| |     ћирилица | english  
Naslovna
SELAKOVIĆ: OSETILI SMO U BEOGRADU JAKU ENERGIJU SLOBODOLJUBIVIH NARODA I DRŽAVA


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je danas da je dvodnevni komemorativni skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja pokazao, ne samo da taj pokret nije prevaziđen, već da je svežiji i mlađi nego što je bio pre 20 ili 25 godina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovom posle završetka skupa, ministar Selaković je istakao da se na konferenciji ...


Opširnije...
SASTANAK NA VISOKOM NIVOU POSVEĆEN OBELEŽAVANЈU 60. GODIŠNЈICE POKRETA NESVRSTANIH ZEMALЈA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, i tom prilikom istakao da je ovo jedinstvena prilika da se razgovara o svim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da se grade novi mostovi prijateljstva i saradnje.

"Dragi prijatelji, dobro došli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi dušu mira. Osnovna ideja, oko koje su se naši prethodnici okupili kada su osnovali ovaj pokret, jeste mir", rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju, u svojstvu ko-domaćina Komemorativnog skupa, i dodao da je mir osnova razvoja političke, kulturne i privredne saradnje. On je zahvalio šefovima delegacija na prisustvu i tome što su ukazali izuzetnu čast Srbiji, kao domaćinu.


Opširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI REPUBLICI SLOVENIJI


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na Samitu lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana, na kom je usvojena Deklaracija u kojoj lideri EU daju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i potvrđuju posvećenost procesu proširenja zasnovanog na „kredibilnim reformama partnera“, uz naglasak na važnosti „jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica“ od strane same EU.


Opširnije...
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo vas da je na osnovu ovlašćenja MSP br. 1514-1/12 od 8. septembra 2021. godine, državni sekretar N. Starović, 4. oktobra o.g. doneo odluke br. 324-308/30-2021/01 i br. 325-170/30-2021/01 o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Uvid u objavljene odluke o sufinansiranju možete ostvariti na sledećim linkovima:

 

www.mfa.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/POSETA ARNO GUJONA CRNOJ GORI – HERCEG NOVI


Delegacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na čelu sa v.d. direktorom Uprave A. Gujonom je 28. i 29. septembra 2021. godine službeno boravila u Crnoj Gori – Herceg Novom, kojom prilikom je posetila Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom kao i brojne kulturne i verske institucije.


Opširnije...
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.


Opširnije...
SELAKOVIĆ U NЈUJORKU SA 28 ŠEFOVA DIPLOMATIJE O EKONOMSKIM USPESIMA SRBIJE I SITUACIJI NA KIM


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je u Njujorku šefove diplomatije 28 država upoznao sa ekonomskim uspesima Srbije, ali i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o čemu je razgovarao i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, koji mu je rekao da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije kada je reč o interesima Srbije na KiM.


Opširnije...
PRIŠTINA OZBILJNO UGROZILA MIR I REGIONALNU STABILNOST


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić upozorila je danas na to da je Priština ozbiljno ugrozila lokalnu i regionalnu stabilnost nakon što je poslala na sever Kosmeta teško naoružane specijalne jedinice koje demonstriraju brutalnost prema mirnom srpskom stanovništvu.

Brnabić je govorila na generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Govor premijerke prenosimo u celini:


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik SAD Džozef Bajden.

Na samitu video-porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i ...


Opširnije...
KONKURS – ODLUKA O SUFINANSIRANЈU PROJEKTA KOJI DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE – PODRŠKA OSNIVANЈU NOVIH ŠKOLA I ODELЈENЈA DOPUNSKE NASTAVE SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI

Ministarstvo spoljnih poslova je donelo odluku o sufinansiranju projekta koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore – podrška osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori, broj 326-16/30-2021/01 od 15. septembra 2021. godine, a po konkursu koji je bio otvoren od 22. jula do 06. avgusta 2021. godine.

Uvid u donetu odluku možete izvršiti na zvaničnom internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

www.mfa.gov.rs i

www.dijaspora.gov.rsOBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Savskom trgu.

"Vaša Svetosti, poštovani člane predsedništva Bosne i Hercegovine gospodine Dodik, uvažena predsednice Republike Srpske gospođo Cvijanović, uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade Republike Srbije...


Opširnije...
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE


GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SRBIJE U HERCEG NOVOM ČESTITA
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE SVIM DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE, REPUBLIKE SRPSKE I SRPSKOM RODU U RASEJANJUOpširnije...
PREDSEDNIK VUČIĆ NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Sloveniji gde se održava Bledski strateški forum, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica Evropske unije, kao i predstavnike evropskih institucija. Tom prilikom predsednik Vučić učestvovao je na prvom liderskom panelu ovog Foruma pod nazivom „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“ gde je naglasio da veruje u ujedinjenu Evropu.


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA SVE STRADALE I PROGNANE SRBE U ORUŽANOJ AKCIJI „OLUJA“


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ i poručio da Srbija pamti!

„Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Hvala vam svima što smo večeras svi zajedno i što pokazujemo koliko volimo svoj narod“, rekao je predsednik Vučić i dodao da nećemo zaboraviti sve ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.


Opširnije...
JAVNI POZIV - NACIONALNA PRIZNANJA ZA 2021. GODINU


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković doneo je odluku broj 334/30-2021/01, 02. avgusta 2021. godine, kojim se raspisuje javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.


Opširnije...
Autorski tekst ambasadora dr Vladimira Božovića


Piše: Dr Vladimir Božović, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori

Polazeći od međunarodnog i univerzalnog prava svake države, da sama uređuje i vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku, samostalno i suvereno, smatram da kao ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, povodom stradanja srpskog naroda u vojno - policijskoj zločinačkoj akciji “Oluja”, imam na današnji dan pravo i dužnost dati, srpsko zvanično viđenje.

Poštujući Crnu Goru, kao nezavisnu i međunarodno priznatu državu članicu UN, i polazeći da u njoj živi oko 30% Srba, a oko 43% njenih građana govore srpskim jezikom, u vremenu naglašene potrebe, regionalne saradnje i stabilnosti, smatramo svako slavljenje i na taj način obeležavanje zločinačke akcije “Oluja”, neprimerenim.

Posebno ističemo, da je imajući sve ovo u vidu, gotovo neshvatljivo i za nas neprihvatljivo bilo kakvo slavlje. Time bi praktično značilo da se slavi etničko čišćenje. Proslava zločinačke akcije “Oluja” je neprihvatljiva i predstavlja nasilje nad istinom i istinitim istorijskim sagledavanjem. Bez obzira na čest izostanak pravde i često prisutno licemerja, kao princip u međunarodnim odnosima, ...


Opširnije...
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU


Obaveštavamo da je ministar spoljnih poslova Republike Srbije N. Selaković 19. jula 2021. godine doneo odluku broj 324/30-2021/01 o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Konkurs je otvoren od 22. jula 2021. godine do 6. avgusta 2021. godine

 

Detalje u vezi sa raspisanim konkursom možete pogledati na sledećim linkovima

https://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILJ JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER


Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU.


Opširnije...
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je na skupu posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, koji je održan u Njujorku, da je, otkako je postala premijerka, najponosnija na uspeh Srbije u oblasti digitalizacije.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je da je, kada je u avgustu 2016. godine izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, želela da učini sve da promeni javnu administraciju i ono što joj je kao građaninu smetalo.


Opširnije...
SELAKOVIĆ POZVAO PREDSTAVNIKE ČLANICA PNZ DA SE U OKTOBRU OKUPE U BEOGRADU


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković obratio se danas na Ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) i tom prilikom je uputio poziv predstavnicima članica da se okupe u Beogradu, 11. i 12. oktobra, kada će biti obeležena 60. godišnjica od održavanja prve Konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine.


Opširnije...
CILJ DA MLADI OSTANU U SRBIJI


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Samita srpske omladine i studenata Balkana da je cilj da mladi ostanu u Srbiji i u zemljama regiona i da se vraćaju iz inostranstva.

Brnabić je govoreći o obrazovanju ukazala na to da se 80 odsto učenika u dualnom obrazovanju zaposli u firmama u kojima je radilo praksu, a da se od ove školske godine uvodi dualno obrazovanje na fakultete.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: OBELEŽIMO ZAJEDNO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković pozvao je danas građane Srbije i Srbe u regionu i dijaspori da ove godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, proslave isticanjem srpske trobojke. „Naša zastava je zajednička Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, ali nismo dovoljno radili na izgradnji i poštovanju kulta zastave, koji je ukorenjen kod mnogih ...


Opširnije...
SRBIJA SNAŽNO PODRŽAVA BERLINSKI PROCES


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn Samitu lidera Berlinskog procesa na kojem je bilo reči o konkretnim rezultatima postignutim u toku njegovog sedmogodišnjeg trajanja, planovima za naredni period i inicijativama čiji je cilj pružanje podrške Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka Evropskoj uniji.


Opširnije...
NASTAVAK EVROPSKIH INTEGRACIJA UZ SARADNJU ZEMALJA REGIONA


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da region zapadnog Balkana treba da nastavi sa evropskim integracijama, ali i da fokus treba da stavi na saradnju koja može da poboljša kvalitet života građana.

Brnabić je na Prespa forumu u Ohridu navela da je današnje ukidanje rominga jedna od konkretnih stvari od kojih građani imaju koristi, ukazavši na to da treba imati na umu i teška politička pitanja, kao što je dijalog između ...


Opširnije...
MINISTAR SELAKOVIĆ SA BUDUĆIM IZASLANICIMA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE


Šef srpske diplomatije Nikola Selaković razgovarao je danas sa budućim izaslanicima odbrane, koji u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije obavljaju pripreme za odlazak u inostranstvo.

Ministar Selaković je poželeo budućim izaslanicima odbrane Republike Srbije uspeh u radu, istakavši da će u obavljanju svog posla imati punu podršku Ministarstva spoljnih poslova i naše diplomatsko-konzularne mreže.


Opširnije...
SASTANCI U ANTALIJI BILI USPEŠNI ZA SRBIJU


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje JIE u Antaliji, da su na ovom skupu jednoglasno usvojeni Zajednička deklaracija, Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

Brnabić je u obraćanju novinarima istakla da su plenarni sastanak obeležile dve stvari – činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente, iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se predsednica privremenih prištinskih institucija ...


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA MIRU I STABILNOST REGIONA


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio danas, nakon sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da su, u godini kada se obeležava četvrt veka postojanja ove inicijative, više nego ikad potrebni dobrosusedski odnosi, zajednički nastup i objedinjavanje tržišta.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SARADNJA I DOBROSUSEDSKI ODNOSI OPŠTI SU INTERES ČITAVOG REGIONA


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas u Antaliji na Sastanku ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Selaković je podvukao da je ključni spoljnopolitički i strateški cilj naše zemlje ostvarivanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.


Opširnije...
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA


Poštovani predsedniče, dame i gospodo, članovi delegacija,

U svom izlaganju ukazaću na nekoliko aktuelnih pitanja koja se tiču nadležnosti Mehanizma – naime, mogućnosti izdržavanja kazni izrečenih od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Republici Srbiji, aktuelnom praksom onemogućavanja prevremenog puštanja na slobodu osuđenih, kao i obaveze Mehanizma u pogledu zaštite osuđenih lica.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA PRIDAJE VELIKI ZNAČAJ „BERLINSKOM PROCESU“ I REGIONALNOJ SARADNЈI


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova učesnica „Berlinskog procesa“.

Selaković je istakao da Srbija pridaje veliki značaj ovoj inicijativi koja se pokazala kao dobar forum za jačanje regionalne saradnje, razvoja, promovisanje politike pomirenja i prevazilaženja nasleđenih problema iz prošlosti.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE


Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, međutim ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama.

Takav odnos Srbija ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva.

Briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, jeste potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa.

Sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države, i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koje uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad. Srbi, naime, uživaju neuporedivo manja prava.

Ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU, a žele, one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, i Srbija ne očekuje ništa više od toga.

Srbi i Srbija sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva.

Srbija je, dakle, ne samo dobar sused, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone, i uvereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način.

Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi, kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan.

Time se Srbija ne meša ni u čije unutrašnje stvari, već doprinosi tome da demokratski standardi u poštovanju individualnih i kolektivnih prava postanu univerzalna vrednost u našem regionu.

Uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u unutrašnja pitanja Srbije priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana, građanima i vlastima Crne Gore Srbija dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva, u nadi da će, nakon godina političkih i istorijskih stranputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou.

02. jun 2021. godinePOČETAK RADA ON LINE APLIKACIJE ZA VIZU D RADI ZAPOŠLЈAVANЈA U REPUBLICI SRBIJI

Obaveštavamo da je počela sa radom on line aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje vize D, isključivo za zapošljavanje u Republici Srbiji.

