| |     latinica | english  
Насловна
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА


Одлука о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом допиносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.


Oпширније...
БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ


Традиционални Божићни пријем који је у Подгорици уприличио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је поздрављајући драге госте пожелео да Богомладенац Христос свима донесе радост, срећу, здравље, међусобну братску и сестринску слогу и љубав,


Oпширније...
КРСНА СЛАВА ВИТЕШКОГ ДРУШТВА „СВЕТИ СТЕФАН“


Витешко друштво " Свети Стефан" из Херцег Новог, основано 2007. године, 9.јануара 2022.године у месту Жлијеби, Херцег Нови, обележило је своју крсну славу, којој је присуствовао конзул жеран Мићо Роговић испред Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.


Oпширније...
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА

СРЕЋНИ НАСТУПАЈУЋИ ПРАЗНИЦИ!

Нека вас у Новој 2023 години прати добро здравље и успеси на свим приватним и пословним плановима!СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ СРПСКЕ КУЋЕ У БЕРАНАМА


Председник Владе АП Војводина Игор Мировић 01. децембра у Беранама отворио је „Српску кућу“, установу културе, просвете и уметности у којој ће бити смештене и деловати српске културне организације са подручја Берана, а у оквиру манифестације „Дани српског сабора“, коју организује „Српски национални савјет Црне Горе“.


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА


Министар спољних послова Ивица Дачић, донео је одлуку број 361/30-2022/01 од 16. новембра 2022 године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

 


Oпширније...
САСТАНАК РУКОВООДСТВА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДКП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ


У петак 11. новембра 2022. године у општини Херцег Нови одржан је састанак руководства локалне самоуправе са делегацијом Амбасаде Републике Србије у Црној Гори предвођеном отправницом послова министром саветником Јелисаветом Чолановић и конзулом Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, Мићом Роговићем.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ХЕРЦЕГ НОВОМ


Поводом Дана примирја у Првом светском рату и 104 године од ослобођења Херцег Новог од аустроугарске окупације, у организацији невладиних удружења „Кола српских сестара“, „Матица Боке“, „Карађорђа“, „Српског Сокола“, Српског просветног и културног друштва “Просвјета“, Витешког друштва „Свети Стефан“ у Херцег Новом 11. новембра 2021. године, у манастиру Савина и порти манастира код споменика стрељаним родољубима у Првом светском рату организовано је обележавање празника.


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11. НОВЕМБАР


Након вишемесечног ратовања широм европских фронтова, на данашњи дан, 1918. године у 11 часова у Компјењској шуми недалеко од Париза, у специјалном вагону, потписано је примирје између савезника и Немачке, чиме је окончан Први светски рат.

 


Oпширније...
ДАН ОПШТИНЕ И ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ХЕРЦЕГ НОВОГ


Поводом обележавања Дана општине и Дана ослобођења одржана је Свечана седница Скупштине општине Херцег Новог, 28 октобра 2022. године у дворани „Парк“ у Херцег Новом.


Oпширније...
ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У НИКШИЋУ


Летња школа српског језика у Никшићу, Црна Гора, у организацији „Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори“!

Подршка Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије!

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО!


Oпширније...
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ


ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ
ЧЕСТИТА
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА,
СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ!


Oпширније...
БОРАВАК ДЕЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ХЕРЦЕГ НОВОГ


У Херцег Новом у организацији Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Хуманитарних НВО „Српска солидарност“ из Београда и „Божур“ из Берана, општине Херцег Нови, у периоду од 04. до 11. септембра боравило је више од 100 деце са простора АП Косова и Метохије. Деца су боравила у хотелу „Play“ и Институту „Симо Милошевић“ у Игалу, Херцег Нови.


Oпширније...
ПОСЕТА ПТРИЈАРХА СРПСКОГ ПОРФИРИЈА ХЕРЦЕГ НОВОМ


Његова Светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије боравио је у Херцег Новом поводом 640 година од оснивања града и славе манастира Савина - Велике Госпојине, у периоду од 27. до 29. августа 2022. године.

У организацији руководства општине Херцег Нови, митрополије црногорско-приморске и архијерејског намесништва херцегновског одржана је велика светковина.


Oпширније...
Председник Вучић положио заклетву


Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума


Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 9. МАЈ

 

 

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 9. МАЈА 2022. ГОДИНЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ.


Oпширније...
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ


Министар спољних послова Никола Селаковић Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, од 11. априла 2022. године, као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, од 11. априла 2022. године, а по конкурсима који су били отворени од 23. фебруара до 9. марта 2022. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs и www.dijaspora.gov.rsПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ


Обавештавамо све заинтересоване да је Влада Републике Србије донела закључак 05 бр. 67-12489/2021-1 од 13. јануара 2022. године којим се сагласила да Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Министарством спољних послова, Министарством унутрашњих послова, Министарством финансија и Министарством здравља, у складу са законом, предузме активности ради наставка реализације Пројекта „Србија за Србе из региона“ у школској 2021/2022. години.

Конкурс за доделу стипендија у оквиру Пројекта „Србија за Србе из региона“ у којем су дефинисани услови за добијање стипендије за школску 2021/2022. годину, као и пријавни формулар могу се преузети у Генералном конзулату.

Рок за доставу пријавних формулара заинтересованих кандидата заједно са пратећом документацијом дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Црној Гори је 20. мај 2022. године.

Кандидати из Црне Горе заинтересовани за добијање стипендије пријављују се преко Амбасаде Републике Србије у Подгорици и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће именовати посебну интерресорну комисију која ће донети одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије за наведену школску годину.

ПРЕУЗМИТЕ:

• Текст конкурса српски

• Опис пројекта српски

Пријавни формулар

• Списак високошколских установа српскиДАНИ БЕОГРАДА У ХЕРЦЕГ НОВОМ


У суботу 26., недељу 27. и понедељак 28. фебруара о.г. у Херцег Новом у оквиру програма 53. „Празника мимозе“ у организацији Туристичке организације Београда одржана је туристичка манифестација под називом „Дани Београда“ у Херцег Новом.

Промоција туристичке понуде у наведеним данима се одвијала на неколико локација у Херцег Новом којом приликом је представљена „Ноћна спенза“ - „Београдски ноћни маркет"...


Oпширније...
ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ


Обавештавамо да су 14. фебруара 2022. године донете одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

Позивамо све заинтересоване да са квалитетним пројектима
узму учешће на конкурсу.ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ


Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и ...


Oпширније...
СРЕТЕЊЕ - ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 15. ФЕБРУАР

Република Србија прославља Сретење – Дан државности, дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом
свим држављанима Републике Србије у отаџбини и расејању честита
Сретење - Дан државностиБЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни...


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА САСТАНКУ У ОКВИРУ РЕГИОНАЛНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА САРАДЊУ "ОТВОРЕНИ БАЛКАН"


Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Тирани, где је са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевом учествовао на састанку у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу "Отворени Балкан". Председник је нагласио да су споразуми који су потписани данас у Тирани јако важни, да ће олакшати проток људи, роба и радне снаге и учинити земље учеснице привлачнијим за стране инвеститоре и поново позвао друге државе у региону да се придруже.


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ


Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.


Oпширније...
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП бр. 1514-1/12 од 08. септембра 2021. године државни секретар Никола Старовић, 29. октобра 2021. године донео Одлуку бр. 334-5/30-2021/01 о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону.

Увид у објављену Одлуку, као и у списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs

www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/СЕЛАКОВИЋ: РЕФОРМЕ И РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ


Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић каже да је Србија посвећена ЕУ интеграцијама, а да ту посвећеност показује првенствено кроз унутрашње реформе и регионалну сарадњу.

Селаковић је на Конференцији ”Разговори о будућности Европе-перспектива и улога Западног Балкана”, у организацији ...


Oпширније...
ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на ...


Oпширније...
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 11. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ

 

Поштовани грађани,

Република Србија обележава државни празник 11. новембар
Дан примирја
у Првом светском рату

 

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом тим поводом, у четвртак, 11 новембра 2021, године, неће обављати конзуларне радње са странкама.


Oпширније...
Други пишу


Oпширније...
ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА УЧЕСНИКА ДАНАШЊЕГ САСТАНКА ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: „БУДУЋНОСТ ПРОШИРЕЊА – ПОГЛЕД ИЗ РЕГИОНА“


Председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Албаније Еди Рама и заменик председника Владе Републике Северне Македоније задужен за европска питања Николa Димитров, потписали су данас Заједничку изјаву „Будућност проширења – поглед из региона“, у оквиру иницијативе за сарадњу Отворени Балкан. Текст Заједничке изјаве преносимо у целости:


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ОБИШЛИ ХРАМ СВЕТОГ САВЕ


Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, који борави у званичној посети Србији, и министар спољних послова Србије Никола Селаковић посетили су данас Храм Светог Саве у Београду.

Кривокапић и Селаковић су, у пратњи старешине храма владике Стефана Шарића, обишли највећи православни храм на Балкану.


Oпширније...
СРБИЈА ЖЕЛИ НАЈБЛИЖЕ ОДНОСЕ СА ЦРНОМ ГОРОМ


Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић борави у дводневној посети Србији током које се састао са председником Републике Србије Александром Вучићем, председницом Владе Србије Аном Брнабић и председником Народне скупштине Ивицом Дачићем.

Председник Србије Александар Вучић је са црногорским премијером Кривокапићем разменио мишљења о могућностима за унапређење билатералне и регионалне сарадње, као и додатно продубљивање економских односа.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ


"Ваше Екселенције,

уважени делегати,

драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВA ПОВОДОМ ГОДИНУ ДАНА ОД ФОРМИРАЊА ВЛАДЕ СРБИЈЕ


Министарство спољних послова Републике Србије је у протеклом периоду имало једну од најдинамичнијих година у својој новијој историји. Спољнополитичка снага и кредибилитет Србије су у том периоду увећани, захваљујући промењеним геополитичким околностима, али и успесима наше земље на плану економије и њеном позиционирању као гаранта стабилности и мотора развоја региона.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА


Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОСЕТИЛИ СМО У БЕОГРАДУ ЈАКУ ЕНЕРГИЈУ СЛОБОДОЉУБИВИХ НАРОДА И ДРЖАВА


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас да је дводневни комеморативни скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља показао, не само да тај покрет није превазиђен, већ да је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година.

На заједничкој конференцији за новинаре са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом после завршетка скупа, министар Селаковић ...


Oпширније...
САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 60. ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ ЗЕМАЉА

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатељства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ


Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Самиту лидера Европске Уније и Западног Балкана, на ком је усвојена Декларација у којој лидери ЕУ дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на „кредибилним реформама партнера“, уз нагласак на важности „јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица“ од стране саме ЕУ.


Oпширније...
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ


Обавештавамо вас да је на основу овлашћења МСП бр. 1514-1/12 од 8. септембра 2021. године, државни секретар Н. Старовић, 4. октобра о.г. донео одлуке бр. 324-308/30-2021/01 и бр. 325-170/30-2021/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављене одлуке о суфинансирању можете остварити на следећим линковима:

www.mfa.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ПОСЕТА АРНО ГУЈОНА ЦРНОЈ ГОРИ – ХЕРЦЕГ НОВИ


Делегација Министарства спољних послова Републике Србије - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на челу са в.д. директором Управе А. Гујоном је 28. и 29. септембра 2021. године службено боравила у Црној Гори – Херцег Новом, којом приликом је посетила Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом као и бројне културне и верскенституције.


Oпширније...
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула ...


Oпширније...
КОНКУРС – ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ – ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ

Министарство спољних послова је донело одлуку о суфинансирању пројекта који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – подршка оснивању нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори, број 326-16/30-2021/01 од 15. септембра 2021. године, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 06. августа 2021. године.

Увид у донету одлуку можете извршити на званичном интернет сајту Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

www.mfa.gov.rs и

www.dijaspora.gov.rsОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости, поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик, уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије ...


Oпширније...
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ


ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ ЧЕСТИТА
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
СВИМ ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРПСКОМ РОДУ У РАСЕЈАЊУOпширније...
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА БЛЕДСКОМ СТРАТЕШКОМ ФОРУМУ


Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Словенији где се одржава Бледски стратешки форум, који традиционално окупља лидере региона и земаља чланица Европске уније, као и представнике европских институција. Том приликом председник Вучић учествовао је на првом лидерском панелу овог Форума под називом „Будућност Европе – одолети и истрајати“ где је нагласио да верује у уједињену Европу.


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.


