| |     ћирилица | english  
Naslovna
KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINU

Obaveštavamo sve zainteresovane da je Ministarstvo prosvete raspisalo novi Konkurs za dodelu stipendija u okviru Projekta stipendiranja pripadnika srpske nacionalne zajednice iz država u regionu „Srbija za Srbe iz regiona“ za školsku 2022/2023. godinu.

Vodeći politiku dobrosusedstva i otvorenosti ka ravnopravnoj saradnji sa svim zemljama u regionu, Republika Srbija trajno je zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica u susednim državama slobodno razvija. U skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu , izrađen je Projekat „Srbija za Srbe iz regiona” kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Pod sintagmom „Srbi iz regiona”, u skladu sa Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, podrazumevaju se pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Republici Albaniji i Mađarskoj. Aktivnom i odgovornom nacionalnom politikom prema pripadnicima srpskog naroda u državama regiona, Republika Srbija čuva njihov identitet – jezik, kulturu, veru, tradiciju i običaje.

Republika Srbija pripadnike nacionalnih manjina u Republici Srbiji i pripadnike srpske nacionalne zajednicu regionu prepoznaje kao značajne nosioce dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja.

Projekat predstavlja put za jačanje dobrosusedskih odnosa, brigu o pripadnicima srpske zajednice i širenje evropskih vrednosti u oblasti ljudskih i manjinskih prava. U tom cilju Republika Srbija će kroz Projekat u školskoj 2022/2023. godini ponuditi novih 80 stipendija.

Stipendiranje mladih pripadnika srpske nacionalne zajednice u regionu unaprediće njihov nivo obrazovanja, što je jedan od važnih preduslova za podizanje kvaliteta života u zemljama u kojima žive.

Rok za slanje prijavnih formulara sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije je 26. maj 2023. godine.

Informacije o konkursu mogu se naći na sajtu:

https://prosveta.gov.rs/vesti/konkurs-za-dodelu-stipendija-u-okviru-projekta-srbija-za-srbe-iz-regiona-za-skolsku-2022-2023-godinu/


Verzija za štampu
Dijaspora
KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA ZA ŠKOLSKU 2022/2023. GODINU
KONKURS ZA PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Vojni memorijali
Projekti za dijasporu