Sve potrebne informacije možete pronaći na sledećem linku https://econsulate.gov.rs/

PLAĆANЈE KONZULARNE TAKSE ZA IZDAVANJE VIZE D (RADI ZAPOŠLJAVANJA U REPUBLICI SRBIJI)

Taksa za zahteve za izdavanje vize D (radi zapošljavanja u Republici Srbiji) može se platiti gotovinski u Generalnom konzulatu ili bezgotovinski, preko računa. Potrebno je prethodno telefonom najaviti uplatu konzularne takse Generalnom konzulatu radi preciziranja tačnog iznosa takse koju treba uplatiti na sledeći način:

U domaćem platnom prometu: - uplatom na račun Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom kod Komercijalna banka AD Podgorica

Naziv platoca Ime i prezime i adresa
Svrha plaćanja Zahtev za izdavanje vize D radi zapošljavanja u R. Srbiji
Naziv primaoca plaćanja Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom
Trg Hercega Stjepana 15 Herceg Novi
Iznos Tačan iznos konzularne takse u valuti EUR
Transakcioni račun primaoca plaćanja (broj računa) 525-4480-87

 

 

 

 

 

 

 

U međunarodnom platnom prometu: - uplatom na račun Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom

Banka Komercijalna banka AD Podgorica,
Cetinjska br. 11, VI sprat, kula PC 1, Podgorica, Crna Gora
IBAN ME25525007020002097706
SWIFT KOBBMEP2
Iznos Tačan iznos konzularne takse u valuti EUR
Svrha plaćanja Zahtev za izdavanje vize D radi zapošljavanja u R. Srbiji
Primalac Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom
Trg Hercega Stjepana 15 Herceg Novi, Crna Gora

 

 

 

 MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT“


U Beogradu je danas predstavljena nova usluga Ministarstva spoljnih poslova „e-Konzulat”, namenjena stranim državljanima koji apliciraju za vizu i žele da dođu u Srbiju da rade.

Tom prilikom, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je da je ta usluga jedan od pokazatelja dobrog razvoja naše države, koja, kako je istakao, postaje magnet za ozbiljne strane kompanije, koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.


Opširnije...
VELIKI PROSTOR ZA ZAJEDNIČKO PLANIRANJE I INVESTIRANJE SRBIJE I CRNE GORE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković primio je danas predsednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića.

Đukanović je ministra Selakovića informisao o rezultatima svoje višednevne posete Beogradu, tokom koje se sastao sa članovima Vlade Srbije, ...


Opširnije...
NAUČNO-OBRAZOVNI CENTAR „VUK KARADŽIĆ“ U TRŠIĆU – ORANIZOVANЈE RADIONICA


Obaveštavamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije osnovalo Naučno-obrazovni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću, koji je počeo sa radom 2018. godine. Ovaj centar planira da i ove godine organizuje radionice iz oblasti Lingvistike, Istorije srpske kulture i Folkloristike za nadarene učenike srednjih škola Republike Srbije uz poštovanje svih epidemioloških mera. Ove Godine Ministarstvo prosvete , nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije poziva i učenike iz dijaspore čiji je maternji jezik srpski jezik, kao i one koji na bilo koji način izučavaju srpski jezik, da uzmu učešće u radionicama.

Ovde možete pronaći detalje u vezi sa radionicama.

Za dodatna obaveštenja, zainteresovani kandidati mogu da se obrate Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom.SELAKOVIĆ: SRBIJA POKAZALA DA SOLIDARNOST NE MORA BITI ISKLJUČIVO PRIVILEGIJA BOGATIH


Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković učestvovao je danas na Jadransko-jonskom savetu Jadransko jonske inicijative i Ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko-jonski region i poručio da je neophodno sve dostupne resurse ove inicijative direktnije uključiti u pronalaženje zajedničkih odgovora na izazove pandemije virusa korona.


Opširnije...
VAKCINACIJA SRPSKIH DRŽAVLЈNA

Obaveštavamo da će državljani Srbije koji žive u inostranstvu moći da se vakcinišu 15. maja u Beogradu, a prijave za imunizaciju dostupne su na sajtu udruženja Tačka povratka https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore.

Prijave su otvorene do petka, 30. aprila u 23.59 časova i svako ko se prijavi dobiće potvrdu o terminu vakcinacije, kao i o tačnom vremenu kada treba sa se javi na Beogradskom sajmu. Državljani Srbije iz regiona moći će da biraju vakcine „Fajzer“, „Sinofarm“ i „Sputnjik Ve“, dok će drugu dozu primiti na Beogradskom sajmu 5. juna.

Poziv se odnosi isključivo na državljane Srbije koji žive u inostranstvu.PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn. Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije.


Opširnije...
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas regionalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansa Klugea, sa kojim je razgovarao o saradnji u borbi protiv pandemije Kovid-19, kao i o saradnji na unapređenju zdravstvene zaštite u našoj zemlji i drugim zajedničkim aktivnostima.

Predsednik Vučić je zahvalio dr Klugeu na ličnom angažovanju i podršci tokom aktuelne pandemije, posebno na tehničkoj pomoći i ekspertizi. Ovom prilikom upoznao je zvaničnika SZO sa rezultatima imunizacije u Srbiji i planovima kako da se vakcina obezbedi svim građanima koji budu želeli da je prime.


Opširnije...
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANjI MRŽNjE PREMA SRPSKOM NARODU


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid.

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da ...


Opširnije...
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo,  ...


Opširnije...
SRBIJA SPREMNA DA POMOGNE SUSEDIMA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministarkom zdravlja Crne Gore Jelenom Borovinić Bojović o bilateralnim odnosima i nastavku saradnje u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Brnabić je istakla da je Srbija u prethodnom periodu pokazala da je spremna da pruži neophodnu pomoć susedima u borbi protiv korona virusa, kao i da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore u cilju zajedničkog ...


Opširnije...
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.


Opširnije...
OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ...


Opširnije...
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE


Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“.

Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom ...


Opširnije...
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG


Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju.


Opširnije...
BRNABIĆ URUČILA PRVI KONTINGENT VAKCINA "SPUTNjIK V" CRNOJ GORI


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić doputovala je večeras u Podgoricu avionom Vlade Republike Srbije sa donacijom od 2.000 doza vakcina "Sputnjik V".

Na aerodromu u Podgorici premijerku Brnabić dočekali su predsednik Vlade Republike Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.


Opširnije...
SRETENJE – DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE, 15 FEBRUAR

Republika Srbija proslavlja Sretenje – Dan državnosti, dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA


Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.

Predsednik je rekao da će pre staviti „glavu na panj“, nego da potpiše bilo kakav papir...


Opširnije...
SELAKOVIĆ: NE ODGOVARAMO NA PROVOKACIJE, ŽELIMO MIR U REGIONU


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je stav Srbije da ne odgovara na provokacije pojedinih političara iz regiona, jer je, ističe, odlučna da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu. Odgovarajući na pitanje da prokomentariše odnos Srbije sa ostalim zemljama u regionu, a usled, na konstataciju novinara, sve češćih provokacija na račun naše zemlje, Selaković je odgovorio da Srbija ne želi da odgovara na provokacije, već želi da bude ...


Opširnije...
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA VREDNOSTIMA JADRANSKO-JONSKE INICIJATIVE

 

Srbija je posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative i odgovarajuće strategije, kao okvira u kojem se sprovode aktivnosti koje jačaju evropski put naše zemlje, sve vreme stvarajući bolje mesto za život zajedno sa državama članicama EU koje učestvuju, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na video konferenciji Petog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region.


Opširnije...
52. MEĐUNARODNI SUSRET DECE „RADOST EVROPE“


Međunarodni susret dece „Radost Evrope“ održaće se u Beogradu od 2. do 5. oktobra 2021. godine, uživo ili u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije izazvane virusom Kovid-19. Detaljne informacije o uslovima učešća, planiranom programu, načinu prijavljivanja, ako i aplikacione formulare na srpskom i engleskom jeziku mogu se naći na zvaničnom veb-sajtu ...


Opširnije...
SELAKOVIĆ I GUJON ČESTITALI SAVINDAN (26.1.2021.)


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.


Opširnije...
SELAKOVIĆ ZA POLITIKU: GODINA PODMLAĐIVANJA SRPSKE DIPLOMATIJE (26.01.2021.)


Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.


Opširnije...
SUFINANSIRANЈE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENЈA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNЈIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI

KONKURS

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je kokurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini (u prilogu), koji je otvoren od 19.januara do 9. marta 2021. godine. Tekst konkursa, čiji opšti cilj je podsticanje prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti na strane jezike, i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja i organizacije/pravna lica, koja su registrovana u Republici Srbiji i izvan teritorije Republike Srbije, odnosno profesionalni strani izdavači registrovani isključivo ili pretežno za izdavačku delatnost, van teritorije Republike Srbije.VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.


Opširnije...
SVAKI SRBIN U DIJASPORI POTENCIJALNI LOBISTA (03.01.2021.)


Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Opširnije...
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILJEVI ISTI (02.01.2021.)


Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.


Opširnije...
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI (29.12.2020.)


Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.


Opširnije...
VUČIĆ: OČEKIVALI SMO DA CRNA GORA PROMENI ODLUKU O PROTERIVANJU AMBASADORA SRBIJE (28.12.2020.)


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Novogodišnjoj konferenciji za medije da je Beograd očekivao da Crna Gora promeni odluku o proterivanju srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića i da će još sačekati da vidi kakva će odluka da bude.


Opširnije...
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.


Opširnije...
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA SPOLЈNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE


Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu.

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA


Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU - OBAVEŠTENJE

Udruženje novinara Srbije (UNS) pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovaće, 29. decembra o.g, Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Konferencija će zbog pandemije KOVID 19 biti održana preko ZOOM aplikacije. Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, te da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu.


Opširnije...
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu ...


Opširnije...
KONKURS ZA PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU

Vlada Republike Srbije donela Zaključak br. 67-8412/2020 od 27.10.2020. godine kojim se saglasila da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja, u skladu sa zakonom, preduzme aktivnosti radi nastavka realizacije Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ u školskoj 2020/2021. godini.

Rok za dostavu prijavnih formulara zainteresovanih kandidata zajedno sa pratećom dokumentacijom diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u Crnoj Gori je 30 decembar 2020. godine.

Kandidati iz Crne Gore zainteresovani za dobijanje stipendije prijavljuju se preko Ambasade Republike Srbije u Podgorici i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće odluku o dodeli stipendija Vlade Republike Srbije za navedenu školsku godinu.

Prijavni formular moete preuyeti ovde


Opširnije...
UPIS U KNJIGU ŽALOSTI

Povodom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog gospodina Irineja u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom u subotu 21., nedelju 22. i ponedeljak 23. novembra o.g. je otvorena Knjiga žalosti. Pored brojnih građana i predstavnika nevladinih udruženja, u Knjigu žalosti su se upisali i predsednici opština Herceg Novi - Stevan Katić, Tivat - Željko Komnenović, Budva - Marko Bato Carević i Kotor - Vladimir Jokić.SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI

Nj.E izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović se danas po povratku iz Beograda, gde je prisustvovao sahrani Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja - upisao se u Knjigu žalosti, koja je tim povodom otvorena u Ambasadi Republike Srbije u Crnoj Gori.

Ambasador Božović je tom prilikom je napisao:

,,Vaša Svetosti, dragi Oče, dragi naš Deda kako smo te zvali, mudri pastiru, neka ti Vaskrsli i dragi Gospod podari mir i rajsko naselje. Celog svog ovozemaljskog života si se spremao za to i smatrao da će Gospod uslišiti naše molitve i da ćeš nam uskoro biti novojavljeni sveti molitvenik pred Njegovim prestolom svetionik Nebeske Srbije. Nek ti je večna slava i hvala za sve što si uradio za Srbiju, njen narod, Crkvu i Državu.”

Takođe, pored velikog broja građana, koji su se upisali i još uvek se upisuju i ambasadora, u Knjigu žalosti se upisalo i ostalo diplomatsko osoblje i zaposleni u Ambasadi Republike Srbije. 

Podgorica, 23.11.2020. godineOTVОRENA KNЈIGA ŽALOSTI POVODOM UPOKOJENJA BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA IRINEJA

Povodom upokojenja blaženopočivšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog Irineja Vlada Republike Srbije je proglasila trodnevnu žalost i zastave na svim državnim institucijama spuštene su na pola koplja.

U Ambasadi Republike Srbije u Podgorici i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom biće otvorene knjige žalosti u subotu, 21. nedelju, 22. i ponedeljak, 23. novembra 2020. godine od 11.00 do 15.00 časova.

