| |     latinica | english  
Насловна
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу

Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка.Обавештења

• 26. јуни 2013. године – Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије објавило је Позив за пријављивање за доделу 40 стипендија за школску 2013/2014. годину у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ и позвало све заинтересоване припаднике српске националне заједнице из држава у региону (Словенија, Мађарска, Хрватска, Босна и Херцеговина, Румунија, Македонија, Албанија и Црна Гора), старости од 18 до 35 година да се пријаве за доделу стипандија. Заинтересовани се могу пријавити преко надлежних дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије. Рок за пријављивање је 10. јули 2013. године. Стипендија обухвата: бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских/високошколских исправа, плаћене трошкове школарине изабраних студија, плаћен смештај и исхрана у установама студентског стандарда, здравствено осигурање и стипендију у износу од 15.000 динара месечно за трошкове превоза, уџбеника и остале трошкове.

Услови за добијање стипендије:

1. Кандидат мора да буде припадник српске националне заједнице;
2. Кандидат мора да има држављанство једне од држава у региону;
3. Кандидат мора да буде млађи од:
- 21 године за основне студије
- 25 година за мастер студије
- 35 година за докторске студије;
4. Кандидат мора да има:
- одличан успех у средњој школи за упис на основне студије
- завршене основне академске студије обима 180 (за мастер студије обима 120 ЕСПБ) или 240 ЕСПБ (за мастер студије обима 60 ЕСПБ), са просеком оцена изнад 8,50;
- завршене мастер студије обима 300 ЕСПБ за упис на докторске студије;
5. Кандидат мора да поседује комуникацијски ниво знања енглеског или српског језика;
6. Кандидат, након завршених студија, мора да се врати и да живи у држави из које је дошао.

Документација која се доставља уз пријавни формулар:

1. Биографија (ЦВ) са контакт адресом, телефоном И е-маил адресом:
2. Кандидати за основне студије: оригинал или оверена копија средњошколских сведочанстава или дипломе о завршеној средњој школи
Кандидати за мастер студије: оригинал или оверена копија дипломе о завршеним основним академским студијама са додатком дипломи;
Кандидати за докторске студије: оригинал или оверена копија дипломе са основних студија са додатком дипломи, оригинал или оверену копија дипломе о завршеним мастер студијама са додатком дипломи;
3. Копија пасоша;
4. Фотографија.
 

Додатне информације и пријавни формулари могу се добити у Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом, сваки радни дан од 09,30 до 13,30 часова.Дешавања у 2014. години

• 11. новембар 2014. године - Поводом Дана примирја, 11. новембра, конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, у знак пијетета према страдалим сународницима у Првом светском рату, положио је венац на Споменик стрељаним родољубима, испред Манастира Савина.

• 29. октобар 2014. године - У дворани „Парк“ Херцег Новом под покровитељством општине Херцег Нови, Архитектонског факултета универзитета у Београду и Генералног конзулата Р. Србије у Херцег Новом, отворена је изложба под називом „1000 степеница“, чији су аутори студенти Архитектонског факултета у Београду који су наведену изложбу поставили под менторством професора Владимира Лојанице и асс Срђана Марловића. Изложба ће бити отворена до 13. новембра 2014. године.
Изложбу чине пројекти који су настали као резултат наставе и истраживачког рада ширег контекста осетљивих градитељских целина у Херцег Новом. Изложеним пројектима се истражује капацитет локације да прими нове јавне пешачке комуникације и универзални центар за излагачке и извођачке уметности. На изложби је презентовано тринаест пројеката који су својом дефиницијом представили суштину концепције сваког од предложених идејних решења. Изложбом су представљена иноватна решења за град Херцег Нови, која су приказала разноврсност и особености пројектантског проблема  заштићене целине.

• 21. октобар 2014. године - У Херцег Новом у дворани „Парк“  у организацији општине Херцег Нови, а у сарадњи са Генералним конзулатом Р. Србије у Херцег Новом, у уторак 21. октобра о.г. одржан је Концерт Националног ансамбла „Коло“ из Београда поводом прославе празника општине Херцег Нови – 28. октобара – Дана ослобођења.
Пред препуном салом дворане „Парк“ Нацинални ансамбл „Коло“ је од самог почетка наступа оставио снажан утисак на присутну публику која је одушевљењем и овацијама поздрављала играчке нумере. Добра уиграност, виртуозност и енергија у наступу коју је Национални ансамбл испољавао током концерта, рефлектовало се и на сам крај, када је на бурно тражење публике ансабл изашао на „бис“ и поново играо одређене нумере.
Концерту Националног ансамбла присуствовало је неколико стотина грађана Херцег Новог и Боке Которске.