Oпширније...
ЈАВНИ ПОЗИВ - НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА ЗА 2021. ГОДИНУ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић донео је одлуку број 334/30-2021/01, 02. августа 2021. године, којим се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.


Oпширније...
Ауторски текст амбасадора др Владимира Божовића


Пише: Др Владимир Божовић, амбасадор Републике Србије у Црној Гори

Полазећи од међународног и универзалног права сваке државе, да сама уређује и води своју унутрашњу и спољну политику, самостално и суверено, сматрам да као амбасадор Републике Србије у Црној Гори, поводом страдања српског народа у војно - полицијској злочиначкoj акцији “Олујa”, имам на данашњи дан право и дужност дати, српско званично виђење.

Поштујући Црну Гору, као независну и међународно признату државу чланицу УН, и полазећи да у њој живи око 30% Срба, а око 43% њених грађана говоре српским језиком, у времену наглашене потребе, регионалне сарадње и стабилности, сматрамо свако слављење и на тај начин обележавање злочиначке акције “Олуја”, непримереним.

Посебно истичемо, да је имајући све ово у виду, готово несхватљиво и за нас неприхватљиво било какво славље. Тиме би практично значило да се слави етничко чишћење. Прослава злочиначке акције “Олуја” је неприхватљива и представља насиље над истином и истинитим историјским...

 


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ


Обавештавамо да је министар спољних послова Републике Србије Н. Селаковић 19. јула 2021. године донео одлуку број 324/30-2021/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Конкурс је отворен од 22. јула 2021. године до 6. августа 2021. године

 

Детаље у вези са расписаним конкурсом можете погледати на следећим линковима

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР


Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ.


Oпширније...
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ПОЗВАО ПРЕДСТАВНИКЕ ЧЛАНИЦА ПНЗ ДА СЕ У ОКТОБРУ ОКУПЕ У БЕОГРАДУ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић обратио се данас на Министарској конференцији Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) и том приликом је упутио позив представницима чланица да се окупе у Београду, 11. и 12. октобра, када ће бити обележена 60. годишњица од одржавања прве Конференције Покрета несврстаних у Београду 1961. године.


Oпширније...
ЦИЉ ДА МЛАДИ ОСТАНУ У СРБИЈИ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на отварању Самита српске омладине и студената Балкана да је циљ да млади остану у Србији и у земљама региона и да се враћају из иностранства.

Брнабић је говорећи о образовању указала на то да се 80 одсто ученика у дуалном образовању запосли у фирмама у којима је радило праксу, а да се од ове школске године уводи дуално образовање на факултете.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОБЕЛЕЖИМО ЗАЈЕДНО ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић позвао је данас грађане Србије и Србе у региону и дијаспори да ове године Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава 15. септембра, прославе истицањем српске тробојке. „Наша застава је заједничка Србима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, али нисмо довољно радили на изградњи и ...


Oпширније...
СРБИЈА СНАЖНО ПОДРЖАВА БЕРЛИНСКИ ПРОЦЕС


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн Самиту лидера Берлинског процеса на којем је било речи о конкретним резултатима постигнутим у току његовог седмогодишњег трајања, плановима за наредни период и иницијативама чији је циљ пружање подршке Западном Балкану на његовом путу ка Европској унији.


Oпширније...
НАСТАВАК ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА УЗ САРАДЊУ ЗЕМАЉА РЕГИОНА


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да регион западног Балкана треба да настави са европским интеграцијама, али и да фокус треба да стави на сарадњу која може да побољша квалитет живота грађана.

Брнабић је на Преспа форуму у Охриду навела да је данашње укидање роминга једна од конкретних ствари од којих грађани имају користи, указавши на то да треба ...


Oпширније...
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА БУДУЋИМ ИЗАСЛАНИЦИМА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са будућим изасланицима одбране, који у Министарству спољних послова Србије обављају припреме за одлазак у иностранство.

Министар Селаковић је пожелео будућим изасланицима одбране Републике Србије успех у раду, истакавши да ће у обављању свог посла имати пуну подршку Министарства спољних послова и наше дипломатско-конзуларне мреже.


Oпширније...
САСТАНЦИ У АНТАЛИЈИ БИЛИ УСПЕШНИ ЗА СРБИЈУ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након пленарног састанка Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији, да су на овом скупу једногласно усвојени Заједничка декларација, Стратешки документ за Југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да су пленарни састанак обележиле две ствари – чињеница да је и Приштина гласала за све документе, иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција ...


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА МИРУ И СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио данас, након састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи, да су, у години када се обележава четврт века постојања ове иницијативе, више него икад потребни добросуседски односи, заједнички наступ и обједињавање тржишта.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: САРАДЊА И ДОБРОСУСЕДСКИ ОДНОСИ ОПШТИ СУ ИНТЕРЕС ЧИТАВОГ РЕГИОНА


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Анталији на Састанку министара иностраних послова учесницa Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Селаковић је подвукао да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији.


Oпширније...
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА


Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПРИДАЈЕ ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ „БЕРЛИНСКОМ ПРОЦЕСУ“ И РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница „Берлинског процеса“.

Селаковић је истакао да Србија придаје велики значај овој иницијативи која се показала као добар форум за јачање регионалне сарадње, развоја, промовисање политике помирења и превазилажења наслеђених проблема из прошлости.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Србија годинама уназад показује да је истински стуб стабилности региона, доследно инсистирајући на политици немешања у послове других држава, међутим не намерава да одустане од бриге за положај српског народа у суседним државама.

Такав однос Србија има и према Црној Гори, у којој српски народ чини значајан проценат становништва.

Брига за положај сопственог народа, посебно у државама у којима је он домицилан, јесте потпуно у складу са демократским тековинама на којима почива савремена Европа.

Са једнаким правом о положају свог народа брину и друге државе, и природно очекују да његови припадници у суседним земљама уживају највиша могућа права.

Уколико се упореди проценат албанског становништва у Северној Македонији и Срба у Црној Гори, а затим и политичка права које ужива један односно други народ, сваком објективном посматрачу биће уочљив упадљив несклад. Срби, наиме, уживају неупоредиво мања права.

Уколико све државе региона желе да постану део ЕУ, а желе, оне морају поштовати и приближно исте, универзалне стандарде у гарантовању права националним заједницама, и Србија не очекује ништа више од тога.

Срби и Србија са братским црногорским народом не желе ништа друго до сарадње и слоге, на темељу напредних демократских традиција, али и нашег традиционалног пријатељства.

Србија је, дакле, не само добар сусед, већ и братска земља, на коју ће и Црна Гора и црногорски народ увек моћи да се ослоне, и уверени смо да ћемо сва отворена питања, па и питање положаја и права Срба, решавати на пријатељски, цивилизован и демократски начин.

Србија има легитимно и неоспориво право да брине о положају српског народа где год да он живи, као и право да изражава незадовољство када су права српског народа угрожена или када је он дискриминисан.

Тиме се Србија не меша ни у чије унутрашње ствари, већ доприноси томе да демократски стандарди у поштовању индивидуалних и колективних права постану универзална вредност у нашем региону.

Упркос чињеници да се Црна Гора мешала у унутрашња питања Србије признајући противправну сецесију дела њене територије, упркос противљењу највећег броја својих грађана, грађанима и властима Црне Горе Србија доследно пружа руку подршке и пријатељства, у нади да ће, након година политичких и историјских странпутица у којима је све чињено да се поквари непокварљиво, односи наших држава и народа поново бити на највишем нивоу.

02. јун 2021. годинеПОЧЕТАК РАДА ON LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ВИЗУ РАДИ ЗАПОШЉАВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Обавештавамо да је почела са радом on line апликација за подношење захтева за издавање визе Д, искључиво за запошљавање у Републици Србији.

Све потребне информације можете пронаћи на овом линку https://econsulate.gov.rs/

ПЛАЋАЊЕ КОНЗУЛАРНЕ ТАКСЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗЕ Д (РАДИ ЗАПОШЉАВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ)

Такса за захтеве за издавање визе Д (ради запошљавања у Републици Србији) може се платити готовински у Генералном конзулату или безготовински, преко рачуна. Потребно је претходно телефоном најавити уплату конзуларне таксе Генералном конзулату ради прецизирања тачног износа таксе коју треба уплатити на следећи начин:

У домаћем платном промету: - уплатом на рачун Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом код НЛБ Банке АД Подгорица.

Назив платиоца Име и презиме и адреса
Сврха плаћања Захтев за издавање визе Д ради запошљавања у Р. Србији
Назив примаоца плаћања Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом
Трг Херцега Стјепана 15, Херцег Нови
Износ Тачан износ конзуларне таксе у валути ЕУР
НЛБ Банка АД Подгорица
Трансакциони рачун примаоца плаћања (број рачуна)
530-52211-35

 

 

 

 

 

 

 

У међународном платном промету: - уплатом на рачун Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Трошкови трансфера падају на терет уплатиоца.

Банка НЛБ Банка АД Подгорица
IBAN: МЕ25530005280001028434
SWIFT: MNBAMEPG
Износ: Тачан износ конзуларне таксе у валути ЕУР
Сврха плаћања Захтев за издавање визе Д ради запошљавања у Р. Србији
Назив примаоца плаћања Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом
Трг Херцега Стјепана 15 Херцег Нови, Црна Гора

 МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“


У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, ...


Oпширније...
ВЕЛИКИ ПРОСТОР ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ПЛАНИРАЊЕ И ИНВЕСТИРАЊЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ У ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић примио је данас председника Одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутина Ђукановића.

Ђукановић је министра Селаковића информисао о резултатима своје вишедневне посете Београду, ...


Oпширније...
НАУЧНО-ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР „ВУК КАРАЏИЋ“ У ТРШИЋУ – ОРАНИЗОВАЊЕ РАДИОНИЦА


Обавештавамо да је Министарство просвете , науке и технолошког развоја Републике Србије основало Научно-образовни центар „Вук Караџић“ у Тршићу, који је почео са радом 2018. године. Овај центар планира да и ове године организује радионице из области Лингвистике, Историје српске културе и Фолклористике за надарене ученике средњих школа Републике Србије уз поштовање свих епидемиолошких мера. Ове Године Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије позива и ученике из дијаспоре чији је матерњи језик српски језик, као и оне који на било који начин изучавају српски језик, да узму учешће у радионицама.

Овде можете пронаћи детаље у вези са радионицама.

За додатна обавештења, заинтересовани кандидати могу да се обрате Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом.СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОКАЗАЛА ДА СОЛИДАРНОСТ НЕ МОРА БИТИ ИСКЉУЧИВО ПРИВИЛЕГИЈА БОГАТИХ


Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је данас на Јадранско-јонском савету Јадранско јонске иницијативе и Министарском састанку Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион и поручио да је неопходно све доступне ресурсе ове иницијативе директније укључити у проналажење заједничких одговора на изазове пандемије вируса корона.


Oпширније...
ВАКЦИНАЦИЈА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА

Обавештавамо да ће држављани Србије који живе у иностранству моћи да се вакцинишу 15. маја у Београду, а пријаве за имунизацију доступне су на сајту удружења Тачка повратка https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Пријаве су отворене до петка, 30. априла у 23.59 часова и свако ко се пријави добиће потврду о термину вакцинације, као и о тачном времену када треба са се јави на Београдском сајму. Држављани Србије из региона моћи ће да бирају вакцине „Фајзер“, „Синофарм“ и „Спутњик Ве“, док ће другу дозу примити на Београдском сајму 5. јуна.

Позив се односи искључиво на држављане Србије који живе у иностранству.ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим ...


Oпширније...
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид.

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених ...


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, ...


Oпширније...
СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ СУСЕДИМА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министарком здравља Црне Горе Јеленом Боровинић Бојовић о билатералним односима и наставку сарадње у борби против пандемије Ковид-19.

Брнабић je истакла да је Србија у претходном периоду показала да је спремна да пружи неопходну помоћ суседима у борби против корона вируса, као и да ће Влада Србије наставити да улаже напоре у циљу...


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ


Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

 


Oпширније...
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ - ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ...


Oпширније...
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ


Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“.

За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.

 СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас  ...


Oпширније...
МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ


Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију.


Oпширније...
БРНАБИЋ УРУЧИЛА ПРВИ КОНТИНГЕНТ ВАКЦИНА "СПУТЊИК В" ЦРНОЈ ГОРИ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић допутовала је вечерас у Подгорицу авионом Владе Републике Србије са донацијом од 2.000 доза вакцина "Спутњик В".

