријавних формулара и пропратне документације је 31. јули 2014. године.
Додатне информације и пријавни формулари могу се добити у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, сваког радног дана од 09.30 до 13.30 часова.

• ПОЗИВ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОНУДА

Обавештавамо све заинтересоване да је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом покренуо поступак за набавку радова мале вредности на изградњи резервоара капацитета 1000 литара и пумпе за воду у резиденцији Генералног конзулата у улици Саве Ковачевића 84Б Ф2/3 у Херцег Новом.

Молимо све фирме регистроване за обављање поменутих радова, које су заинтересоване за извођење горе поменутих радова, да Генералном конзулату одговоре на позив и доставе своје понуде у року и са свим подацима наведеним у позиву у продузетку: 

ДКП Републике Србије: Генерални конзулат
Седиште: Херцег Нови
Адреса: Трг Херцега Стјепана 15

Дана 08.07.2014. године упућује:

ПОЗИВ
ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПОНУДА ЗА НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ НАРУЏБЕНИЦОМ

 1. Предмет набавке мале вредности наруџбеницом је набавка добара/услуга/радова  -  радова на уградњи резервоара запремине 1000 литара и пумпе за воду у резиденцији Генералног конзулата Р.Србије у улици Саве Ковачевића 84Б Ф2/3 у Херцег Новом – реализација у другој половини августа о.г.
 2. У понуди навести: цену без ПДВ-а , цену са ПДВ-ом, рок испоруке, рок и начин плаћања, рок важности понуде и начин давања понуде.     У цени треба  да су садржани сви пратећи трошкови,
 3. Понуде се достављају на адресу Наручиоца,

  Генерални конзулат Републике Србије
  Трг Херцег Стјепана 15, 85340 Херцег Нови
  e-mail: gkh.novi@mfa.rs
  факс: 031/323-066

  са назнаком, понуда за:  радове  поштом, факсом или Е-маилом. Обавезно навести назив, адресу, број телефона и факса понуђача, као и име особе за контакт.
 4. Рок за достављање понуде је: 18.07.2014.године
 5. Критеријум за оцењивање и избор најповољније понуде је најнижа цена,  под једнаким осталим условима,
 6. Наручилац ће одлуку о избору најповољније понуде донети најкасније до: 28.07.2014. године,
 7. Наручилац задржава право да: - изабере једног понуђача у зависности од повољности  понуде;        - одустане од вршења избора ако установи да ниједна понуда не одговара захтевима Наручиоца.
 8. Додатне информације у вези овог позива могу се добити сваког радног дана од 08-16 часова на бр.телефона 031/350-340, 350-320.

• Телефони полицијских службеника Републике Србије који ће у наредна два месеца, од 01.07. до 01.09.2014. године свакодневно дежурати заједно са својим црногорским колегама:

У Будви: +381 66 889 43 74 и +381 66 889 43 76
У Херцег Новом: +381 66 889 43 73 и +381 66 889 43 77

• Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, који координира активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства намењених санирању последица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију. Кризни штаб Министарства спољних послова може се контактирати на тел: +381-66-8066-224.

 ПОТРЕБЕ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-а Р.СРБИЈЕ (30.05.2014)

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Р.Србије обавестио да је престала потреба за спасилачким тимовима са пумпама великог капацитета, али да идаље постоји потреба за следећом опремом и средствима:
 

- теренска возила,
- сушилице,
- агрегати,
- потапајуће муљне пумпе,
- пумпе великог капацитета (преко 100l/s),
- моторне леђне прскалице за дезинфекцију,
- заштитна одела за лица која врше дезинфекцију,
- водонепропусна обућа (рибарске чизме),
- 40 пумпи капацитета 50-116,6 m3/min (3000-7000m3/h) с висином дизања /напона H=80m.

•  ОБАВЕШТЕЊЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ (20.05.2014)
Од стране Одељења за међународну сарадњу Црвеног крста Републике Србије обавештени да су, угроженима од поплава, тренутно потребни следећи артикли:
- душеци
- јоргани, ћебад
- постељина
- кревети на склапање
- средства за хигијену (сапуни, четкице, пасте за зубе, хигијенски улошци и др)
- пелене за бебе и одрасле
- гумене чизме
- асепсол за дезинфекцију прихватних центара
- флаширана вода
- конзервисана храна
Такође, преносимо апел Црвеног крста да се за сада не доставља одећа, будући да, због приоритетних потреба и количина које су тренутно на располагању, нема места у магацинима Црвеног крста за њено складиштење

•  ПРОГЛАШЕЊЕ ДАНА ЖАЛОСТИ
Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 20. маја 2014. године, донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.

За Дане жалости одређују се 21, 22 и 23. мај 2014. године.

У складу са Одлуком, у дане 21, 22. и 23. маја, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, биће отворена Књига жалости, од 12.00 до 16.00 часова.

 

•  ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ
   19.05.2014.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом жели да изрази поштовање и захвалност грађанима и правним лицима који желе да помогну Републици Србији у санацији последица поплава.  Генерални конзулат сугерише свим заинтересованим физичким и правним лицима да хуманитарну помоћ упућују у новцу, јер се потребе за одређеним врстама роба мењају, као и да достава робе захтева одређену процедуру и временски период.