• 01. септембар 2014. године – У Херцег Новом је, у оквиру културне манифестације „Месец ћириличне књиге“ под покровитељством Генералног конзулата Р.Србије у Херцег Новом одржан концерт хора Српског певачког друштва „Јединство“ 1839 из Котора.
Ова културна манифестација била је посвећена стогодишњици од смрти Стевана Мокрањца. Присутнима се у име Генералног конзулата обратио генерални конзул Слободан Бајић који је истакао значај културне манифестације „Месец ћириличне књиге“ и нагласио да овакве културне манифестације доприносе бољим везама између народа, а посебно између Црне Горе и Србије.
На овој културној манифестацији пригодне говоре су такође одржали књижевни критичар Желидраг Никчевић и секретар СПД „Јединство“ Драган Ђурчић.
Културној манифестацији је присуствовало око 300 грађана, међу којима начелник Секретаријата за друштвене делатности општине Херцег Нови Владимир Жутковић, представници НВО „Матица Боке“ Љубо Шабовић, НВО „Српски Соко“ Небојша Рашо, НВО „Нада“ Марина Вуксановић, НВО „Друштво за архиве и повјесницу херцегновску“ Миро Телебак, НВО „Руски културни центар“ Милош Познановић, НВО „Волонтерски центар Херцег Нови“ Лидија Леовац, као и друге угледне личности Боке Которске.
Културној манифестацији такође присуствовали и представници медија. ТВ „Бока“ и Радио „Херцег Нови“ дали су посебне прилоге о одржавању ове манифестације укључив и поздравни говор генералног конзула Републике Србије у Херцег Новом.

• 09. мај 2014. године - У организацији Општине Херцег Нови и СУБНОР-а из Херцег Новог, положени су венци на спомен плочу борцима НОР-а на Савини. Полагању венаца присуствовали су и генерални конзул Републике Србије Слободан Бајић и конзул Зоран Дојчиновић, а венац је, у име Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, положио генерални конзул Слободан Бајић.

• 25. април 2014. године – У сарадњи Херцегновскoг позориштa и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Месеца поштовања Џеза Црна Гора „JAMMNE“, као пратећег дела програма културне манифестације Херцегновске Априлске Позоришне Свечаности (ХАПС), мултимедијалним пројектом „Serbian Jazz, Bre!“, концертом и изложбом фотографија, представио се џез секстет из Србије у саставу Филип Крумес - виолина, Урош Шећеров – ударањке, Александар Јовановић Шљука – клавир, Марко Фабри – бас, Александар Цветковић – бубњеви и Иван Грлић – Видео арт, фотоградија В.Ј.

• 13. фебруар 2014. године -У сарадњи ЈУ Културни центар – „Никола Ђурковић“ и Градске библиотеке и читаонице Котор и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, у оквиру манифестације Дани српске културе у Црној Гори,  одржано је књижевно вече писца Александра Гаталице, добитника НИН-ове награде за 2012. годину за роман Велики рат.

• 10. фебруар 2014. године - У сарадњи ЈУК Херцег Фест и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, а у склопу манифестације Дани српске културе, у Херцег Новом је гостовала представа Југословенског драмског позоришта "Тако је морало бити" Бранислава Нушића, у режији Егона Савина. Наступили су реномирани глумци Предраг Ејдус, Радмила Радовановић, Анита Манчић, Јелена Петровић, Небојша Дугалић, Михаило Јанкетић, Миодраг Радовановић, Радован Вујовић, Војин Ћетковић, Ана Симић, Јелена Ангеловски и Иван Пантовић.