На аеродрому у Подгорици премијерку Брнабић дочекали су председник Владе Републике Црне Горе Здравко Кривокапић и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.


Oпширније...
СРЕТЕЊЕ - ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 15 ФЕБРУАР

Република Србија прославља Сретење – Дан државности, дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије.ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА


Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир...


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: НЕ ОДГОВАРАМО НА ПРОВОКАЦИЈЕ, ЖЕЛИМО МИР У РЕГИОНУ


Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је став Србије да не одговара на провокације појединих политичара из региона, јер је, истиче, одлучна да остане фактор мира и стабилности у региону. Одговарајући на питање да прокоментарише однос Србије са осталим земљама у региону, а услед, на констатацију новинара, све чешћих провокација на рачун наше земље, Селаковић је одговорио да Србија не жели да одговара ...


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА ВРЕДНОСТИМА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ


Србија је посвећена вредностима Јадранско-јонске иницијативе и одговарајуће стратегије, као оквира у којем се спроводе активности које јачају европски пут наше земље, све време стварајући боље место за живот заједно са државама чланицама ЕУ које учествују, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић на видео конференцији Петог форума Стратегије ЕУ за јадрански и јонски регион.

 


Oпширније...
52. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“


Међународни сусрет деце „Радост Европе“ одржаће се у Београду од 2. до 5. октобра 2021. године, уживо или у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације изазване вирусом Ковид-19.
Детаљне информације о условима учешћа, планираном програму, начину пријављивања, ако и апликационе формуларе на српском и енглеском језику могу се наћи на званичном веб-сајту ...


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН (26.1.2021.)


Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ (26.01.2021.)


Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

 


Oпширније...
СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ

КОНКУРС

Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је кокурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години (у прилогу ), који је отворен од 19.јануара до 9. марта 2021. године. Текст конкурса, чији општи циљ је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике, и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страни Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs.

Право учешћа на овом конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења и организације/правна лица, која су регистрована у Републици Србији и изван територије Републике Србије, односно професионални страни издавачи регистровани искључиво или претежно за издавачку делатност, ван територије Републике Србије.ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ


Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА (03.01.2021.)


Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ (02.01.2021.)


Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ (29.12.2020.)


Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.


Oпширније...
ВУЧИЋ: ОЧЕКИВАЛИ СМО ДА ЦРНА ГОРА ПРОМЕНИ ОДЛУКУ О ПРОТЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ (28.12.2020.)


Председник Србије Александар Вучић изјавио је на Новогодишњој конференцији за медије да је Београд очекивао да Црна Гора промени одлуку о протеривању српског амбасадора у Подгорици Владимира Божовића и да ће још сачекати да види каква ће одлука да буде.


Oпширније...
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу.

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА


Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.ДЕСЕТА МЕДИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ - ОБАВЕШТЕЊЕ

Удружење новинара Србије (УНС) под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова организоваће, 29. децембра о.г, Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону.

Конференција ће због пандемије КОВИД 19 бити одржана преко ZOOM апликације. Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19, те да ли је и на који начин пандемија утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори и региону.


Oпширније...
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ


Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану...


Oпширније...
КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ

Влада Републике Србије донела Закључак бр. 67-8412/2020 од 27.10.2020. године којим се сагласила да Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Министарством спољних послова, Министарством унутрашњих послова, Министарством финансија и Министарством здравља, у складу са законом, предузме активности ради наставка реализације Пројекта „Србија за Србе из региона“ у школској 2020/2021. години.

Рок за доставу пријавних формулара заинтересованих кандидата заједно са пратећом документацијом дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у Црној Гори је 30 децембар 2020. године.

Кандидати из Црне Горе заинтересовани за добијање стипендије пријављују се преко Амбасаде Републике Србије у Подгорици и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја донеће одлуку о додели стипендија Владе Републике Србије за наведену школску годину.

Пријавни формулар можете погледати и преузети овде


Oпширније...
УПИС У КЊИГУ ЖАЛОСТИ

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског господина Иринеја у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом у суботу 21., недељу 22. и понедељак 23. новембра о.г. је отворена Књига жалости. Поред бројних грађана и представника невладиних удружења, у Књигу жалости су се уписали и председници општина Херцег Нови - Стеван Катић, Тиват - Жељко Комненовић, Будва - Марко Бато Царевић и Котор - Владимир Јокић.САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ

Њ.Е изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић се данас по повратку из Београда, где је присуствовао сахрани Његове Светости Патријарха српског Иринеја - уписао у Књигу жалости, која је тим поводом отворена у Амбасади Републике Србије у Црној Гори.

Амбасадор Божовић је том приликом написао:

,,Ваша Светости, драги Оче, драги наш Деда како смо те звали, мудри пастиру, нека ти Васкрсли и драги Господ подари мир и рајско насеље. Целог свог овоземаљског живота си се спремао за то и сматрамо да ће Господ услишити наше молитве и да ћеш нам ускоро бити новојављени свети молитвеник пред Његовим престолом светионик Небеске Србије. Нек ти је вечна слава и хвала за све што си урадио за Србију, њен народ, Цркву и Државу.”

Такође, поред великог броја грађана, који су се уписали и још увек се уписују и амбасадора, у Књигу жалости се уписало и остало дипломатско особље и запослени у Амбасади Републике Србије.

Подгорица, 23.11.2020. годинеОТВОРЕНА КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА

Поводом упокојења блаженопочившег Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Иринеја Влада Републике Србије је прогласила тродневну жалост и заставе на свим државним институцијама спуштене су на пола копља.

У Амбасади Републике Србије у Подгорици и Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом биће отворене књиге жалости у суботу, 21. недељу, 22. и понедељак, 23. новембра 2020. године од 11.00 до 15.00 часова.

Позивамо грађане да приликом одавања поште преминулом Патријарху поштују епидемиолошке и здравствене мере за заштиту од COVID-19.ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11.11.2020. ГОДИНЕ

Полагањем венаца на споменик стрељаним родољубима у Првом светском рату, 11. новембра 2020. године у Херцег Новом, конзул жеран Зоран Дојчиновић, представници Општине и Скупштине општине Херцег Нови, невладиних удружења „Матица Боке“, „Карађорђе“, „Српски Соко“, Српског просветног и културног друштва “Просвјета“, Витешког друштва „Свети Стефан“ и Кола српских сестара из Херцег Новог, обележили су Дана примирја у Првом светском рату и 102 године од ослобођења Херцег Новог од аустроугарске окупације.

У склопу планираног програма обележавања празника у манастиру Савина у Херцег Новом одржана је литургија коју су служили игуман манастира Савина отац Макарије са више свештеника. Након литургије испред споменика стрељаним бокељским родољубима и палим борцима у Првом светском рату, који се налази у комплексу манастира Савина, служен је парастос невиним жртвама и погинулим родољубима у Великом рату.

Венце на споменик стрељаним бокељским родољубима у Првом светском рату положила је делегација Општине Херцег Нови коју су чинили председник Скупштине Никола Самарџић и потпредседници Милош Коњевић и Весна Самарџић. Такође венце су положили председник Управног одбора „Матице Боке“ Мирко Мустур са делегацијом, председник „Српског Сокола“ Небојша Рашо, председница „Кола српских сестара“ из Херцег Новог Драгица Спајић, председница Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ Оливера Доклестић, потпредседник удружења „Карађорђе“ Зоран Бијелић и делегација фудбалског клуба „Обилић“ из Херцег Новог. Обележавању Дана примирја присуствовала је и посланица у Скупштини Црне Горе Данијела Ђуровић. Испред Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом у знак пијетета према страдалимa у Великом рату венац је положио конзул жеран Зоран Дојчиновић.

Херцег Нови, 12.11.2020. године

Више фотографија са овог догађаја можете погледати у Фото галерији.САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ

 

Амбасада Републике Србије у Црној Гори је сходно досадашњој пракси и устаљеној традицији планирала да обележи 11.новембар, Дан примирја у Великом рату, на начин како је то и до сада чинила - полагањем венца на Спомен плочу на улазу у Стари град Будву. На њој пише: „покољења дјела суде П.П. Његош, на успомену доласка храбре и побједоносне Српске војске која послије јуначких побједа ослободи Будву на Митровдан 8.новембра 1918, поставља Општина Будванска“.

Дакле, на плочи која симболизује победу, ослобођење као универзалну вредност, све битке и велико страдање за слободу.

Амбасада је о планираним активностима сходно дипломатској пракси, уредно обавестила Министарство вањских послова Црне Горе. Министарство је тим поводом синоћ позвало амбасадора на разговор и саопштило став да ту активност сматрају као грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат, и да сходно томе, ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом.

Република Србија и њена Амбасада у Црној Гори, такве тврдње и наводе одбацују као злонамерне и нетачне ,а нарочито неутемељене тврдње да је реч о историјском фалсификату. Пошто је данас Дан примирја и Победе у Великом рату, сматрамо да то треба да буде и дан мира и помирења и међу браћом и међу народима и зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводимо у питање одлажемо планирану активност полагања венца. Истовремено изражавамо наду и жељу да ће се у скорој будућности стећи услови да се то обави на адекватан и прихватљив начин, као што се то иначе обележава у целом слободарском и цивилизованом свету.

Подгорица. 11.11.2020.годинеОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА - нерадни дан

Поводом државног празника Републике Србије Дана примирја у Првом светском рату, Генерални конзулат Републике Србије неће радити са странкама у среду, 11. новембра.

Телефони за хитне случајеве: 031/350-340 и 350-320.СРБИЈА - ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ПОСЛОВАЊЕ И ИНВЕСТИРАЊЕ У ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Брошуре са корисним информацијама о Републици Србији као повољној дестинацији за пословање и за инвестирање у истраживање и развој и нове технологије,  можете пронаћи на следећим линковима:
 

 1. „SERBIA – Emerging tech developing hub”
   
 2. "Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“
   


ВАНРЕДНО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом смрти Његовог високог преосвештенства Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија Генерални конзулат Републике Србије упутио је телеграм саучешћа у коме се каже:

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом изражава дубоко жаљење због упокојења Православног архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија. Изражавамо најдубље саучешће и саосећамо у болу и тузи свих православних верника у Црној Гори и широм Васељене. Српска православна црква је остала без истинског пастира и велике личности.

Бог нека му подари вечни мир у царству небеском!

У Херцег Новом, 30.10.2020. годинеСАОПШЕТЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ

Нa позив председника Општине Херцег Нови господина Стевана Катића конзул жеран Зоран Дојчиновић је у среду 28. октобра у Бијелој присуствовао свечаној седници Скупштине општине Херцег Нови. Честитајући празник председнику Општине С. Катићу конзул је свим грађанима Општине и председнику лично упутио најискреније честитке поводом Дана општине, честитао тековине антифашистичке борбе и изразио наду да ће Општина наставити са развојем и даљим спровођењем инфраструктурних пројеката који ће унапредити живот грађана и обезбедити услове за побољшање укупне туристичке понуде Херцег Новог.


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У петак 23. октобра о.г. на позив новоизабраног председника Општине Тиват господина Жељка Комненовића конзул жеран Зоран Дојчиновић је посетио Општину Тиват, којом приликом је разговарао са челницима Општине. Радном састанку су присуствовали председник Општине Херцег Нови господин Стеван Катић и председник ОО Демократа Црне Горе из Котора господин Владимир Јокић.

Учесници састанка су изразили позитиван став у вези сарадње са Генералним конзулатом Републике Србије у Херцег Новом и нагласили да ће учинити потребне кораке како би се, уз посредовање Генералног конзулата, а и директним контактима, интезивирала културна, спортска, економска и привредна сарадња са релевантним чиниоцима из Републике Србије.САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ

Њ.E изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио манастир Пиву и Општину Плужине.

Приликом обиласка ове древне светиње и разговара са игуманом оцем Јефтимијем (Шкулетицем), је договорена реализација идеје израде Монографије манастира Пива коју ће заједнички радити СО Плужине,Амбасада и Манастир са групом угледних професора Београдског универзитета по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Будимљанско -никшићког господина Јоаникија.

Амбасадор Божовић је заједно са председником СО Плужине господином Бајагићем и председником Социјалистичке народне партије господином Јоковићем обишао локацију за градњу спортске хале у Плужинама која је договорена приликом прве службене посете aмбасадора Божовића Општини Плужине.