 Такође, хуманитарна помоћ за санирање последица од елементарне непогоде у Републици Србији у виду новчаних прилога у готовини може се предати у Генралном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, Трг Херцега Стјепана 15.

 Донације путем  PayPal сервиса могу се уплатити на: floodrelief@gov.rs 

 Влада Републике Србије отворила следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ:

 • динарски жиро-рачун  - Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;
 • девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 – Министрству финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080, са инструкцијама за уплату у EUR и USD (у наставку)

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА УПЛАТЕ У ЕВРИМА

FIELD 56A:  DEUTDEFF                                        - кореспондентска банка
FIELD 57:  /DE20500700100935930800         - број рачуна кореспондентске банке
NBSRRSBG                                                           - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080         - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

 ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТЕ У АМЕРИЧКИМ ДОЛАРИМА

FIELD 56A:  BKTRUS33                                       - кореспондентска банка
FIELD 57:  /04415465                                           - број рачуна кореспондентске банке
NBSRRSBG                                                           - SWIFT
FIELD 59:  /RS35908504619019323080         - IBAN
MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

 Уколико физичка лица, фирме и удружења грађана могу да обезбеде транспорт робе, треба да контактирају Генерални конзулат у Херцег Новом како би добили све информације и одговарајућу ПОТВРДУ за превоз хуманитарне помоћи у Републику Србију.

• Због уведеног ванредног стања, превоз хуманитарне помоћи је изузет из режима мултилатералних и билатералних  дозвола. Возила ће се у Р.Србију пропуштати без међународних дозвола и по убрзаном поступку.

• Пружање помоћи путем SMS порука на број 1003
Обавештавамо грађане да се донација путем SMS порука може реализовати исклјучиво са тефонских бројева који припадају операторима мобилне телефоније у Републици Србији.

• Црвени крст Србије је обавестио да је у овом тренутку најпотребније:

- душеци
- јоргани, ћебад
- постељина
- кревети на склапање
- средства за хигијену (сапуни, четкице, пасте за зубе, хигијенски улошци и др)
- пелене за бебе и одрасле
- гумене чизме
- асепсол за дезинфекцију прихватних центара
- флаширана вода
- конзервисана храна
 

• Министарство здравља Републике Србије је обавестило да се не могу прихватити донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које грађани лично донесу. Сва правна и физичка лица која желе да донирају лекове, медицинска и друга средства која су регистрована у Републици Србији, могу преко произвођача или велепродаја да изврше донацију централној апотеци Клиничког центра Србије, која даље врши расподелу и дистрибуцију на територији Србије.
У случају донације нерегистрованих лекова увоз донације врши се на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Детаљне информације о најнеопходнијим лековима и медицинским средствима и начину њихове доставе могу се добити у Министарству здравља Републике Србије на телефоне: +381 11 3614-666 и +381 11 3616-257, као и путем мејл адресе: lekovi@zdravlje.gov.rs

• Набавка хуманитарне помоћи на тржишту Србије
Донатори који желе да хуманитарну помоћ набаве на тржишту Републике Србије треба да се обрате следећим особама у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Р.Србије, који ће их упутити на произвођаче и дистрибутере који у том тренутку располажу потребним артиклима:
Жељко Ракић (zeljko.rakic@mtt.gov.rs)
Весна Новаковић (vesna.novakovic@mtt.gov.rs)
Контакт телефони: +381 11 361 96 91, +381 11 362 1690, +381 11 362 03 85, ’381 11 361 02 73
 

• Саобраћајно предузеће Ласта а.д. из Београда обавестила да ће прихватати хуманитарне пошиљке, уколико поседују документацију неопходну за царинску контролу

• Процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ ка Републици Србији

Потребне информације са детаљно објашњеном процедуром отпреме хуманитарне помоћи из Европске уније може се пронаћи на линку:

http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti%2fLCYaU%2beyJLxOwA%3d%3d
 

ПОМОЋ ГРАЂАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗБОГ ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ

16.05.2014. Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом обавештава да је ради збрињавања угроженог становништва Републике Србије и санирања последица поплава, надлежним службама Републике Србије тренутно најпотребнија помоћ у прибављању алуминијумских чамаца са мотором, хеликоптера шатора и ћебади.

Сви грађани и фирме који желе да упуте помоћ у роби треба да је доставе у просторије Црвеног крста у Подгорици у улици Јована Томановића бр. 6, тел. +382 20 241 819, +382 20 242 918, или у подручне јединице Црвеног крста у другим општинама Црне Горе.