• 9. фебруар 2014. године - У сарадњи Центра за културу Тиват И Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, поводом Дана државности Републике Србије, а у склопу манифестације Дани српске културе, у Тивту је гостовала представа Југословенског драмског позоришта "Тако је морало бити" Бранислава Нушића, у режији Егона Савина. Наступили су реномирани глумци Предраг Ејдус, Радмила Радовановић, Анита Манчић, Јелена Петровић, Небојша Дугалић, Михаило Јанкетић, Миодраг Радовановић, Радован Вујовић, Војин Ћетковић, Ана Симић, Јелена Ангеловски и Иван Пантовић.Дешавања у 2013. години

• 21. август - 05. септембар 2013. године  - У Петровцу, у ЈУСД "Црвена комуна", године, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „СРБИЈА". Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и ЈУСД "Црвена комуна", уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Републике Србије.

• 20. август - 05. септембар 2013. године  - У Будви, у цркви Санта Марија ин пунта у Старом граду, отворена је изложба академског сликара Вељка Михајловића из Београда „КОНСТАНТИН“ – „ЦРНА ГОРА И СВИЈЕТ“. Изложбу су организовали Генерални конзулат Републике Србије и Будва Град театар, уз подршку Општине Будва и Туристичке организације Будва, а поводом 1700 година Миланског едикта и 600 година од оснивања цркве Св. Николе у манастиру Прасквица. Изложен је један део графика који приказује тематски мотив цара Константина и његове мајке, царице Јелене, из цркава и манастира на територији Црне Горе, из Ватикана, Италије, Мађарске, Румуније, Албаније, Бугарске и Македоније.

• 14. август 2013. године - Поводом 631. године од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови је организовао свечани концерт Дивне Љубојевић и Мелода у порти Манастира Савина.

• 27. јули 2013. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је манифестацију "Ноћ културе 2013", коју у Херцег Новом по четврти пут организује НВО Фурешти у сарадњи са Општином Херцег Нови и Туристичком организацијом Херцег Нови.

• 22. јули 2013. године -  Књижевно вече писца Александра Гаталице, добитника НИН-ове награде за 2012. годину за роман Велики рат, у оквиру 27. Фестивала Град Театар - Будва 2013. године. Организатори -  Град театар Будва и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом.

• 19. јули 2013. године - Концерт Академског хора "Обилић", под диригентском палицом Даринке Матић Маровић на Град Театру у Будви, у склопу обележавања 600 година цркве св. Николе - Манастир Прасквица. Концерт је реализован у сарадњи Град театра и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. 

• 10.  јули 2013. године – Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је 10. јула 2013. године у Херцег Новом, на Тргу Херцега Стјепана. Представници медија, јавног живота и грађани Херцег Новог имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Херцег Нови, Општина Херцег Нови, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Тргу Николе Ђурковића одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд.

• 9.  јули 2013. године –  Промоција туристичкe понуде Западне Србије одржана је у Тивту, у Зеленом салону Хотела Мимоза на Обали Пине. Представници медија и јавног живота Тивта имали су прилику да се упознају са туристичким капацитетима Регије Западна Србија и дегустирају традиционалне гастрономске специјалитете тог дела Србије. Организатори - Туристичка организација Тиват, Општина Тиват, Туристичка организација Регије Западна Србија и Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, уз подршку предузећа Приморје - Хотел Центар Игало. Након промоције, на Обали Пине одржан је концерт прве трубе света Дејана Петровића и оркестра Биг Бенд, који су наступили са школског брода Јадран.

• 14. – 29. јуни 2013. године – Изложба графика „Константин“ аутора Вељка Михајловића отворена је у галерији Јосип „Бепо“ Бенковић у Херцег Новом. Изложба је реализована под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој.

• 14. јуни 2013. године - Концерт Браће Теофиловић „Ритам идентитета“, одржан је у склопу обележавања 300-годишњице храма Вазнесења Господњег на Топлој, под покровитељством Општине Херцег Нови и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.  

• 16. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Модерној галерији у Будви, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 3. април 2013. године - Изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" отворена је у Галерији Културног центра "Никола Ђурковић" у Котору, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић.

• 31. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у манастиру Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци у Тивту је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Манастира Светог Архангела Михаила – Михољска превлака и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 30. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Котору је 30. марта 2013. године наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Културног центра "Никола Ђурковић" и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца два пута враћани на бис.

 • 29. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Херцег Новом је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Дворане Парк и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца четири пута враћани на бис.

• 28. март 2013. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је наступио Ансамбл народних игара и песама АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда. Концерт "Крсманац-Чиста енергија Србије" изазвао је одушевљење пуне сале Центра за културу Тиват и бројне аплаузе због чега су чланови Крсманца три пута враћани на бис.