Подгорица 24.10.2020. године

    

   САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ

Амбасада Републике Србије у Црној Гори саопштава да је Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас телефоном разговарао са Његовим Високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, и пренео му срдачне поздраве и искрене жеље за брз и успешан опоравак и оздрављење од Председника Републике Србије Александра Вучића, као и спремност Републике Србије да у сваком тренутку помогне на било који неопходан начин ако за то буде потребе.

Митрополит Амфилохије се срдачно захвалио Председнику Вучићу на бризи и пажњи и пренео благослов и молитве свом српском народу који је уз њега и у овим тешким изазовима.

Амбасадор Божовић је у сталном контакту са руководством и поступајућим лекарима КБЦ Црне Горе и овим им се путем најискреније захваљујемо на бризи,пажњи и љубави са којом поступају у лечењу Митрополита и свих других оболелих од ове опаке и опасне болести. Такође, смо у контакту са Митрополијом црногорско-приморском која заједно са лекарским тимом прати стање здравља Митрополита и о томе објективно и правовремено обавештава јавност која је заинтересована не само у Црној Гори, већ и у Републици Србији и Републици Српској као и целом региону и расејању где живи нас народ.

Подгорица, 09.10.2020 годинеСАОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ

Њ. Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Р. Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је јуче, у склопу своје радне посете са својим сарадницима, посетио и српски фудбалски клуб „Обилић“ и Културно спортски центар „Карађорђе“, где је на спортском терену „Обилића“ уприличен сусрет са више фудбалских селекција спортског клуба, као и члановима и руководствима поменутих удружења.

Руководство и чланови поменутих удружења су се захвалили амбасадору на посети. У пријатном окружењу отворене су теме о значају за функционисање поменутих удружења.

ФК ,, Обилић“ кроз десетогодишњи рад клуб је у великој мери допринео развоју спорта, радећи на развоју психофизичких способности и спортског знања код сваког детета индивидуално, затим колективно доприносећи значајним променама и побољшанима спорта на нивоу државе. У клубу су добродошла сва деца без обзира на расу ,пол, верску и националну припадност и друга лична својства, као и деца из Дечијег дома ,, Младост“ из Бијеле и деца чији родитељи нису ситуирани. Примарни циљ Клуба јесте да очувају омладину од сваког вида порока и друштвеног посрнућа, и да помогну да постану угледни поштовани грађани прије свега.

Амбасадор Божовић им се захвалио на досадашњем труду и раду и истакао: ,,Нама је јако важно да културно уметничко друштво „Карађорђе“ и ФК “Обилић“ промовишу то заједништво, промовишу то братство и пријатељство никога не мрзећи не делећи се. Нама је доста подела доста нам је мржње, сујете, братске омразе негативних ствари, то треба све да остављамо иза себе и да промовишемо братске и пријатељске односе, односе уважавања и поштовања. Наравно да оволика традиција ФК „Обилића“ 1924 године обавезује и значи наставак да наша деца виде узор у оној чувеној максими у здравом телу здрав дух и у људима као што су Милош Обилић, Свети Петар Цетињски, Његош, Карађорђе и Никола Тесла и др. и док су то узори нашој деци и младима не морамо бринути за њихову будућност. Сигуран сам да када пренесем ово и овакве позитивне утиске председнику Републике Србије А. Вучићу и његовом тиму да ћемо обезбедити много већу подршку и помоћ него што сте досад имали“. Домаћини дочека Вујновић Предраг, председник Српског културног центара „Карађорђе“ који је такође, и потпредседник ФК ,,Обилић“ и чланови управе ФК ,,Обилић„ Боро Лучић, Милица Лучић са осталим руководством поменутих удружења су се још једном захвалили на посети и спремности за помоћ.

Подгорица 15.10.2020 годинеДруги пишу ...

https://www.novosti.rs/crna-gora/vesti/909014/ambasador-srbije-branki-milic-ambasada-trenutnom-stanju-optuzeniceВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Препоруке за путовање у иностранство држављанима Републике Србије, као и ажуриране информације о режиму уласка наших држављана у стране земље у условима пандемије COVID-19  изазване вирусом SARS-CoV-2, можете пронаћи овде
 

РЕЖИМ УЛАСКА/ИЗЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ

 1. Држављанима Републике Србије је забрањен улазак у Црну Гору, осим држављанима који поседују  регулисан стални или привремени боравак у Црној Гори.
   
 2. Држављани Р. Србије који имају стални или привремени боравак у Црној Гори и црногорски држављани, који долазе из Републике Србије, упућују се у институционалну изолацију - карантин (14 дана) на основу решења здравствено санитарне инспекције.
   
 3. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „зелене листе“  и да у том периоду нису посећивали државе изван ове листе, могу ући у Црну Гору.
   
 4. Држављани Републике Србије који имају доказ (печат у пасошу) да су провели протеклих најмање 15 дана до дана уласка у Црну Гору у некој од држава са „жуте листе“ (БиХ, Албанија, ...) и да у том периоду нису путовали кроз неку од држава изван „зелене листе“ и „жуте листе“, осим у транзиту, уколико поседују негативан PCR, ELISA или ECLIA тест на COVID-19  не старији од 72 сата, могу ући у Црну Гору.
   
 5. Држављанин Републике Србије који је резидент неке од држава са „зелене листе“ држава Црне Горе и долази у Ц. Гору из државе која се налази на „зеленој листи“, третираће се као држављанин државе са „зелене листе“ јер је резидент државе са листе.
   
 6. Држављани Р. Србије који управљају моторним возилима којима се обавља промет робе, дозвољен је улазак по посебној процедури и уз посебне мере здравствено санитарног надзора.
   
 7. Држављани Републике Србије могу без ограничења напустити Црну Гору.
   
 8. Дозвољен је транзит држављана Републике Србије кроз Црну Гору.

МЕЂУНАРОДНИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Обустављен је јавни превоз путника у међународном друмском, железничком и ваздушном саобраћају.

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗИ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ:

Отворени друмски гранични прелази:

 1. Ранче –Јабука, на путном правцу Пљевља – Пријепоље,
 2. Добраково – Гостун, путни правац Бијело Поље – Пријепоље,
 3. Драченовац – Шпиљани, путни правац Рожаје - Нови Пазар.

На овим прелазима омогућен је улазак и излазак путника и промет робе у оба смера.

Затворени друмски гранични прелази:

 1. Вуче – Годова, на путном правцу Рожаје – Тутин.

УЛАЗАК ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНУ ГОРУ - ИЗУЗЕТАК

Држављанима Републике Србије омогућен је улазак у Црну Гору ако долазе некомерцијалним авио саобраћајем, уз поштовање привремених мера:

Путници и посада морају приликом уласка у Црну Гору посједовати негативан ПЦР тест на SARS-CoV-2 не старији од 72 сата, издат од регистроване лабораторије, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе и поседовати резервацију у хотелском смештају ако бораве у Црној Гори. Оператор ваздухоплова мора да поднесе захтев за одобрење лета, 48 сати пре планираног лета, оператору аеродрома који, поред редовних информација, мора садржати и име и презиме путникâ и посаде, ако борави у Црној Гори при чему оператор аеродрома задржава право да одобри или не одобри лет.

Према овим путницима се након уласка у Црну Гору предузимају мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института јавно здравље Црне Горе. За долазак/одлазак путника од путничког терминала до смештаја потребно је организовати посебан транспорт, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.

ПРОМЕТ И ТРАНЗИТ РОБЕ

Промет робе између Р. Србије и Црне Горе као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мере здравственог надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље Црне Горе.КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Поводом Конкурса који је био отворен од 18. маја до 1. јуна 2020. године, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Увид у донете одлуке можете извршити на следећим линковима:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdfПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТАН ЛИЧНИ АНГАЖМАН И ДОПРИНОС У ПРОМОЦИЈИ ИНТЕРЕСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ

Поводом Дана дипломатије 29. маја, Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одао је признање Новаку Ђоковићу за свеукупан допринос у дипломатији доделивши му награду за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.
У образложењу одлуке о додели Повеље Новаку Ђоковићу наводи се: „Идол је младих, не само због својих спортских резултата, већ и због потврђених личних квалитета ван спортског терена. Тешко се у новијој историји може наћи пример таквог младог човека који је својим успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе, или, опет, туге и разочарања, када су у питању ретки порази. И кроз позитивне и кроз негативне емоције пробудио се наш успавани дух, дао нам снагу и инспирисао све генерације. Свету је послао поруку снажне спортске нације, талентованих и добрих људи, који се поносе својом историјом и традицијом“.УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

У складу са Одлуком Владе Републике Србије о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, односно могућности уласка свих страних држављана у Републику Србију без дозвола, створени су услови за пријем захтева за визе страних држављана у свим дипломатско конзуларним представништвима Републике Србије, уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести КОВИД-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета и др.).ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛАЖНОМ САЈТУ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије обавештава наше држављане о постојању лажног сајта за пријављивање гласача за гласање из иностранства на Изборима за народне посланике 21. јуна 2020. године.

Обавештење се може преузети на линку:
http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/ПОНОВЉЕНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАWЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 18. маја до 01. јуна 2020. године.
Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:

 1. потребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
 2. унапређење економске сарадње Републике Србије и Срба у региону.

Све информације о конкурсу и процедури пријављивања могу се пронаћи на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

НАСТАВАК СПРОВОЂЕЊА ИЗБОРНИХ РАДЊИ


Председник Републике Србије је 10. маја о.г. донео Одлуку о измени Одлуке о расписивању избора за народне посланике („Службени гласник РС“, број 68/20), којом је као датум одржавања избора одређен 21. јун 2020. године. Републичка изборна Комисија (РИК), као орган који спроводи поступак избора за народне посланике Народне скупштине, донела је решење 11. маја ове године о наставку изборних радњи. Такође, РИК је донела Роковник за вршење изборних радњи према којем је утврђено да се захтеви држављана Р. Србије за гласање у иностранству примају најкасније до 30 маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р,. Србији).
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (30. мај 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларноМ представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом позива држављане Републике Србије који бораве на територији општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва и желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате Генералном конзулату лично – доласком у Генерални конзулат, путем поште, факса или електронском поштом.

Поред читко попуњеног обрасца Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је приложити копију важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежног органа Републике Србије.

НАПОМЕНА: Скрећемо пажњу да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (члан 10. Закона о избору народних посланика).
За додатне информације контактирајте нас на телефоне 031/350-340 и 031/350-320.

Адреса конзулата: Трг Херцега Стјепана 15 (Трг Белависта)
Факс.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rs
 МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19

КОРОНА ВИРУС - ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.

Детаљније о мерама које се перманентно предузимају можете се информисати на сајтовима:

 1. Влада Републике Србије можете погледати на https://www.srbija.gov.rs
   
 2. Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије https://codiv19.rs


САОПШТЕЊЕ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДГОРИЦА

 САОПШТЕЊЕ САУЧЕШЋЕ


У ИМЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗРАЖАВАМО  НАШЕ НАЈДУБЉЕ САУЧЕШЋЕ МИТРОПИЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ, ЧАСНОЈ ПОРОДИЦИ КРИВОКАПИЋ, АРХИЕПИСКОПУ ЦЕТИЊСКОМ МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ  ГОСПОДИНУ АМФИЛОХИЈУ И  СВЕШТЕНИКУ НЕМАЊИ КРИВОКАПИЋУ ПОВОДОМ ИЗНЕНАДНЕ СМРТИ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА, АРХИЈЕРЕСКОГ НАМЕСНИКА БОКОКОТОРСКОГ, ДРАГОГ НАМ И ЧЕСТИТОГ ОЦА МОМЧИЛА-МОМА-КРИВОКАПИЋА. ЊЕГОВА ЧЕСТИТА И ПЛОДОНОСНА СВЕШТЕНИЧКА МИСИЈА ОД 50 ГОДИНА, МОЛИТВЕ И ОКРЕПЉУЈУЋЕ ПОРУКЕ ЉУБАВИ, ВЕРЕ И НАДЕ КОЈЕ ЈЕ УПУЋИВАО И У НАЈТЕЖИМ  ВРЕМЕНИМА ХРАБРИЛЕ СУ И ВРАЋАЛЕ НАДУ МНОГИМА. ОТАЦ МОМЧИЛО КРИВОКАПИЋ ЈЕ УЖИВАО ВЕЛИКИ УГЛЕД НЕ САМО МЕЂУ ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА У ЦРНОЈ ГОРИ И СРБИЈИ, ВЕЋ МЕЂУ СВИМ ЉУДИМА РАЗНИХ ВЕРА КОЈИ СУ ПОСЕЋИВАЛИ БОКУ И ЦРКВУ ,,СВЕТОГ НИКОЛЕ“ У КОТОРУ, КОЈЕ ЈЕ ДОЧЕКИВАО СВОЈИМ БЛАГИМ, АЛИ ПРКОСНИМ ОСМЕХОМ.СВОЈОМ БЛАГОРОДНОМ ДУШОМ ЈЕ ПРКОСИО СВАКОМ ЗЛУ, СИЛИ И НЕПРАВДИ. СВЕ ВРЛИНЕ КОЈЕ МУ ЈЕ ГОСПОД ПОДАРИО, А ЊЕГОВА ГА МАЈКА ЦРКВА И СРПСКИ РОД НАДАХЊИВАЛИ БИЛЕ СУ ЗАИСТА ИЗУЗЕТНЕ. СВИ МИ ЊЕГОВИ ПРИЈАТЕЉИ И СВИ КОЈИ СУ ГА ЗНАЛИ ИМАЛИ СУ БОЖИЈИ ДАР И БЛАГОСЛОВ ДА НАМ БУДЕ ДУХОВНИ СВЕТИОНИК.
ПОШТОВАНИ ОЧЕ МОМО, ВИТЕЖЕ ПРАВОСЛАВЉА, СВЕТА ЛУЧО БОКЕ У ОВОМ ТРЕНУТКУ   ТВОГ ПРЕЛАСКА У ВЕЧНОСТ, ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ  ШТО СИ  ШТО СИ УЧИНИО ЗА СРПСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ, СРПСКИ НАРОД И НАШУ КУЛТУРУ И ДУХОВНОСТ. НЕК ТИ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ

Подгорица 29 април 2020.године


 Честитка

Њ.Е ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ УПУТИО ЈЕ ЧЕСТИТКУ ПОВОДОМ  ПОЧЕТКА  МЕСЕЦА РАМАЗАНА СВИМ ВЕРНИЦИМА ИСЛАМСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ КАО И  РЕИСУ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ Г-ДИНУ. РИФАТУ ЕФ.ФЕЈЗИЋУ И РЕИСУ  УЛ УЛЕМИ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ Г-ДИНУ.  СЕАДУ НАСУФОВИЋУ

 

РЕИСУ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У ЦРНОЈ ГОРИ Г-ДИНУ. РИФАТУ ЕФ.ФЕЈЗИЋУ

РЕИСУ УЛ УЛЕМИ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ Г-ДИНУ. СЕАДУ НАСУФОВИЋУ
 

Поштовани,
Поводом вашег великог празника, и почетка светог и благословеног месеца Рамазана, Вама и свим вашим верницима упућујем искрене честитке. Желим да Вам Рамазански пост подари снаге и мудрости да искористите све благодети месеца Рамазана. Такође, Вам желим мир, благостање и добро здравље. Ове га године, као и ми Хришћани наш пост, дочекујете у време великог искушења и пандемије када нас је један вирус жестоко опоменуо, на наш однос према Богу, човеку и заједничкој мајци Природи. Уз искрену честитку вас молим и позивам да заједнички градимо мултиетничке, мултиконфенсионалне и мултикултуралне државе Црну Гору и Србију, као и да доприносимо и негујемо њихово и наше истинско братство и пријатељство. Уз поздрав: РАМАЗАН ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН!- Желим Вам да градимо дух толеранције, човекољубља и тако заједно чинимо наше друштво бољим.

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА

    

 

Њ.Е. ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ УПУТИО ЈЕ ЧЕСТИТКУ ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ, МИТРОПОЛИТУ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОМ И ВЛАДИКАМА ЈОАНИКИЈУ, АТАНАСИЈУ, ДИМИТРИЈУ И СВИМ ВЕРНИЦИМА.

 

 

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОДГОРИЦА
Булевар Ивана Црнојевића број 10
Тел.   +382 20 667 305
Факс.+382 20 664 301


ВАША СВЕТОСТИ,
ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО,
ВАША ПРЕОСВЕШТЕНСТВА,

ВАМА И СВИМ ВЕРНИЦИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ИСКРЕНО И ОД СРЦА ЧЕСТИТАМ НАЈВЕЋИ И ЗА ЧОВЕКА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ.
ОВЕ ГА ГОДИНЕ ДОЧЕКУЈЕМО У ИСКУШЕЊУ И СТРАДАЊУ КАДА ЈЕ ЈЕДАН ВИРУС БАЦИО  ЦЕЛО ЧОВЕЧАНСТВО НА КОЛЕНА И ЗАТО НАМ ЈЕ ЈОШ ВАЖНИЈИ И ПОТРЕБНИЈИ.КАО ШТО ЈЕ ПОТРЕБНИЈЕ И ВАЖНИЈЕ НЕГО ИКАДА ОД КАДА СЕ ПРАЗНУЈЕ ДА СЕ МЕЂУСОБНО ПОЗОВЕМО НА ЉУБАВ И ОДГОВОРНОСТ. ДА СЕ ЗАМИСЛИМО И ЗАПИТАМО КАКО СЕ ОДНОСИМО ПРЕМА БОГУ,ЈЕДНИ ПРЕМА ДРУГИМА, ПРЕМА ЗЕМЉИ И ПРИРОДИ. ИМАМО ЛИ ДОВОЉНО ЉУБАВИ,ВЕРЕ И НАДЕ И ЈЕ ЛИ НАМ САВРЕМЕНИ НАЧИН ЖИВОТА ПОМУТИО РАЗУМ И СРЦЕ. СТАЛНО СМО И ИЗНОВА ТРАЖИЛИ ВЕЋА ПРАВА А ЗАБОРАВИЛИ СМО НА ОБАВЕЗЕ. ЈЕСМО ЛИ СПРЕМНИ СХВАТИТИ ОВО ИСКУШЕЊЕ,ЗНАМО ЛИ ГА ПРОТУМАЧИТИ ПРАВИЛНО.НА ОВА ПИТАЊА ВАС МОЛИМ ДА ЗАЈЕДНИЧКИ И ЦРКВА И ДРЖАВА И НАРОД ТРАЖИМО ОДГОВОРЕ.ПОМОЗИТЕ НАМ У ТОМЕ ДА СВИ БУДЕМО ОДГОВОРНИЈИ И БОЉИ И ДА КАО СТО ЈЕ ВАШ ВЕЧНОГ СПОМЕНА ДОСТОЈАН ПРЕТХОДНИК ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ГОВОРИО БУДИМО ЉУДИ.ЈЕР БЕЗ ТОГА НИСМО ДОСТОЈНИ ХРИСТОВОГ НЕВИНОГ ХРИСТОВОГ СТРАДАЊА И НЕ МОЖЕМО ОЧЕКИВАТИ РАДОСТ И ПУНОЋУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА. ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ ДА ПОКАЖЕМО И ДОКАЖЕМО ЈЕСМО ЛИ ГА ДОСТОЈНИ,КАО ШТО ЈЕ ОН И ПОКАЗАО И ДОКАЗАО ЖРТВУЈУЋИ СЕ ЗА НАС.ВРЕМЕ ЈЕ НАШЕГ ПРЕИСПИТИВАЊА,НАШЕ ОБНОВЕ И ПРОМЕНЕ,ВРЕМЕ НАДЕ ДА МОЖЕМО БИТИ ДРУГАЧИЈИ,ЈЕР НАДА ЈЕ НАША ДУЖНОСТ И ОБАВЕЗА И НЕ ПОСТОЈИ ЛАЖНА НАДА.
У ТОЈ ВЕРИ И СПРЕМНОСТИ НА ПРОМЕНУ ЖЕЛИМ ВАМ ДА ХРАБРО ИСКОРАЧИМО КА ВАСКРСЛОМ ГОСПОДУ,ДА ГА МНОГО СПРЕМНИЈИ НЕГО ДО САДА ДОЧЕКАМО У НАША СРЦА,НАШЕ ДОМОВЕ И НАШЕ И ЊЕГОВЕ ХРАМОВЕ.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ.

ИЗВАНРЕДНИ И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР
ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ


 САОПШТЕЊЕ

Амбасада снажно и у потпуности подржава став и саопштење Митрополије црногорско-приморске (МЦП) око прославе Васкрса. Амбасада позива и моли све држављане Републике Србије у Црној Гори да се придржавају овог става МЦП, као и свих препорука Националног координационог тела за заразне болести (НКТ) Црне Горе. О томе је било речи и на јучерашњем састанку између његовог Високопреосвештенства МЦП др Амфилохија и Њ.Е изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића. На  састанку амбасадор је упутио пуну подршку МЦП и Митрополиту лично у његовом раду и напорима да се литургијски и црквени зивот прилагоди мерама заштите од опасне заразне болести, што нимало није лако. Такође, амбасадор Божовић се критички осврнуо на задржавање Високопреосвештенства МЦП др Амфилохија као човека који ужива огромни углед не само у Црној Гори и Републици Србији, већ у читавом православљу, али и као грађанина Црне Горе од 83 године који спада у вискоризичну категорију становништва, а према коме нису примењене мере заштите које управо прописује НКТ Црне Горе. И овим данашњим саопштењем МЦП и митрополит Амфилохије показују дубоко и истинско поштовање државе Црне Горе и свих мера и препорука које  као и досада прописује НКТ. (Подгорица, 15.04.2020. године)КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА - ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарство спољних послова Републике Србије је одлучило да се конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, расписан 16. јануара 2020. године, поништи и распише нови по престанку ванредног стања у Републици Србији.САОПШТЕЊЕ

Амбада Репрублике Србије у Подгорици обавештава све држављане Републике Србије, као и заинтересовану јавност, да је поново успостављен поштански саобраћај између Црне Горе и Р. Србије, као и са поштама БиХ, Хрватске и Словеније. 
Предуслови овог, за грађане важног сервиса и начина превоза пошиљки, биле су разне врсте сагласности од надлежних институција, а због неопходности поштовања свих рестриктивно заштитних мера Влада Р. Србије и Црне Горе у борби птотив корона вируса. Поште Црне Горе и Србије су добиле неопходне сагласности као и поште из региона. Раније је међународна размена поште и пошиљки вршена искључиво авионским превозом. Међутим како је сада, због прекида међународног ваздушног саобраћаја та могућност искључена, по окончању свих поступака поштанска размена ће се вршити друмским превозом, тако што је свака земља омогућила овакав превоз на сопственој територији. Ово је још један пример прекопотребне сарадње у интересу свих грађана Р. Србије и Црне Горе као и целог региона. Амбасада Републике Србије је била у сталном контакту са Поштама Србије и Црне Горе којима овим путем честита брзо и ефикасно превазилажење овог за грађане важног проблема. Амбасадор Републике Србије др Владимир Божовић је захвалио директорима Пошта Србије и Црне Горе и преко њих пожелео свим поштарима добро здравље, сваку личну и породичну срећу и своју и захвалност грађана Републике Србије и Црне Горе.ЧЕСТИТКА

Њ.Е. ИЗВАНРЕДНИ  И ОПУНОМОЋЕНИ АМБАСАДОР  РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ  ДР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЦИХ УСКРШЊИХ ПРАЗНИКА УПУТИО ЈЕ У ИМЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ  И СВОЈЕ ЛИЧНО ИМЕ ЧЕСТИТКУ АПОСТОЛСКИМ НУНЦИЈИМА У БЕОГРАДУ И САРАЈЕВУ КАО И НАДБИСКУПУ БАРСКОМ И ПРИМАСУ СРПСКОМ,БИСКУПИЈИ КОТОРСКОЈ И НАДБИСКУПУ БЕОГРАДСКОМ КОЈА ЈЕ У ПРИЛОГУ.