Pozivamo građane da prilikom odavanja pošte preminulom Patrijarhu poštuju epidemiološke i zdravstvene mere za zaštitu od COVID-19.OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU 11.11.2020. GODINE

 

Polaganjem venaca na spomenik streljanim rodoljubima u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2020. godine u Herceg Novom, konzul žeran Zoran Dojčinović, predstavnici Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi, nevladinih udruženja „Matica Boke“, „Karađorđe“, „Srpski Soko“, Srpskog prosvetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“, Viteškog društva „Sveti Stefan“ i Kola srpskih sestara iz Herceg Novog, obeležili su Dana primirja u Prvom svetskom ratu i 102 godine od oslobođenja Herceg Novog od austrougarske okupacije.

U sklopu planiranog programa obeležavanja praznika u manastiru Savina u Herceg Novom održana je liturgija koju su služili iguman manastira Savina otac Makarije sa više sveštenika. Nakon liturgije ispred spomenika streljanim bokeljskim rodoljubima i palim borcima u Prvom svetskom ratu, koji se nalazi u kompleksu manastira Savina, služen je parastos nevinim žrtvama i poginulim rodoljubima u Velikom ratu.

Vence na spomenik streljanim bokeljskim rodoljubima u Prvom svetskom ratu položila je delegacija Opštine Herceg Novi koju su činili predsednik Skupštine Nikola Samardžić i potpredsednici Miloš Konjević i Vesna Samardžić. Takođe vence su položili predsednik Upravnog odbora „Matice Boke“ Mirko Mustur sa delegacijom, predsednik „Srpskog Sokola“ Nebojša Rašo, predsednica „Kola srpskih sestara“ iz Herceg Novog Dragica Spajić, predsednica Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Olivera Doklestić, potpredsednik udruženja „Karađorđe“ Zoran Bijelić i delegacija fudbalskog kluba „Obilić“ iz Herceg Novog. Obeležavanju Dana primirja prisustvovala je i poslanica u Skupštini Crne Gore Danijela Đurović. Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom u znak pijeteta prema stradalima u Velikom ratu venac je položio konzul žeran Zoran Dojčinović.

Herceg Novi, 12.11.2020. godine

Više fotografija sa ovog događaja možete pogledati u Foto galeriji.SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI

 

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je shodno dosadašnjoj praksi i ustaljenoj tradiciji planirala da obeleži 11. novembar, Dan primirja u Velikom ratu, na način kako je to i do sada činila - polaganjem venca na Spomen ploču na ulazu u Stari grad Budvu. Na njoj piše: „pokoljenja djela sude P.P. Njegoš, na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8.novembra 1918, postavlja Opština Budvanska“.

Dakle, na ploči koja simbolizuje pobedu, oslobođenje kao univerzalnu vrednost, sve bitke i veliko stradanje za slobodu.

Ambasada je o planiranim aktivnostima shodno diplomatskoj praksi, uredno obavestila Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.Ministarstvo je tim povodom sinoć pozvalo ambasadora na razgovor i saopštilo stav da tu aktivnost smatraju kao grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, istorijski falsifikat, i da shodno tome, tu aktivnost kao zemlja domaćin ne odobravaju i ocenjuju je neprihvatljivom.

Republika Srbija i njena Ambasada u Crnoj Gori, takve tvrdnje i navode odbacuju kao zlonamerne i netačne ,a naročito neutemeljene tvrdnje da je reč o istorijskom falsifikatu. Pošto je danas Dan primirja i Pobede u Velikom ratu, smatramo da to treba da bude i dan mira i pomirenja i među braćom i među narodima i zato ostajući čvrsto privržene građenju najboljih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, ne želeći ničim da to dovodimo u pitanje odlažemo planiranu aktivnost polaganja venca. Istovremeno izražavamo nadu i želju da će se u skoroj budućnosti steći uslovi da se to obavi na adekvatan i prihvatljiv način, kao što se to inače obeležava u celom slobodarskom i civilizovanom svetu.

Podgorica. 11.11.2020.godineOBELEŽAVANJE DRŽAVNOG PRAZNIKA - neradni dan

Povodom državnog praznika Republike Srbije Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Generalni konzulat Republike Srbije neće raditi sa strankama u sredu, 11. novembra.

Telefoni za hitne slučajeve: 031/350-340 i 350-320.SRBIJA - POVOLJNA DESTINACIJA ZA POSLOVANJE I INVESTIRANJE U ISTAŽIVANJE I RAZVOJ NOVE TEHNOLOGIJE

Brošure sa korisnim informacijama o Republici Srbiji kao povoljnoj destinaciji za poslovanje i za investiranje u istraživanje i razvoj i nove tehnologije, možete pronaći na sledećim linkovima:

 1. „SERBIA – Emerging tech developing hub”
   
 2. "Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede“
   


VANREDNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom smrti Njegovog visokog preosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija Generalni konzulat Republike Srbije uputio je telegram saučešća u kome se kaže:

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom izražava duboko žaljenje zbog upokojenja Pravoslavnog arhiepiskopa cetinjskog, Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija. Izražavamo najdublje saučešće i saosećamo u bolu i tuzi svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i širom Vaseljene. Srpska pravoslavna crkva je ostala bez istinskog pastira i velike ličnosti.

Bog neka mu podari večni mir u carstvu nebeskom!

U Herceg Novom, 30.10.2020. godineSAOPŠETNJE ZA JAVNOST POVODOM DANA OPŠTINE HERCEG NOVI

Na poziv predsednika Opštine Herceg Novi gospodina Stevana Katića konzul žeran Zoran Dojčinović je u sredu 28. oktobra u Bijeloj prisustvovao svečanoj sednici Skupštine opštine Herceg Novi. Čestitajući praznik predsedniku Opštine S. Katiću konzul je svim građanima Opštine i predsedniku lično uputio najiskrenije čestitke povodom Dana opštine, čestitao tekovine antifašističke borbe i izrazio nadu da će Opština nastaviti sa razvojem i daljim sprovođenjem infrastrukturnih projekata koji će unaprediti život građana i obezbediti uslove za poboljšanje ukupne turističke ponude Herceg Novog.


Opširnije...
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U petak 23. oktobra o.g. na poziv novoizabranog predsednika Opštine Tivat gospodina Željka Komnenovića konzul žeran Zoran Dojčinović je posetio Opštinu Tivat, kojom prilikom je razgovarao sa čelnicima Opštine. Radnom sastanku su prisustvovali predsednik Opštine Herceg Novi gospodin Stevan Katić i predsednik OO Demokrata Crne Gore iz Kotora gospodin Vladimir Jokić.

Učesnici sastanka su izrazili pozitivan stav u vezi saradnje sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Herceg Novom i naglasili da će učiniti potrebne korake kako bi se, uz posredovanje Generalnog konzulata, a i direktnim kontaktima, intezivirala kulturna, sportska, ekonomska i privredna saradnja sa relevantnim činiocima iz Republike Srbije.SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI

Nj.E izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović danas je posetio manastir Pivu i Opštinu Plužine.

Prilikom obilaska ove drevne svetinje i razgovara sa igumanom ocem Jeftimijem (Škuleticem), je dogovorena realizacija ideje izrade Monografije manastira Piva koju će zajednički raditi SO Plužine,Ambasada i Manastir sa grupom uglednih profesora Beogradskog univerziteta po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Budimljansko -nikšićkog gospodina Joanikija.

Ambasador Božović je zajedno sa predsednikom SO Plužine gospodinom Bajagićem i predsednikom Socijalističke narodne partije gospodinom Jokovićem obišao lokaciju za gradnju sportske hale u Plužinama koja je dogovorena prilikom prve službene posete ambasadora Božovića Opštini Plužine.

Podgorica 24.10.2020. godine

    

   SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI

Nj. E. izvanredni i opunomoćeni ambasador R. Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je juče, u sklopu svoje radne posete sa svojim saradnicima, posetio i srpski fudbalski klub „Obilić“ i Kulturno sportski centar „Karađorđe“, gde je na sportskom terenu „Obilića“ upriličen susret sa više fudbalskih selekcija sportskog kluba, kao i članovima i rukovodstvima pomenutih udruženja.

Rukovodstvo i članovi pomenutih udruženja su se zahvalili ambasadoru na poseti. U prijatnom okruženju otvorene su teme o značaju za funkcionisanje pomenutih udruženja.

FK ,, Obilić“ kroz desetogodišnji rad klub je u velikoj meri doprineo razvoju sporta, radeći na razvoju psihofizičkih sposobnosti i sportskog znanja kod svakog deteta individualno, zatim kolektivno doprinoseći značajnim promenama i poboljšanima sporta na nivou države. U klubu su dobrodošla sva deca bez obzira na rasu ,pol, versku i nacionalnu pripadnost i druga lična svojstva, kao i deca iz Dečijeg doma ,, Mladost“ iz Bijele i deca čiji roditelji nisu situirani. Primarni cilj Kluba jeste da očuvaju omladinu od svakog vida poroka i društvenog posrnuća, i da pomognu da postanu ugledni poštovani građani prije svega.

Ambasador Božović im se zahvalio na dosadašnjem trudu i radu i istakao: ,,Nama je jako važno da kulturno umetničko društvo „Karađorđe“ i FK “Obilić“ promovišu to zajedništvo, promovišu to bratstvo i prijateljstvo nikoga ne mrzeći ne deleći se. Nama je dosta podela dosta nam je mržnje, sujete, bratske omraze negativnih stvari, to treba sve da ostavljamo iza sebe i da promovišemo bratske i prijateljske odnose, odnose uvažavanja i poštovanja. Naravno da ovolika tradicija FK „Obilića“ 1924 godine obavezuje i znači nastavak da naša deca vide uzor u onoj čuvenoj maksimi u zdravom telu zdrav duh i u ljudima kao što su Miloš Obilić, Sveti Petar Cetinjski, Njegoš, Karađorđe i Nikola Tesla i dr. i dok su to uzori našoj deci i mladima ne moramo brinuti za njihovu budućnost. Siguran sam da kada prenesem ovo i ovakve pozitivne utiske predsedniku Republike Srbije A. Vučiću i njegovom timu da ćemo obezbediti mnogo veću podršku i pomoć nego što ste dosad imali“. Domaćini dočeka Vujnović Predrag, predsednik Srpskog kulturnog centara „Karađorđe“ koji je takođe, i potpredsednik FK ,,Obilić“ i članovi uprave FK ,,Obilić“, Boro Lučić, Milica Lučić sa ostalim rukovodstvom pomenutih udruženja su se još jednom zahvalili na poseti i spremnosti za pomoć.

Podgorica 15.10.2020 godineSAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori saopštava da je Nj.E. ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović danas telefonom razgovarao sa Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, i preneo mu srdačne pozdrave i iskrene želje za brz i uspešan oporavak i ozdravljenje od Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i spremnost Republike Srbije da u svakom trenutku pomogne na bilo koji neophodan način ako za to bude potrebe.

Mitropolit Amfilohije se srdačno zahvalio Predsedniku Vučiću na brizi i pažnji i preneo blagoslov i molitve svom srpskom narodu koji je uz njega i u ovim teškim izazovima.

Ambasador Božović je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom i postupajućim lekarima KBC Crne Gore i ovim im se putem najiskrenije zahvaljujemo na brizi,pažnji i ljubavi sa kojom postupaju u lečenju Mitropolita i svih drugih obolelih od ove opake i opasne bolesti.Takođe, smo u kontaktu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom koja zajedno sa lekarskim timom prati stanje zdravlja Mitropolita i o tome objektivno i pravovremeno obaveštava javnost koja je zainteresovana ne samo u Crnoj Gori, već i u Republici Srbiji i Republici Srpskoj kao i celom regionu i rasejanju gde živi nas narod.

Podgorica, 09.10.2020 godineDrugi pišu ...

https://www.novosti.rs/crna-gora/vesti/909014/ambasador-srbije-branki-milic-ambasada-trenutnom-stanju-optuzeniceVAŽNA OBAVEŠTENJA

Preporuke za putovanje u inostranstvo državljanima Republike Srbije kao i ažurirane informacije o režimu ulaska naših državljana u strane zemlje u uslovima pandemije COVID-19  izazvane virusom SARS-CoV-2, možete pronaći ovde

 

REŽIM ULASKA/IZLASKA  DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U CRNU GORU

 1. Državljanima Republike Srbije je zabranjen ulazak u Crnu Goru, osim državljanima koji poseduju  regulisan stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori.
   
 2. Državljani R. Srbije koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i crnogorski državljani, koji dolaze iz Republike Srbije, upućuju se u institucionalnu izolaciju - karantin (14 dana) na osnovu rešenja zdravstveno sanitarne inspekcije.
   
 3. Državljani Republike Srbije koji imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „zelene liste“  i da u tom periodu nisu posećivali države izvan ove liste, mogu ući u Crnu Goru.
   