Дајемо адресе и телефоне подручних јединица Црвеног крста:

Херцег Нови – Јована Бијелића 4, 031/327-320, oockhnovi@t-com.me,
Тиват – Сељаново бб, 033/684-555, cktivat@t-com.me,
Котор – Шкаљари бб, 032/325-483, crvenikrstkotor@t-com.me
Будва – Трг Сунца бб, 033/455-457, ckbudva@t-com.me

 

• 04. фебруар 2014. године - Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије одржаће се 16. мартa 2014. године. Бирачко право имају пунолетни, пословно способни држављани Р.Србије са пребивалиштем у Р.Србији. Да би бирач остварио своје право гласа у иностранству, потребно је да у дипломатско-конзуларном представништву Р.Србије према месту боравишта у иностранству пријави податак да жели да гласа у иностранству.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И  УПИСАНИ СТЕ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Држављани Р.Србије који су уписани у Јединствени бирачки списак Р.Србије а имају боравиште у Црној Гори, и желе да гласају у Црној Гори, треба да НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године, поднесу захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, сваки радни дан од 08:00 до 16:00 часова.

Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

ЖЕЛИТЕ ДА ГЛАСАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ АЛИ НИСТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Уколико лице које има бирачко право и жели да гласа у иностранству није уписано у Једнинствени бирачки списак, потребно је да у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, НАЈКАСНИЈЕ ДО 22. ФЕБРУАРА 2014. године, поднесе захтев за упис у Јединствени бирачки списак, и истовремено и захтев за упис податка да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев се може поднети у Генералном конзулату Р.Србије у Херцег Новом, сваки радни дан од 08:00 до 16:00 часова.

Захтев се подноси на формулару за упис у Јединствени бирачки списак и на формулару за упис податка да ће гласати у иностранству, и уз њега се прилаже копија важећег пасоша, личне карте или возачке дозволе Р.Србије.

НЕ ЗНАТЕ ДА ЛИ СТЕ УПИСАНИ У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

Увид у јединствени бирачки списак заинтересована лица могу извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе –  www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана у претраживач „Упит у бирачки списак“ који се налази са десне стране.

Обрасци се могу преузети са интернет презентације Министарства спољних послова Републике Србије - http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr .

Више информација можете наћи на интернет презентацијама Републичке изборне комисије - http://www.rik.parlament.gov.rs/ и Министарства правде и државне управе - http://www.mpravde.gov.rs/ .

• 5. фебруар 2014. године - У склопу посете Црној Гори, др Славка Драшковић, директор Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону боравила је у Херцег Новом и састала се са представницима српских невладиних организација у Боки Которској - Матице Боке, СПД "Јединство", СКПД "Просвјета", НВО "Глас" и Зен мастер продукције, Српског сокола, Друштава за архиве и повјесницу херцегновску, Кола српских сестара у Херцег Новом и ФК "Обилић". Др Славка Драшковић се састала и са председником Општине Херцег Нови Дејаном Мандићем, којом приликом је разговарано о актуелним питањима у вези са функционисањем Срба у Херцег Новом као и ангажовањима општине Херцег Нови и представника Срба на реализацији пројеката из области културе, спорта, образовања. Др Драшковић и г. Мандић су се сагласили да су уважавање потреба и решавање изазова са којима се среће спрски народ у Црној Гори један од кључева за унапређење укупних односа Србије и Црне Горе и заједнички оценили да је отварање Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом допринело развијању веза Срба из Боке Которске са Србијом као и да је досадашњи рад Генералног конзулата утицао на квалитет и обим присутности српске културе у смислу очувања идентитета српског народа.

 • 24. јануар 2014. године - Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала је Сервис за брзе одговоре, ради пружања помоћи у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа Републике Србије (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе, друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем – сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs, путем телефона - +381 11 3202 937 и личним достављањем у Пријемно одељење брзих одговора –Београд, Васина 20, радним даном од 09,00 до 16,00 часова.

• 10. децембар 2013. године - У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова. Стручна пракса је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања и спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе. За обављање стручне праксе, која траје најмање две недеље а најдуже шест месеци, могу да се пријаве пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у Р.Србији или иностранству, а нису у сталном радном односу. Заинтересована лица треба да поднесу одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, пријаву (добија се у Генералном конзулату) као и фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије, биографију и потврду факултета о студијама и просечној оцени. Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено. За додатне информације сви заинтересовани могу да се обрате Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, писмено, електронском поштом или лично или путем телефона, сваког радног дана од 09,30 до 13,30 часова.

• 11. новембар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац, након ступања на дужност први пут је званично посетио Будву, где се састао са градоначелником Будве, Лазаром Рађеновићем. Обострано је изражено задовољство због посете амбасадора, а у дужем разговору размотрене су могућности за даљи развој сарадње између Србије и Црне Горе, у области економије, енергетике, путне инфраструктуре, хотелијерства, туризма, културе. Градоначелник Будве обавестио је о развојним плановима града и опредељењу да Будва буде град отворен за све, у коме су туристи из Републике Србије традиционално добродошли. Разговору је присуствовала и генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом, Марина Јовићевић, којој се градоначелник захвалио за помоћ и подршку коју је у свом досадашњем раду Генерални конзулат пружио Град театру Будва.
 

• 11. новембар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положио је у Будви ловоров венац на Спомен-плочу српској војсци, посвећену ослобађању Будве на Митровдан, 1918. године. Амбасадор је венац положио у присуству градоначелника Будве, Лазара Рађеновића, генералног конзула Републике Србије у Херцег Новом Марине Јовићевић и конзула Весне Лалић.