Поштовани,

у име Амбасаде Републике Србије у Црној Гори и у своје лично име желим да Вам честитам најсрећнији празник Христовог Васкрсења. Свет  је на тренутак застао, заустављен једним на  око невидљивим вирусом али и нашом видљивом непажњом  према Творцу, себи, Земљи и природи.
Свет је стао јер смо поред дате светлости  Божије  и његове мудрости  и благодати постали њега жељни. Зато је сада у предвечерју његовог васкрсења важно поновити  Господ је међу нама и опет је са нама.
Господ је међу нас дошао да би нас научио да је болест као и неправда победива и да се  никада не треба предати, већ веровати и борити се за себе и ближње своје уз помоћ Његову.
Вама и  свим вашим верницима уз жељу за добро здравље, мир и сваку срећу  упућујем најрадоснији поздрав срећан и благословљен Ускрс.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТЕРЕТНИХ МОТОРНИХ ВОЗИЛА У СКЛАДУ СА СМЕРНИЦАМА ЗДРАВСТВЕНО САНИТАРНОГ НАДЗОРА

У складу са Наредбом за предузимање привремених мера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења новог корона вируса, од 15. марта 2020.године.  Министарство здравља је на предлог Института за јавно здравље, а ради тумачења тачке 1 ове Наредбе, која се односи на возаче теретних моторних возила који управљају моторним возилима укљученим у допремање роба у Црну Гору, донело посебне смернице здравствено-санитарног надзора за:

 1. возаче теретних моторних возила стране држављане у транзиту кроз Црну Гору,
 2. возаче теретних моторних возила стране држављане чија је крајња дестинација – место истовара у Црној Гори,
 3. возаче теретних моторних возила држављане Црне Горе који учествују у међународном транспорту роба.

Све наведене смернице су привременог карактера и подложне су изменама и допунама у складу са промјеном епидемиолошке ситуације у земљи.
 


Oпширније...
КОРОНА ВИРУС - ОБАВЕШТЕЊА

САОПШТЕЊЕ

Aмбaсaдa Рeпубликe Србиje у Црнoj Гoри и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сaрaдњи сa надлежним институциjaмa у Црнoj Гoри и Србији, дaнaс, 08.04.2020. године, су oргaнизoвaли oдлaзaк 150 држaвљaнa Србиje кojи су имaли пoтрeбу приoритeтнoг пoврaткa у мaтичну држaву, a кojи су свojим aутoмoбилимa уз пoлициjску прaтњу нaпустили ЦГ.

Aмбaсaдoр Србиje у Црној Гори  др Влaдимир Бoжoвић сe зaхвaлиo МВП-у, MУП-у, oпeрaтивнoм штaбу Влaдe ЦГ и Упрaви пoлициje ЦГ, кojи су пoмoгли дa оваква у суштини хуманитарна акција, рeaлизуje по трећи пут, нагласивши да је ово прекопотребна сарадња Србије и Црне Горе и да је солидарност и узајамна подршка у овом тешком тренутку потребнија него икада.

Испраћају и евакуацији држављана Србије, осим амбасадора др Владимира Божовића, присуствовали су и конзул жеран Републике Србије у Црној Гори Зоран Дојчиновић и конзул  Весна Радојевић.

       

      

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ НАКОН ОБРАЋАЊА ПРЕДСЕДНИКА РС

Његова екселенција изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић са великим задовољством и чашћу обавештава јавност, државу Црну Гору, српски народ у Црној Гори, као и све њене грађане да је на предлог и одлуком председника Републике Србије господина Александра Вучића Република  Србија поклонила Црној Гори пет респиратора .
Ова и оваква одлука Републике Србије и њеног председника је дошла, након изречене и јавно објављене и преношене велике неистине да је Република Србија конфисковала три респиратора Црне Горе.
Овим  Србија , српски народ и сви њени грађани сведоче ону стару народну изреку ,,на муци се познају јунаци“ и потврђују сопствену моралну снагу и величину. Србија коју клевећу, вређају и нападају као небројено пута кроз њену славну историју отвара своје срце и братски шири руке.
Надам се да ће овај дар од срца са љубављу бити прихваћен и симболично представљати прекретницу ка новим и бољим односима Србије и Црне Горе, две братске и пријатељске земље.
Ништа што је на штету Црне Горе не може бити на корист Србије и обрнуто. Изражавамо наду да ће овај  и овакав државнички чин председника Србије, а поготово у оваквом тренутку, бити подстрек вечног братства и пријатељства наше две државе.


Подгорица, 27.03.2020 године

 

ПРИСТУП КУЛТУРНИМ САДРЖАЈИМА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У намери да становништву у Републици Србији, али и иностранству, олакша приступ садржајима из културе, с циљем превазилажења ситуације настале због епидемије корона вируса, Министарство културе и информисања је на на сајту Дигитална солидарност омогућило приступ дигиталним садржајима које су припремиле установе културе у Републици Србији.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs

 

САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ СРБИЈЕ

НА ПРЕДЛОГ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БУДВА ГРАДОНАЧЕЛНИКА МАРКА ЦАРЕВИЋА КОЈИ ЈЕ ПОДРЖАЛА АМБАСАДА СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ И АМБАСАДОР ВЛАДИМИР БОЖОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЈЕ ДОНЕО ОДЛУКУ ДА СЕ ХОТЕЛ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ БЕОГРАД У БЕЧИЋИМА УСТУПИ И СТАВИ НА РАСПОЛАГАЊЕ ОПШТИНИ БУДВА ЗА ПРИВРЕМЕНИ КАРАНТИН ЗА ОПШТИНУ БУДВА.
ТАКОЂЕ ЈЕ НА МОЛБУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ АМБАСАДЕ И НА ПРЕДЛОГ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОДЛУЧИЛА ДА СВОЈИМ АВИОНОМ ПРЕВЕЗЕ И ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ КИНЕ ЦРНОЈ ГОРИ.
,,ОВО ЈЕ ПРИМЕР ИСТИНСКОГ БРАТСКОГ И ПРИЈАТЕЉСКОГ ОДНОСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕМА ЦРНОЈ ГОРИ. ТАКОЂЕ ЈЕ И МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗРАЗИЛО СПРЕМНОСТ ДА СЕ АВИОНИМА МОНТЕНЕГРОЕРЛАНСА ПРЕВЕЗУ И ДРЖАВЉАНИ СРБИЈЕ ИЗ ГРАДОВА И ДЕСТИНАЦИЈА ЕВРОПЕ ГДЕ ОНИ ПРЕУЗИМАЈУ СВОЈЕ ДРЖАВЉАНЕ .ВРЕМЕ ЈЕ ДА СВЕ НАШЕ РАЗЛИКЕ СТАВИМО ПО СТРАНИ И ДА СЕ ЗАЈЕДНИЧКИ И ЈОШ СНАЖНИЈЕ БОРИМО ПРОТИВ ЗАЈЕДНИЧКОГ ОПАСНОГ НЕПРИЈАТЕЉА НАГЛАСИО ЈЕ АМБАСАДОР БОЖОВИЋ.“

Други пишу ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

На захтев  више привредника из Републике Србије и Црне Горе да су суочени  са  проблемима возача  који су у обавези стављања у самоизолацију, након  преласка  из и у  Републику Србију и Црну Гору, промптно указали на проблем надлежнима у Републици Србији и Црној Гори. Проактивно поступајући, на предлог  Привредне коморе  Републике Србије, Влада Републике Србије  је донела  Одлуку о измени одлуке о проглашењу болести COVID-19, којима се ове мере не примењују  на домаће и стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у РС, а који су чланови посада теретних моторних возила, теретних бродова, возопратно особље железничких возила, посада и кабинског особља ваздухоплова, којима се обавља међународни превоз у друмском, железничком, водном и ваздушном саобраћају.
Такође, доносиоци појединачних аката  који су изрекли мере заштите пре ступања на снагу ове  Одлуке, обуставиће све акте даљег извршења. У сталној смо комуникацији са Привредном комором Црне Горе, и надлежнима у Црној Гори, и током дана очекујемо овакву Одлуку у земљи пријема, Црној Гори.

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

ПРЕКИДАЊЕ РАДЊИ У СПРОВОЂЕЊУ ИЗБОРА

У складу са чланом 5. Уредбе о мерама за време ванредног стања, коју је данас, 17. 03.2020. године, донела Влада Републике Србије, прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, расписаних за 26. април 2020. године, док траје ванредно стање, с тим да ће се изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборних радњи, наставити у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

 

 ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом позива држављане Републике Србије који бораве на територији општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва и желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате Генералном конзулату лично – доласком у Генерални конзулат, путем поште, факса или електронском поштом.
 

Поред читко попуњеног обрасца Захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је приложити копију важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежног органа Републике Србије.
 

НАПОМЕНА: Скрећемо пажњу да бирачко право имају држављани Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (члан 10. Закона о избору народних посланика).
За додатне информације контактирајте нас на телефоне 031/350-340 и 031/350-320.

Адреса конзулата: Трг Херцега Стјепана 15 (Трг Белависта)
Факс.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rsЊ.Е. изванрени и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог руског колегу, Њ.Е. Владислав В. Масленнико

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог Грчког колегу Њ.Е PANAYOTIS PARTOSOS. Двојица амбасадора су у врло пријатељском тону разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у држави пријема Црној Гори.

 На позив Невладине организације ,, МАНС” Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је присуствовао Конференцији посвећеној Пројекту изградње аутопута у Црној Гори Бар – Бољаре, прва дионица Смоковац – Матешево, 11. март 2020. године

Аутопут Бар-Бољаре је најбоља путна веза са Републиком Србијом која са нестрпљењем очекује његов завршетак јер ће се годинама које долазе њима кретати стотине хиљада грађана Србије као и других путника у доласку и одласку из Црне Горе, изјавио је  амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.
 

„Оно што је мени оставило утисак су примједбе МАНС и НВО сектора и што се заштита реке Таре и нетранспарентности читавог посла и надам се да ће Влада ЦГ врло озбиљно и одговорно  то да решава. Србија је изузетно заинтересована за реализацију овог пројекта као и за реконструкцију жељезничке пруге Београд- Бар јер је то за економску и привредну сарадњу од великог значаја“.

 Амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог грчког колегу Њ.Е. Panayotis Partsos, 10. mart 20202. godine

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић данас је посетио свог грчког колегу Њ.Е PANAYOTIS PARTOSOS. Двојица амбасадора су у врло пријатељском тону разменили мишљења о актуелној политичкој ситуацији у држави пријема Црној Гори.

 Амбасадор присуствовао предавању на Филолошком факултету у Никшићу, 5. марта 2020. године

Његова екселенција, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић  присуствовао је предавању под називом ,,Акустична анализа говорног сигнала, ” доц. др Александре Лончар, у Свечаној сали Филолошког факултета у Никшићу, и том приликом поздравио присутне наставнике, студенте, као и председницу Матице српске у Црној Гори. Том приликом је подржао трибине које традиционално организују Амбасада Републике Србије у Црној Гори, Студијски програм  за српски језик и јужнословенске књижевности - Филолошки факултет Никшић и Матица српска-Друштво чланова у Црној Гори.

 Присуство конзула жерана З. Дојчиновића архијерејској литургији

У недељу 8. марта 2020. године, у Херцег Новом конзул жеран Зоран Дојчиновић је присуствовао светој архијерејској литургији у манастиру Савина коју је служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. Након одржане архијерејске литургије председник Општине Стеван Катић, председник Скупштине општине Никола Самарџић и конзул жеран З. Дојчиновић су разговарали са владиком Теодосијем, игуманом манастира Савина оцем Макаријем и херцегновским намесником Радомиром Никчевићем о положају српског народа на Косову и Метохији  и тренутном положају СПЦ и Срба у Црној Гори.Посета делегације џудо клуба „Брус“ из Бруса Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом

Дана 02. марта 2020. године, представници џудо клуба „Брус“ из Бруса Добривоје Ивезић, Милош Марковић и Чикарић Горан са пет такмичара (пионира) џудо клуба „Брус“ су посетили Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Представници клуба су истакли задовољство учешћем на 38. Међународном џудо турниру „Мимоза“ 2020, боравком у Црној Гори, и упутили захвалност Генералном конзулату на пруженој подршци и информацијама приликом планирања пута. Како су у разговору обавестили конзула жерана Зорана Дојчиновића џудо екипа из Бруса је на међународном такмичењу остварила запажене резултате,  освојивши укупно 5 медаља и то: 3 златне и 2 бронзане медаље. Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор  Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења. У име Владе Репyблике Србије присуствује господин Милета Радојевић, директор Владине управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама. Литургију служи Архиеписком Цетињски и Митрополит Црногорско приморски са више Архијереја Украјинске и Српске  православне цркве. Поред великог броја свештенства,монаштва,верника и православног народа литургији присуствује и градоначелник Будве господин Марко Царевић.