 4. Državljani Republike Srbije koji imaju dokaz (pečat u pasošu) da su proveli proteklih najmanje 15 dana do dana ulaska u Crnu Goru u nekoj od država sa „žute liste“ (BiH, Albanija, ...) i da u tom periodu nisu putovali kroz neku od država izvan „zelene liste“ i „žute liste“, osim u tranzitu, ukoliko poseduju negativan PCR, ELISA ili ECLIA test na COVID-19  ne stariji od 72 sata, mogu ući u Crnu Goru.
   
 5. Državljanin Republike Srbije koji je rezident neke od država sa „zelene liste“ država Crne Gore i dolazi u C. Goru iz države koja se nalazi na „zelenoj listi“, tretiraće se kao državljanin države sa „zelene liste“ jer je rezident države sa liste.
   
 6. Državljani R. Srbije koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, dozvoljen je ulazak po posebnoj proceduri i uz posebne mere zdravstveno sanitarnog nadzora.
   
 7. Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja napustiti Crnu Goru.
   
 8. Dozvoljen je tranzit državljana Republike Srbije kroz Crnu Goru.

MEĐUNARODNI SAOBRAĆAJ IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE

Obustavljen je javni prevoz putnika u međunarodnom drumskom, železničkom i vazdušnom saobraćaju.

GRANIČNI PRELAZI IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE:

Otvoreni drumski granični prelazi:

 1. Ranče –Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje,
 2. Dobrakovo – Gostun, putni pravac Bijelo Polje – Prijepolje,
 3. Dračenovac – Špiljani, putni pravac Rožaje - Novi Pazar.

Na ovim prelazima omogućen je ulazak i izlazak putnika i promet robe u oba smera.

Zatvoreni drumski granični prelazi:

 1. Vuče – Godova, na putnom pravcu Rožaje – Tutin.

ULAZAK DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE U CRNU GORU - IZUZETAK

Državljanima Republike Srbije omogućen je ulazak u Crnu Goru ako dolaze nekomercijalnim avio saobraćajem, uz poštovanje privremenih mera:

Putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posjedovati negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i posedovati rezervaciju u hotelskom smeštaju ako borave u Crnoj Gori. Operator vazduhoplova mora da podnese zahtev za odobrenje leta, 48 sati pre planiranog leta, operatoru aerodroma koji, pored redovnih informacija, mora sadržati i ime i prezime putnikâ i posade, ako boravi u Crnoj Gori pri čemu operator aerodroma zadržava pravo da odobri ili ne odobri let.

Prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju mere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta javno zdravlje Crne Gore. Za dolazak/odlazak putnika od putničkog terminala do smeštaja potrebno je organizovati poseban transport, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

PROMET I TRANZIT ROBE

Promet robe između R. Srbije i Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore. KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Povodom Konkursa koji je bio otvoren od 18. maja do 1. juna 2020. godine, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić doneo je odluku o sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Uvid u donete odluke možete izvršiti na sledećim linkovima:

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-region-2020-postpisana.pdf

https://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2020/07/odluka-dijaspora-2020-postpisana.pdf

 POVELJA ZA IZUZETAN LIČNI ANGAŽMAN I DOPRINOS U PROMOCIJI INTERESA REPUBLIKE SRBIJE NOVAKU ĐOKOVIĆU

Povodom Dana diplomatije 29. maja, Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić odao je priznanje Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji dodelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.
U obrazloženju odluke o dodeli Povelje Novaku Đokoviću navodi se: „Idol je mladih, ne samo zbog svojih sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio se naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao sve generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom“.ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, odnosno mogućnosti ulaska svih stranih državljana u Republiku Srbiju bez dozvola, stvoreni su uslovi za prijem zahteva za vize stranih državljana u svim diplomatsko konzularnim predstavništvima Republike Srbije, uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta i dr.).IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE – OBAVEŠTENJE O LAŽNOM SAJTU ZA PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije obaveštava naše državljane o postojanju lažnog sajta za prijavljivanje glasača za glasanje iz inostranstva na Izborima za narodne poslanike 21. juna 2020. godine.

Obaveštenje se može preuzeti na linku:
http://mduls.gov.rs/saopstenja/vazno-upozorenje-lazan-sajt-za-prijavu-za-glasanje-iz-inostranstva/PONOVLJENI KONKURS ZA SUFINANSIRAWE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, koji će trajati od 18. maja do 01. juna 2020. godine.
Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji imaju za cilj:

 1. upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta;
 2. unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

Sve informacije o konkursu i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANЈE U INOSTRANSTVU

NASTAVAK SPROVOĐENЈA IZBORNIH RADNЈI


Predsednik Republike Srbije je 10. maja o.g. doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike („Službeni glasnik RS“, broj 68/20), kojom je kao datum održavanja izbora određen 21. jun 2020. godine. Republička izborna Komisija (RIK), kao organ koji sprovodi postupak izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, donela je rešenje 11. maja ove godine o nastavku izbornih radnji. Takođe, RIK je donela Rokovnik za vršenje izbornih radnji prema kojem je utvrđeno da se zahtevi državljana R. Srbije za glasanje u inostranstvu primaju najkasnije do 30 maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u R,. Srbiji).

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (30. maj 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnom predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom poziva državljane Republike Srbije koji borave na teritoriji opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva i žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate Generalnom konzulatu lično – dolaskom u Generalni konzulat, putem pošte, faksa ili elektronskom poštom.
Pored čitko popunjenog obrasca Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je priložiti kopiju važećeg pasoša ili lične karte izdatih od strane nadležnog organa Republike Srbije.
 

NAPOMENA: Skrećemo pažnju da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji (član 10. Zakona o izboru narodnih poslanika).
Za dodatne informacije kontaktirajte nas na telefone 031/350-340 i 031/350-320.
 

Adresa konzulata: Trg Hercega Stjepana 15 (Trg Belavista)
Faks.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rs


 MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE POVODOM ZARAZNE BOLESTI COVID-19

KORONA VIRUS - PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Detaljnije o merama koje se permanentno preduzimaju, možete se informisati na sajtovima:

 1. Vlada Republike Srbije možete pogledati na https://www.srbija.gov.rs
   
 2. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije https://codiv19.rs


SAOPŠTENJE

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
PODGORICA

SAOPŠTENJE SAUČEŠĆE


U IME AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U CRNOJ GORI IZRAŽAVAMO  NAŠE NAJDUBLjE SAUČEŠĆE MITROPILIJI CRNOGORSKO-PRIMORSKOJ, ČASNOJ PORODICI KRIVOKAPIĆ, ARHIEPISKOPU CETINjSKOM MITROPOLITU CRNOGORSKO-PRIMORSKOM  GOSPODINU AMFILOHIJU I  SVEŠTENIKU NEMANjI KRIVOKAPIĆU POVODOM IZNENADNE SMRTI PROTOJEREJA-STAVROFORA, ARHIJERESKOG NAMESNIKA BOKOKOTORSKOG, DRAGOG NAM I ČESTITOG OCA MOMČILA-MOMA-KRIVOKAPIĆA. NjEGOVA ČESTITA I PLODONOSNA SVEŠTENIČKA MISIJA OD 50 GODINA, MOLITVE I OKREPLjUJUĆE PORUKE LjUBAVI, VERE I NADE KOJE JE UPUĆIVAO I U NAJTEŽIM  VREMENIMA HRABRILE SU I VRAĆALE NADU MNOGIMA. OTAC MOMČILO KRIVOKAPIĆ JE UŽIVAO VELIKI UGLED NE SAMO MEĐU PRAVOSLAVNIM VERNICIMA U CRNOJ GORI I SRBIJI, VEĆ MEĐU SVIM LjUDIMA RAZNIH VERA KOJI SU POSEĆIVALI BOKU I CRKVU ,,SVETOG NIKOLE“ U KOTORU, KOJE JE DOČEKIVAO SVOJIM BLAGIM, ALI PRKOSNIM OSMEHOM.SVOJOM BLAGORODNOM DUŠOM JE PRKOSIO SVAKOM ZLU, SILI I NEPRAVDI. SVE VRLINE KOJE MU JE GOSPOD PODARIO, A NjEGOVA GA MAJKA CRKVA I SRPSKI ROD NADAHNjIVALI BILE SU ZAISTA IZUZETNE. SVI MI NjEGOVI PRIJATELjI I SVI KOJI SU GA ZNALI IMALI SU BOŽIJI DAR I BLAGOSLOV DA NAM BUDE DUHOVNI SVETIONIK.
POŠTOVANI OČE MOMO, VITEŽE PRAVOSLAVLjA, SVETA LUČO BOKE U OVOM TRENUTKU   TVOG PRELASKA U VEČNOST, HVALA TI ZA SVE  ŠTO SI  ŠTO SI UČINIO ZA SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU, SRPSKI NAROD I NAŠU KULTURU I DUHOVNOST. NEK TI JE VEČNA SLAVA I HVALA!
 

IZVANREDNI I OPUNOMOĆENI AMBASADOR
DR VLADIMIR BOŽOVIĆ

Podgorica 29 april 2020.godine


 Čestitka

Nj.E IZVANREDNI I OPUNOMOĆENI AMBASADOR SRBIJE U CRNOJ GORI DR VLADIMIR BOŽOVIĆ UPUTIO JE ČESTITKU POVODOM POČETKA MESECA RAMAZANA SVIM VERNICIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI KAO I REISU ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI G-DINU. RIFATU EF.FEJZIĆU I REISU UL ULEMI ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI G-DINU. SEADU NASUFOVIĆU

 

REISU ISLAMSKE ZAJEDNICE U CRNOJ GORI G-DINU. RIFATU EF.FEJZIĆU

REISU UL ULEMI ISLAMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI G-DINU. SEADU NASUFOVIĆU


Poštovani,
Povodom vašeg velikog praznika, i početka svetog i blagoslovenog meseca Ramazana, Vama i svim vašim vernicima upućujem iskrene čestitke. Želim da Vam Ramazanski post podari snage i mudrosti da iskoristite sve blagodeti meseca Ramazana. Takođe, Vam želim mir, blagostanje i dobro zdravlje. Ove ga godine, kao i mi Hrišćani naš post, dočekujete u vreme velikog iskušenja i pandemije kada nas je jedan virus žestoko opomenuo, na naš odnos prema Bogu, čoveku i zajedničkoj majci Prirodi. Uz iskrenu čestitku vas molim i pozivam da zajednički gradimo multietničke, multikonfensionalne i multikulturalne države Crnu Goru i Srbiju, kao i da doprinosimo i negujemo njihovo i naše istinsko bratstvo i prijateljstvo. Uz pozdrav: RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!- Želim Vam da gradimo duh tolerancije, čovekoljublja i tako zajedno činimo naše društvo boljim.

IZVANREDNI I OPUNOMOĆENI AMBASADOR
DR VLADIMIR BOŽOVIĆVASKRŠNJA ČESTITKA

 

Nj.E. IZVANREDNI I OPUNOMOĆENI AMBASADOR DR VLADIMIR BOŽOVIĆ UPUTIO JE ČESTITKU NjEGOVOJ SVETOSTI PATRIJARHU SRPSKOM, MITROPOLITU CRNOGORSKO-PRIMORSKOM I VLADIKAMA JOANIKIJU, ATANASIJU, DIMITRIJU I SVIM VERNICIMA.

AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE
PODGORICA


Bulevar Ivana Crnojevića broj 10
Tel.   +382 20 667 305
Faks.+382 20 664 301


VAŠA SVETOSTI,
VAŠE VISOKOPREOSVEŠTENSTVO,
VAŠA PREOSVEŠTENSTVA,

VAMA I SVIM VERNICIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ISKRENO I OD SRCA ČESTITAM NAJVEĆI I ZA ČOVEKA NAJZNAČAJNIJI PRAZNIK NAD PRAZNICIMA VASKRSENjE GOSPODNjE.
OVE GA GODINE DOČEKUJEMO U ISKUŠENjU I STRADANjU KADA JE JEDAN VIRUS BACIO  CELO ČOVEČANSTVO NA KOLENA I ZATO NAM JE JOŠ VAŽNIJI I POTREBNIJI.KAO ŠTO JE POTREBNIJE I VAŽNIJE NEGO IKADA OD KADA SE PRAZNUJE DA SE MEĐUSOBNO POZOVEMO NA LjUBAV I ODGOVORNOST. DA SE ZAMISLIMO I ZAPITAMO KAKO SE ODNOSIMO PREMA BOGU,JEDNI PREMA DRUGIMA, PREMA ZEMLjI I PRIRODI. IMAMO LI DOVOLjNO LjUBAVI,VERE I NADE I JE LI NAM SAVREMENI NAČIN ŽIVOTA POMUTIO RAZUM I SRCE. STALNO SMO I IZNOVA TRAŽILI VEĆA PRAVA A ZABORAVILI SMO NA OBAVEZE. JESMO LI SPREMNI SHVATITI OVO ISKUŠENjE,ZNAMO LI GA PROTUMAČITI PRAVILNO.NA OVA PITANjA VAS MOLIM DA ZAJEDNIČKI I CRKVA I DRŽAVA I NAROD TRAŽIMO ODGOVORE.POMOZITE NAM U TOME DA SVI BUDEMO ODGOVORNIJI I BOLjI I DA KAO STO JE VAŠ VEČNOG SPOMENA DOSTOJAN PRETHODNIK PATRIJARH PAVLE GOVORIO BUDIMO LjUDI.JER BEZ TOGA NISMO DOSTOJNI HRISTOVOG NEVINOG HRISTOVOG STRADANjA I NE MOŽEMO OČEKIVATI RADOST I PUNOĆU HRISTOVOG VASKRSENjA. DOŠLO JE VREME DA POKAŽEMO I DOKAŽEMO JESMO LI GA DOSTOJNI,KAO ŠTO JE ON I POKAZAO I DOKAZAO ŽRTVUJUĆI SE ZA NAS.VREME JE NAŠEG PREISPITIVANjA,NAŠE OBNOVE I PROMENE,VREME NADE DA MOŽEMO BITI DRUGAČIJI,JER NADA JE NAŠA DUŽNOST I OBAVEZA I NE POSTOJI LAŽNA NADA.
U TOJ VERI I SPREMNOSTI NA PROMENU ŽELIM VAM DA HRABRO ISKORAČIMO KA VASKRSLOM GOSPODU,DA GA MNOGO SPREMNIJI NEGO DO SADA DOČEKAMO U NAŠA SRCA,NAŠE DOMOVE I NAŠE I NjEGOVE HRAMOVE.