• 28. октобар 2013. године – Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац  посетио je Херцег Нови, поводом обележавања Дана Општине, присуствовао свечаној седници Скупштине општине Херцег Нови, сусрео се са председницима три Бокељске општине и Будве и састао и са представницима НВО које раде на очувању српске културе и традиције. Амбасадор Бингулац је обишао просторије Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у којима је уприличен и састанак са председницима невладиних организација и удружења која делују на територији Херцег Новог на очувању српске културне баштине и идентитета.
Састанку су присуствовали председници Српског културно-просвјетног друштва "Просвјета", "Матица Боке", Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, "Српски соко", ФК "Обилић" и телевизије ТВ Нови. Састанак је био протоколарно-радне природе. Том приликом, амбасадор Бингулац упознао се са радом и активностима наведених невладиних организација и њиховим програмским циљевима. Сви присутни су изразили велико задовољство организовањем оваквог састанка. Они су се веома позитивно осврнули на сарадњу и помоћ институција Републике Србије након отварања Генералног конзулата у Херцег Новом оцењујући да су од тада, захваљујући и ангажману Генералног конзулата и бољој пријемчљивости надлежних институција Србије, првенствено Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства културе и информисања, били у прилици да реализују бројне пројекте.
Амбасадор Зоран Бингулац и генерални конзул Марина Јовићевић присуствовали су потом свечаној седници СО Херцег Нови. Том приликом амбасадор Бингулац сусрео се са градоначелником Херцег Новог Дејаном Мандићем и председницом СО Данијелом Ђуровић, као и са градоначелницима Тивта и Будве Драганом Канкарашом и Лазаром Рађеновићем и председником СО Будва Бором Лазовићем.
 

• 20. септембар 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети Црној Гори. У делегацији Републике Србије били су и министар спољних послова Иван Мркић, министар привреде Саша Радуловић и министар саобраћаја Александар Антић. Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић и председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оценили су данас да односи Србије и Црне Горе иду узлазном линијом, и истакли да су две државе опредељене за унапређење сарадње на плану евроинтеграција и економије. Дачић је након састанка са Ђукановићем нагласио да су два народа најближи једни другима, и додао да, сходно томе, две земље треба да имају најтешње и пријатељске односе. Он је указао на то да су Србија и Црна Гора посвећене сарадњи на плану европских интеграција, уз напомену да Србија земља подржава Црну Гору на путу ка Европској унији. Председник Владе Србије је истакао неопходност успостављања платног промета између две земље и решавања питања двојног држављанства. Ђукановић је оценио да две земље имају квалитетне односе у свим областима, и додао да је данашњи састанак био, пре свега, посвећен развојним шансама. Дачић и Ђукановић су изразили задовољство сарадњом полиција Србије и Црне Горе на плану борбе против организованог криминала и корупције. Они су, такође, истакли значај сарадње када је реч о побољшању квалитета живота грађана, унапређењу саобраћајне инфраструктуре и заједничком наступу на трећим тржиштима. Према њиховој оцени, треба побољшати железничку инфраструктуру између две земље, радити на заједничким пројектима за привлачење страних инвестиција и више користити капацитете Луке Бар. Ђукановић је указао на то да се сарадња двеју земаља може унапредити и у областима енергетике и туризма. Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић  се састао и са председником Скупштине Црне Горе Ранком Кривокапићем и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

• 19. септембар 2013. године - Новоименовани амбасадор Републике Србије у Црној Гори, проф. др Зоран Бингулац предао је акредитивна писма председнику Црне Горе Филипу Вујановићу, чиме је званично почео дипломатску мисију у Црној Гори. Истичући да блискост двеју држава треба да буде основ сарадње у свим областима, и да ће таквом партнерству посветити свој дипломатски мандат, амбасадор Бингулац је рекао да су Србија и Црна Гора упућене једна на другу и да њихова блискост у историји и садашњости треба да буде јасна порука за будућност.

• 16. август 2013. године - БЕОГРАД, 15. августа (Бета) - Председник Србије Томислав Николић донео је указ о постављању Зорана Бингулца за амабасадора Србије у Црној Гори, објављено је у најновијем "Службеном гласнику". Бингулац је један од оснивача Социјалистичке партије Србије коју је напустио пре неколико година и прешао у Српску напредну странку. Био је амбасадор СРЈ у Јужноафричкој Републици, а током владавине Слободана Милошевића министар за спорт и министар вера. Бингулац је декан Факултета за пословне студије Универзитета Мегатренд, где предаје финансије и савремени стратегијски менаџмент.
 

• 28. март 2012. године - Влада Републике Србије донела је 16. марта 2012. године одлуку којом се Срби из региона (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Мађарска, Румунија и Албанија) ослобађају плаћања таксе и посебних трошкова у поступцима за пријем и престанак држављанства Републике Србије. Трошкове такси и посебних трошкова преузеће Република Србија.Најаве

Нема најава културних догађања Дешавања у 2014. години

• 11. новембар 2014. године - Поводом Дана примирја, 11. новембра, конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, у знак пијетета према страдалим сународницима у Првом светском рату, положио је венац на Споменик стрељаним родољубима, испред Манастира Савина.