• 27. март 2013. године - Поводом обележавања годишњице егзодуса српског и неалбанског становништва са Косова и Метохије, у Херцег Новом је организована пројекција документарног филма "Злочин без казне", посвећеног мартовском погрому из 2004. године, када је, у насиљу албанских терориста, погинуло је неколио десетина људи, 900 људи претучено и тешко повређено, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа запаљено и оштећен, 3.870 становника протерано, 6 градова и 10 села етнички очишћено, 35 верских објеката Српске православне цркве срушено и уништено, од чега 18 споменика од посебног културног значаја и  више православних гробаља оскрнављено, као и  уништене многобројне матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на Косову и Метохији. Пројекција је организована у сарадњи Херцегновских црквених општина, Матице Боке, Српског сокола Херцег Нови, Друштва за архиве и повјесницу херцегновску, Кола српских сестара, Српског просвјетног и културног друшта Просвјета, НВО Глас из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом.

• 26. март 2013. године - Отворена је изложба графика "Константин" аутора Вељка Михајловића у Галерији "Бућа" у Тивту. Изложба је реализована у сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, а у оквиру обележавања 1700 година Миланског едикта.

• 14. март 2013. године - Отворена је изложба "Михајло Идворски Пупин - Стваралачка координација" у Галерији "Јосип - Бепо Бенковић" у Херцег Новом. Покровитељ изложбе је Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Аутор изложбе је Александра Нинковић Ташић

• 16. фебруар 2013. године - Поводом обележавања Дана државности, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом је у Дворани Парк у Херцег Новом организовао концерт једне од најпознатијих српских етно група – Биље Крстић и Бистрик оркестра. Њихово гостовање у Херцег Новом, после више од 10 година изазвало је огромно интересовање и сала је била премала да прими све заинтересоване. Извођење традиционалних народних песама из Србије и са Балкана публика је све време награђивала аплаузима. Био је то концерт за памћење којим је на најбољи начин обележен наш државни празник.
 

• 14. фебруар 2013. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Коктелу је присуствовао велики број званица из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота Боке Которске. Гости су уживали у традиционалној српској трпези, промотивним спотовима о природним и гастрономским богатствима Србије и у музици једне од најпознатијих етно група на Балкану, Биљи Крстић и Бистрик оркестру који су, у част Дана државности Србије, 16. фебруара у Херцег Новом уприличили концерт за памћење.
 Дешавања у 2012. години

• 20. децембар 2012. године - У Модерној галерији у Будви, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Модерне галерије из Будве, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Будви бити отворена до 31. јануара 2013. године.
 

• 29. новембар 2012. године – У организацији ЈУК Херцег фест из Херцег Новог и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Дворани Парк у Херцег Новом је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 28. новембар 2012. године – У организацији Центра за културу Тиват и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у Тивту је изведена представа „Хадерсфилд“ Југословенског драмског позоришта из Београда.
 

• 23. новембар 2012. године - У Поморском музеју у Котору, у склопу прославе Дана општине Котор, отворена је изложба Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Поморског музеја из Котора, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба ће у Котору бити отворена до 15. децембра 2012. године.
Током трајања изложбе у Поморском музеју у Котору одржаће се и циклус следећих предавања:
Уторак 27. новембар
„Капетани река и мора“
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Уторак 04. децембар
„Спиридон Гопчевић“
мр Радојка Аврамовић, кустос, Поморски музеј у Котору
Уторак 11. децембар
„Лепота живљења у капетанским салонима“
мр Милева Пејаковић-Вујошевић, директор Поморског музеја у Котору
 

• 11. новембар 2012. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић положила је ловоров венац на споменик добровољцима и жртвама  Првог светског рата, испред манастира Савина у Херцег Новом. Полагању венца присуствовали су председник Општине Херцег Нови Дејан Мандић, архијерејски намесник бококоторски протојереј Момчило Кривокапић, више општинских функционера, представници НВО "Матица Боке", "Српски соко", „Глас“, „Коло српских сестара“, представници медија као и већи број грађана Херцег Новог. Генерални конзул је у обраћању медијима истакла да је обавеза нас и свих наредних генерација да одамо пошту и поклонимо се сенима страдалих родољуба у Првом светском рату.
 