HRISTOS VASKRSE VAISTINU VASKRSE.

IZVANREDNI I OPUNOMOĆENI AMBASADOR
DR VLADIMIR BOŽOVIĆSAOPŠTENJE

Ambasada snažno i u potpunosti podržava stav i saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) oko proslave Vaskrsa. Ambasada poziva i moli sve državljane Republike Srbije u Crnoj Gori da se pridržavaju ovog stava MCP, kao i svih preporuka Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore. O tome je bilo reči i na jučerašnjem sastanku između njegovog Visokopreosveštenstva MCP dr Amfilohija i Nj.E izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića. Na  sastanku ambasador je uputio punu podršku MCP i Mitropolitu lično u njegovom radu i naporima da se liturgijski i crkveni zivot prilagodi merama zaštite od opasne zarazne bolesti, što nimalo nije lako. Takođe, ambasador Božović se kritički osvrnuo na zadržavanje Visokopreosveštenstva MCP dr Amfilohija kao čoveka koji uživa ogromni ugled ne samo u Crnoj Gori i Republici Srbiji, već u čitavom pravoslavlju, ali i kao građanina Crne Gore od 83 godine koji spada u viskorizičnu kategoriju stanovništva, a prema kome nisu primenjene mere zaštite koje upravo propisuje NKT Crne Gore. I ovim današnjim saopštenjem MCP i mitropolit Amfilohije pokazuju duboko i istinsko poštovanje države Crne Gore i svih mera i preporuka koje  kao i dosada propisuje NKT. (Podgorica, 15.04.2020. godine)KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA - OBAVEŠTENJE

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je odlučilo da se Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, raspisan 16. januara 2020. godine,  poništi i raspiše novi po prestanku vanrednog stanja u Republici Srbiji.SAOPŠTENJE

Ambada Reprublike Srbije u Podgorici obaveštava sve državljane Republike Srbije, kao i zainteresovanu javnost, da je ponovo uspostavljen poštanski saobraćaj između Crne Gore i R. Srbije, kao i sa poštama BiH, Hrvatske i Slovenije. 
Preduslovi ovog, za građane važnog servisa i načina prevoza pošiljki, bile su razne vrste saglasnosti od nadležnih institucija, a zbog neophodnosti poštovanja svih restriktivno zaštitnih mera Vlada R. Srbije i Crne Gore u borbi ptotiv korona virusa. Pošte Crne Gore i Srbije su dobile neophodne saglasnosti kao i pošte iz regiona. Ranije je međunarodna razmena pošte i pošiljki vršena isključivo avionskim prevozom. Međutim kako je sada, zbog prekida međunarodnog vazdušnog saobraćaja ta mogućnost isključena, po okončanju svih postupaka poštanska razmena će se vršiti drumskim prevozom, tako što je svaka zemlja omogućila ovakav prevoz na sopstvenoj teritoriji. Ovo je još jedan primer prekopotrebne saradnje u interesu svih građana R. Srbije i Crne Gore kao i celog regiona. Ambasada Republike Srbije je bila u stalnom kontaktu sa Poštama Srbije i Crne Gore kojima ovim putem čestita brzo i efikasno prevazilaženje ovog za građane važnog problema. Ambasador Republike Srbije dr Vladimir Božović je zahvalio direktorima Pošta Srbije i Crne Gore i preko njih poželeo svim poštarima dobro zdravlje, svaku ličnu i porodičnu sreću i svoju i zahvalnost građana Republike Srbije i Crne Gore.ČESTITKA

NJ.E. IZVANREDNI  I OPUNOMOĆENI AMBASADOR  REPUBLIKE SRBIJE U CRNOJ GORI  DR VLADIMIR BOŽOVIĆ POVODOM PREDSTOJECIH USKRŠNJIH PRAZNIKA UPUTIO JE U IME AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE  I SVOJE LIČNO IME ČESTITKU APOSTOLSKIM NUNCIJIMA U BEOGRADU I SARAJEVU KAO I NADBISKUPU BARSKOM I PRIMASU SRPSKOM,BISKUPIJI KOTORSKOJ I NADBISKUPU BEOGRADSKOM KOJA JE U PRILOGU.

Poštovani,

u ime Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori i u svoje lično ime želim da Vam čestitam najsrećniji praznik Hristovog Vaskrsenja. Svet  je na trenutak zastao, zaustavljen jednim na  oko nevidljivim virusom ali i našom vidljivom nepažnjom  prema Tvorcu, sebi, Zemlji i prirodi.
Svet je stao jer smo pored date svetlosti  Božije  i njegove mudrosti  i blagodati postali njega željni. Zato je sada u predvečerju njegovog vaskrsenja važno ponoviti  Gospod je među nama i opet je sa nama.Gospod je među nas došao da bi nas naučio da je bolest kao i nepravda pobediva i da se  nikada ne treba predati, već verovati i boriti se za sebe i bližnje svoje uz pomoć Njegovu.
Vama i  svim vašim vernicima uz želju za dobro zdravlje, mir i svaku sreću  upućujem najradosniji pozdrav srećan i blagoslovljen Uskrs.KORONA VIRUS - OBAVEŠTENJA

SAOPŠTENJE

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori i Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom u saradnji sa nadležnim institucijama u Crnoj Gori i Srbiji, danas, 08.04.2020. godine, su organizovali odlazak 150 državljana Srbije koji su imali potrebu prioritetnog povratka u matičnu državu, a koji su svojim automobilima uz policijsku pratnju napustili CG.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori  dr Vladimir Božović se zahvalio MVP-u, MUP-u, operativnom štabu Vlade CG i Upravi policije CG, koji su pomogli da ovakva u suštini humanitarna akcija, realizuje po treći put, naglasivši da je ovo prekopotrebna saradnja Srbije i Crne Gore i da je solidarnost i uzajamna podrška u ovom teškom trenutku potrebnija nego ikada.

Ispraćaju i evakuaciji državljana Srbije, osim ambasadora dr Vladimira Božovića, prisustvovali su i konzul žeran Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović i konzul  Vesna Radojević.

              

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NAKON OBRAĆANJE PREDSEDNIKA RS

Njegova ekselencija izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović sa velikim zadovoljstvom i čašću obaveštava javnost, državu Crnu Goru, srpski narod u Crnoj Gori, kao i sve njene građane da je na predlog i odlukom predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića Republika  Srbija poklonila Crnoj Gori pet respiratora .
Ova i ovakva odluka Republike Srbije i njenog predsednika je došla, nakon izrečene i javno objavljene i prenošene velike neistine da je Republika Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore.
Ovim  Srbija , srpski narod i svi njeni građani svedoče onu staru narodnu izreku ,,na muci se poznaju junaci“ i potvrđuju sopstvenu moralnu snagu i veličinu. Srbija koju kleveću, vređaju i napadaju kao nebrojeno puta kroz njenu slavnu istoriju otvara svoje srce i bratski širi ruke.
Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje.
Ništa što je na štetu Crne Gore ne može biti na korist Srbije i obrnuto. Izražavamo nadu da će ovaj  i ovakav državnički čin predsednika Srbije, a pogotovo u ovakvom trenutku, biti podstrek večnog bratstva i prijateljstva naše dve države.


Podgorica, 27.03.2020 godine

 

PRISTUP KULTURNIM SADRŽAJIMA IZ REPUBLIKE SRBIJE

U nameri da stanovništvu u Republici Srbiji, ali i inostranstvu, olakša pristup sadržajima iz kulture, s ciljem prevazilaženja situacije nastale zbog epidemije korona virusa, Ministarstvo kulture i informisanja je na na sajtu Digitalna solidarnost omogućilo pristup digitalnim sadržajima koje su pripremile ustanove kulture u Republici Srbiji.

https//www.digitalnasolidarnost.gov.rs  
 

SAOPŠTENЈE AMBASADE SRBIJE

NA PREDLOG SKUPŠTINE OPŠTINE BUDVA GRADONAČELNIKA MARKA CAREVIĆA KOJI JE PODRŽALA AMBASADA SRBIJE U CRNOJ GORI I AMBASADOR VLADIMIR BOŽOVIĆ PREDSEDNIK VUČIĆ JE DONEO ODLUKU DA SE HOTEL MINISTARSTVA UNUTRAŠNЈIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE BEOGRAD U BEČIĆIMA USTUPI I STAVI NA RASPOLAGANЈE OPŠTINI BUDVA ZA PRIVREMENI KARANTIN ZA OPŠTINU BUDVA.
TAKOĐE JE NA MOLBU VLADE CRNE GORE UZ POSREDOVANЈE AMBASADE I NA PREDLOG PREDSEDNIKA VUČIĆA REPUBLIKA SRBIJA ODLUČILA DA SVOJIM AVIONOM PREVEZE I HUMANITARNU POMOĆ KINE CRNOJ GORI.
,,OVO JE PRIMER ISTINSKOG BRATSKOG I PRIJATELЈSKOG ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE PREMA CRNOJ GORI. TAKOĐE JE I MINISTARSTVO VANЈSKIH POSLOVA CRNE GORE IZRAZILO SPREMNOST DA SE AVIONIMA MONTENEGROERLANSA PREVEZU I DRŽAVLЈANI SRBIJE IZ GRADOVA I DESTINACIJA EVROPE GDE ONI PREUZIMAJU SVOJE DRŽAVLЈANE .VREME JE DA SVE NAŠE RAZLIKE STAVIMO PO STRANI I DA SE ZAJEDNIČKI I JOŠ SNAŽNIJE BORIMO PROTIV ZAJEDNIČKOG OPASNOG NEPRIJATELЈA NAGLASIO JE AMBASADOR BOŽOVIĆ.”

 

Drugi pišu ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:854012-Srbija-pomaze-Crnoj-Gori-u-borbi-protiv-korone-MUP-ustupa-Budvi-hotel-za-karantin-Vucic-naredio-da-im-se-nasim-avionom-dopremi-pomoc-iz-Kine

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/crnoj-gori-pomoc-iz-kine-stize-avionomom-srbije

http://www.rtcg.me/koronavirus/mjere/272995/mup-srbije-ustupa-hotel-u-becicima-za-karantin.html

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE

Na zahtev  više privrednika iz Republike Srbije i Crne Gore da su suočeni  sa  problemima vozača  koji su u obavezi stavljanja u samoizolaciju, nakon  prelaska  iz i u  Republiku Srbiju i Crnu Goru, promptno ukazali na problem nadležnima u Republici Srbiji i Crnoj Gori. Proaktivno postupajući, na predlog  Privredne komore  Republike Srbije, Vlada Republike Srbije  je donela  Odluku o izmeni odluke o proglašenju bolesti COVID-19, kojima se ove mere ne primenjuju  na domaće i strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u RS, a koji su članovi posada teretnih motornih vozila, teretnih brodova, vozopratno osoblje železničkih vozila, posada i kabinskog osoblja vazduhoplova, kojima se obavlja međunarodni prevoz u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju.
Takođe, donosioci pojedinačnih akata  koji su izrekli mere zaštite pre stupanja na snagu ove  Odluke, obustaviće sve akte daljeg izvršenja. U stalnoj smo komunikaciji sa Privrednom komorom Crne Gore, i nadležnima u Crnoj Gori, i tokom dana očekujemo ovakvu Odluku u zemlji prijema, Crnoj Gori.
 OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE TERETNIH MOTORNIH VOZILA U SKLADU SA SMERNICAMA ZDRAVSTVENO SANITARNOG NADZORA

U skladu sa Naredbom za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, od 15. marta 2020.godine.  Ministarstvo zdravlja je na predlog Instituta za javno zdravlje, a radi tumačenja tačke 1 ove Naredbe, koja se odnosi na vozače teretnih motornih vozila koji upravljaju motornim vozilima uključenim u dopremanje roba u Crnu Goru, donelo posebne smernice zdravstveno-sanitarnog nadzora za:

 1. vozače teretnih motornih vozila strane državljane u tranzitu kroz Crnu Goru,
 2. vozače teretnih motornih vozila strane državljane čija je krajnja destinacija – mjesto istovara u Crnoj Gori,
 3. vozače teretnih motornih vozila državljane Crne Gore koji učestvuju u međunarodnom transportu roba.