• 29. октобар 2014. године - У дворани „Парк“ Херцег Новом под покровитељством општине Херцег Нови, Архитектонског факултета универзитета у Београду и Генералног конзулата Р. Србије у Херцег Новом, отворена је изложба под називом „1000 степеница“, чији су аутори студенти Архитектонског факултета у Београду који су наведену изложбу поставили под менторством професора Владимира Лојанице и асс Срђана Марловића. Изложба ће бити отворена до 13. новембра 2014. године.
Изложбу чине пројекти који су настали као резултат наставе и истраживачког рада ширег контекста осетљивих градитељских целина у Херцег Новом. Изложеним пројектима се истражује капацитет локације да прими нове јавне пешачке комуникације и универзални центар за излагачке и извођачке уметности. На изложби је презентовано тринаест пројеката који су својом дефиницијом представили суштину концепције сваког од предложених идејних решења. Изложбом су представљена иноватна решења за град Херцег Нови, која су приказала разноврсност и особености пројектантског проблема  заштићене целине.

• 21. октобар 2014. године - У Херцег Новом у дворани „Парк“  у организацији општине Херцег Нови, а у сарадњи са Генералним конзулатом Р. Србије у Херцег Новом, у уторак 21. октобра о.г. одржан је Концерт Националног ансамбла „Коло“ из Београда поводом прославе празника општине Херцег Нови – 28. октобара – Дана ослобођења.
Пред препуном салом дворане „Парк“ Нацинални ансамбл „Коло“ је од самог почетка наступа оставио снажан утисак на присутну публику која је одушевљењем и овацијама поздрављала играчке нумере. Добра уиграност, виртуозност и енергија у наступу коју је Национални ансамбл испољавао током концерта, рефлектовало се и на сам крај, када је на бурно тражење публике ансабл изашао на „бис“ и поново играо одређене нумере.
Концерту Националног ансамбла присуствовало је неколико стотина грађана Херцег Новог и Боке Которске.

• 01. септембар 2014. године – У Херцег Новом је, у оквиру културне манифестације „Месец ћириличне књиге“ под покровитељством Генералног конзулата Р.Србије у Херцег Новом одржан концерт хора Српског певачког друштва „Јединство“ 1839 из Котора.
Ова културна манифестација била је посвећена стогодишњици од смрти Стевана Мокрањца. Присутнима се у име Генералног конзулата обратио генерални конзул Слободан Бајић који је истакао значај културне манифестације „Месец ћириличне књиге“ и нагласио да овакве културне манифестације доприносе бољим везама између народа, а посебно између Црне Горе и Србије.
На овој културној манифестацији пригодне говоре су такође одржали књижевни критичар Желидраг Никчевић и секретар СПД „Јединство“ Драган Ђурчић.
Културној манифестацији је присуствовало око 300 грађана, међу којима начелник Секретаријата за друштвене делатности општине Херцег Нови Владимир Жутковић, представници НВО „Матица Боке“ Љубо Шабовић, НВО „Српски Соко“ Небојша Рашо, НВО „Нада“ Марина Вуксановић, НВО „Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“ Миро Телебак, НВО „Руски културни центар“ Милош Познановић, НВО „Волонтерски центар Херцег Нови“ Лидија Леовац, као и друге угледне личности Боке Которске.
Културној манифестацији такође присуствовали и представници медија. ТВ „Бока“ и Радио „Херцег Нови“ дали су посебне прилоге о одржавању ове манифестације укључив и поздравни говор генералног конзула Републике Србије у Херцег Новом.

• 09. мај 2014. године - У организацији Општине Херцег Нови и СУБНОР-а из Херцег Новог, положени су венци на спомен плочу борцима НОР-а на Савини. Полагању венаца присуствовали су и генерални конзул Републике Србије Слободан Бајић и конзул Зоран Дојчиновић, а венац је, у име Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, положио генерални конзул Слободан Бајић.

• 25. април 2014. године – У сарадњи Херцегновскoг позориштa и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Месеца поштовања Џеза Црна Гора „JAMMNE“, као пратећег дела програма културне манифестације Херцегновске Априлске Позоришне Свечаности (ХАПС), мултимедијалним пројектом „Serbian Jazz, Bre!“, концертом и изложбом фотографија, представио се џез секстет из Србије у саставу Филип Крумес - виолина, Урош Шећеров – ударањке, Александар Јовановић Шљука – клавир, Марко Фабри – бас, Александар Цветковић – бубњеви и Иван Грлић – Видео арт, фотоградија В.Ј.

• 13. фебруар 2014. године -У сарадњи ЈУ Културни центар – „Никола Ђурковић“ и Градске библиотеке и читаонице Котор и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, у оквиру манифестације Дани српске културе у Црној Гори,  одржано је књижевно вече писца Александра Гаталице, добитника НИН-ове награде за 2012. годину за роман Велики рат.