• 19. октобар 2012. године -У Галерији Јосип - Бепо Бенковић у Херцег Новом одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани река и мора-Србија и Бока Которска". Изложба је реализована у сарадњи Галерије Јосип-Бепо Бенковић, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Изложбу је отворио господин Дејан Мандић, председник Општине Херцег Нови.
Изложба је била отворена до 18. новембра 2012. године. Током трајања изложбе у Галерији Јосип - Бепо Бенковић одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 30. октобар
Новски злићи према ћириличној грађи Државног архива Дубровник, 17. вијек
Горан Комар
Петак 2. новембар
О поморству Херцег Новог
Петар Палавршић, кустос Поморског музеја у Котору
Уторак 6. новембар
Капетани херцегновске општине у 19. вијеку
Томо Катурић, капетан дуге пловидбе, почасни грађанин општине Херцег Нови, члан Краљевског филателистичког друштва у Лондону, активни члан Европске Академије филателије у Паризу, члан светског жирија у FIP-у
Петак 9. новембар
Крстарица Франц Јозеф
Драган Гачевић, инструктор роњења, аутор књиге Подморје Црне Горе
Петак 16. новембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд

• 20. септембар 2012. године - У Галерији летњиковца Бућа у Тивту одржано је свечано отварање изложбе Музеја науке и технике из Београда "Капетани мора и река-Бока Которска и Србија". Изложба је реализована у сарадњи Центра за културу Тиват, Музеја науке и технике из Београда и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. Реализацију изложбе финансијски је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор изложбе је кустос мр Гордана Каровић. Изложба jе била отворена до 15. октобра 2012. године.
Током трајања изложбе у Галерији Бућа одржан је и циклус следећих предавања:
Уторак 25. септембар
Капетани река и мора
мр Гордана Каровић, музејски саветник, Музеј науке и технике, Београд
Четвртак 27. септембар
Краљевска јахта Даница
Дражен Јовановић, проф. историје, Збирка поморског наслеђа, Porto Montenegro, Тиват
Уторак 2. октобар
Поручник бојног брода I класе Владета Петровић и Абукирска ескадрила
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Четвртак 4. октобар
Ратни бродови који су носили име Тивта
Синиша Луковић, новинар и публициста, Тиват
Уторак 9. октобар
Кузма Мирошевић, морнар са монитора Драва
Васко Костић, Тиват
 

• 03. септембар 2012. године- Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на свечаном затварању Петровац џез фестивала 2012 наступио је оркестар Биг бенд из Новог Сада.
 

• 25. август 2012. године - У Збирци Поморског наслеђа Порто Монтенегра у Тивту одржан је концерт поводом десет година постојања Дувачких радионица у Тивту, на коме је наступило осам чланова Београдске филхармоније заједно са колегама из Републике Словеније и Републике Хрватске. Покровитељи концерта били су Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, Општина Тиват, ХТП Мимоза и Порто Монтенегро.
 

• 16. август 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, на Седмом међународном летњем фестивалу класичне гитаре „Guitar Art Summer Fest“ у Херцег Новом на Тргу од музике наступиo је Amikus трио из Београда.
 

• 13. август 2012. године - Поводом 630 година од оснивања Херцег Новог и крсне славе оснивача града, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Општином Херцег Нови у Порти Манастира Савина организовао је свечани концерт „Песме и арије које су освојиле свет“-најлепше и најпопуларније шпанске, грчке, руске, италијанске, српске и мексиканске песме и арије. Наступили су примадона београдске опере Сузана Шуваковић-Савић, сопран, оперски првак и солиста РТС-а Славко Николић, тенор и Миодраг Чолаковић на клавиру и Петар Голубовић на мандолини, бузукију, балалајки и гитари.
 

• 07. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, наступио је најпознатији српски хор "Обилић" Академског културно-уметничког друштва Крсманац из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић и Дејана Миливојевића.
 

• 01. август 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на свечаном затварању 26. фестивала Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, натупио је хор "Collegium musicum" из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић.
• 29. јули 2012. године - Манифестацују "Ноћ културе 2012" у Херцег Новом отворио је београдски Balkan Brass Band, који је, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом наступио на Тргу Николе Ђурковића.
 

