| |     ћирилица | english  
Naslovna
Bilateralni odnosi

Informacije o bilateralnim odnosima između naše dve zemlje potražite OVDE.

Vlada Republike Srbije donela je 2. decembra 2010. godine odluku o otvaranju Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom. Konzularno područje obuhvata teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.

Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg Novom otvorili su tadašnji predsednici Republike Srbije, g. Boris Tadić i Crne Gore, g. Filip Vujanović, 16. marta 2011. godine.

Za prvog generalnog konzula Republike Srbije u Herceg Novom Vlada Republike Srbije 3. marta 2011. godine postavila je Marinu Jovićević koja je funkciju obavljala do 31. januara 2014. godine. Od 15. aprila 2014. godine do 8. decembra 2017. godine funkciju generalnog konzula obavljao je Slobodan Bajić. Od 9. decembra 2017. godine funkciju šefa Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom obavlja konzul-žeran Zoran Dojčinović.

Generalni konzulat Republike Srbije u okviru svojih nadležnosti pruža konzularne i pravne usluge brojnim državljanima Republike Srbije, kako u vezi sa njihovim boravkom u Crnoj Gori po različitim osnovima, turisti, vlasnici nekretnina, sezonska radna snaga, stalno zaposlena lica na neodređeno vreme ili kao raseljena lica, tako i u vezi sa regulisanjem ličnih stanja po pitnjima braka, lečenja, školovanja i sl. Posebno je značajno što se srpski turisti tokom boravka na Jadranu za svaku potrebnu pomoć mogu obratiti Generalnom konzulatu u Herceg Novom.

Generalni konzulat je od svog otvaranja angažovan i na razvijanju kulturne, ekonomske i sportske saradnje, čime na najbolji način doprinosi daljem razvoju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Crne Gore.
 



Bilateralni odnosi
Bilateralni odnosi