• 10. фебруар 2014. године - У сарадњи ЈУК Херцег Фест и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, а у склопу манифестације Дани српске културе, у Херцег Новом је гостовала представа Југословенског драмског позоришта "Тако је морало бити" Бранислава Нушића, у режији Егона Савина. Наступили су реномирани глумци Предраг Ејдус, Радмила Радовановић, Анита Манчић, Јелена Петровић, Небојша Дугалић, Михаило Јанкетић, Миодраг Радовановић, Радован Вујовић, Војин Ћетковић, Ана Симић, Јелена Ангеловски и Иван Пантовић.

• 9. фебруар 2014. године - У сарадњи Центра за културу Тиват И Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, а у склопу манифестације Дани српске културе, у Тивту је гостовала представа Југословенског драмског позоришта "Тако је морало бити" Бранислава Нушића, у режији Егона Савина. Наступили су реномирани глумци Предраг Ејдус, Радмила Радовановић, Анита Манчић, Јелена Петровић, Небојша Дугалић, Михаило Јанкетић, Миодраг Радовановић, Радован Вујовић, Војин Ћетковић, Ана Симић, Јелена Ангеловски и Иван Пантовић.Дешавања у 2013. години

• 21. август - 05. септембар 2013. године  - У Петровцу, у ЈУСД "Црвена комуна", године, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „СРБИЈА". Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и ЈУСД "Црвена комуна", уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Републике Србије.

• 20. август - 05. септембар 2013. године  - У Будви, у цркви Санта Марија ин пунта у Старом граду, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „ЦРНА ГОРА И СВИЈЕТ“. Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и Будва Град театар, уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Црне Горе, из Ватикана, Италије, Мађарске, Румуније, Албаније, Бугарске и Македоније.

• 14. август 2013. године - Поводом 631. године од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови је организовао свечани концерт Дивне Љубојевић и Мелода у порти Манастира Савина.

• 27. јули 2013. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је манифестацију "Ноћ културе 2013", коју у Херцег Новом по четврти пут организује НВО Фурешти у сарадњи са Општином Херцег Нови и Туристичком организацијом Херцег Нови.

• 22. јули 2013. године -  Књижевно вече писца Александра Гаталице, добитника НИН-ове награде за 2012. годину за роман Велики рат, у оквиру 27. Фестивала Град Театар - Будва 2013. године. Организатори -  Град театар Будва и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

• 19. јули 2013. године - Концерт Академског хора "Обилић", под диригентском палицом Даринке Матић Маровић на Град Театру у Будви, у склопу обележавања 600 година цркве св. Николе - Манастир Прасквица. Концерт је реализован у сарадњи Град театра и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. 

• 10.  јули 2013. године – Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је 10. јула 2013. године у Херцег Новом, на Тргу Херцега Стјепана. Представници медија, јавног живота и грађани Херцег Новог имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Херцег Нови, Општина Херцег Нови, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Тргу Николе Ђурковића одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд.

• 9.  јули 2013. године –  Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је у Тивту, у Зеленом салону Хотела Мимоза на Обали Пине. Представници медија и јавног живота Тивта имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Тиват, Општина Тиват, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Обали Пине одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд, који су наступили са школског брода Јадран.

• 14. – 29. јуни 2013. године – Изложба графика „Константин“ аутора Вељка Михајловића отворена је у галерији Јосип „Бепо“ Бенковић у Херцег Новом. Изложба је реализована под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој.

• 14. јуни 2013. године - Концерт Браће Теофиловић „Ритам идентитета“, одржан је у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој, под покровитељством Општине Херцег Нови и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.  

• 16. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Модерној галерији у Будви, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 3. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Галерији Културног центра "Никола Ђурковић" у Котору, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 31. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у манастиру Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци у Тивту је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Манастира Светог Архангела Михаила – Михољска превлака и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 30. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Котору је 30. марта 2013. године наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Културног центра "Никола Ђурковић" и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца два пута враћани на бис.

 • 29. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Херцег Новом је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Дворане Парк и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца четири пута враћани на бис.

• 28. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Центра за културу Тиват и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца три пута враћани на бис.

• 27. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у Херцег Новом је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Херцегновских црквених општина, Матице Боке, Српског сокола Херцег Нови, Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, Кола српских сестара, Српског просвјетног и културног друшта Просвјета, НВО Глас из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 26. март 2013. године - Отворена је изложба графика "Константин" аутора Вељка Михајловића у Галерији "Бућа" у Тивту. Изложба је реализована у сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, а у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.

• 14. март 2013. године - Отворена је изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" у Галерији "Јосип - Бепо Бенковић" у Херцег Новом. Покровитељ изложбе је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић

• 16. фебруар 2013. године - Поводом обележавања Дана државности, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом је у Дворани Парк у Херцег Новом организовао концерт једне од најпознатијих српских етно група – Биље Крстић и Бистрик оркестра. Њихово гостовање у Херцег Новом, после више од 10 година изазвало је огромно интересовање и сала је била премала да прими све заинтересоване. Извођење традиционалних народних песама из Србије и са Балкана публика је све време награђивала аплаузима. Био је то концерт за памћење којим је на најбољи начин обележен наш државни празник.
 