Sve navedene smernice su privremenog karaktera i podložne su izmenama i dopunama u skladu sa promjenom epidemiološke situacije u zemlji.
 


Opširnije...
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANjE U INOSTRANSTVU

PREKIDANJE RADNJI U SPROVOĐENJU IZBORA

U skladu sa članom 5. Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, koju je danas, 17.03.2020. godine, donela Vlada Republike Srbije, prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, raspisanih za 26. april 2020. godine, dok traje vanredno stanje, s tim da će se izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviti u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

 

 IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANJE U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.

Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom poziva državljane Republike Srbije koji borave na teritoriji opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva i žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate Generalnom konzulatu lično – dolaskom u Generalni konzulat, putem pošte, faksa ili elektronskom poštom.
 

Pored čitko popunjenog obrasca Zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je priložiti kopiju važećeg pasoša ili lične karte izdatih od strane nadležnog organa Republike Srbije.
 

NAPOMENA: Skrećemo pažnju da biračko pravo imaju državljani Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji (član 10. Zakona o izboru narodnih poslanika).

Za dodatne informacije kontaktirajte nas na telefone 031/350-340 i 031/350-320.

Adresa konzulata: Trg Hercega Stjepana 15 (Trg Belavista)
Faks.: 031/323-066
E-mail: gkh.novi@mfa.rsNj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog ruskog kolegu , Nj.E. Vladislav. V. Maslennikov, 11 mart 2020. godine

NJ.E. izvanredni I opunomoćeni ambassador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović danas je posetio svog grčkog kolegu NJ.E. PANAYOTIS PARTOSOS. Dvojica ambasadora su u vrlo prijateljskom tonu razmenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u državi prijema Crnoj Gori.Na poziv Nevladine organizacije ,, MANS” Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je prisustvovao Konferenciji posvećenoj Projektu izgradnje autoputa u Crnoj Gori Bar – Boljare, prva dionica Smokovac – Mateševo, 11. mart 2020. godine

Autoput Bar-Boljare je najbolja putna veza sa Republikom Srbijom koja sa nestrpljenjem očekuje njegov završetak jer će se godinama koje dolaze njima kretati stotine hiljada građana Srbije kao i drugih putnika u dolasku i odlasku iz Crne Gore, izjavio je  ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

„Ono što je meni ostavilo utisak su primjedbe MANS i NVO sektora i što se zaštita reke Tare i netransparentnosti čitavog posla i nadam se da će Vlada CG vrlo ozbiljno i odgovorno  to da rešava. Srbija je izuzetno zainteresovana za realizaciju ovog projekta kao i za rekonstrukciju željezničke pruge Beograd- Bar jer je to za ekonomsku i privrednu saradnju od velikog značaja“.
  

 Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog grčkog kolegu Nj.E. Panayotis Partsos, 10. marta 2020. godine

NJ.E. izvanredni I opunomoćeni ambassador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović danas je posetio svog grčkog kolegu NJ.E. PANAYOTIS PARTOSOS. Dvojica ambasadora su u vrlo prijateljskom tonu razmenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u državi prijema Crnoj Gori.Ambasador prisustvovao predavanju na Filološkom fakultetru u Nikšiću, 5 mart 2020. godine

Njegova ekselencija izvanreni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović prisustvovao je predavanju pod nazivom "Akustična analiza Govornog signala"  doc. dr Aleksandre Lončar u Svečanoj sali Filološkog fakulteta u Nikšiću i tom prilikom podržao tribine koje tradicionalno organizuju Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori, studijski program za srpski jezik i južnoslovenske književnosti - Filološki Fakultet u Nikšiću i Matica srpska - društvo članova u Crnoj Gori.

 

 

 Prisustvo konzula žerana Z. Dojčinovića arhijerejskoj liturgiji

U nedelju 8. marta 2020. godine, u Herceg Novom konzul žeran Zoran Dojčinović je prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Savina koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije. Nakon održane arhijerejske liturgije predsednik Opštine Stevan Katić, predsednik Skupštine opštine Nikola Samardžić i konzul žeran Z. Dojčinović su razgovarali sa vladikom Teodosijem, igumanom manastira Savina ocem Makarijem i hercegnovskim namesnikom Radomirom Nikčevićem o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  i trenutnom položaju SPC i Srba u Crnoj Gori.Poseta delegacije džudo kluba „Brus“ iz Brusa Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom

Dana 02. marta 2020. godine, predstavnici džudo kluba „Brus“ iz Brusa Dobrivoje Ivezić, Miloš Marković i Čikarić Goran sa pet takmičara (pionira) džudo kluba „Brus“ su posetili Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom. Predstavnici kluba su istakli zadovoljstvo učešćem na 38. Međunarodnom džudo turniru „Mimoza“ 2020, boravkom u Crnoj Gori, i uputili zahvalnost Generalnom konzulatu na pruženoj podršci i informacijama prilikom planiranja puta. Kako su u razgovoru obavestili konzula žerana Zorana Dojčinovića džudo ekipa iz Brusa je na međunarodnom takmičenju ostvarila zapažene rezultate,  osvojivši ukupno 5 medalja i to: 3 zlatne i 2 bronzane medalje. Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović na poziv Mitropolita Amfilohija prisustvuje Prazičnoj Liturgiji i proslavi svetog Simeona Mirotočivog u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador  Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović na poziv Mitropolita Amfilohija prisustvuje Prazičnoj Liturgiji i proslavi svetog Simeona Mirotočivog u Hramu Hristovog Vaskrsenja. U ime Vlade Repyblike Srbije prisustvuje gospodin Mileta Radojević, direktor Vladine uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama. Liturgiju služi Arhiepiskom Cetinjski i Mitropolit Crnogorsko primorski sa više Arhijereja Ukrajinske i Srpske  pravoslavne crkve. Pored velikog broja sveštenstva,monaštva,vernika i pravoslavnog naroda liturgiji prisustvuje i gradonačelnik Budve gospodin Marko Carević.

 Drugi pišu ...

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:849919-Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju

https://www.vesti.rs/Region/Ambasada-Srbije-u-Crnoj-Gori-Unaprediti-ekonomsku-saradnju.html

https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/bozovic-ekonomska-saradnja-srbije-i-crne-gore-prioritet-izuzetno-slozeni-politicki-odnosiSrpsko crnogorski poslovni klub

Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, na njegov zahtev, primio je dosadašnjeg predsednika SRPSKO-CRNOGORSKOG POSLOVNOG KLUBA gospodina Radivoja Rašovića.
U ime Ambasade Republike Srbije i svoje lično ime, ambasador Božović, je izrazio veliku zahvalnost i poštovanje za dosadašnji samopregoran rad, veliki lični doprinos unapređenju ekonomske i privredne saradnje između Republike Srbije i Crne Gore u nimalo lakim okolnostima. Gospodin Rašović se u svoje ime, i u ime kluba na čijem je čelu dosada bio, zahvalio ambasadoru Božoviću na tim rečima i istakao značaj daljeg postojanja i unapređenja rada kluba na čijem je čelu bio.
Ambasador Božović je zamolio gospodina Rašovića  da svojim ličnim autoritetom, znanjem i iskustvom i dalje  pomaže ostvarenje ciljeva zbog kojih je klub i osnovan.


 Patrijarh primio ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori„Srpski Soko“ - promocija knjige „Tomo Krstov Popović hercegnovski rodoljub, prosvetar, istoričar, književnik i zadužbinar“ autora Nebojše Raša

Na poziv udruženja „Srpski Soko“,  konzul žeran Zoran Dojčinović je u sredu 19. februara o.g. prisustvovao promociji knjige „Tomo Krstov Popović hercegnovski rodoljub, prosvetar, istoričar, književnik i zadužbinar“ autora Nebojša Raša. Na književnoj večeri o knjizi su govorili predsednik podružnice „Matice Boke“ iz Herceg Novog Mirko Mustur, advokat Zoran Lazarević i autor knjige Nebojša Rašo. Knjiga donosi istorijsku građu o životnom delu uglednog Srbina Toma Popovića, jednog od najznamenitijih ličnosti koja je obeležila javni i kulturni život u drugoj polovini 19. i početak 20. veka u Herceg Novom.

 Drugi pišu ...

https://mitropolija.com/2020/02/15/mitropolit-amfilohije-u-podgorici-sluzio-pomen-vozdu-karadjordju-petrovicu/

http://www.srpskenovinecg.com/crnagora/34-cg/77223-sr-nj-s-is-ins-crn-g-r

http://www.srna.rs/novosti/762839/sretenje-sa-istinskom-crnom-gorom.htmPovodom Dana državnosti Republike Srbije pomen i venci na spomenik vožda Karađorđa u Podgorici

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, sa podgoričkim sveštenstvom služio je pomen voždu Karađorđu i njegovim besmrtnim saborcima i  ustanicima, u Karađorđevom parku u centru Podgorice, pored spomenika osnivaču moderne srpske države.

U svom obraćanju mitropolit Amfilohije je rekao da se "na Sretenje posebno sećamo vožda Karađorđa, pred čijim spomenikom stojimo, onoga, kome je najveći mudrac našega roda, Lovćenski Tajnovidac posvetio svoj „Gorski vijenac“. „Nije mu, međutim, posvetio samo `Gorski vijenac`, nego mu je posvetio i čitavu Crnu Goru i sav srpski rod. Put vožda Karađorđa jedini je put kojim je hodao ovaj narod, i do cara Lazara, i poslije cara Lazara, do Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski".

Nakon toga, Nj.E. izanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je položio venac u ime Republike Srbije i Ambasade Srbije u Podgorici  i rekao da je ovo dan sretanja sa precima, i sa Petrom Prvim Petrovićem Njegošem – Svetim Petrom Cetinjskim, koji je na Krusima i Martinićima pravio prethodnicu voždovim ustanicima, i dan sećanja na sve one koji su život položili za krst časni i slobodu zlatnu: „Današnji dan je i dan ponovnog sretanja Srbije i Crne Gore, koje su večno živele u bratstvu. Živeli smo u jednoj državi, a sada smo u dve države koja jedna drugu treba da poštuje, voli, razume, podrži... Nema razloga da ne budemo najbliži jedni drugima. Možda se sa bratom nekad ne razumemo, možda imamo različite poglede, ali to ne umanjuje činjenicu da nam je to brat“.

Nakon govora ambasadora koji je pozdravljen aplauzom vence su položili predstavnici Srpskog nacionalnog Savjeta i drugih srpskih kulturnih instistucija u Crnoj Gori.

Ambasadorov govor, 15.02.2020.godine
https://www.youtube.com/watch?v=bXd-5dhZViU&feature=youtu.beAmbasador prisustvovao Sretenjskoj liturgiji

Njegova Ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je jutros prisustovao svečanoj Sretenjskoj liturgiji u hramu svetog Jovana Krstitelja u nikšićkom naselju Straševina. Prazničnu liturgiju je služio episkop Budimljanski-nikšićki gospodin Joanikije sa nikšićkim sveštenstvom. Vladika Joanikije je u besedi govorio o smislu i simbolima Sretenja kao velikog hrišćanskog i crkvenog praznika. Tom prilikom gospodin Joanikije je ambasadoru Srbije u Crnoj Gori čestitao Dan državnosti Republike Srbije i poželeo mir i prosperitet srpskom narodu i njegovoj matičnoj državi Srbiji.

 Drugi pišu ...