• 24. јули 2012. године - На Десетом међународном сајму књига у Херцег Новом „Трг од књиге 2012“ промовисана је збирка поезије Вишње Косовић „Бокешки видеокруг“, која је штампана под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом. На промоцији су говорили Вишња Косовић и проф. др Ратко Божовић.
 

• 23. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Центра за културу Тиват, на Фестивалу Пургаторије 2012, на Великој летњој позорници у Тивту, одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 22. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, у Амфитеатру на Светом Стефану,  одржан је концерт хора "Viva Vox" из Београда.
 

• 18. јули 2012. године – У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и цркве Светог Николе у Котору, организован је концерт Панчевачког српског црквеног певачког друштва, најстаријег српског певачког друштва основаног 1838. године. На концерту као гости наступили и чланови Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора.
 

• 16. јули 2012. године -  На Свечаној академији посвећеној јубилеју 200 година школства у Бијелој, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, као специјални гост наступило је Панчевачко српско црквено певачко друштво, најстарије српско певачко друштво, основано 1838. године.
 

• 10. јули 2012. године - У сарадњи Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Град театра из Будве, на 26. фестивалу Град театар-Будва 2012, на Сцени између цркава, одржан је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.
 

• 20. јуни 2012. године - Поводом Светског дана музике, под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у сали Музичке школе у Котору-Црква Св.Духа одржан је концерт Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената.
 

• 24. мај 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом отворена је изложба "Борислав Пекић - 20 година после". Изложба ће бити постављена у галерији "Јосип Бепо Бенковић" до 7. јуна ове године. Изложба о животу и стваралаштву романсијера, драмског писца, сценаристе  и есејисте Борислава Пекића отвара се поводом обележавања 20 година од смрти писца. Изложба је 2007. године отворена у Библиотеци града Београда и до сада је гостовала у многим градовима Србије и у иностранству: Торонто, Будимпешта, Париз, Загреб и др. На 33 плаката урађених у дигиталној штампи представљени су најважнији моменти из живота Борислава Пекића: од Подгорице, преко награде, коју је добио за Атлантиду и др. Готово сву  грађу брижљиво чува породица Пекић.
 

• 10. април  2012. године - Поводом годишњице рада Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом, у просторијама Генералног конзулата, приређен је радни доручак за представнике медија из Боке Которске. Том приликом оцењено је да је отварање Генералног конзулата било више него оправдано имајући у виду број странака којима су пружене конзуларне услуге као и значајну активност Генералног конзулата на пољу промоције културе Републике Србије и остваривања сарадње са локалним институцијама културе. Констатовано је да је Генерални конзулат остварио коректну и садржајну сарадњу са општинама Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва и са органима локалне самоуправе и огранцима централних органа на нашем јурисдикционом подручју.
 

• 29, 30 и 31. март 2012. године - Под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом и Матице Српске-Друштва чланова у Црној Гори, а у сарадњи са центрима за културу Котора, Херцег Новог и Тивта,  по први пут у Боки Которској организована је турнеја фолклорног ансамбла и оркестра АКУД "Иво Лола Рибар" из Београда, првака аматерског фолклора. "Лола" је изузетним извођењем низа кореографија из Србије и региона и прелепим традиционалним ношњама одушевио бројну публику у Котору, Херцег Новом и Тивту.
 

• 09. фебруар 2012. године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом свечано је обележио Сретење-Дан државности Републике Србије. Пријему је присуствовао велики број званица из политичког друштвеног и културног живота Боке Которске. У склопу обележавања националног дана, под покровитељством Гернералног конзулата, пред препуном салом "Дворане Парк" у Херцег Новом одржан је и концерт уметника Слободана Тркуље "Музика са 15 инструмената".
 

• 03. фебруар 2012. године -  Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић отворила је у Игалу Међународну изложбу цвећа, један од првих програма Празника мимозе који се током фебруара већ 43 године прославља на херцегновској ривијери.
 Дешавања у 2011. години

• 23. децембар 2011. године - У Концертној дворани Музичке школе "Вида Матјан"-Црква Св. Духа у Котору одржан је концерт истакнутих уметника и професора Музичке академије у Београду Драгана Ђорђевића на виолончелу и Владимира Милошевића на клавиру.

• 02. децембар 2011 године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом у сарадњи са Музичком школом „Вида Матјан“ из Котора организовао је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.