• 14. фебруар 2013. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Коктелу је присуствовао велики број званица из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Боке Которске. Гости су уживали у традиционалној српској трпези, промотивним спотовима о природним и гастрономским богатствима Србије и у музици једне од најпознатијих етно група на Балкану, Биљи Крстић и Бистрик оркестру који су, у част Дана државности Србије, 16. фебруара у Херцег Новом уприличили концерт за памћење.
 Дешавања у 2012. години

• 20. децембар 2012. године - У Модерној галерији у Будви, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Модерне галерије из Будве, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Будви бити отворена до 31. јануара 2013. године.
 

• 29. новембар 2012. године – У организацији ЈУК Херцег фест из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Дворани Парк у Херцег Новом је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 28. новембар 2012. године – У организацији Центра за културу Тиват и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 23. новембар 2012. године - У Поморском музеју у Котору, у склопу прославе Дана општине Котор, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Поморског музеја из Котора, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Котору бити отворена до 15. децембра 2012. године.
Током трајања изложбе у Поморском музеју у Котору одржаће се и циклус следећих предавања:
Уторак 27. новембар
„Капетани река и мора“
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Уторак 04. децембар
„Спиридон Гопчевић“
мр Радојка Аврамовић, кустос, Поморски музеј у Котору
Уторак 11. децембар
„Лепота живљења у капетанским салонима“
мр Милева Пејаковић-Вујошевић, директор Поморског музеја у Котору
 

• 11. новембар 2012. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић положила је ловоров венац на споменик добровољцима и жртвама  Првог светског рата, испред манастира Савина у Херцег Новом. Полагању венца присуствовали су председник Општине Херцег Нови Дејан Мандић, архијерејски намесник бококоторски протојереј Момчило Кривокапић, више општинских функционера, представници НВО "Матица Боке", "Српски соко", „Глас“, „Коло српских сестара“, представници медија као и већи број грађана Херцег Новог. Генерални конзул је у обраћању медијима истакла да је обавеза нас и свих наредних генерација да одамо пошту и поклонимо се сенима страдалих родољуба у Првом светском рату.
 

• 19. октобар 2012. године -У Галерији Јосип - Бепо Бенковић у Херцег Новом одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Галерије Јосип-Бепо Бенковић, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Изложбу је отворио господин Дејан Мандић, председник Општине Херцег Нови.
Изложба је била отворена до 18. новембра 2012. године. Током трајања изложбе у Галерији Јосип - Бепо Бенковић одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 30. октобар
Новски злићи према ћириличној грађи Државног архива Дубровник, 17. вијек
Горан Комар
Петак 2. новембар
О поморству Херцег Новог
Петар Палавршић, кустос Поморског музеја у Котору
Уторак 6. новембар
Капетани херцегновске општине у 19. вијеку
Томо Катурић, капетан дуге пловидбе, почасни грађанин општине Херцег Нови, члан Краљевског филателистичког друштва у Лондону, активни члан Европске Академије филателије у Паризу, члан светског жирија у FIP-у
Петак 9. новембар
Крстарица Франц Јозеф
Драган Гачевић, инструктор роњења, аутор књиге Подморје Црне Горе
Петак 16. новембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд

• 20. септембар 2012. године - У Галерији летњиковца Бућа у Тивту одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани мора и река-Бока Которска и Србија". Изложба је реализована у сарадњи Центра за културу Тиват, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Реализацију изложбе финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба jе била отворена до 15. октобра 2012. године.
Током трајања изложбе у Галерији Бућа одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 25. септембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Четвртак 27. септембар
Краљевска јахта Даница
Дражен Јовановић, проф. историје, Збирка поморског наслеђа, Porto Montenegro, Тиват
Уторак 2. октобар
Поручник бојног брода I класе Владета Петровић и Абукирска ескадрила
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Четвртак 4. октобар
Ратни бродови који су носили име Тивта
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Уторак 9. октобар
Кузма Мирошевић, морнар са монитора Драва
Васко Костић, Тиват
 

• 03. септембар 2012. године- Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на свечаном затварању Петровац џез фестивала 2012 наступио је оркестар Биг бенд из Новог Сада.
 

• 25. август 2012. године - У Збирци Поморског наслеђа Порто Монтенегра у Тивту одржан је концерт поводом десет година постојања Дувачких радионица у Тивту, на коме је наступило осам чланова Београдске филхармоније заједно са колегама из Републике Словеније и Републике Хрватске. Покровитељи концерта били су Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, Општина Тиват, ХТП Мимоза и Порто Монтенегро.
 

• 16. август 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на Седмом међународном летњем фестивалу класичне гитаре „Guitar Art Summer Fest“ у Херцег Новом на Тргу од музике наступиo је Amikus трио из Београда.
 

• 13. август 2012. године - Поводом 630 година од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови у Порти Манастира Савина организовао је свечани концерт „Песме и арије које су освојиле свет“-најлепше и најпопуларније шпанске, грчке, руске, италијанске, српске и мексиканске песме и арије. Наступили су примадона београдске опере Сузана Шуваковић-Савић, сопран, оперски првак и солиста РТС-а Славко Николић, тенор и Миодраг Чолаковић на клавиру и Петар Голубовић на мандолини, бузукију, балалајки и гитари.
 