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3852406/bozovic-srba-crna-gora-bratstvo-prijateljstvo.htmlPozdravni govor ambasadora, Dan državnosti 2020. godine

Dame i gospodo,braćo i sestre, dragi i poštovani gosti i prijatelji,
Republika Srbija slavi Dan državnosti, ali i veliki hrišćanski i crkveni praznik
Sretenje gospodnje.
Na taj dan je 1804. godine na Saboru u Orašcu počeo veliki ustanak za oslobođenje srpskog naroda predvođenog besmrtnim voždom Karađorđem. Tri decenije kasnije, već u  Miloševoj slobodnoj Srbiji baš na ovaj dan, Evropi i svetu je pokazan u Kneževini Srbiji objavljeni, najslobodniji i najnapredniji, najmoderniji Ustav tog vremena. Sve to na večni ponos srpskog roda i vernog potomstva našeg Oca Utemeljivača srpske države i njegova dva sina, prvovenčana kraljevskom krunom i arhiepiskopskom mitrom, pre osamsto godina..
Praznik Sretenje simboliše susret Čoveka i Gospoda, zavetni susret Bogočoveka Hrista i vernoga naroda.
Tačno 40 dana posle rođenja Bogorodica je svog malenog dečaka unela pod svodove jerusalimskog hrama i time označila Hristov ulazak u svet odraslih -kao vidljivi znak ⚪čuda čekanog vekovima. Sveti Simeon Bogoprimac je tada izrekao one čuvene, proročanske reči da će taj Mladenac „Da obara i diže mnoge" po njihovim zaslugama. Da će vera u Gospoda i odnos prema Božijim zapovestima i zakonima biti vrhovni kriterijum onoga što će ga kroz Sretenje susresti u životu i biti uzrok njegovih uspona i padova.
Kao priliku da nas duhovna dimenzija uzdigne i ojača, popravi i uspravi, uprkos svakoj laži, nepravdi i bezakonju ali i našim unutrašnjim slabostima, često opasnijim od svakog spoljašnjeg iskušenja i neprijatelja.
Taj naš individualni, baš kao i onaj opštenarodni SUSRET -SEĆANjEM NA HRABROST I MUDROST SRPSKOG NARODA, na praznik ustanka i Ustava , danas se svečano proslavlja.
To je naša nova prilika za susret i sa istinom o nama i mogućnošću da postanemo još bolji, jači i smeliji,evropskiji i srpskiji, slobodniji od straha i greha.
Ta sretenjska poruka večno pečatana je neizbrisiva i poučna: to da se kroz susret sa  svojom savešću i Božijim likom u sebi srećemo i sa Suncem Slobode u liku Boga Dečaka.. Zato je ovaj dan idealan spoj prošlosti i budućnosti kroz sadašnjost, zbir pameti i  junaštva, srpskog plemenitog prkosa i ponosa isveukupnog nacionalnog i državnog stanovišta.
U to ime čestitam Vam ovaj, ne tako davno ponovo vraćeni Praznik Srpske državnosti. Karađorđevo i Miloševo ali i naše neprolazno i
inspirativno Sretenje.
Dan Slobode koji blista u kalendaru svega onog najvažnijeg ko smo, što smo, nepokoreni uspeli da preživimo, uprkos svemu..
              
Imam posebnu čast da svoju državnu diplomatsku službu kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, sa kojom nas veže večno bratstvo i prijateljstvo, koje smo dužni čuvati i unapređivati, stavim u funkciju najboljih mogućih odnosa naših država.
               
Bili smo najbliži, živeli smo i u zajedničkoj državi, iako se ponekada razlikujemo ili u nečemu i ne složimo, moramo i trebamo ponovo biti jedni drugima najbiži. Jedni druge ponovo i iznova moramo sresti,
razumeti i podržati.
               
Uz ovaj lep program za decu i mlade, a ovde ste svi večeras takvi, to je znak pun ohrabrenja i duboke logike, u duhu našeg ponosa zbog svega velikog i vrlinskog što smo kao narod, Država i Crkva pokazali i dokazali.
Uživajte u programu
i srećno vam bilo.
                 
Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori
dr Vladimir Božović
u besedi o Sretenju Gospodnjem 2020, u Nikšiću.Dan Državnosti Republike Srbije 2020. godine

Pesmom "Vostani Serbije" i pozdravnim govorom Njegove Ekselencije Ambasadora Srbije dr Vladimira Božovića počeo je svečani program obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Crnoj Gori. Prisutni su članovi diplomatskog kora, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Crne Gore, puno dece iz svih muzičkih škola iz Crne Gore, kao i deset porodica sa više dece sa socijalnim potrebama iz Crne Gore. Deca iz tih porodica su od Ambasadora primila pomoć od Republike Srbije u iznosu od po 500 evra. Deo programa je i izvođenje opere za decu i mlade Bastijen i Bastijena Vofanga Amadeusa Mocarta, a u produkciji i izvođenju Narodnog pozorista iz Beograda.Kurtoazna poseta Nj.E. izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića kod ministra vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđana DarmanovićaDrugi pišu ...

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/evropske-integracije-crna-gora-i-srbija-da-postave-iznad-povremenih-politickih-previranja

http://rs.n1info.com/Region/a568890/Ambasador-Bozovic-s-sefom-diplomatije-Crne-Gore-Za-partnerski-odnos-i-dijalog.html

https://www.mina.news/crnagora/bozovic-srbija-podrzava-dijalog/

https://mondo.me/info/Crna-gora/a809542/Bozovic-Srbija-podrzava-dijalog.htmlDrugi pišu ...

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/bozovic-delegacija-srbije-dosla-po-prethodnoj-saglasnosti-crne-goreMinistar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Vladimir Božović odali počast Pavlu Bulatoviću

Mitropolit Amfilohije odslužio Zaupokojenu liturgiju pokojnom ministru Pavlu Bulatoviću, preminulom srspskom pesniku Ranku Jovoviću i nedavno sahranjenom profesoru srpskog jezika Svetozaru Ćirjakoviću u Manastiru Presvete Bogorodice u Kostrikovači. Liturgiji prisustovao ministar odbrane Republike Srbije sa visokom delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, lider SNP Vladimir Joković, predstavnici DF, porodice Bulatović i predstavnici Rovčana.OBAVEŠTENJE

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Sretenja, Generalni konzulat u Herceg Novom će u petak, 14. februara raditi sa strankama od 08.00 do 12.00 časova.

Takođe, obaveštavamo da u ponedeljak, 17. februara 2020. godine, zbog obeležavanja državnog praznika Republike Srbije, Generalni konzulat neće raditi sa strankama.

Za hitne slučajeve dostupni su telefoni 031/350-340 i 031/350-320.51. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, 2-5. oktobar 2020. godine

Obaveštavano da će se Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ održatu u Beogradu od 2. do 5. oktobra 2020. godine.

Detaljne informacije o uslovima učešća, planiranom programu i načinu prijavljivanja mogu se naći na zvaničnom veb-sajtu manifestacije  www.dkcb.rs/jou-of-europe/
Krajnji rok za prijavu je 1. april 2020. godine.

Prijave potencijalnih učesnika treba da sadrže:

 1. Popunjen aplikacioni formular,
 2. Video zapis scenskog nastupa predviđenog za Gala koncert u Sava Centru u trajanju od 3 minuta.

Popunjen aplikacioni formular i video nastup za Gala koncert potrebno je poslati u elektronskoj formi na e-mail ivana.tabori@dkcb.rs ili info@dkcb.rs. Nastupi koji budu odgovarali na temu pod nazivom „Decograd“ imaće prednost pri selekciji grupa.
 Kokursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je 31. januara 2020 raspisalo:

 • Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske kwiževnosti u inostranstvu u 2020. godini i
 • Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini

Tekstovi konkursa i prateći obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs . Za dodatne informacije o konkursima zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića u MKI putemelektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na telefon broj +381 11 3398-026.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. mart 2020. godine.
 Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora – promocija Monografije

Na poziv Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, konzul žeran Z. Dojčinović je u sredu 29. januara o.g. prisustvovao promociji Monografije Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ autora mr Mihajla Lazarevića koja je štampana povodom 180 godina rada ovog društva. Promocija Monografije je održana u prostorijama riznice Srpske pravoslavne crkvene opštine Kotor. O knjizi su govorili član uprave SPD „Jedinstvo“ Dragan Đurčić, recezenti knjige Aleksandra Knežević, Andrea Ćoso Palmer i autor mr Mihajlo Lazarević.
Fotografije sa promocije možete pogledati u Galeriji.
 O B A V E Š T E NJ E

Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza i matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu


Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, je raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkurs je otvoren od 20. januara do 10. februara 2020. godine. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 Nove procedure za prelazak granice Republike Srbije i Crne Gore za maloletna lica (od 1. januara 2020. godine)

Obaveštavamo da od 1. januara 2020. godine maloletni državljani Republike Srbije i Crne Gore državnu granicu između Republike Srbije i Crne Gore mogu da prelaze samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu. Prelazak državne granice na osnovu nekog drugog dokumenta (đačka knjižica, izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena knjižica), što je do sada bila praksa, više neće biti moguć.Božićni koncert Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ 1839 iz Kotora

Po pozivu Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ iz Kotora, konzul žeran Zoran Dojčinović je u subotu 04. januara 2020. godine, prisustvovao Božićnom koncertu SPD „Jedinstvo“. Nastup horova je održan u okviru manifestacije novogodišnjih i božićnih svečanosti, koje se tradicionalno održavaju u Kotoru, pod simboličnim nazivom „Od Božića do Božića“. Svečanost je održana u Crkvi Svetog Nikole u Kotoru.
Fotografije se mogu videti u Galeriji.Narodna banka Srbije – Finansijski vodič

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u republiku Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novce.
Cilj ovih aktivnosti koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, je da na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja, u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju. Finansijskom vodiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije putem sledećeg linka:

Verzija na srpskom jeziku:
https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdfDeveta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

Obaveštavamo da Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu organizuje „Devetu konferenciju novinara i medija dijaspore i Srba u regionu“ 26. decembra o. g. u Pres centru UNS, Knez Mihajlova 6, u Beogradu.
 

Ovogodišnja Konferencija će biti posvećena umrežavanju medija matične države koji prate dijasporu i Srbe u regionu sa srpskim medijima, organizacijama i udruženjima iz inostranstva. Na Konferenciji će biti predstavljene specijalizovane redakcije i programski sadržaji javnih medijskih ustanova Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine, ali i mreže saradnika iz inostranstva sa ciljem međusobnog povezivanja i razmene materijala koji doprinose podizanju vidljivosti aktivnosti dijaspore i Srba u regionu, prevashodno na planu očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.
 

Prijave za učešće na Konferenciji se šalju na elektronsku adresu pc@uns.org.rs. Napominjemo da Konferencija nije isključivo namenjena profesionalcima iz medijske sfere, već treba da doprinese i unapređenju medijske i digitalne pismenosti pripadnika dijaspore i Srba iz regiona koji rade na portalima udruženja i organizacija.
 Odluka vlade Republike Srbije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša Republike Jermenije

Vlada Republike Srbije je 24 oktobra 2019. godine donela odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 76/2019 od 25. oktobra  2019. godine i stupila na snagu 02. novembra 2019. godine.Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO, 2019-2023. godine

 Brošuru možete preuzeti sa sledećeg linka:

http://www.mfa.gov.rs/REPUBLIC-OF-SERBIA-CANDIDATE-FOR-THE-UNESCO-EXECUTIVE-BOARD-2019-2023.pdf

 Odluke o sufinansiranju projekata

Obaveštavamo vas da su 19. juna o.g. donete Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Odluke možete preuzeti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdfKonkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Odlukama br. 101/30-2019/01 i br. 101/30-2019/01 od 08. marta 2019. godine, Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je raspisala konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore. Konkrusi su otvoreni od 13. marta o.g. do 01. aprila o.g. Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Odluka Vlade RS o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau - obaveštenje

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 18. januara 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša, prema kojoj ovi državljani mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od 180 dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS broj 3/2019 od 18.01.2019. godine i stupa na snagu 25.01.2019. godine.Saopštenje

Sa žaljenjem obaveštavamo javnost da je posle duge i teške bolesti preminuo generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Slobodan Bajić.

Komemorativni skup će biti održan u sredu 23. januara 2019. godine u 11.00 časova u Beogradu u zgradi Ministarstva spoljnih poslova ul. Kneza Miloša 24-26 .

 

Biografija:

Diplomirao 1970. godine na Fakultetu političkih nauka - medjunarodni smer, Univerzitet u Beogradu

1972-1973. novinar u novinskoj agenciji TANJUG

1973-1974. Ministarstvo spoljnih poslova, referent, Direkcija za Ameriku

1974-1978. Ambasada SFRJ - Nju Delhi, ataše, drugi sekretar

1978-1982. Ministarstvo spoljnih poslova, samostalni referent, Direkcija za analizu

1982-1986. Ambasada SFRJ - Vašington, prvi sekretar

1986-1989. Ministarstvo spoljnih poslova, savetnik

1989-1993. Ambasada SFRJ/SRJ - Madrid, savetnik / otpravnik poslova a.i.