 Други пишу ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:849919-Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju

https://www.vesti.rs/Region/Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju.html

news://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/bozovic-ekonomska-saradnja-srbije-i-crne-gore-prioritet-izuzetno-slozeni-politicki-odnosiСрпско црногорски пословни клуб

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, на његов захтев, примио је досадашњег председника СРПСКО-ЦРНОГОРСКОГ ПОСЛОВНОГ КЛУБА господина Радивоја Рашовића.
У име Амбасаде Републике Србије и своје лично име, амбасадор Божовић, је изразио велику захвалност и поштовање за досадашњи самопрегоран рад, велики лични допринос унапређењу економске и привредне сарадње између Републике Србије и Црне Горе у нимало лаким околностима. Господин Рашовић се у своје име, и у име клуба на чијем је челу досада био, захвалио амбасадору Божовићу на тим речима и истакао значај даљег постојања и унапређења рада клуба на чијем је челу био.
Амбасадор Божовић је замолио господина Рашовића  да својим личним ауторитетом, знањем и искуством и даље  помаже остварење циљева због којих је клуб и основан.„Српски Соко“ - промоција књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојше Раша

На позив удружења „Српски Соко“,  конзул жеран Зоран Дојчиновић је у среду 19. фебруара о.г. присуствовао промоцији књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојша Раша. На књижевној вечери о књизи су говорили председник подружнице „Матице Боке“ из Херцег Новог Мирко Мустур, адвокат Зоран Лазаревић и аутор књиге Небојша Рашо. Књига доноси историјску грађу о животном делу угледног Србина Тома Поповића, једног од најзнаменитијих личности која је обележила јавни и културни живот у другој половини 19. и почетак 20. века у Херцег Новом.

 Други пишу ...

https://mitropolija.com/2020/02/15/mitropolit-amfilohije-u-podgorici-sluzio-pomen-vozdu-karadjordju-petrovicu/

http://www.srpskenovinecg.com/crnagora/34-cg/77223-sr-nj-s-is-ins-crn-g-r

http://www.srna.rs/novosti/762839/sretenje-sa-istinskom-crnom-gorom.htmПоводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са подгоричким свештенством служио је помен вожду Карађорђу и његовим бесмртним саборцима и  устаницима, у Карађорђевом парку у центру Подгорице, поред споменика оснивачу модерне српске државе.

У свом обраћању митрополит Амфилохије је рекао да се "на Сретење посебно сећамо вожда Карађорђа, пред чијим спомеником стојимо, онога, коме је највећи мудрац нашега рода, Ловћенски Тајновидац посветио свој „Горски вијенац“. „Није му, међутим, посветио само `Горски вијенац`, него му је посветио и читаву Црну Гору и сав српски род. Пут вожда Карађорђа једини је пут којим је ходао овај народ, и до цара Лазара, и послије цара Лазара, до Светога Петра Цетињскога и Светога Василија Острошкога“, поручио је митрополит црногорско-приморски". 

Након тога, Њ.Е. изанредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је положио венац у име Републике Србије и Амбасаде Србије у Подгорици  и рекао да је ово дан сретања са прецима, и са Петром Првим Петровићем Његошем – Светим Петром Цетињским, који је на Крусима и Мартинићима правио претходницу вождовим устаницима, и дан сећања на све оне који су живот положили за крст часни и слободу златну: „Данашњи дан је и дан поновног сретања Србије и Црне Горе, које су вечно живеле у братству. Живели смо у једној држави, а сада смо у две државе која једна другу треба да поштује, воли, разуме, подржи... Нема разлога да не будемо најближи једни другима. Можда се са братом некад не разумемо, можда имамо различите погледе, али то не умањује чињеницу да нам је то брат“. 

Након говора амбасадора који је поздрављен аплаузом венце су положили представници Српског националног Савјета и других српских културних инстистуција у Црној Гори.


Амбасадоров говор, 15.02.2020. године
https://www.youtube.com/watch?v=bXd-5dhZViU&feature=youtu.beАмбасадор присуствовао Сретењској литургији

Његова Екселенција амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је јутрос присустовао свечаној Сретењској литургији у храму светог Јована Крститеља у никшићком насељу Страшевина. Празничну литургију је служио епископ Будимљански-никшићки господин Јоаникије са никшићким свештенством. Владика Јоаникије је у беседи говорио о смислу и симболима Сретења као великог хришћанског и црквеног празника. Том приликом господин Јоаникије је амбасадору Србије у Црној Гори честитао Дан државности Републике Србије и пожелео мир и просперитет српском народу и његовој матичној држави Србији.

 Други пишу ...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3852406/bozovic-srba-crna-gora-bratstvo-prijateljstvo.htmlПоздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године

Даме и господо,браћо и сестре, драги и поштовани гости и пријатељи,

Република Србија слави Дан државности, али и велики хришћански и црквени празник Сретење господње.
На тај дан је 1804. године на Сабору у Орашцу почео велики устанак за ослобођење српског народа предвођеног бесмртним вождом Kарађорђем. Три деценије касније, већ у  Милошевој слободној Србији баш на овај дан, Европи и свету је показан у Kнежевини Србији објављени, најслободнији и најнапреднији, најмодернији Устав тог времена. Све то на вечни понос српског рода и верног потомства нашег Оца Утемељивача српске државе и његова два сина, првовенчана краљевском круном и архиепископском митром, пре осамсто година..
Празник Сретење симболише сусрет Човека и Господа, заветни сусрет Богочовека Христа и вернога народа.
Тачно 40 дана после рођења Богородица је свог маленог дечака унела под сводове јерусалимског храма и тиме означила Христов улазак у свет одраслих -као видљиви знак ⚪чуда чеканог вековима. Свети Симеон Богопримац је тада изрекао оне чувене, пророчанске речи да ће тај Младенац „Да обара и диже многе" по њиховим заслугама. Да ће вера у Господа и однос према Божијим заповестима и законима бити врховни критеријум онога што ће га кроз Сретење сусрести у животу и бити узрок његових успона и падова.
Kао прилику да нас духовна димензија уздигне и ојача, поправи и усправи, упркос свакој лажи, неправди и безакоњу али и нашим унутрашњим слабостима, често опаснијим од сваког спољашњег искушења и непријатеља.
Тај наш индивидуални, баш као и онај општенародни СУСРЕТ -СЕЋАЊЕМ НА ХРАБРОСТ И МУДРОСТ СРПСKОГ НАРОДА, на празник устанка и Устава , данас се свечано прославља.
То је наша нова прилика за сусрет и са истином о нама и могућношћу да постанемо још бољи, јачи и смелији,европскији и српскији, слободнији од страха и греха.
Та сретењска порука вечно печатана је неизбрисива и поучна: то да се кроз сусрет са  својом савешћу и Божијим ликом у себи срећемо и са Сунцем Слободе у лику Бога Дечака.. Зато је овај дан идеалан спој прошлости и будућности кроз садашњост, збир памети и  јунаштва, српског племенитог пркоса и поноса исвеукупног националног и државног становишта.
У то име честитам Вам овај, не тако давно поново враћени Празник Српске државности. Kарађорђево и Милошево али и наше непролазно и
инспиративно Сретење.
Дан Слободе који блиста у календару свега оног најважнијег ко смо, што смо, непокорени успели да преживимо, упркос свему.   

Имам посебну част да своју државну дипломатску службу као амбасадор Србије у Црној Гори, са којом нас веже вечно братство и пријатељство, које смо дужни чувати и унапређивати, ставим у функцију најбољих могућих односа наших држава.                

Били смо најближи, живели смо и у заједничкој држави, иако се понекада разликујемо или у нечему и не сложимо, морамо и требамо поново бити једни другима најбижи. Једни друге поново и изнова морамо срести,
разумети и подржати.                

Уз овај леп програм за децу и младе, а овде сте сви вечерас такви, то је знак пун охрабрења и дубоке логике, у духу нашег поноса због свега великог и врлинског што смо као народ, Држава и Црква показали и доказали.
Уживајте у програму
и срећно вам било.
                  

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори
др Владимир Божовић
у беседи о Сретењу Господњем 2020, у Никшићу.Дан државности Републике Србије 2020

Песмом "Востани Сербије" и поздравним говором Његове Екселенције Амбасадора Србије др Владимира Божовића почео је свечани програм обележавања Дана државности Републике Србије у Црној Гори. Присутни су чланови дипломатског кора, представници политичког, јавног и културног живота Црне Горе, пуно деце из свих музичких школа из Црне Горе, као и десет породица са више деце са социјалним потребама из Црне Горе. Деца из тих породица су од Амбасадора примила помоћ од Републике Србије у износу од по 500 евра. Део програма је и извођење опере за децу и младе Бастијен и Бастијена Вофанга Амадеуса Моцарта, а у продукцији и извођењу Народног позориста из Београда.Куртоазна посета Њ.Е. изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића код министра вањских послова Црне Горе Проф. др Срђана ДармановићаДруги пишу ...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3849635/srbija-crna-gora-odnosi-spustiti-tenzije.htmlМинистар одбране Александар Вулин и амбасадор Владимир Божовић одали почаст Павлу Булатовићу

Митрополит Амфилохије одслужио Заупокојену литургију покојном министру Павлу Булатовићу, преминулом срспском песнику Ранку Јововићу и недавно сахрањеном професору српског језика Светозару Ћирјаковићу у Манастиру Пресвете Богородице у Костриковачи. Литургији присустовао министар одбране Републике Србије са високом делегацијом Министарства одбране и Војске Србије, амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, лидер СНП Владимир Јоковић, представници ДФ, породице Булатовић и представници Ровчана.ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом Дана државности Републике Србије, Сретења, Генерални конзулат у Херцег Новом ће у петак, 14. фебруара радити са странкама од 08.00 до 12.00 часова.
 

Такође, обавештавамо да у понедељак, 17. фебруара 2020. године, због обележавања државног празника Републике Србије, Генерални конзулат неће радити са странкама.
 

За хитне случајеве доступни су телефони 031/350-340 и 031/350-320.Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије

Министарство културе и информисања Републике Србије је 31. јануара 2020 расписало:

 • Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске кwижевности у иностранству у 2020. години и
 • Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години

Текстови конкурса и пратећи обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs . За додатне информације о конкурсима заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића у МКИ путемелектронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на телефон број +381 11 3398-026.

Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године.51. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2020. године

Обавештавано да ће се Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржату у Београду од 2. до 5. октобра 2020. године.

Детаљне информације о условима учешћа, планираном програму и начину пријављивања могу се наћи на званичном веб-сајту манифестације  www.dkcb.rs/jou-of-europe/
Крајњи рок за пријаву је 1. април 2020. године.
 

 1. Пријаве потенцијалних учесника треба да садрже:
 2. Попуњен апликациони формулар

Попуњен апликациони формулар и видео наступ за Гала концерт потребно је послати у електронској форми на e-mail ivana.tabori@dkcb.rs или info@dkcb.rs. Наступи који буду одговарали на тему под називом „Децоград“ имаће предност при селекцији група.Српско певачко друштво „Јединство“ из Котора – промоција Монографије

На позив Српског певачког друштва „Јединство“ из Котора, конзул жеран З. Дојчиновић је у среду 29. јануара о.г. присуствовао промоцији Монографије Српског певачког друштва „Јединство“ аутора мр Михајла Лазаревића која је штампaна поводом 180 година рада овог друштва. Промоција Монографије је одржана у просторијама ризнице Српске православне црквене општине Котор. О књизи су говорили члан управе СПД „Јединство“ Драган Ђурчић, рецезенти књиге Александра Кнежевић, Андреа Ћосо Палмер и аутор мр Михајло Лазаревић. 
Фотографије са промоције можете погледати у Галерији.
 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза и матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, је расписало конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре. Конкурс је отворен од 20. јануара до 10. фебруара 2020. године. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:
 

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Нове процедуре за прелазак границе Републике Србије и Црне Горе за малолетна лица (од 1. јануара 2020. године)

Обавештавамо да од 1. јануара 2020. године малолетни држављани Републике Србије и Црне Горе државну границу између Републике Србије и Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту. Прелазак државне границе на основу неког другог документа (ђачка књижица, извод из матичне књиге рођених, здравствена књижица), што је до сада била пракса, више неће бити могућ.Божићни концерт Српског певачког друштва „Јединство“ 1839 из Котора

По позиву Српског певачког друштва „Јединство“ из Котора, конзул жеран Зоран Дојчиновић је у суботу 04. јануара 2020. године, присуствовао Божићном концерту СПД „Јединство“. Наступ хорова је одржан у оквиру манифестације новогодишњих и божићних свечаности, које се традиционално одржавају у Котору, под симболичним називом „Од Божића до Божића“. Свечаност је одржана  у Цркви Светог Николе у Котору.
Фотографије са концерта могу се видети у Галерији.Народна банка Србије – Финансијски водич

Народна банка Србије je израдила Финансијски водич за повратнике којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у републику Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новце.
Циљ ових активности које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, је да на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања, у складу са Законом о девизном пословању. Финансијском водичу може се приступити путем сајта Народне банке Србије путем следећег линка:

Верзија на српском језику:
https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Верзија на енглеском језику:
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfДевета конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Министарства спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра о. г. у Прес центру УНС, Кнез Михајлова 6, у Београду.
 