• 07. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, наступио је најпознатији српски хор "Обилић" Академског културно-уметничког друштва Крсманац из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић и Дејана Миливојевића.
 

• 01. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на свечаном затварању 26. фестивала Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, натупио је хор "Collegium musicum" из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић.
• 29. јули 2012. године - Манифестацују "Ноћ културе 2012" у Херцег Новом отворио је београдски Balkan Brass Band, који је, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом наступио на Тргу Николе Ђурковића.
 

• 24. јули 2012. године - На Десетом међународном сајму књига у Херцег Новом „Трг од књиге 2012“ промовисана је збирка поезије Вишње Косовић „Бокешки видеокруг“, која је штампана под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. На промоцији су говорили Вишња Косовић и проф. др Ратко Божовић.
 

• 23. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 22. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, у Амфитеатру на Светом Стефану,  одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 18. јули 2012. године – У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и цркве Светог Николе у Котору, организован је концерт Панчевачког српског црквеног певачког друштва, најстаријег српског певачког друштва основаног 1838. године. На концерту као гости наступили и чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора.
 

• 16. јули 2012. године -  На Свечаној академији посвећеној јубилеју 200 година школства у Бијелој, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, као специјални гост наступило је Панчевачко српско црквено певачко друштво, најстарије српско певачко друштво, основано 1838. године.
 

• 10. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, одржан је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.
 

• 20. јуни 2012. године - Поводом Светског дана музике, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у сали Музичке школе у Котору-Црква Св.Духа одржан је концерт Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената.
 

• 24. мај 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом отворена је изложба "Борислав Пекић - 20 година после". Изложба ће бити постављена у галерији "Јосип Бепо Бенковић" до 7. јуна ове године. Изложба о животу и стваралаштву романсијера, драмског писца, сценаристе  и есејисте Борислава Пекића отвара се поводом обележавања 20 година од смрти писца. Изложба је 2007. године отворена у Библиотеци града Београда и до сада је гостовала у многим градовима Србије и у иностранству: Торонто, Будимпешта, Париз, Загреб и др. На 33 плаката урађених у дигиталној штампи представљени су најважнији моменти из живота Борислава Пекића: од Подгорице, преко награде, коју је добио за Атлантиду и др. Готово сву  грађу брижљиво чува породица Пекић.
 

• 10. април  2012. године - Поводом годишњице рада Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у просторијама Генералног конзулата, приређен је радни доручак за представнике медија из Боке Которске. Том приликом оцењено је да је отварање Генералног конзулата било више него оправдано имајући у виду број странака којима су пружене конзуларне услуге као и значајну активност Генералног конзулата на пољу промоције културе Републике Србије и остваривања сарадње са локалним институцијама културе. Констатовано је да је Генерални конзулат остварио коректну и садржајну сарадњу са општинама Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва и са органима локалне самоуправе и огранцима централних органа на нашем јурисдикционом подручју.
 

• 29, 30 и 31. март 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Матице Српске-Друштва чланова у Црној Гори, а у сарадњи са центрима за културу Котора, Херцег Новог и Тивта,  по први пут у Боки Которској организована је турнеја фолклорног ансамбла и оркестра АКУД "Иво Лола Рибар" из Београда, првака аматерског фолклора. "Лола" је изузетним извођењем низа кореографија из Србије и региона и прелепим традиционалним ношњама одушевио бројну публику у Котору, Херцег Новом и Тивту.
 

• 09. фебруар 2012. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Пријему је присуствовао велики број званица из политичког друштвеног и културног живота Боке Которске. У склопу обележавања националног дана, под покровитељством Гернералног конзулата, пред препуном салом "Дворане Парк" у Херцег Новом одржан је и концерт уметника Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената".
 

• 03. фебруар 2012. године -  Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је у Игалу Међународну изложбу цвећа, један од првих програма Празника мимозе који се током фебруара већ 43 године прославља на херцегновској ривијери.
 Дешавања у 2011. години

• 23. децембар 2011. године - У Концертној дворани Музичке школе "Вида Матјан"-Црква Св. Духа у Котору одржан је концерт истакнутих уметника и професора Музичке академије у Београду Драгана Ђорђевића на виолончелу и Владимира Милошевића на клавиру.

• 02. децембар 2011 године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Музичком школом „Вида Матјан“ из Котора организовао је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.

• 13. новембар 2011. године - У дворани „Парк“ у Херцег Новом и у манастиру Св. Архангела Михаила на Михољској Превлаци у Тивту, 12. и 13. новембра 2011. године, Небојша Дугалић извео је монодраму „Речи о Свечовеку“, по делу Св. Владике Николаја Велимировића. Представе су биле хуманитарног карактера и целокупан приход од улазница и добровољних прилога намењен је Добротворном фонду манастира Жича за помоћ деци без родитељског старања и болесним и угорженим особама.

• 11. новембар 2011 године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, у част дана О