1993-1995. Ministarstvo spoljnih poslova, savetnik, Direkcija za Evropu

1995-1999. Ministarstvo spoljnih poslova, opunomoćeni ministar, direktor Prve direkcije

1999-2000. Ministarstvo spoljnih poslova, ambasador, direktor Direkcije za spoljne informacije

2000-2004. GK SRJ/SCG, generalni konzul za Australiju i Novi Zeland sa sedištem u Sidneju

2004-2007. Ministarstvo spoljnih poslova, ambasador

2007-2011. Ministarstvo spoljnih poslova, ambasador u Generalnoj direkciji za Evropsku uniju

2011-2012. Ministarstvo spoljnih poslova, ambasador, Odeljenje bezbednosti

2014-2019. Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom, generalni konzhul.

 

Oženjen, otac dve odrasle ćerkeObaveza upisa u maticne knjige Republike Srbije

Obaveštavaju se državljani Republike Srbije koji su rodjeni na teritoriji bivše SFRJ, a koji u prethodnom periodu nisu pokrenuli postupak za upis u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu odgovarajuće upravne postupke iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišu obavezu upisa u Matične knjige rodjenih u Republici Srbiji. Ukoliko državljani R. Srbije ne izvrše upis u MKR u R. Srbiji neće biti u mogućnosti da pribave nove putne isprave.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika, i Trinidad i Tobago

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 25. oktobra 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika i Trinidad i Tobago, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 81/2018 od 26. oktobra 2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigva i Barbuda, Grenada i Komonvelt Dominika. Za državljane Trinidad i Tobago Odluka je stupila na snagu 03. novembra 2018. godine.

Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da udju i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije.Odluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Ambasada IR Iran u Beogradu informisala, notom od 17. oktobra 2018. godine, da je Vlada IR Iran, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluku o bezviznom režimu za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od tog datuma, državljanima R. Srbije za ulazak i boravak na teritoriji IR Iran, viza je potrebna.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 75/18 od 09.10.2018. godine i stupa na snagu 17.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima IR Iran, nosiocima običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije, viza je potrebna.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dan od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.

Državljani ove države, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriji R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.Vesti
SELAKOVIĆ: OSETILI SMO U BEOGRADU JAKU ENERGIJU SLOBODOLJUBIVIH NARODA I DRŽAVA
SASTANAK NA VISOKOM NIVOU POSVEĆEN OBELEŽAVANЈU 60. GODIŠNЈICE POKRETA NESVRSTANIH ZEMALЈA
PREDSEDNIK VUČIĆ U POSETI REPUBLICI SLOVENIJI
ODLUKE O SUFINANSIRANJU PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU I MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
POSETA ARNO GUJONA CRNOJ GORI – HERCEG NOVI
TELEFONSKI RAZGOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA SA GENERALNIM SEKRETAROM NATO
SELAKOVIĆ U NЈUJORKU SA 28 ŠEFOVA DIPLOMATIJE O EKONOMSKIM USPESIMA SRBIJE I SITUACIJI NA KIM
PRIŠTINA OZBILJNO UGROZILA MIR I REGIONALNU STABILNOST
PREDSEDNICA VLADE BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID-19 SAMITU U ORGANIZACIJI BELE KUĆE
KONKURS – ODLUKA O SUFINANSIRANЈU PROJEKTA KOJI DOPRINOSE OČUVANЈU I JAČANЈU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE – PODRŠKA OSNIVANЈU NOVIH ŠKOLA I ODELЈENЈA DOPUNSKE NASTAVE SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI
OBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
PREDSEDNIK VUČIĆ NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA SVE STRADALE I PROGNANE SRBE U ORUŽANOJ AKCIJI „OLUJA“
JAVNI POZIV - NACIONALNA PRIZNANJA ZA 2021. GODINU
Autorski tekst ambasadora dr Vladimira Božovića
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
PREDSEDNIK VUČIĆ: ODLUČILI SMO - NAŠ CILJ JE EU, ALI JE KINA VAŽAN PARTNER
SRBIJA OSTVARILA VELIKI USPEH U OBLASTI DIGITALIZACIJE
SELAKOVIĆ POZVAO PREDSTAVNIKE ČLANICA PNZ DA SE U OKTOBRU OKUPE U BEOGRADU
CILJ DA MLADI OSTANU U SRBIJI
SELAKOVIĆ: OBELEŽIMO ZAJEDNO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE
SRBIJA SNAŽNO PODRŽAVA BERLINSKI PROCES
NASTAVAK EVROPSKIH INTEGRACIJA UZ SARADNJU ZEMALJA REGIONA
MINISTAR SELAKOVIĆ SA BUDUĆIM IZASLANICIMA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
SASTANCI U ANTALIJI BILI USPEŠNI ZA SRBIJU
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA MIRU I STABILNOST REGIONA
SELAKOVIĆ: SARADNJA I DOBROSUSEDSKI ODNOSI OPŠTI SU INTERES ČITAVOG REGIONA
OBRAĆANJE PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA
SELAKOVIĆ: SRBIJA PRIDAJE VELIKI ZNAČAJ „BERLINSKOM PROCESU“ I REGIONALNOJ SARADNЈI
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
POČETAK RADA ON LINE APLIKACIJE ZA VIZU D RADI ZAPOŠLЈAVANЈA U REPUBLICI SRBIJI
MINISTAR SELAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU USLUGU „E-KONZULAT“
VELIKI PROSTOR ZA ZAJEDNIČKO PLANIRANJE I INVESTIRANJE SRBIJE I CRNE GORE U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE
NAUČNO-OBRAZOVNI CENTAR „VUK KARADŽIĆ“ U TRŠIĆU – ORANIZOVANЈE RADIONICA
SELAKOVIĆ: SRBIJA POKAZALA DA SOLIDARNOST NE MORA BITI ISKLJUČIVO PRIVILEGIJA BOGATIH
VAKCINACIJA SRPSKIH DRŽAVLЈNA
PREDSEDNIK VUČIĆ SE SASTAO PUTEM VIDEO LINKA SA PREDSTAVNICIMA DELEGACIJE MMF
SASTANAK SA REGIONALNIM DIREKTOROM SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA EVROPU
SZO OCENILA IMPRESIVNIM PROCES IMUNIZACIJE U SRBIJI
SELAKOVIĆ: PRIŠTINA ISTRAJAVA U KAMPANjI MRŽNjE PREMA SRPSKOM NARODU
SELAKOVIĆ: POLITIČKI EKSTREMIZAM ALBANACA NA KIM SVE JAČI
SRBIJA SPREMNA DA POMOGNE SUSEDIMA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA
OBELEŽAVANJE DANA SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI
OBELEŽAVANjE DANA SEĆANjA NA 17. MART 2004. GODINE - POGROM NA KOSOVU I METOHIJI
REPUBLIKA SRBIJA U MESECU FRANKOFONIJE
SELAKOVIĆ: BORBA PROTIV SVIH OBLIKA KRIMINALA PRIORITET VLADE SRBIJE
MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE IZABRAN ZA PATRIJARHA SRPSKOG
BRNABIĆ URUČILA PRVI KONTINGENT VAKCINA "SPUTNjIK V" CRNOJ GORI
SRETENJE – DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE, 15 FEBRUAR
VUČIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA DIJALOG O KIM, ALI NEĆE BITI PONIŽAVANA
SELAKOVIĆ: NE ODGOVARAMO NA PROVOKACIJE, ŽELIMO MIR U REGIONU
SELAKOVIĆ: SRBIJA POSVEĆENA VREDNOSTIMA JADRANSKO-JONSKE INICIJATIVE
52. MEĐUNARODNI SUSRET DECE „RADOST EVROPE“
SELAKOVIĆ I GUJON ČESTITALI SAVINDAN (26.1.2021.)
SELAKOVIĆ ZA POLITIKU: GODINA PODMLAĐIVANJA SRPSKE DIPLOMATIJE (26.01.2021.)
SUFINANSIRANЈE PROJEKATA U OBLASTI PREVOĐENЈA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNЈIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU U 2021. GODINI
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI
SVAKI SRBIN U DIJASPORI POTENCIJALNI LOBISTA (03.01.2021.)
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILJEVI ISTI (02.01.2021.)
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIKE STABILNOSTI (29.12.2020.)
VUČIĆ: OČEKIVALI SMO DA CRNA GORA PROMENI ODLUKU O PROTERIVANJU AMBASADORA SRBIJE (28.12.2020.)
PREDSEDNICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENЈE MINISTARSTVA SPOLЈNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU - OBAVEŠTENJE
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU
KONKURS ZA PROJEKAT "SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA" ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU
UPIS U KNJIGU ŽALOSTI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
OTVОRENA KNЈIGA ŽALOSTI POVODOM UPOKOJENJA BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA IRINEJA
OBELEŽAVANJE DANA PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU 11.11.2020. GODINE
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
OBELEŽAVANJE DRŽAVNOG PRAZNIKA - neradni dan
SRBIJA - POVOLJNA DESTINACIJA ZA POSLOVANJE I INVESTIRANJE U ISTAŽIVANJE I RAZVOJ NOVE TEHNOLOGIJE
VANREDNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SAOPŠETNJE ZA JAVNOST POVODOM DANA OPŠTINE HERCEG NOVI
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
SAOPŠTENJE AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U PODGORICI
Drugi pišu ...
VAŽNA OBAVEŠTENJA
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
POVELJA ZA IZUZETAN LIČNI ANGAŽMAN I DOPRINOS U PROMOCIJI INTERESA REPUBLIKE SRBIJE NOVAKU ĐOKOVIĆU
ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE – OBAVEŠTENJE O LAŽNOM SAJTU ZA PRIJAVLJIVANJE ZA GLASANJE
PONOVLJENI KONKURS ZA SUFINANSIRAWE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE I MATIČNE DRŽAVE I SRBA U REGIONU
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANЈE U INOSTRANSTVU
MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE POVODOM ZARAZNE BOLESTI COVID-19
SAOPŠTENJE
Čestitka
VASKRŠNJA ČESTITKA
SAOPŠTENJE
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA - OBAVEŠTENJE
SAOPŠTENJE
ČESTITKA
KORONA VIRUS - OBAVEŠTENJA
OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE TERETNIH MOTORNIH VOZILA U SKLADU SA SMERNICAMA ZDRAVSTVENO SANITARNOG NADZORA
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE - GLASANjE U INOSTRANSTVU
Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog ruskog kolegu , Nj.E. Vladislav. V. Maslennikov, 11 mart 2020. godine
Na poziv Nevladine organizacije ,, MANS” Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je prisustvovao Konferenciji posvećenoj Projektu izgradnje autoputa u Crnoj Gori Bar – Boljare, prva dionica Smokovac – Mateševo, 11. mart 2020. godine
Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović posetio je svog grčkog kolegu Nj.E. Panayotis Partsos, 10. marta 2020. godine
Ambasador prisustvovao predavanju na Filološkom fakultetru u Nikšiću, 5 mart 2020. godine
Prisustvo konzula žerana Z. Dojčinovića arhijerejskoj liturgiji
Poseta delegacije džudo kluba „Brus“ iz Brusa Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom
Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović na poziv Mitropolita Amfilohija prisustvuje Prazičnoj Liturgiji i proslavi svetog Simeona Mirotočivog u Hramu Hristovog Vaskrsenja.
Drugi pišu ...
Srpsko crnogorski poslovni klub
Patrijarh primio ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori
„Srpski Soko“ - promocija knjige „Tomo Krstov Popović hercegnovski rodoljub, prosvetar, istoričar, književnik i zadužbinar“ autora Nebojše Raša
Drugi pišu ...
Povodom Dana državnosti Republike Srbije pomen i venci na spomenik vožda Karađorđa u Podgorici
Ambasador prisustvovao Sretenjskoj liturgiji
Drugi pišu ...
Pozdravni govor ambasadora, Dan državnosti 2020. godine
Dan Državnosti Republike Srbije 2020. godine
Kurtoazna poseta Nj.E. izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimira Božovića kod ministra vanjskih poslova Crne Gore Prof. dr Srđana Darmanovića
Drugi pišu ...
Drugi pišu ...
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Vladimir Božović odali počast Pavlu Bulatoviću
OBAVEŠTENJE
51. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, 2-5. oktobar 2020. godine
Kokursi Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo“ iz Kotora – promocija Monografije
O B A V E Š T E NJ E
Nove procedure za prelazak granice Republike Srbije i Crne Gore za maloletna lica (od 1. januara 2020. godine)
Božićni koncert Srpskog pevačkog društva „Jedinstvo“ 1839 iz Kotora
Narodna banka Srbije – Finansijski vodič
Deveta konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Odluka vlade Republike Srbije o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša Republike Jermenije
Kandidatura Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet UNESCO, 2019-2023. godine
Odluke o sufinansiranju projekata
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Odluka Vlade RS o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau - obaveštenje
Saopštenje
Obaveza upisa u maticne knjige Republike Srbije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Antigva i Barbuda, Grenada, Komonvelt Dominika, i Trinidad i Tobago
Odluka Vlade IR Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša
Arhiva vesti