Овогодишња Конференција ће бити посвећена умрежавању медија матичне државе који прате дијаспору и Србе у региону са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. На Конференцији ће бити представљене специјализоване редакције и програмски садржаји јавних медијских установа Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, али и мреже сарадника из иностранства са циљем међусобног повезивања и размене материјала који доприносе подизању видљивости активности дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања националног и културног идентитета.
 

Пријаве за учешће на Конференцији се шаљу на електронску адресу pc@uns.org.rs. Напомињемо да Конференција није искључиво намењена професионалцима из медијске сфере, већ треба да допринесе и унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре и Срба из региона који раде на порталима удружења и организација.
 Одлука владе Републике Србије о укидању виза за носиоце обичних пасоша Републике Јерменије

Влада Републике Србије је 24 октобра 2019. године донела одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 76/2019 од 25. октобра  2019. године и ступила на снагу 02. новембра 2019. године.Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет UNESCO, 2019-2023. године

Брошуру можете преузети са следећег линка:

http://www.mfa.gov.rs/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdfОдлуке о суфинансирању пројеката

Обавештавамо вас да су 19. јуна о.г. донете Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете преузети на следећим линковима:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfКонкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Одлукама бр. 101/30-2019/01 и бр. 101/30-2019/01 од 08. марта 2019. године Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је расписала конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону  и матичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13. марта о.г. до 01. априла о.г. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Одлука Владе РС о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау - обавештење

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 18. јануара 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша, према којој ови држављани могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из члана 15. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику РС број 3/2019 од 18.01.2019. године и ступа на снагу 25.01.2019. годинеВести
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
БОЖИЋНИ ПРИЈЕМ
КРСНА СЛАВА ВИТЕШКОГ ДРУШТВА „СВЕТИ СТЕФАН“
ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ СРПСКЕ КУЋЕ У БЕРАНАМА
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА
САСТАНАК РУКОВООДСТВА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДКП РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ХЕРЦЕГ НОВОМ
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11. НОВЕМБАР
ДАН ОПШТИНЕ И ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ХЕРЦЕГ НОВОГ
ЛЕТЊА ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У НИКШИЋУ
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
БОРАВАК ДЕЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НА ПОДРУЧЈУ ХЕРЦЕГ НОВОГ
ПОСЕТА ПТРИЈАРХА СРПСКОГ ПОРФИРИЈА ХЕРЦЕГ НОВОМ
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ 9. МАЈ
ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ
ДАНИ БЕОГРАДА У ХЕРЦЕГ НОВОМ
ОДЛУКА О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ
СРЕТЕЊЕ - ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 15. ФЕБРУАР
БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА САСТАНКУ У ОКВИРУ РЕГИОНАЛНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА САРАДЊУ "ОТВОРЕНИ БАЛКАН"
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ СРБА У РЕГИОНУ
СЕЛАКОВИЋ: РЕФОРМЕ И РЕГИОНАЛНА САРАДЊА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ
ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ
ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, 11. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ
Други пишу
ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА УЧЕСНИКА ДАНАШЊЕГ САСТАНКА ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: „БУДУЋНОСТ ПРОШИРЕЊА – ПОГЛЕД ИЗ РЕГИОНА“
СЕЛАКОВИЋ И КРИВОКАПИЋ ОБИШЛИ ХРАМ СВЕТОГ САВЕ
СРБИЈА ЖЕЛИ НАЈБЛИЖЕ ОДНОСЕ СА ЦРНОМ ГОРОМ
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА COP26 ОДРЖАНОЈ У ГЛАЗГОВУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВA ПОВОДОМ ГОДИНУ ДАНА ОД ФОРМИРАЊА ВЛАДЕ СРБИЈЕ
СЕЛАКОВИЋ ПРЕД СБУН: ДИЈАЛОГ И ПРИМЕНА ПОСТИГНУТИХ ДОГОВОРА ЈЕДИНИ ПРАВИ ПУТ ЗА РЕШАВАЊЕ ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА
СЕЛАКОВИЋ: ОСЕТИЛИ СМО У БЕОГРАДУ ЈАКУ ЕНЕРГИЈУ СЛОБОДОЉУБИВИХ НАРОДА И ДРЖАВА
САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ПОСВЕЋЕН ОБЕЛЕЖАВАЊУ 60. ГОДИШЊИЦЕ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ ЗЕМАЉА
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ
ОДЛУКЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
ПОСЕТА АРНО ГУЈОНА ЦРНОЈ ГОРИ – ХЕРЦЕГ НОВИ
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ НАТО
СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ
ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД-19 САМИТУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БЕЛЕ КУЋЕ
КОНКУРС – ОДЛУКА О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ – ПОДРШКА ОСНИВАЊУ НОВИХ ШКОЛА И ОДЕЉЕЊА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА БЛЕДСКОМ СТРАТЕШКОМ ФОРУМУ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СВЕ СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У ОРУЖАНОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“
ЈАВНИ ПОЗИВ - НАЦИОНАЛНА ПРИЗНАЊА ЗА 2021. ГОДИНУ
Ауторски текст амбасадора др Владимира Божовића
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР
СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ
СЕЛАКОВИЋ ПОЗВАО ПРЕДСТАВНИКЕ ЧЛАНИЦА ПНЗ ДА СЕ У ОКТОБРУ ОКУПЕ У БЕОГРАДУ
ЦИЉ ДА МЛАДИ ОСТАНУ У СРБИЈИ
СЕЛАКОВИЋ: ОБЕЛЕЖИМО ЗАЈЕДНО ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
СРБИЈА СНАЖНО ПОДРЖАВА БЕРЛИНСКИ ПРОЦЕС
НАСТАВАК ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА УЗ САРАДЊУ ЗЕМАЉА РЕГИОНА
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА БУДУЋИМ ИЗАСЛАНИЦИМА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САСТАНЦИ У АНТАЛИЈИ БИЛИ УСПЕШНИ ЗА СРБИЈУ
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА МИРУ И СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА
СЕЛАКОВИЋ: САРАДЊА И ДОБРОСУСЕДСКИ ОДНОСИ ОПШТИ СУ ИНТЕРЕС ЧИТАВОГ РЕГИОНА
ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПРИДАЈЕ ВЕЛИКИ ЗНАЧАЈ „БЕРЛИНСКОМ ПРОЦЕСУ“ И РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ПОЧЕТАК РАДА ON LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ВИЗУ РАДИ ЗАПОШЉАВАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“
ВЕЛИКИ ПРОСТОР ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ПЛАНИРАЊЕ И ИНВЕСТИРАЊЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ У ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ
НАУЧНО-ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР „ВУК КАРАЏИЋ“ У ТРШИЋУ – ОРАНИЗОВАЊЕ РАДИОНИЦА
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОКАЗАЛА ДА СОЛИДАРНОСТ НЕ МОРА БИТИ ИСКЉУЧИВО ПРИВИЛЕГИЈА БОГАТИХ
ВАКЦИНАЦИЈА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО ПУТЕМ ВИДЕО ЛИНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ММФ
САСТАНАК СА РЕГИОНАЛНИМ ДИРЕКТОРОМ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ЕВРОПУ
СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ
СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ
СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ
СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПОМОГНЕ СУСЕДИМА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ - ПОГРОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ
СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ
МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ
БРНАБИЋ УРУЧИЛА ПРВИ КОНТИНГЕНТ ВАКЦИНА "СПУТЊИК В" ЦРНОЈ ГОРИ
СРЕТЕЊЕ - ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, 15 ФЕБРУАР
ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА
СЕЛАКОВИЋ: НЕ ОДГОВАРАМО НА ПРОВОКАЦИЈЕ, ЖЕЛИМО МИР У РЕГИОНУ
СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ПОСВЕЋЕНА ВРЕДНОСТИМА ЈАДРАНСКО-ЈОНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ
52. МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТ ДЕЦЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“
СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН (26.1.2021.)
СЕЛАКОВИЋ ЗА ПОЛИТИКУ: ГОДИНА ПОДМЛАЂИВАЊА СРПСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ (26.01.2021.)
СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ У 2021. ГОДИНИ
ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА (03.01.2021.)
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ (02.01.2021.)
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ (29.12.2020.)
ВУЧИЋ: ОЧЕКИВАЛИ СМО ДА ЦРНА ГОРА ПРОМЕНИ ОДЛУКУ О ПРОТЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ (28.12.2020.)
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
ДЕСЕТА МЕДИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ - ОБАВЕШТЕЊЕ
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ
КОНКУРС ЗА ПРОЈЕКАТ "СРБИЈА ЗА СРБЕ ИЗ РЕГИОНА" ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ
УПИС У КЊИГУ ЖАЛОСТИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
ОТВОРЕНА КЊИГА ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 11.11.2020. ГОДИНЕ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДРЖАВНОГ ПРАЗНИКА - нерадни дан
СРБИЈА - ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ПОСЛОВАЊЕ И ИНВЕСТИРАЊЕ У ИСТРАЖИВАЊЕ И РАЗВОЈ НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ
ВАНРЕДНО САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
САОПШЕТЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
САОПШТЕЊЕ АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПОДГОРИЦИ
Други пишу ...
ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ПОВЕЉА ЗА ИЗУЗЕТАН ЛИЧНИ АНГАЖМАН И ДОПРИНОС У ПРОМОЦИЈИ ИНТЕРЕСА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НОВАКУ ЂОКОВИЋУ
УЛАЗАК СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ – ОБАВЕШТЕЊЕ О ЛАЖНОМ САЈТУ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ
ПОНОВЉЕНИ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАWЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
МЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19
САОПШТЕЊЕ
Честитка
ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА
САОПШТЕЊЕ
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА - ОБАВЕШТЕЊЕ
САОПШТЕЊЕ
ЧЕСТИТКА
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ ТЕРЕТНИХ МОТОРНИХ ВОЗИЛА У СКЛАДУ СА СМЕРНИЦАМА ЗДРАВСТВЕНО САНИТАРНОГ НАДЗОРА
КОРОНА ВИРУС - ОБАВЕШТЕЊА
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ - ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Њ.Е. изванрени и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог руског колегу, Њ.Е. Владислав В. Масленнико
На позив Невладине организације ,, МАНС” Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је присуствовао Конференцији посвећеној Пројекту изградње аутопута у Црној Гори Бар – Бољаре, прва дионица Смоковац – Матешево, 11. март 2020. године
Амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић посетио је свог грчког колегу Њ.Е. Panayotis Partsos, 10. mart 20202. godine
Амбасадор присуствовао предавању на Филолошком факултету у Никшићу, 5. марта 2020. године
Присуство конзула жерана З. Дојчиновића архијерејској литургији
Посета делегације џудо клуба „Брус“ из Бруса Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом
Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Црној Гори др Владимир Божовић на позив Митрополита Амфилохија присуствује Празичној Литургији и прослави светог Симеона Мироточивог у Храму Христовог Васкрсења
Други пишу ...
Српско црногорски пословни клуб
„Српски Соко“ - промоција књиге „Томо Крстов Поповић херцегновски родољуб, просветар, историчар, књижевник и задужбинар“ аутора Небојше Раша
Други пишу ...
Поводом Дана државности Републике Србије помен и венци на споменик вожда Карађорђа у Подгорици
Амбасадор присуствовао Сретењској литургији
Други пишу ...
Поздравни говор амбасадора, Дан државности 2020. године
Дан државности Републике Србије 2020
Куртоазна посета Њ.Е. изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Црној Гори др Владимира Божовића код министра вањских послова Црне Горе Проф. др Срђана Дармановића
Други пишу ...
Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Владимир Божовић одали почаст Павлу Булатовићу
ОБАВЕШТЕЊЕ
Конкурси Министарства културе и информисања Републике Србије
51. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 2-5. октобар 2020. године
Српско певачко друштво „Јединство“ из Котора – промоција Монографије
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Нове процедуре за прелазак границе Републике Србије и Црне Горе за малолетна лица (од 1. јануара 2020. године)