• 13. новембар 2011. године - У дворани „Парк“ у Херцег Новом и у манастиру Св. Архангела Михаила на Михољској Превлаци у Тивту, 12. и 13. новембра 2011. године, Небојша Дугалић извео је монодраму „Речи о Свечовеку“, по делу Св. Владике Николаја Велимировића. Представе су биле хуманитарног карактера и целокупан приход од улазница и добровољних прилога намењен је Добротворном фонду манастира Жича за помоћ деци без родитељског старања и болесним и угорженим особама.

• 11. новембар 2011 године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, у част дана Општине Тиват, у сарадњи са Центром за културу Тиват организовао је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора.

• 11. новембар 2011. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић положила је венац на Споменик стрељаним родољубима у Првом светском рату, испред Манастира Савина у Херцег Новом. Полагању венца присуствовали су и потпредседник Општине Херцег Нови Владимир Мрачевић, више општинских функционера и одборника, као и представници НВО "Матица Боке" и "Српски соко".

• 30. октобар 2011. године - У организацији Матице Српске-Друштва чланова у Црној Гори и уз сарадњу Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом у Дворани Парк у Херцег Новом изведена је "Чекаоница", представа Позоришта "Атеље 212" из Београда. У представи инспирисаној комадом "Чекаоница Немачка" Клауса Пола играли су Бранка Шелић, Небојша Илић, Бојан Жировић и Јелена Тркуља.

• 29. октобар 2011 године - Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, у част дана Општине Херцег Нови организовао је концерт Српског пјевачког друштва "Јединство" из Котора. На концерту су изведене песме из земаља региона, Русије, Украјине и Јужне Америке.

• 17. септембар 2011. године - Генерални конзул Републике Србије Марина Јовићевић присуствовала је на промоцији фотомонографије „Херцег-Нови: Град са 100.001 степеницом“, аутора Николе Маловића. У свом обраћању присутнима истакла је да није у питању књига само о степеницама, већ једна срчана књижевна фото-монографија испричана чувеним језиком а ла Маловић, српским, ћириличним, о Херцег Новом и о Боки, један својеврсни пресек овдашње историје, географије, културе, традиције, друштвеног миљеа. Књига која, мада тек на једној фотографији садржи људску фигуру, тако пуно говори о људима, њиховом начину живота и обичајима.

• 13. август 2011. године - Поводом славе оснивача Града Херцег Нови, Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом, у сарадњи са општином Херцег Нови организовао је свечани концерт АКУД „Бранко Крсмановић“-Академског хора „Обилић“, у порти манастира Савина.

• 12. август 2011. године - Председник Општине Херцег Нови Дејан Мандић и председник Скупштине Општине Херцег Нови др Предраг Анђелић посетили су Генерални конзулат Републике Србије у Херцег Новом. Том приликом, званичници Херцег Новог уручили су генералном конзулу монографију Лазара Сеферовића Херцег Нови – 22 саге о културном благу. У конструктивном разговору размотрене су могућности даље сарадње Генералног конзулата Републике Србије и локалне самоуправе у Херцег Новом, као и интензивирања контаката и дијалога са надлежним институцијама Републике Србије, посебно у сфери економских односа и културне сарадње.

• 21. јули 2011. године - На Тргу Херцега Стјепана (Белависта) у Херцег Новом, отворен је Међународни сајам књига - "Трг од књиге 2011“. На свечаном отварању, под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић и под покровитељством Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом наступио је Академски хор „ Collegium musicum“. 

• 12. јули 2011. године - Генерални конзул Републике Србије Марина Јовићевић, открила је на Седмим данима књижаре „Со“ у Херцег Новом, спомен-плочу Књижаре „Со“,  на којој је уклесан први стих Јеванђеља по Јовану „У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч...“.

• 01. јули 2011. године - Генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Марина Јовићевић, отворила је у галерији "Јосип-Бепо Бенковић" у Херцег Новом изложбу "Сликана керамика: Збирка Музеја града Београда" ауторке Николине Адамовић. Изложба је отворена од 01. до 27. јула 2011. године.Архива вести
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша - ступање на снагу
Обавештења
Дешавања у 2014. години
Дешавања у 2013. години
Дешавања у 2012. години
Дешавања у 2011. години